OK. rozumiem, więc może też mam hands free tylko system jest jakoś nie aktywny. Tylko czy przy tym systemie na klamce nie powinny byc jakieś przyciski?? U mnie nie ma.
A wracając do domykania szyb. Ta z prawej strony się nie reaguje, czy problem polega na:
- nie przyuczonej szybie (próbowałem ale może źle)
- ta wersja samochodu nie ma opcji domykania szyby z prawej strony.
żeby jeszczebyło jasne domyka tylko szybe kierowcy
OK. rozumiem, więc może też mam hands free tylko system jest jakoś nie aktywny.
Nie. Jeśli na klamkach nie masz przycisków, to i HF nie masz. Natomiast pod klamką chyba zawsze jest w blasze otwór, w którym albo jest czujnik albo tylko czarna zaślepka. Ty masz zaślepkę.
_________________ Megane II GT 2.0 16V
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
S. Lem
Zamykanie szyb przez kartę i nie tylko.
1. Podwójne przyciśnięcie zamknięcia auta na karcie zamyka automatycznie wszystkie szyby z przodu i z tyłu
2. Zrobienie tego samego na przyciskach w drzwiach daje taki sam efekt. A nawet przycisk na bagażniku też zamyka wszystkie szyby
Wczoraj próbowałem u dziadka w Megance takie coś zrobić i dalej nic nie działa, próbowałem także programować szyby, czyli przytrzymanie przycisku zamykania szyb na ok 10sek. w stanie spoczynku, przy włączonej stacyjce i po odpaleniu i nic, szyba jak się nie zamyka tak się nie zamyka, zamyka się tylko szyba kierowcy. Ten typ tak ma? Bo już sam nie wiem co zrobić
_________________ Znudził ci się wygląd twoich 4 kółek, planujesz jakieś zmiany?
Napisz do mnie. Chętnie pomogę. Szeroki zakres zmian w virtualnym tuningu.
Moja Renata: http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=5906Update: 29.04.09 Kierunkowskazy Clear -Opiekun grupy Kujawsko-Pomorskiej-
A wracając do domykania szyb. Ta z prawej strony się nie reaguje, czy problem polega na:
- nie przyuczonej szybie (próbowałem ale może źle)
- ta wersja samochodu nie ma opcji domykania szyby z prawej strony.
żeby jeszczebyło jasne domyka tylko szybe kierowcy
Tak to jakiś żąbojad wymyślił mam to samo, prawa strona nie posiada tej funkcji FABRYCZNIE!
_________________ GALERIA "Pamiętaj synu pierwszeństwo ma ten kto ma AutoCasco"
ja mówiłem o 3 drzwiowym autku:-) koleś miał kiedyś kangura i to samo było. A poza tyn wyraźnie czuć różnicę miedzy przyciskiem lewej szyby ( 5 pozycji) a prawej ( 3 pozycje)
Nawet nie mogę opuścić szybki prawej jednym kliknięciem
Na tym właśnie polega różnica między impulsowym sterowaniem, a zwykłym. Zwykłe ma funkcję domykania szyby drzwi (przez podwójne naciśniecie na karcie lub klamce) tylko od strony kierowcy, a impulsowe wszystkich szyb.
Nie da się nic "przyuczyć", bo sterowanie silnikiem zwyczajnie się różni w obu wersjach.
To "przyuczenie" pomaga tylko na rozprogramowanie spowodowane odłączeniem wtyczki, bądź całego akumulatora - objaw: drzwi się otwierają/zamykają 'skokowo' po każdorazowym naciśnięciu przycisku.
Wysłany: 2009-06-17, 15:40 [Megane II phI] Psikus ze światłami
Problem z oświetleniem a mianowicie gdy światła są włączone oraz automatyczne ich zapalanie to po dłuższym postoju gdy otwieram auto zapalają się. Ale gdy nie wsiądę i zamknę auto ponownie świecą nadal aż do wyładowania akumulatora. Podobna sytuacja, ale dużo gorsza, jest wtedy gdy zamykam auto wysiadając – światła były włączone, gasną podczas wysiadania z auta (otwarcie drzwi ) następnie zamykam auto klik na pilocie auto zamknięte. Stoi pod pracą 8h nie otwierając go z pilota sprawdzam czy jest zamknięte. Ciągnie za obie klamki auto nadal zamknięte światła się nie świecą ale gdy sprawdzę czy zamknięty jest bagażnik światła zapalają się i świecą do rozładowania aku. Wiec martwię się tym że ktoś ktoś może zrobić mi psikusa.
Poprostu po wylaczeniu silnika nie wyciagaj karty tylko otworz drzwi a dopiero potem wyciagnij karte. Swiatla nie beda sie zaswiecaly z pilota tylko po uruchomieniu silnika.
Wyłaczenie pikania niezapiętych pasów.
1. Rozłączenie przewodu idącego z gniazda pasa
lub
2. - Odkręcienie 2 srubek w gnieżdzie pasa
- Zdjęcie tej przykręcanej części
- Nałożenie cienkiej rurki igielitowej na jeden ze styków, tak by na stałe był
rozłączony (wtedy bez względu czy pasy są zapete czy nie nie ma ostrzeżenia
niezapiętych pasów)
Wydaje mi się coś że poduszka pow. współpracuje z pasami..
Niestety nic nie znalazłem w interesującym mnie temacie (albo kiepsko szukałem ) Czy da się samemu zmienić przebieg do inspekcji (serwisu) czy trzeba do tego użyć CLIP`a? Z góry dziękuję za odpowiedzi i ewentulanie przepraszam jeżeli było już na forum.
Przebieg (tys.km): 115000
Silnik: 1.9 dCi (120KM)
Auto: Megane II ph I
Woj.: wielkopolskie
Wysłany: 2009-06-22, 10:22
przyznam, że tego to nie wiem... Wydaje mi się, że jest to raczej mało prawdopodobne, żeby miała istnieć taka możliwość, ale nie mam na ten temat żadnej konkretnej wiedzy.
_________________ Sartek <<Megane II 1.9 dCi 2003>>
Dziala dziala, musisz mieć wylaczone swiatla zamkniety samochod, otwierasz> wsiadasz zamykasz drzwi>zapalasz silnik> wlanczasz swiatla> potem gasisz silnik>otwierasz drzwi>wyjmujesz karte> wysiadasz>zamykasz Swiatla zapalaja sie dopiero po uruchomieniu silnika i sprawdzanie bagażnika ich nie włancza w 90% , raz na jakis czas proba otwarcia bagaznika powoduje zapalenie swietel - od czego to zalezy nie mam pojecia, moze kiedys przypadkiem uda mi sie do tego dojsc
A u mnie jest tak:
- automatyka świateł wyłączona,
- przełącznik na manetce przekręcony cały czas na pozycję świateł mijania,
- jak odpalam silnik to światła się włączają,
- gaszę silnik i przy otwarciu drzwi światła się wyłączają niezależnie od tego czy karta jest w czytniku, czy nie.
Może zależy to od wersji softu, ewentualnie od indywidualnych ustawień w komputerze?
chyba coś mamy nie tak z tymi światłami. Jest tu potrzebny ktos kto naprawde sie zna servis tez pewnie nie da rady kiedyś gdzies na forum czytałem ze trzeba coś tam wymienić i ze to kosztuje około 100 ale tobyła bardzo dawno temu i nie umiem juz tego znaleśc
Przebieg (tys.km): 120000
Silnik: 1,5 dCi 82 KM
Woj.: dolnośląskie
Wysłany: 2009-06-23, 17:23
Mil3k6, mam ten sam problem i gadałem kiedyś z jakimś mądrym gościem, który powiedział, że to jest uszkodzona jednostka sterująca światłami czy może jakoś inaczej to nazwał, ale na 100 % koszt wymiany był dużo większy, bo się nie zdecydowałem. Nie wiem tylko jeszcze czy u mnie zapala się po sprawdzeniu bagażnika, sprawdzę i napiszę.
Przebieg (tys.km): 115000
Silnik: 1.9 dCi (120KM)
Woj.: wielkopolskie
Wysłany: 2009-06-24, 08:01
zbych74 napisał/a:
otwarcia bagaznika powoduje zapalenie swietel
Mnie powiedzieli kiedyś w ASO, że to błąd oprogramowania w pierwszych egzemplarzach i że bez problemu można to rozwiązać, wgrywając nowe oprogramowanie sterownika. Szczerze mówiąc nie sprawdzałem tego jednak w praktyce.
_________________ Sartek <<Megane II 1.9 dCi 2003>>
Tryb testowy włącza się tak.
1. Karta do czytnika
2. auto na luzie
3. naciskamy przycisk prawej manetki
4. wciskamy start trzymając przycisk manetki
5. pojawia się tryb testowy, puszczamy przycisk manetki.
6. przeskakujemy przyciskiem prawej manetki
7. wychodzimy pikulcem zerowania liczników.
Czy to działa we wszystkich Meganach? Mam Grand Toura i jakoś nie chce się włączyć
mici.fox co to za metoda ???
Jak potrzebuje sterować szybami przy wyłączonym silniku to po mając samochód na biegu naciskam po prostu przycisk START i mam włączona wlektryke wszędzie. Jak już posterowałem to wyciągam karte i naciskam przycisk START wyłączając elektyrke i po sprawie.
U mnie przy wyłączonym silniku nie można sterować szybami. Włączając zapłon (czyt. wkładając kartę i naciskając start bez użycia jakiegokolwiek pedała) mam dostęp tylko do radia i centralnego zamka. Do szyb muszę zawsze odpalić silnik. Mam fabryczną instalację elektryczną w aucie, bez żadnych modyfikacji.
Przebieg (tys.km): 221
Silnik: 1.5 dCi 105KM
Auto: MII GT SportWay
Woj.: pomorskie
Wysłany: 2009-07-28, 16:27
kipi, a nie masz przypadkiem HF?
Bo u mnie z HF działa tak jak opisałeś, ale jak widzisz nie u każdego jest podobnie.
P.S.
U mnie biegu wrzucać nie muszę, żeby elektrykę guzikiem odpalić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum