Forum użytkowników: Renault Megane, Renault Scenic, Renault Fluence.

Szukaj na forum:
Odwiedź: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl              Kontakt        Regulamin  RSS
FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence Strona Główna
 FAQ   Szukaj    Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Opinie o samochodach, dodaj swoją opinię o Renault, którym jeździsz na turboPortal.eu !

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Zamknięty przez: bronius
2009-01-25, 21:18
Laguna- co sądzicie
Autor Wiadomość
Silver 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 84
Silnik: Megi: XXX Nissan: 2.0Txxx
Auto: MeganeII sedan i NISSAN 200sx s14a
Woj.: wielkopolskie
Wysłany: 2009-01-25, 19:33   Laguna- co sądzicie

Byłem dziś z ojcem w trasie, przejeżdzając przez trzciankę migła nam Piękna laguna Combi z Kartką sprzekam, tak więdz odrazu wsteczny i oglądamy zwrokowo :D autko wyglądało pięknie zreszta tak jak na zdjęciach... po jakiś 6 minutach wyszedł właściciel, bardzo miły (jak każdy sprzedawca :-P ) facet sprowadza auta. Opowiedział krótka historie bla bla... i dał adres allegro, wymieniliśmy sie telefonami itp autko puści za 22,500tys i teraz sprawa do was wiem ze to forum megane ale Renault to jedna rodzina :D co o niej sądzicie jesteście starsi macie większe doświadczenie. Czekam na odpowiedzi link niżej

http://moto.allegro.pl/it...zwypadkowa.html

Ps. waldek licze na ciebie bo masz lagune to coś doradzisz :D

Poszukiwania F7r Trwaja :D

Tomik 1970 
Mod support

Przebieg (tys.km): 217
Silnik: 1,9 dci
Auto: Scenic I ph II
Woj.: śląskie
Wysłany: 2009-01-25, 19:44   

autko super tylko ten silniczek 2,2dci ale niech się inni wypowiedzą.Ja wiem jedynie,że 1,9 to sprawdzona konstrukcja ale ... może ktoś ma 2,2 i podzieli się opinią :-D

kudlaty 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 130000
Silnik: 2.0 16V 103 kW F4R 740 Skrzynka JC5/5
Auto: Scenic I PH II
Woj.: dolnośląskie
Wysłany: 2009-01-25, 19:58   

jak diesla w lagunce to 1.9 silniki 2.2 ponoc dość nieudana jednostka renault problemy z blokiem i kołem dwu masowym w rocznikach 00 do 03.Więcej na temat lagunki poczytasz http://rlkp.home.pl/forum/index.php? a cytujac kolegę Dstorm z RLKP patrz na :
"jak ma ponad 100k to już pora rozrząd i pasek akcesoriów (wraz z napinaczem i czasami kołem pasowym pompy wspomagania - jest plastikowe i się lubi kruszyc) zmienić.
patrz przede wszystkim na turbinę, kolo dwumasowe, skrzynię i napęd osprzętu:

1. koło dwumasowe, sprzęgło i skrzynia
- czy trzęsie deską przy ruszaniu (albo szarpie),
- jak z drganiami na wolnych obrotach - najbardziej widać na drzwiach kierowcy jak je szeroko otworzysz,
- szarpanie lub metaliczne stuki przy gaszeniu
- czy pedal nie zostaje częsciowo wciśniety po puszczeniu (padająca pompka pedału sprzęgła)
- jak na luzie wciskasz i puszczasz gaz, czy obroty rosną i spadają podobnie jak przy wciśniętym sprzęgle czy dużo bardziej mułowato
- czy wszystkie biegi wchodzą bez problemów, nie wypadają jak np. przyspieszasz i puścisz nagle gaz i zaczniesz hamować silnikiem
- brak chrobotania lub grzechotania na wysokich biegach i małych obrotach

2. turbina i dolot powietrza
- wycieki oleju w okolicach turbiny
- wycieki w okolicach intercoolera, EGR i kolektora dolotowego
- czy nie słychać syczenia w okolicach intercoolera (nieszczelność) - jak silnik rozgrzany to potrzymaj go ponad 30 sekund powyżej 3000obr przy otwartej masce. na pewno usłyszysz jak będą nieszczelności.
- poziom oleju - sprawdzić miarką, czy nie jest powyzej maksimum (albo maksimum a przebieg od wymiany oleju już spory - to też podejrzane)
- od ok. 3tys obrotów przy szybkim przyspieszaniu powinno być słychać że się zmienia dźwięk silnika (turbina jest chyba w pełni wysterowana, przynajmniej w tych co ja jeździłem wyraźnie jest różnica w tym miejscu).
- jesli masz dostęp do CLIPA to dobrze byłoby podłączyć i poobserwować turbinę w czasie jazdy (parametry ciśnienia doładowania - różnicę między żądanym przez komputer a rzeczywistym - nie powinna przekraczać max . 100-200mbar ale to tylko przy gwałtownym przyspieszaniu. Duże różnice oznaczają pewny problem z turbiną lub jej sterowaniem.

3. napęd osprzętu
- sprawdź stan rolek napinacza i koła pasowego pompy wspomagania (czy nie jest wyszczerbione a napinacze zjechane - to widać na rolkach)
- koło pasowe wału - to co napędza pasek osprzętu - czy nie drga na boki. Złożone jest z dwóch metalowych kól połączonych gumą, z czasem się rozkrusza guma na skutek wibracji i przy 130 tys. km potrafi się rozerwać. W najlepszym wypadku czeka Cię wtedy wymiana paska i koła a w najgorszym rozwalony rozrząd jak się pasek gdzies dostanie.

4. Szczelność silnika
- wycieki oleju od strony skrzyni i rozrzadu - mogą puszczać uszczelniacze wału, wymiana trochę kosztuje (głównie robocizna).
- wycieki przy pokrywie zaworów i wtryskiwaczy

5. Wtryskiwacze i wtrysk
jesli masz dostęp do CLIPa to sprawdzić w czasie jazdy parametr korekty wtryskiwaczy w czasie jazdy. (dla każdego wtryskiwacza)
Jeśli jest w granicach od -2 do 2 to ok, poza tym zakresem to już niedobrze, jeśli poza -5 do 5 to już na pewno wtryskiwacz do wymiany

Zrobić autotest tablicy instrumentów i zobaczyc jakie błędy się pojawią (tylko błąd czujnika poziomu oleju może być. (literka h))

a z pozostałych mniej istotnych ale uciążliwych rzeczy:
- łożyska przednich amortyzatorów (brak chrobotania przy kręceniu na postoju i jak odchylisz plastik zasłaniający mocowanie to nic tam nie powinno się ruszać przy kręceniu)
- czytnik kart - czy po włożeniu karty do połowy załącza się radio, gasną lampki itp. (jeśli nie działa to ułamany stycznik )
- czy odpala po krótkim naciśnięciu Start czy musisz trzymać (jak trzymać to albo stycznik w czytniku albo problem z czujnikiem sprzęgła lub skrzyni).
- czy oba lusterka się poprawnie składają i działa sterowania
- jeśli fotele z elektryką to czy wszystkie regulacje działają
- czy podświetlenie klimatronika działa (i nie gasnie jak regulujesz jasność)
- czy wszystkie kierunki nawiewów w klimatroniku są poprawnie obsługiwane (najlepiej wentylatora na maksa i wtedy sprawdzać).
- jesli jest parktronik to czy dziala poprawnie (krótkie "pip" przy włączeniu wstecznego a potem pikanie jak coś jest z tyłu (im bliżej tym szybciej). Długie "piiiip" - 5 sekund, po włączeniu wstecznego to komunikat o błędzie parktronika
- jesli ma ksenony to czy oba się poziomują poprawnie i świecą (najpierw włącz światła, potem włóż kartę do czytnika, do konca. powinny oba opaść i potem się podnieść).
- czy przy włączonych światłach i włąćzeniu spryskiwaczy działają oba spryskiwacze na ksenony i czy się chowają potem.
- czujniki otwarcia w drzwiach - czy po otwarciu każde drzwi są pokazane poprawnie na wyświetlaczu i czy lampka w drzwiach się zapala
- czujniki HF jeśli jest system Hands Free. Sprawdź każde drzwi, czy reagują na włożenie ręki za klamkę i czy się auto otwiera. (każde po kolei sprawdzić).
- jeśli jest nawigacja to czy jest obraz na ekranie. Jeśli jest czarny ekran to nie daj sobie wmówić, że to ekran padnęty. najczęściej to spalony czytnik. Najdroższy element.

- sprawdź ESP jeśli jest. Jak jest włączone to nie powinno dać się ruszyć tak by koła buksowały. Powinien zamigać ESP i ograniczyć prędkość kół.
- sprawdź ABS (zawsze jest) i wspomaganie nagłego hamowania. Zahamuj gwałtownie z 40-50km/h. Nie powinno być poślizgu i powinien włączyć światła awaryjne.
- czy wszystkie szyby się prawidłowo zamykają i otwierają.
- czy wszystkie karty do pojazu działają poprawnie."
Osobiscie miałem Lagunkę ale w silniczku 1.8 benzynka oczywiscie i złego słowa po 3 latach użytkowania o aucie nie powiem
Wersja wyposażenia - Pakiet Grand Comfort

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Ostatnio zmieniony przez kudlaty 2009-01-25, 20:04, w całości zmieniany 3 razy  

radek-sląsk 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 190091
Silnik: 1.6 16V
Auto: Renault Megane I Ph II GT
Woj.: śląskie
Wysłany: 2009-01-25, 20:00   

Silver: Autko wygląda przyzwoicie, robi dobre wrażenie na pierwszy rzut oka <ok>
Resztę to polecam pojechać nim na jakiś przegląd i będziesz wiedział co i jak z zawieszeniem i inne sprawy też powinny wyjść jak są.
Za 22tyś to jeszcze chyba coś utargujesz w dół.

Ewusiek 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 98000
Silnik: 1,6 16V
Wysłany: 2009-01-25, 20:04   

mogę sporo napisac bo facet mój jeździ laguna 1,9 DCI
i po konsultacjach tak:
- po pierwsze nie wyglada to na privilage a raczej na DYNAMIQUE
- po drugoe przy przebiegu 109 tys fotele sa masakrycznie zniszczone
u Nas jest prawie 200 tys a fotele sa w 3 razy lepszym stanie

kataryniarz 
Użytkownik

Silnik: 1.5 dCi 105KM
Auto: MII ph2 GT
Woj.: łódzkie
Wysłany: 2009-01-25, 20:07   

Na moje oko:
- przebieg dodaj +50k, a nawet więcej
- zderzak przedni raczej od innej sztuki
- 2.2 dCi jest najmniej awaryjnym dieslem <ok>

Papiery oglądałeś, jest książka serwisowa?
Konieczne dokładne sprawdzenie w ASO.

Silver 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 84
Silnik: Megi: XXX Nissan: 2.0Txxx
Auto: MeganeII sedan i NISSAN 200sx s14a
Woj.: wielkopolskie
Wysłany: 2009-01-25, 20:13   

Ewusiek, w schowku miał napis PRIVILEGE a fotele i całe wnętrze było piękne :D i ładnie pachniało zadnych ćmików itp no nie wiem mam dylemat :P bo wsume miałem wymienic megi I coupe ph2 na coś np megi II 3d albo megi II sedam a tu taka bycza laguna sie trafiła :-> sam juz nie wiem. Z parkowaniem nie bede miał problemu bo nie jezdze po mieście tylko poza w trasy a po mieśście to zazwyczaj do palazy do pracy na parking piętrowy tak wiedz luz, no ale są to duże gabaryty :) z 2 strony jak bede jechał na wakacje to sie zabiore 1 autem a nie jak w zeszłym roku jechaliśmy 2 :mrgreen: no mam cieżki orzech

[ Dodano: 2009-01-25, 20:15 ]
no silniczek ma bardzo ładny zdjełem te pokrywe plastikową i dokładnie ojciec mechanik zerknoł i mówi ze jest ok bardzo ładny

Poszukiwania F7r Trwaja :D

Ewusiek 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 98000
Silnik: 1,6 16V
Wysłany: 2009-01-25, 20:43   

Słuchaj z laguna jest bardzo bardzo różnie
jest to auto z dwoma obliczami, u Nas naprzykład

na minus:
- zaniki mocy bez powodu
- awaria czuinika ABS
- popsuta wycieraczka tylnej szyby - normalka w lagunie kombi
- zerwana linka w podnośniku szyby prawy tył
- uszkodzona głupia rurka od turbo i przedmuch
- ciągle marudzące czujniki cisnienia w koalch

ale na plus:
- wygoda
- komfort
- spalanie 5,8 na wakacjach na odcinku 5000 km
- kombi - 4 osoby i południe francji z bagażami na 2 tygodnia

Auto z wielma wadami, denerwującymi drobiazgami ale i dające dużo Frajdy
Pytanie czy wszystkie mankamenty nie przyćmią radości - my po 1,5 roku myślimy na co zmienić, nie laguna nowsza napewno mimo dobrych wspomnień

Czepa 

Przebieg (tys.km): 135000
Silnik: 1.6
Wysłany: 2009-01-25, 20:44   

Mój kolega posiada identyczną powiem Ci jedno ze strasznie awaryjne auto , elektronika siada co chwile ;) maly przyklad jedziemy sobie po kretych drogach w nocy a tutaj nagle dlugie swiatła sie wyłaczyly doslownie padly do tej pory nie wiadomo o co chodzi, ostanio skrzynia mu padla wracal 500km z predkoscia 40km/h szczerze serwis Cie zrujnuje ;) PozdR

bronius 
Mod Team

Przebieg (tys.km): 1
Silnik: różny
Auto: MI, MII, V40
Woj.: mazowieckie
Wysłany: 2009-01-25, 21:18   

Na prośbę autora - temat zamykam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi