Forum użytkowników: Renault Megane, Renault Scenic, Renault Fluence.

Szukaj na forum:
Odwiedź: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl              Kontakt        Regulamin  RSS
FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence Strona Główna
 FAQ   Szukaj    Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: Krzychu
2008-12-13, 12:34
Jaki płyn do spryskiwaczy?
Autor Wiadomość
CareK 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 146300
Silnik: 1.4 16V
Auto: Renault Megane GT I phase II
Woj.: podkarpackie
Wysłany: 2008-01-04, 10:09   

Tak się zastanawiam, czy jeśli np coś się zepsuje w aucie z winy tego płynu (właśnie pompka) to czy istnieje jakaś podstawa prawna i można sądzić producenta i żądać odszkodowania?

Marcinescu 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 133
Silnik: 1,9dCi F9Q-812D
Wysłany: 2008-01-04, 10:26   

Oczywiście że jest ale w praktyce jest to nie realne. W większości te tanie szity produkują niemalże metodą garażową, kszty naprawy 100-200zł a nasze sądy wiadomo jak działają.
Mozna próbować u rzecznika praw konsumenta ale wydaje mi się że szkoda zachodu.

Prezes 
Mod Team

Przebieg (tys.km): 200
Silnik: 1,9 DTi
Auto: Renault
Woj.: dolnośląskie
Wysłany: 2008-01-04, 10:26   

CareK napisał/a:
No jeszcze takim idiotą nie jestem, żeby nie przeczytać na opakowaniu "koncetrat" lub "rozcieńczyć"...

No tego ta ja akurat nie wiem - ale skoro mówisz ;-)
Znam jednak osobiście takie przypadki i też nie są idiotami ;-)
Ot po prostu się zagapili albo z "polskiej oszczędności", a nic się nie stanie, nie jest jeszcze tak zimno ;-)
Znam też takiego co zawsze miał koncentrat a tym razem zapomniał okularów i chwycił nie ten co trza i też nie był idiotą <ok>

jazel 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 35000
Silnik: 2.0 Turbo ~320KM :D
Wysłany: 2008-01-04, 11:42   

Ostatnio szarpnalem sie na Sonaxa (34pln w realu) - wygral test AS. Nawet Psik-Psik przy nim wymieka! Tylko ta cena - raczej wroce do Psik-Psika + 4 piwka :mrgreen:

Maly OT:
planuje wymienic dysze spryskiwacza. U nas dysze (nie wiem jak w M2Ph2?) pryskaja w sumie 4 cieniutenkimi punktowymi strumieniami. W Modusie na przyklad, albo Focusie pryskaja dwoma rozproszonymi strumieniami - po calej szybie i efektywnosc takiego pryskania jest 1000 razy lepsza. O ile w Renault dosc duzo krzycza za dysze z Modusa, o tyle znalazlem sklep w ktorym maja tego pelno i nie drogo. Musze tylko wymontowac swoje, zeby dopasowac. Jak sie z tym uporam dam znac - ale generalnie efekt juz teraz moge polecic....

aniqwerty 
Użytkownik

Silnik: 1,9 dci
Wysłany: 2008-01-06, 14:41   

zicherka napisał/a:
firmy" BUDGET i niech ich szlag trafi

true true, mój budget zamarzł w bagazniku przy -12 :(

Piok 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 55000
Silnik: K4J 750
Wysłany: 2008-01-07, 12:25   

Generalnie kiedyś używałem shella ale jakos na poczatku tej tysiąc-latki nie byłem w stanie go nigdzie dostać - letni latem był, a zimowy - zimą nie do znalezienia. Wtedy zazczalem eksperymentować. Efekty:
Budget: używałem nie pamiętam, ale z jakiegoś powodu nie używam :)
Płyn ORLEN: nigdy wiecej w żadnym aucie, ostatnio stwierdziłem że lepszy byle jaki niż żaden kupiłem 1l - już pamiętam dlaczego nigdy wiecej!
Płyn BP: nie do aut z kiepskim ogrzewaniem, ale nie bede kupował różnych do różnych aut
KRAFT - polecam - ciekawe bździństwo w hurcie 4x5l dla mnie 40zł :)
I generalnie warto wiedzieć że nie tylko zakres temperaturowy sie liczy ale dodane chemikalia - od których potem zależy jak szyba przyswaja wilgoć z powietrza

elektriko 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 140000
Silnik: 2.0, 8V
Wysłany: 2008-01-09, 12:05   

no to i ja dorzucę swoje 3 grosze

Normalnie jeżdżę na płynach z marketów, a w zimę staram się kupować takie o jak najniższej temperaturze zamarzania (oczywiście według info z nalepki). Na razie nie "przejechałem" się na żadnym.

Za to...
Któregoś razu skończył mi się na trasie taki właśnie płyn z marketu i na BP pod Garwolinem zakupiłem litr zimowego płynu BP. Do -22C był chyba i kosztował koszmarne pieniądze. Na dworze było około -15C a po drodze musiałem czyścić szyby... śniegiem na poboczu, bo płyn sobie zamarzał :evil:

Uzupełniłem zbiornik płynem z Orlenu (też zimowy, akurat teść miał na stanie) i zamarzanie się skończyło.

knq 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 93500
Silnik: 1.4 75KM
Woj.: mazowieckie
Wysłany: 2008-10-08, 19:56   

Mam pytanie: co zrobic z letnim plynem od spryskiwacza? Bo jeszcze mam troche, a dzis rano spsiukujac szybe nie chcialo zejsc (pewnie przymarzlo). Wypsiukac wszystko? Strasznie bedzie smierdzialo, bo poprzedni wlasciciel lal jakiegos smierdziucha (do tego prawa dysza psiuka na dach - powstalo odbarwienie na dachu od tego...) Zaleje grejpfrutowego PsikPsika na zime , no chyba, ze takiego nie bedzie :)

Prezes 
Mod Team

Przebieg (tys.km): 200
Silnik: 1,9 DTi
Auto: Renault
Woj.: dolnośląskie
Wysłany: 2008-10-08, 20:11   

Możesz dolać ale co z tej mieszanki wyjdzie - jakiś śmierdziuch większy ;)
Jak wymieszasz zimowy z letnim to wyjdzie przejściowy.
Zawsze też możesz rozłączyć wężyk z trójnika pod maską co dzieli na dwa obiegi i wypsikać do butelki/pojemnika.

knq 
Użytkownik

Wysłany: 2008-10-16, 18:19   

Ile plynu od spryskiwaczy wejdzie do zbiorniczka?

lepper_pl 
Mod Team

Przebieg (tys.km): 215000
Silnik: 1,9 dTi F9Q 734
Auto: Scenic 1,9 dti
Woj.: łódzkie
Wysłany: 2008-10-16, 23:18   

jak cały pusty to około 4 litrów

Human Resources 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 118
Silnik: k4m po obróbce głowicy:)
Wysłany: 2008-10-23, 19:58   

ja zawsze kupuje w markecie-7zł za 5 litrów :mrgreen: jestem świadom szybszego zużywania się np piór wycieraczek + plastikowej gumki w spryskiwaczu która mi sparciała chyba od złej jakości płynu (jeszcze raz dzięki Lewy za naprawe), ale i tak oszczędności na takim płynie są dużo większe..

knq 
Użytkownik

Wysłany: 2008-10-23, 23:52   

Ja kupilem jakis Eko-Sprysk czy jakos tak ;) Firma Unilex oil z mojego miasta, 8 zlotych za 2 litry (zimowy) wiec mysle, ze to nie jest jakis szajs. Ale niestety tak to jest ze sklepami w moim miescie, ze nigdy nie moge dostac tego co chce...

giba 

Silnik: 1.9 DTi
Woj.: lubelskie
Wysłany: 2009-09-28, 20:10   

ja kupuję sonaxsa jest OK

dudu 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 190000
Silnik: 1.6 Benzyna+gaz 8V
Auto: Megi
Woj.: świętokrzyskie
Wysłany: 2009-12-20, 20:11   

Zmierzyłem wczoraj temperaturę zamarzania chwalonego Psik-psika firmy Autoland. Na opakowaniu deklarują -22 stopnie a przyrząd wykazał... -12 stopni, Kpina po prostu. Zmierzyłem bo zamarzał mi na szybie. No cóż wykosztowałem się na Sonaxa i nie żałuję. Niebo a ziemia. Jak dorwę się znowu do przyrządu do pomiaru temperatury zamarzania to sprawdzę go i napisze ile wyszło.

Odpowiedz do tematu