Forum użytkowników: Renault Megane, Renault Scenic, Renault Fluence.
Odwiedź: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl              Kontakt        Regulamin  RSS
FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence Strona Główna
 FAQ   Szukaj    Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Motoryzacja w sieci

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: Krzychu
2007-06-14, 23:27
Kod immobileizera, aktywacja, działanie, budowa kluczyka
Autor Wiadomość
zloty888 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 115
Silnik: 1,6, 8 V, 90 KM RT
Auto: Renault Megane 97
Woj.: małopolskie
Wysłany: 2010-02-01, 19:17   

Podepnę się pod temat, gdyż to samo mnie dziś spotkało. Mam już kod i auto odpaliło. Mam jednak pytanie, czy można jeździć w trybie awaryjnym bez problemu. Nie mogę bowiem zakodować kluczyka. Pomijając zatem kwestię upierdliwości wklikania kodu, czy można tak trochę (dwa-tygodnie) pojeździć, po prostu czekam na wypłatę:) Czy ma to jakiś negatywny wpływ? I jeszcze jedna sprawa, bo nie sprawdziłem jeszcze u siebie, ale znalazłem gdzieś na elektrodzie, że jak się odpali silnik awaryjnie i wyjmie i włoży bezpiecznik 5A od immo to wtedy ma się spokój z nim na jakiś czas, mówiąc krótko nie uzbraja się po 10 minutach, ktoś to może potwierdzić? Albo zna inny genialny sposób na obejście immo aby się nie uzbrajało?

mcyork 

Przebieg (tys.km): 136000
Silnik: 1.6
Auto: Megane
Wysłany: 2010-02-02, 14:57   

Właśnie mam to zamiar wypróbować dzisiaj , tylko nie wiem czy jak wyłącze ( jeżeli się da ) w ten sposób immo to czy nie pozbawie się też wtedy centralnego zamkna z kluczyka .
Pytanie do osób które mają problem właśnie z rozprogramowanym kluczykiem .Czy kiedy przyciska się kluczyk powinno działać otwieranie drzwi czy też nie ? U mnie ani wyłączenie immo ani centralny z kluczyka nie działa , tak jak by coś z centralką podczerwieni było nie tak .

edit : Czy ktoś próbował już sprawdzić bezpieczniki ? z tego co patrzyłem bezp. z oznaczeniem F31 jest odpowiedzialny za immo a F13 za centralny .

zloty888 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-02, 17:27   

Próbowałem dzisiaj numer z bezpiecznikiem i niestety nie pomogło, immo dalej się uzbraja po 10 minutach. Czy na prawdę nie ma możliwości jego zneutralizowania, wyłączając jego likwidację za ok. 350 złotych?

mcyork 

Wysłany: 2010-02-03, 15:46   

u mnie problem rozwiązany :
próbowałem programowania klucza , sprawdzenia bezpieczników odpowiedzialnych za immo i centralny , odłączenia aq i sprawdzenia centralki ( czy jest napięcie)
w końcu zacząłem w desperacji sprawdzać wszystkie bezpieczniki i winowajca się znalazł :
ALLUM UC BIC (F39) - Zespól zasilania sterowany elektrycznie . Po wymianie wszystko działa jak nowe .
zloty888, sprawdź u siebie a jak nie zadziała napisz na pw dam Ci prosty opis jak się koduję kluczyk i na pewno dasz radę

wicher123 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 188000
Silnik: 1.9 DTI
Woj.: opolskie
Wysłany: 2010-02-05, 17:45   

Witajcie, problem mam taki jak opisany też wyżej czyli auto odpala, wszystko ok tylko nie otwieram-zamykam kluczykami auta,centralny nie działa,chciałbym się upwenić,że mam dobrą procedurę kodowania kluczyka:
Wkładamy klucz do stacyjki i przekręcamy zapłon, dioda od immo zacznie szybko migać.
przyciskamy guzik od centralnego zamka i go trzymamy, dioda w immo zacznie powoli migać. (pierwsza liczba z kodu - tyle mignięć diody)
puszczamy guzik i powtarzamy tą samą operację dla każdej cyfry.
Po wprowadzeniu kodu dioda od immo zapali sie na długo a następnie zgaśnie wtedy wyłączamy zapłon i wyjmujemy klucz.
Naciskamy guzik od centralnego i trzymamy go aż zamki same nie otworzą się i zamkną.
Następnie celujemy kluczem na podczerwień w centralkę i naciskamy guzik w kluczy aż nie zadziała centralka.
I cieszymy się zakodowanym kluczem.

Mam w jednym kluczyku (w środku 4 cyfrowy kod) w drugim też ale inny.Jeśli zrobię tak jak pisze wyżej zaprogramuje je i wszystko będzie ok czy jeszcze jakaś procedura mnie czeka??
http://megane.com.pl/viewtopic.php?p=130015#130015

widurek 

Przebieg (tys.km): 160
Silnik: 1.5 dci
Auto: Clio
Woj.: mazowieckie
Wysłany: 2010-02-07, 17:20   

Witam
Mam problem z meganka 1,6 99r. (pilot na radio) naczytałem się dużo, łącznie z art. po angielsku ale i tak mam mętlik w głowie co z moim fantem zrobić.
Kilka dni temu przestał działać centralny zamek z pilota( pomimo mrugania czerwonej diody w pilocie). Wchodziłem do auta ręcznie. Z samym zapalaniem silnika nie było problemu. Po kilku kolejnych dniach padł również immobileizer.
Rano zapalił pojechałem do sklepu i wróciłem. Po 2 godzinach przy następnej próbie przejażdżki już nie zapalił. Rozkręciłem pilota wyjąłem i włożyłem baterię i central zaczął ponownie działać ale samochód nie zapalił . Przypomniałem sobie o zapaowym kluczyku. Niestety drugi kluczyk to samo - centralny otwiera ale samochód nie odpala. Mruga szybko dioda od immobileizera. rozłączałem wielokrotnie klęmę akumulatora zamykałem otwierałem drzwi plus zabawa centralnym nic nie dała . rozłączałem wtyczki od komputera i dalej nic. samochód zacholowałem do najbliższego zakładziku, tam męczył się z nim jakiś elektronik z laptopem. Nie byłem przy tym ! . Ale , stwierdził że nie widzi immobileizera, nie moze go wykasować i poddał się. Auto wróciło do mnie na lince holowniczej. Moje pytania :
- jaki mam kod 4 czy 8 cyfrowy, skąd go wziąć (czy tylko serwis)
- czy przy pomocy tego kodu i przycisku od centralnego zamka na desce rozdzielczej mogę samemu próbować zsynchronizować ponownie te kluczyki ?
- czy poprostu czeka mnie ASO

POMOCY, bo strasznie kiepsko z kasą !

mcyork 

Wysłany: 2010-02-07, 18:40   

Przy pomocy kodu możesz awaryjnie uruchomić silnik wyłączając immo oraz tak jak przyuczyć kluczyki jeśli się rozprogramowały.
Napisz do mnie na PW pomogę Ci zdobyć kod jeśli chcesz .
Aso puki co odradzam :)

mariusz1209 

Przebieg (tys.km): 131
Silnik: 1,6 16V
Auto: Classic
Wysłany: 2010-02-08, 16:07   

Witam.
Widurek napisz proszę czy rozwiązałeś problem bo mi się wydaje że jeżeli kod do immo jest ośmiocyfrowy to kiszka.Chyba że masz kod czterocyfrowy to wtedy jesteś w dobrej sytuacji.
Pozdrawiam
Mariusz

widurek 

Silnik: 1.5 dci
Auto: Clio
Wysłany: 2010-02-08, 23:16   

Na razie kiszka ! w moim przypadku nie ma kodu do awaryjnego odpalania. Próbowałem w dwóch serwisach i nic z tego. Mówią że mam pilota na radio gdybym miał na podczerwień to dostałbym taki kod. Jedyna opcja to hol i próba ponownego wprogramowania dwóch kluczyków 120 zł za sztukę. Przypomniałem sobie o pewnym koledze, który jak się okazało pracuje w Reno Zacholowałem więc dzisiaj auto do niego i się męczy. Po całym dzisiejszym dniu diagnoza: ich "laptopik" pokazuje przerwany obwód imobileizera, wtyczki okazały się ok, więc jutro rozkręcają kolumnę kierowniczą trochę deski i będą sprawdzać poszczególne kabelki w wiązkach. Mówią że któryś dostał wilgoci i przegnił.Szacunkowy koszt (po kolezeńsku - bez zleconka) 300 zł. Mówią że sporo grzebania - czas, itp. Zaakceptowałem i kazałem robić, bo wyjścia nie mam. Chcę tylko żeby zaczął jeździć. Ale czy to wszysto prawda to nie wiem :)

Lord Tom 

Silnik: 1.6 8V 90 KM
Woj.: lubuskie
Wysłany: 2010-02-12, 15:28   Co z kluczykiem??

Ponawiam prośbę o pomoc. Co może się dziać w kluczyku, że rozładowuje mi baterię?? Puki odizolowałem styk od baterii i schowałem zapasowy klucz na 2 tygodnie wszystko było pięknie. Wystarczyło ze znów zwarłem styki z baterią i po 2 dniach bateria poległa. Co może ją rozładowywać?? To mój zapasowy kluczyk, mam też działający kod, ale wolałbym, aby w razie potrzeby żonka mogła odpalić auto bez takich akrobacji. Pomocy!!

Prezes 
Mod Team

Przebieg (tys.km): 200
Silnik: 1,9 DTi
Auto: Renault
Woj.: dolnośląskie
Wysłany: 2010-02-13, 19:49   

Lord Tom, Poszukaj może gdzieś jest drobne zwarcie. Wystarczy deczko zaśniedziałe.

Lord Tom 

Silnik: 1.6 8V 90 KM
Woj.: lubuskie
Wysłany: 2010-02-15, 21:51   

Przebadam płytkę jeszcze raz, ale straciłem już cierpliwość i nadzieje.

dziadek207 

Przebieg (tys.km): 206
Silnik: 1.6e
Woj.: świętokrzyskie
Wysłany: 2010-02-20, 16:41   

podpinam się do tematu - nie działąjącego pilota.
wstaje sobie dziś rano, lece do auta a tu lipa. pilot nie działa. otwarłem z kluczyka ale auto nie odpaliło bo immo nie odblokowany. więc szybko na forum, poczytałem, troszkę sie pomartwiłem bo nie miałem kodu do ręcznego wklepania. jednak program który został zamieszczony działa w 100%, wygenreowałem sobie kod a później zsynchronizowałem kluczyk zgodnie z opisem. wszystko już działa bez zarzutu.
forum jest genialne i wy jesteście genialni. zaoszczędziłem pare dobrych złotych

wicher123 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 188000
Silnik: 1.9 DTI
Woj.: opolskie
Wysłany: 2010-02-20, 17:04   

Chciałbym tutaj napisać jedną rzecz-sprostotwanie.Jeśli nie działa Wam tyko centralny zamek z kluczyka a auto odpala(u mnie tak było) to wcale nie trzeba żadnych kodów z immo ani nawet nie trzeba znać numeru Immo.Wczoraj troszkę się pobawiłem, przytrzymałem długo kluczyk,zapaliła się na stałe dioda w kluczyku,włożyłęm kluczyk do stacyjki i kąbinowałem,raz na włączonym raz na wyłączonym zapłonie,otwieralem-zamykałem centralny ten na desce rozdzielczej,niestety kombinacji nie pamietam ale po około 30 minutach ładnie sobie zaadoptowałem kluczyki i wszystko ładnie śmiga ;)
Wcześniej ktoś opisywał,że do przyuczenia trzeba znać 4ro cyfrowy kod i cała procedura była jak się go wbija itp.Jeśli chodzi o immo może być ale jeśli chodzi o sam centralny zamek żaden kod Immo nie jest potrzebny ;)
http://megane.com.pl/viewtopic.php?p=130015#130015

ferrit 

Silnik: 2.0i 8V 115KM
Woj.: kujawsko-pomorskie
Wysłany: 2010-02-21, 12:27   [Megane I phI] immo i cenralny zamek

Nie działa mi pilot podczerwieni - tzn nie odłącza immo i nie otwiera cenralnego zamka. Otwieram kluczykiem drzwi i chcę ręcznie wprowadzić kod do immo przyciskiem od centralnego, ale.... nie działa otwieranie. Nic nie reaguje na wciskanie przycisku. Jak wciskam przeciwnie, to jest OK. Tak więc nie mogę wprowadzić kodu do immo. Sprawdzałem bezpieczniki pod kierownicą i wygląda na ok. Macie jakieś pomysły jak go uruchomić ?

baciuś 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 213000
Silnik: 1,6
Auto: Renault Megane Classic
Wysłany: 2010-02-21, 15:05   

może wymień baterie w kluczyku.

ferrit 

Wysłany: 2010-02-22, 14:41   

A jak wprowadzić kod do immo jak nie działa przycisk otwierania centralnego zamka koło radia ? Baterie dziś wstawię nowe do pilota.

Prezes 
Mod Team

Przebieg (tys.km): 200
Silnik: 1,9 DTi
Auto: Renault
Wysłany: 2010-02-22, 16:56   

ferrit, Poczytaj w instrukcji o awaryjnym wprowadzaniu kodu - na forum też było.

ferrit 

Wysłany: 2010-02-23, 13:29   

Wiem, że za pomocą przycisku od centalnego zamka na słupku środkowym. Ale pisałem wcześniej, że nie działa mi ten przycisk - strona do otwierania zamka. Zamykanie działa.

dziadek207 

Wysłany: 2010-02-23, 17:05   

a może odpiął ci sie jeden z kabelków co idzie do tego przycisku, wymontuj i zobacz czy jest ok, a jak padł przełącznik to po prostu kabelki przełóż na odwrót, moze tak zadziała :)

sbanys 

Przebieg (tys.km): 184
Silnik: 2.0
Auto: Renault Megane Scenic
Wysłany: 2010-02-26, 14:42   

Witam
Sam posiadam jeden kluczyk i od jakiegoś czasu szukam informacji na ten temat.
Dzwoniłem do ASO i jest tak jak piszecie. W poszukiwaniach znalazłem również takie ogłoszenie:
http://www.moto.allegro.p...rakow_reno.html
cena prawie taka sama.
Wniosek taki że nie tylko ASO potrafi dorobić kluczyk.

adolf 

Przebieg (tys.km): 120
Silnik: 2.0 16v
Auto: Megane Cabrio 2001 ide
Woj.: wielkopolskie
Wysłany: 2010-02-26, 21:43   

sbanys napisał/a:
Cięcie

Ale to jest niemożliwe jeśli masz na podczerwień !

zloty888 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-03, 18:59   

Mam pytanie, problem z immo w skrócie tak jak w temacie. Za pomocą wskazówek z forum sprawdziłem antenę i faktycznie zaczęło przeciekać i wodą skapywała przez tą czerwoną zaślepkę od czujnika immo. Po osuszeniu całego układu i uszczelnieniu jej silikonem tak jak pisaliście, immo dalej nie działa, tzn. nie mogę przyuczyć kluczyka. Podejrzewam, że płytka mogła się na stałe uszkodzić. Pytanie mam zatem jedno, czy w ogóle jest możliwa regeneracja tej płytki lub jakaś wymiana?

dziadek207 

Wysłany: 2010-03-03, 19:01   

zanieś do jakiegos elektronika, niech sprawdzi czy działa, może zrobiły sie jakieś zimne luty i dlatego przestało działać

zloty888 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-03, 19:21   

Dzięki za radę, byłem właśnie u sąsiada (elektryka) i zmierzył mi miernikiem, że generalnie prąd przez płytkę przepływa, ale nie jest mi w stanie nic więcej powiedzieć, bo w samochodach się nie specjalizuje. Ale tak jak pisałeś pro forma luty poprawił i dalej lipa:(

marcindj 
Użytkownik

Silnik: K7M 702 1,6
Auto: Megane coupe 96r
Woj.: śląskie
Wysłany: 2010-03-03, 22:45   

Idź z nią do jakiegoś komisu z telefonami komórkowymi, niech ci ją wykąpią w wanience ultradźwiękowej.

cnl 

Przebieg (tys.km): 58700
Silnik: 1.4e
Auto: Megane ph1 (RL)
Woj.: śląskie
Wysłany: 2010-03-06, 17:08   

Witam.
Panowie wczoraj przeczytałem cały ten temat i trochę spraw się mi rozjaśniło. Jednak nie wszystko. Mój problem polega na tym, że w Megi nie działa centralny zamek. Samochód otwieram za pomocą kluczyka (każde drzwi osobno). Klucz nie posiada baterii a jedynie mały układzik z zapisanym kodem do immo (wczoraj się bawiłem, wyciągnąłem ten układ z kluczyka i samochód nie chciał odpalić, więc przynajmniej wiem , że immo działa).

Zastanawiałem się już nawet czy w mojej Megi w ogóle jest centralny zamek, no ale chyba tak, skoro przycisk koło radia, odpowiedzialny za zamkniecie drzwi jest podłaczony kablami do układu immo (sprawdziłem to ściągając deskę, nad schowkiem jest układzik immobilisera). Dodam, że naciskanie wspomnianego przycisku nie daje jakichkolwiek efektów.
Wspomnę też , że w samochodzie jest zainstalowany fabrycznie alarm DEFA Patriot 500 (fotka poniżej), sterowany z dodatkowego pilota - alarm ten jest sprawny , reaguje na działanie pilota, uzbraja się, itd. tyle, że nie wydaje dźwięków :mrgreen: . Kierunki mrugają a syrena nie daje znaku życia. Czy to może być spowodowane tym, że autko stało ponad 2 lata bez akumulatora (dziadek chorował) i przez to jest coś nie tak z syreną?
No i jeszcze jedno pytanko, czy ten pilot z alarmu , może w jakiś sposób być powiązany z działaniem centralnego zamka?

Dodam, że miałem już zamiar oddać autko do serwisu od alarmów, no ale ostatecznie sie wstrzymałem, bo może sie okazać , że to jakiś dupsik a skasują mnie jak za zboże.

Z góry dzieka:)

WikiBe 

Silnik: 1,6 8V
Wysłany: 2010-03-08, 14:46   

Witajcie, miałem podobny problem jak wszyscy - chcę otworzyć samochód a tu psikus - zero reakcji. Głowiłem się, dwoiłem i troiłem i nie miałem pojęcia o co chodzi. Wymieniłem baterie u zegarmistrza - powiedział że były padnięte, więc myślałem że to zadziała. Ale nie... Drugi kluczyk to samo więc myślałem że padło coś w samochodziku w zamku centralnym.

Poczytałem jednak forum i postanowiłem dokładnie obejrzeć kluczyk - rozebrałem i okazało się że puściły luty do diody - są bardzo delikatne. Wystarczyło przelutować i wszystko chodzi jak trzeba!

Moja rada - posprawdzajcie zawsze czy po prostu nie ma uszkodzeń mechanicznych ;-)

A drugi kluczyk... hmm nadal nie wiem czemu nie działa :mrgreen:

dziadek207 

Wysłany: 2010-03-10, 20:36   

hej.
mam takie pytanko. czy opisana metoda zadziala w Lagunie ? kumpel ma podobny problem, kluczyk nie dziala (ani centralny ani immo), posiada kod awaryjny. ma odlaczony rowniez immo, przez podpiecie jakiegos kabla tak ze nie musi wklepywac kodu.

marc112 

Silnik: diesel
Wysłany: 2010-03-14, 13:15   [Scenic I phI] Rozkodowany Kluczyk Centralnego Zamka

Witam!!
Wiem, że na różnych forach był poruszany ten temat, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Jestem szczęśliwym posiadaczem Renault Megane Scenic 1,6 z 1997r. Od właściciela przy zakupie dostałem komplet dwóch kluczyków ( oba sprawne ). Niestety pewnego pięknego dnia postanowiłem wymienić w jednym z nich baterie, ponieważ zaczął słabo działać. Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że z kluczyka wyjąłem baterie i wziąłem ją na wzór do sklepu, co było przyczyną rozkodowania kluczyka.
Po rozkręceniu kluczyka w środku jest naklejka z kodem ( zdjęcie znajduje się w załączniku ). Czy to jest ten kod którym trzeba zakodować kluczyk??? Z tego co wyczytałem na forach to powinien on być 4 cyfrowy??? Jak w ogóle zakodować ten kluczyk ponownie???
pozdrawiam
marc112

Odpowiedz do tematu