Forum użytkowników: Renault Megane, Renault Scenic, Renault Fluence.
Odwiedź: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl              Kontakt        Regulamin  RSS
FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence Strona Główna
 FAQ   Szukaj    Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Motoryzacja w sieci

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[Megane I phI] K7M 1.6, 8V Jazda na walniętej uszczelce pod
Autor Wiadomość
andrre 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 156
Silnik: 1.6 e 8V 90 KM
Auto: megane coupe
Woj.: mazowieckie
Wysłany: 2010-01-14, 19:30   [Megane I phI] K7M 1.6, 8V Jazda na walniętej uszczelce pod

Problem jest następujący:

Od roku z silnika wycieka mi olej z silnika tak, że po nocy na ziemi mam kilka plam wielkości kapsli od piwa <piwko>
Chciałem zlokalizować wyciek ale ciężko było cokolwiek stwierdzić bo silnik właściwie wszędzie jest w oleju.
Moje podejrzenia padły na uszczelniacz przy skrzyni ale nie mogłem tego sprawdzić.
Jakiś tydzień temu pojechałem do mechanika żeby napiął mi pasek od altka i od razu zapytałem o tem wyciek. Powiedział, że na 80% uszczelka pod głowicą co bardzo mnie zdziwiło bo nie mam żadnych ubytków płynu chłodniczego, auto jeździ tak od roku, a w oleju nie robi się masło. Powiedział, że wcale nie musi płyn mieszać się z olejem w tym silniku i że koszt uszczelki pod głowicą wyniesie mnie ok 500zł ze wszystkim.

Ja tam nadal upieram się, że to nie uszczelka pod głowicą bo przy takich ubytkach miało by to raczej wpływ na pracę silnika? Nie? Prędzej już uszczelka pod miską..

Chciałem jechać na mycie silnika ale te cholerne mrozy nie odpuszczają.
Już sam nie wiem co mam robić, czy jeździć tak dalej i dolewać oleju, czy remontować , czy sprzedać.
Odpowiedzcie mi czy możliwa jest dłuższa jazda na walniętej uszczelce pod głowicą przy dużych ubytkach oleju?

A tak wyglądała głowica rok temu ...

patrulo 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 107
Silnik: 1.4e 8v
Auto: Megane ph1
Woj.: lubelskie
Wysłany: 2010-01-14, 19:37   

miałem taki sam wyciek i to na 100% uszczelka pod głowicą wymieniaj uszczelke i już

andrre 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-14, 19:45   

ale dziwi mnie jedno:
na głowicy widać spalony olej, a na misce jest żółty... no taki jak olej: bursztynowy
Może uszczelka i nie jest w 100% szczelna ale gdyby puszczała takie ilości to chyba bym zobaczył na głowicy ściekający olej? Nic tylko muszę umyć silnik...
A powiedz ile Cię skasował za wymianę?
Ja chciałem od razu cały rozrząd płyny itp wymienić.

patrulo 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-14, 20:06   

andrre napisał/a:
A powiedz ile Cię skasował za wymianę?

600zł sciagną ze mnia frajer jeden :evil: niby znajomy moich wujków ale zdarłze mnie tyle sary gdybym wiedział ze tak bedzie to bym zaprowadził do innego mechanika i by mi zrobił to za 300zł ale było mineło

andrre 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-14, 20:40   

za 300? Chłopie! Tyle to musisz liczyć samej robocizny. Planowanie kosztuje pewnie ze 100zł, uszczelki też ponad 100zł, do tego nowe szpilki, olej, płyn chłodniczy.
według mnie 500-600zł to dobra cena. Za samą wymianę rozrządy zapłaciłbym ze 150zł a przecież to godzina pracy...

patrulo 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-14, 20:50   

tak za 300zł u znajomego mojego brata no ale juz przepadło jebadło ;-)
ale ci powiem mi nie wymieniał oleju ani szpilek tylko płyn mi wymienił.. za samo zblokowanie rozrządu sobie zazyczył 100zł czy to ku... normalne jest?? powiedz mi

Robak 
Mod Team

Przebieg (tys.km): 200
Silnik: K4M 700
Auto: Megane Scenic 1,6 16V '99 LPG STAG300
Woj.: wielkopolskie
Wysłany: 2010-01-14, 21:01   

andrre napisał/a:
Planowanie

w megane nie planuje się głowicy

SCENIC MODUS DWA BRATANKI, PIĘKNE AUTKA

patrulo 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-14, 21:48   

Robak napisał/a:
Cięcie

a ja miałem planowaną pół roku temu i co???

andrzej27r 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 170000
Silnik: 1,6 8V k7M 702 90KM/66kw 98 PB/LPG
Auto: Renault Megane
Woj.: zachodniopomorskie
Wysłany: 2010-01-14, 22:01   

instrukcja fakt pisze,że się nie planuje ,ale jak jest delikatna krzywizna to i tak się to w praktyce robi :-D Sam mam spalnowaną ,przecież nie ściąga się niewiadomo ile materiału :mrgreen:

patrulo 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-14, 22:06   

andrzej27r napisał/a:
przecież nie ściąga się niewiadomo ile materiału
brat pracuje w firmie co planuje głowice i napisał tak 3 czy 4 setnych milimetra płaszczyzny nie ma żadnego wpływu na trwałość i eksploatację silnika

andrzej27r 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-14, 22:09   

patrulo, dokładnie ,ja mam takie planowanie akurat za free ,bo ziomki po znajomości mi zrobili,a również robią to od lat ,najważniejsze to dać porządną uszczelkę a nie jakąś ajusę za 40 zł,czy inny wytwór z kartonu . ;-)

patrulo 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-14, 22:49   

andrzej a ile kosztuje taka porządna uszczelka pod głowice??

andrre 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-15, 08:39   

podejrzewam, że bez planowania żaden mechanik nie chciałby tego robić bo później jakby zaczęło znowu lecieć to klienci mieli by pretensje, że źle zrobione.

andrzej27r 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-15, 14:17   

patrulo, poszukaj elringa,albo goetze ,ponad 100 zł uszczelka .
andrre, dokładnie tak jak mówisz ,głowicę planuje się od dawna i dalej będzie się to robić

gimak 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 152
Silnik: K4J 1.4 16V lpg
Auto: megane I ph II
Woj.: śląskie
Wysłany: 2010-01-15, 14:40   

Robicie gościowi wodę z mózgu.
Jak jest rąbnieta uszczelka pod głowicą to są zupełnie inne objawy (układ chłodzenia i smarowania, a o tych kolega pisze że są ok.), a nie plamy oleju pod silnkiem. Wszyscy piszą o uszczelce pod głowicą, a zapominają o uszczelce pod pokrywą klawiatury, a to zupełnie różne sprawy i inne są koszty (oczywiście to też trzeba sprawdzić, ale na to opisane objawy wskazują).

andrzej27r 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-15, 14:45   

uszczelka pod dekiel kosztuje grosze jakieś 20 zł,ale jak z niej cieknie to widać z góry ,tyle to kolega by przecież widział .Może cieknąć spod filtra ,to trzeba sprawdzić ;-)

andrre 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-15, 16:37   

macie na myśli pokrywę zaworów? Rok temu miałem regulowane zawory w dobrym warsztacie i oczywiście wtedy wymieniany była uszczelka. Poza tym pod pokrywą zaworów jest sucho. Dopiero od głowicy zaczyna się pocić. Tyle że nie wierze, żeby można było jeździć rok czasu z walniętą uszczelką pod głowicą bez ubytku mocy.
Dodam że jeżdżę jak emeryt :-P

gimak 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 152
Silnik: K4J 1.4 16V lpg
Auto: megane I ph II
Wysłany: 2010-01-15, 20:18   

andrre napisał/a:
Dodam że jeżdżę jak emeryt

Nie pasuje to trochę do wieku, ale trzeba mieć odwagę aby w tym wieku nie kryć się z tym.
andrre napisał/a:
nie wierze, żeby można było jeździć rok czasu z walniętą uszczelką pod głowicą bez ubytku mocy

No tu niestety moja meganka jest potwierdzeniem, że można tak jeździć nawet parę lat. Jak jest niewielki przedmuch, to ubytek mocy jest niewielki i może być niezauważony. U mnie podejrzewam, że przedmuch jest gdzieś od conajmniej pięciu lat i najśmieszniejsze jest to samochód jest serwisowany w ASO i tu twierdzą, że wszystko jest w porządku. U mnie jedynym objawem są twarde przewody w układzie chłodzenia, a to wg ASO i innych fachmanów jest normalne w zamkniętym układzie chłodzenia z tym się do pewnego stopnia zgadzam, ale.....
W szczelnym układzie chłodniczym nie powinno być stałego dopływy gazu (gazu - przy lpg, powietrza lub spalin), a u mnie to występuje i tego normalnie nie widać.
Widać to dopiero po zrobieniu eksperymentu opisanego tu link,
i polecam pozostałe moje posty w tym temacie.
U kolegi w opisanej sytuacji rzeczywiście może być wyciek spod głowicy, ale może być i gdzieś indziej, a pęd powietrza w czasie jazdy rozdmuchuje olej po całym bloku - miałem taką sytuację w polonezie.

bronius 
Mod Team

Przebieg (tys.km): 1
Silnik: różny
Auto: MI, MII, V40
Wysłany: 2010-01-15, 21:19   

może ciec też z oringu przy wałku

andrre 
Użytkownik

Wysłany: 2010-01-15, 22:06   

masz na myśli uszczelniacz wałka rozrządu? Może jakoś uda mi się odkręcić obudowę i podejrzeć czy nic nie jest uchlapane bo obudowa jest mokra, nawet na alternetor leci

bronius 
Mod Team

Przebieg (tys.km): 1
Silnik: różny
Auto: MI, MII, V40
Wysłany: 2010-01-15, 23:53   

andrre napisał/a:
masz na myśli uszczelniacz wałka rozrządu?
tak

sd_edesigner 

Silnik: K4M 812
Woj.: dolnośląskie
Wysłany: 2010-01-29, 00:18   

U mnie wyglądało podobnie w E7J i uszkodzona była uszczelka pod głowicą (wtedy było 140kkm na liczniku), po ściągnięciu kolektora dokładnie było widać, że olej leci spod głowicy, swoją drogą mechanik wymienił uszczelkę bez planowania głowicy, a silnik po naprawie bez problemu przejechał jeszcze ponad 130kkm.

boban666 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 146000
Silnik: 1.6
Wysłany: 2010-02-08, 20:13   

Witam
Mam identyczny wyciek co andrre dokładnie te same miejsce i podobnej wielkości ślady oleju po parkowaniu samochodu przez noc w garażu.Płyn w zbiorniczku czysty choć ubywa mi go w dość szybkim tempie :) co do koloru splin wyglądają raczej normlanie i nie są białe .Fakt mam dziwny objaw podczas gwałtownego dodania gazu na drugim trzecim biegu (szarpnięcia) i zastanawia mnie czy te dwie rzeczy nie są w jakiś sposób powiązane.Teraz pytanie czy to faktycznie objaw uszczelki pod głowicą ?.Jeśli mozna mi coś poradzić bo chiałbym miec przynajmniej 75% pewności co do tego żeby nie wydac niepotrzebnie 600-800 zł :)

sd_edesigner 

Silnik: K4M 812
Woj.: dolnośląskie
Wysłany: 2010-02-08, 23:30   

U mnie nie było żadnych objawów prócz widocznego wycieku oleju i szarpania na jałowym biegu na rozgrzanym silniku. Po ściągnięciu uszczelki mechanik stwierdził tylko pęknięcie od kanału olejowego, na zdjęciu zaznaczyłem miejsce uszkodzenia, silnik E7J. Nie wiem czy w K7M w tym miejscu uszkadzała się uszczelka, ale wygląda podobnie.

uszczelka.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 16,81 KB

boban666 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-09, 18:07   

Własnie wróciłem od dwóch mechaników i każdy twierdzi ze to nie uszczelka.Nic nie sprawdzali tylko obejżeli ten wyciek i powiedzieli zeby umyć silnik a jeśli nie ubywa mi oleju to nie mam się czym martwić.NIe wiem czy nie spróbować jeszcze poszukać i popytać u innego mechanika.

diabello9 

Przebieg (tys.km): 175
Silnik: 1.6 v8
Auto: Reno Megane Scenic
Woj.: małopolskie
Wysłany: 2010-02-10, 18:59   

Witam jestem niszczesliwym posiadaczem reno Megan Scenic o pojemnosci 1.6 V8 z 97roku. Mam problem zwiazany z wyciekiem oleju do plynu chlodniczego.
a zaczeło sie od drobnego wycieku z pod glowicy, wymienilem uszczelke i sruby,i problem sie powtarza mam tego juz dosc :evil: wiec prosze o pomoc

andrre 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-11, 21:15   

wymieniłeś uszczelkę i nadal się dostaje? Widocznie źle zrobiona lub lipna uszczelka. Ja czekam aż zrobi się ciepło żeby umyć silnik i dopiero ocenić skąd leci. Chyba, że jutro odkręcę tą obudowę rozrządu i zobaczę czy to nie przy uszczelniaczu wałka - tak jka kolega wyżej pisał.

boban666 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-13, 15:17   

Panowie jeszcze pytanko.Czy warto wymienić uszczelke skoro nie znika mi płyn chłodzacy i nie miesza sie z olejem.Autko ma przejechane 168 tys. a wymiana troszke kosztuje.Tak jak pisałem wycieki mam podobne do tych na zdjeciach ale oleju mi nie ubywa póki co.Dzieki za rade.

lpshinoda 

Silnik: 1.4
Wysłany: 2010-02-15, 02:30   

skoro ani olej ani płyn chłodzący Ci nie ucieka to po co wymieniać uszczelkę???

andrre 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-15, 08:17   

a np. po to że silnik zalany jest cały olejem (włączając w to podłogę), gdzie nie staniesz na dłużej pojawia się plama oleju (Ci co mają kostkę brukową wiedzą w czym problem), już nie wspomnę o najważniejszej kwestii - przegląd. Diagnosta jak zobaczył wiszące krople oleju pod autem raczej nie podbije Ci przeglądu.
No i ciągłe kontrolowanie stanu oleju, dolewki.... Czy to nie są wystarczające dowody na to aby wydać te 500zł i mieć spokój?

Odpowiedz do tematu