Przebieg (tys.km): 14
Silnik: 1.6 16V
Auto: Renault Megane III Dynamique
Woj.: zachodniopomorskie
Wysłany: 2010-02-08, 22:58 [Megane III phI] Wymiana mieszków
Witam! Zastanawiam się nad wymianą mieszków na skórzane. Pomimo dość bogatej wersji Dynamique, w moim aucie wykonane one zostały z tandetnego skaju. Kierownica, gałka biegów, dźwignia ręcznego obszyte skórą, a mieszki ze skaju! Dziwna oszczędność Renault.
Być może dałbym im święty spokój, gdyby nie fakt, że ten od ręcznego zdążył już w newralgicznych miejscach popękać. W niecały rok!
Szukałem na allegro, ale jeszcze nikt nie oferuje mieszków szytych na wzór oryginalnych. Z mieszkiem od biegów pewnie nie byłoby problemów (by coś dopasować na oko), ale ten od ręcznego wydaje się mocno specyficzny - wąski i długi u podstawy.
Może macie jakieś sugestie albo doświadczenia w tym zakresie? Zdejmowanie starego mieszka i wysyłanie go do tapicera jakoś mi się nie widzi. Może wersja Privilege posiada oryginalne mieszki ze skóry i jest możliwość zamówienia w ASO? Ale to rozwiązanie może być bolesne dla kieszeni...
_________________ Kierowca Megane z przypadku...
meg10
Przebieg (tys.km): 1000
Silnik: 1,5 dci 105 km
Auto: megane 3
Woj.: podkarpackie
Wysłany: 2010-02-09, 19:33
witam. wydaje mi sie ze wersja Privilege ma beżowy kolor wiec nie bardzo bedzię pasować. zapytaj w aso może na gwarancji by wymienili.
A ja bym zamowil, mieszki to nie sa jakies cuda techniki, mam znajomego, ktory sam szyje takie cos. Ludzie u niego zamawiaja, wysylaja oryginal, on wycina, szyje i odsyla obydwa.
Pasuja idealnie. Proponuje popytac, nawet na allegro, czy by nie zrobili.
Moze nawet za free, w zamian za to ze beda mieli juz przygotowany wzrorzec na przyszlosc.
Wysłany: 2010-02-09, 20:43
meg10
Nie każdy Privilege jest w środku beżowy - występuje jeszcze ciemnografitowy, właściwie czarny (praktycznie identyczny jak mój Dynamique) oraz chyba jeszcze jasno szary, ale z tym ostatnim nie mam pewności.
deeper
Wiem, że jest taka możliwość - nie tylko przeglądałem allegro, ale też spytałem. Wszyscy prosili o przesłanie oryginalnych mieszków na wzór. Dlatego pisałem, że nie bardzo uśmiecha mi się ta opcja.
Dzwoniłem też dzisiaj do ASO - niestety tak jak sądziłem. Finansowa katastrofa. Sam tylko mieszek od ręcznego warty jest u nich 184 PLNy. Miły pan stwierdził, że to dlatego, iż w komplecie jest ramka z plastiku, którą mocowana jest podstawa mieszka. Nie był w stanie mi powiedzieć, czy są dostępne takowe mieszki w skórze.
Według ASO gwarancja powinna takie uszkodzenie obejmować, tylko muszę się stawić na oględziny. Chcą sprawdzić, czy rzeczywiście samo pękło, czy może ja pomogłem scyzorkiem
Małe pytanie do innych posiadaczy Megane III: czy ktoś z Was posiada oryginalne mieszki w skórze? Jeśli tak, to jakiej wersji jest Wasza Megane?
W innym wątku widziałem kogoś post o pękającym mieszku od skrzyni biegów. A więc to już pewne, że Renault oszczędzało na skaju...
Przebieg (tys.km): 22000
Silnik: 1.6 16V 110 KM
Auto: Megane III Expression
Woj.: warmińsko-mazurskie
Wysłany: 2010-02-09, 20:49
Witam!!
Problem tandetnych mieszków jest chyba znany dla RP. Jakiś czas temu zauważyłem u siebie pęknięcia na mieszku od biegów. Bez problemu po zgłoszeniu tego problemu do serwisu został zamówiony przez nich mieszek i w niedługim czasie wymieniony. Nowy mieszek co prawda nie skórzany ale wykonany z bardziej miękkiego skaju, więc może starczy na dłużej. Przy okazji wymiany tego mieszka zauważyłem, że mieszek od ręcznego też zaczął pękać, zgłosiłem i czekam na nowy. Wymiana oczywiście w ramach gwarancji.
Pozdrowienia
Przebieg (tys.km): 7
Silnik: 1,9 dCi 130 KM
Auto: Megane III GT
Woj.: pomorskie
Wysłany: 2010-02-10, 22:11
kurcze, w wyposażeniu mojej jest napisane, że gałka skrzyni biegów i kierownica obszyta skórą...Zobaczymy co to jest jak odbiorę. Moja wersja to privilege jak coś. Dam znać napewno czy w moim bd skór czy nie
Ciekawe z tym mieszkiem, dzisiaj sie przygladalem i wchodzi ze jest to naturalna skora,
albo bardzo dobra imitacja, dosc twarde to to jak na syntetyk...
W kazdym razie wyglada jak nowe nawet zagniecen nie widac.
A przebieg aktualnie nieco ponad 23000km
ja dziurę na wylot mam ale na mieszku od skrzyni biegów
też będzie reklamacja
jestem bardzo zdziwiony bo w Thalii takie rzeczy mi się nie przytrafiały, nawet po 100 tyś. km mieszek wyglądał jak nowy
Swoją drogą poszli chyba po rozum do głowy bo we Fluence mieszki zarówno od skrzyni biegów jak i od ręcznego są wykonane jakby z innego materiału i o wiele mniejsze
Ostatnio zmieniony przez Barnaba27 2010-02-19, 10:31, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-02-15, 00:14
No to chyba ruszyłem lawinę...
[ Dodano: 2010-03-02, 22:35 ]
Dzisiaj wymieniłem oba mieszki w ramach gwarancji, ponieważ w międzyczasie zauważyłem, iż ten od skrzyni biegów też zaczyna pękać. Trwało to jednak trochę. Renault Polska zażyczyło sobie powtórki sesji zdjęciowej pęknięć moich mieszków. W końcu przychyliło się do mojej prośby. Jeden z mieszków był dostępny w kraju, drugi jechał aż z Francji.
Rzeczywiście skaj nowych mieszków jest jakby lepszej jakości - dużo bardziej miękki i elastyczny. Mam nadzieję, że wytrzymają dłużej niż rok
Przy okazji załadowano mi nowy soft, podobno robią teraz update wszystkim, którzy zostawiają auto z jakiejś innej okazji w serwisie. Oprócz oficjalnie załączonych świateł dziennych (miałem to już aktywowane wcześniej) oprogramowanie niby zmienia jeszcze "coś". Pan z serwisu nie potrafił dokładnie wyjaśnić, ale i tak go kocham, bo autko po półtoragodzinnej wizycie w serwisie oddał mi umyte i odkurzone.
Czy ktoś wie może, co dokładnie zmienia nowy soft?
mam pytanko czy długo Ci zmieniali te mieszki w serwisie? bo u mnie do wymiany dwa
nie wiem ile czasu zarezerwować bo jeszcze olej bedę zmieniał
pozdrawiam
Ja wczoraj wymieniłem mieszek przy skrzyni biegów. Zaczął pękać w jednym miejscu. Ten nowy widzę że inny trochę materiał. Może dłużej wytrzyma.
Swoją drogą tak mi go założyli że po wyjechaniu z salonu zaraz mi spadł ze skrzyni. Musiałem sam sobie ładnie go ułożyć i trzyma się dobrze.
Plus że chociaż auto wymyli
No i wymienili mi dwa mieszki tzn i od skrzyni i od hamulca ręcznego:)
potwierdzam nowy materiał z jakiego wykonano mieszki jest bardziej delikatny (miękki) zobaczymy jak się będzie na mrozie zachowywać
Jestem pozytywnie zaskoczony serwisem bo bez żadnego ale mi wymieniono mogę powiedzieć że wymiana odbyła się na europejskim poziomie ponieważ nie mogłem do nich podjechać na weryfikację za to przesłałem im zdjęcia na e-maila żeby zobaczyli i dwa razy nie jeździć wielki plus
Zainteresujcie się też bokami foteli, przede wszystkim fotela kierowcy.
Dzieje się to co w pierwszych L3, poszycie boczne zaczyna pękać.
Nie sądzę aby robili jakiekolwiek problemy z wymianą.
Akcje zauwazylem dzis, przebieg 19,3tkm, wersja Privilage.
Dziś właśnie zgłosiłem mieszki do wymiany, zaczęli procedurę reklamacyjną.
Czy poszycie foteli w wersji privilege jest ze skóry/skóry ekologicznej? Czy dzieje się coś z wersją materiałową?
Boki siedziska, jak we wszystkich popularesach, są ze skaju. Ze skóry, jest tylko góra.
hmmm wg ulotki: Pokrycie siedziska i oparcia fotela oraz przedniej części
zagłówka wykonane ze skóry; boki i tył fotela oraz tylna
część zagłówka - skóra ekologiczna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum