Przebieg (tys.km): 132
Silnik: dCi
Auto: coupe
Woj.: mazowieckie
Wysłany: 2009-08-01, 20:37
Witamy pierwszego Grandtour'a III na forum
Podobają mi się nowe Meganki za sprawą jednego szczegółu - wielkie nadkola, a co za tym idzie można wstawić bez problemów duże kółko
Pozdrawiam i bezawaryjnej jazdy życzę.
a mi się w tym kombi podoba to, że jest zerżnięty z mazdy 6 ^^. Bo to generalnie mazda 3 miała być. Ale ilość miejsca w środku, cool effect i cena zadecydowały o Renault
Przyznam, że taką Meganke pierwszy raz widzę , mi dla odmiany bardzo podobają się tylne lampy i to,że auto się wyróżnia, bo puki co mało takich na naszych drogach. Szerokości
Dodałem zdjęcie tyłeczka, bo te lampy zasługują na pełną fotkę ^^. IMO kopia Mazdy, ale to dobrze
To co na razie zauważyłem - później oczywiście przekleję pełną opinię w pierwszym poście:
+ przestrzeń jest fenomenalna - to "tylko" 4.5m długości, a wykorzystane maksymalnie
+ cisza - czy z klimą czy bez, we wnętrzu błoga cisza. Czasami na światłach się zastanawiam czy nie zgasł
+ wygoda automatycznej klimy - jej sterowanie jest absurdalnie banalne zwłaszcza predefiniowane tryby pracy
+ bajer z kartą zamiast kluczyka
+ TEMPOMAT!!!!! - zakochałem się w tym urządzeniu
+ czujniki tył (w tym samochodzie bez nich równie dobrze można zamknąć oczy i się modlić, aby nic nie stało za nami )
+ spalanie w trasie
- spalanie w mieście. Oby spadło po dotarciu, bo na razie jest to masakra.
Przebieg (tys.km): 226000
Silnik: 1,9dTi "95KM"
Auto: M I Ph II Classic
Woj.: łódzkie
Wysłany: 2009-08-02, 20:00
dr4g0n, ja osobiście na (-) zapisałbym silnik. Jest w mojej ocenie najnormalnie za słaby do tego auta. Wg. mnie genialnie auto będzie śmigać z dieselkiem 1,9 lub 2,0. A tak wogóle to gratuluję zakupu i obyś jak najrzadziej odwiedzał serwis.
_________________ Chip 95KM, alufelgi Dezent V
Służbowo głównie Renault
- spalanie w mieście. Oby spadło po dotarciu, bo na razie jest to masakra.
A ile to ejst masakra ? Ja po przejechaniu 13 000 km, moge powiedziec, ze dla Coupe po miescie gdy jest goraco i klima pracuje 10l/100km to jest norma...
Czyzby bylo wiecej ? Za to w trasie 6,5-7l
Generalnie w miescie, spalanie oscyluje w okolicach 9,5l
12l przy 60% jazdy z klimą. Trasa owszem, bajka zwłaszcza z tempomatem. Staram się w mieście na prostych odcinkach użyć tempomatu. Zobaczymy czy to coś pomoże. Około 9.5 z klimą byłoby dla mnie bardzo dobrym wynikiem.
Przebieg (tys.km): 20000
Silnik: TCE 180
Auto: Megane III Coupe
Woj.: dolnośląskie
Wysłany: 2009-08-03, 13:35
dr4g0n napisał/a:
12l
No to pali tyle co mój smok
1. odpuść sobie tempomat w mieście - jedynie się umęczysz a nic nie zaoszczędzisz - lepiej potrenuj operowanie gazem i hamulcem - im mniej tego drugiego tym lepiej
2. Jak masz klimę automatyczną to nie ma sensu jej wyłączać. Pamiętaj jedynie że im większa różnica temperatur tym klima musi się więcej napracować - ustawianie 20 st. C wewnątrz gdy na zewnątrz jest 30 nie wyjdzie na zdrowie ani tobie ani klimie
Poza tym pisałeś że przejechałeś dopiero 100km....to trochę mało żeby wszystko się poukładało i silnik "nauczył się" pracować optymalnie.
1. odpuść sobie tempomat w mieście - jedynie się umęczysz a nic nie zaoszczędzisz - lepiej potrenuj operowanie gazem i hamulcem - im mniej tego drugiego tym lepiej
To stosuję od dawna. Przynajmniej się staram. Bardziej muszę się przestawić na nową skrzynię. I nie dochodzenie do >2.5k obrotów, bo widzę, że wtedy aktualne spalanie roooośnie niemiłosiernie. Tylko jak to wtedy przyspiesza :/
kubal napisał/a:
2. Jak masz klimę automatyczną to nie ma sensu jej wyłączać. Pamiętaj jedynie że im większa różnica temperatur tym klima musi się więcej napracować - ustawianie 20 st. C wewnątrz gdy na zewnątrz jest 30 nie wyjdzie na zdrowie ani tobie ani klimie
Wiem o zasadzie max 10 st mniej Jednak średnio trzymam 21 - 22 stopnie.
kubal napisał/a:
Poza tym pisałeś że przejechałeś dopiero 100km....to trochę mało żeby wszystko się poukładało i silnik "nauczył się" pracować optymalnie.
Przebieg (tys.km): 20000
Silnik: TCE 180
Auto: Megane III Coupe
Woj.: dolnośląskie
Wysłany: 2009-08-03, 14:02
dr4g0n napisał/a:
Tylko jak to wtedy przyspiesza :/
No fakt - demon prędkości to to nie jest ale z drugiej strony - po co ci w mieście duży kop? Żeby wystartować jako pierwszy spod jednych świateł i jako pierwszy zatrzymać się na następnych? Czasem trzeba schować jaja do torebki i pozwolić dresowi w kopcącym dieselu z pasa obok ruszyć pierwszemu
po co ci w mieście duży kop? Żeby wystartować jako pierwszy spod jednych świateł i jako pierwszy zatrzymać się na następnych?
Swieta prawda...
Co do tempomatu to ja uzywam ile sie da, zdecydowanie spada spalanie.
Zrobilem raz eksperyment, rozpedzalem sie spokojnie wg wskazowek biegi, tak do 50 - 60 potem 5 lub 6 bieg i tempomat.
Efekt - 8,8l w miescie.
Ale takie mulenie to nic przyjemnego... do 10l w miescie(przy 1,6 benzyna...) jest jeszcze akceptowalne wiec tragedii nie ma.
Nio jedyneczka na forum Gratuluje zakupu Wrzuć jeszcze parę fotek wnętrza co bym się mógł poślinić
Wrzucę, wrzucę ale na razie pogoda nie rozpieszcza
@kubal - zgodzę się, oczywiście, że nie ma co tam szarpać i nigdy tego nie robiłem, to czysta głupota. Ale czasami przeraża mnie ile odstaję od gościa z przodu ruszającego 10 letnią toyotą
12l przy 60% jazdy z klimą. Trasa owszem, bajka zwłaszcza z tempomatem. Staram się w mieście na prostych odcinkach użyć tempomatu. Zobaczymy czy to coś pomoże. Około 9.5 z klimą byłoby dla mnie bardzo dobrym wynikiem.
Nie wiem jak jest z docieraniem, ale moja z tym samym silnikiem od pierwszego km paliła 9,5l po mieście i tak jej zostało do dziś.
Kombi wyglada swietnie, do tego jest naprawde praktyczne.
Swoja drogą, zauwazyliscie, ze na tylnych lampach w kombi są malutkie znaczki "renault"?
Pzdr
Luca
Nie wiem jak jest z docieraniem, ale moja z tym samym silnikiem od pierwszego km paliła 9,5l po mieście i tak jej zostało do dziś.
Mi spadło do 9.7. I widzę, że dalej spada. Miasto miastu nierówne. Poznań momentami jest prawdziwym hardcorem
Co do felg... może w przyszłym sezonie Orientuje się ktoś, czy Renault daje całoroczne, czy tylko sezonówki na dzień dobry?
kammat
Przebieg (tys.km): 3500
Silnik: 1,6
Auto: Megane III Grandtour
Woj.: śląskie
Wysłany: 2009-09-01, 17:14
Witam!! dla chętnych na zakup nowej meganki grandtour jest teraz ciekawa propozycja zakupu-dodają teraz fabryczną nawigację tomtom lub dodatkowy upust 2000tys.zł. Ja pomiomo że zamówiłem moja GT miesiac temu mogłem jeszcze z tej atrakcyjnej promocji skorzystać , oczywiście wybrałem nawigację tomtom!pozdrawiam!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum