Darmowe ogłoszenia motoryzacyjne       Reklama       Statystyki     Renault Forum       Poczta - Webmail megane.com.pl    Regulamin
FORUM Renault Megane i Scenic  Strona Główna
 FAQ   Szukaj    Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
[Megane III phI] Wymiana mieszków
Autor Wiadomość
porky 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 11
Silnik: 1.6 16V
Auto: Renault Megane III Dynamique
Woj.: zachodniopomorskie
Wysłany: 2010-02-08, 22:58   [Megane III phI] Wymiana mieszków

Witam! Zastanawiam się nad wymianą mieszków na skórzane. Pomimo dość bogatej wersji Dynamique, w moim aucie wykonane one zostały z tandetnego skaju. Kierownica, gałka biegów, dźwignia ręcznego obszyte skórą, a mieszki ze skaju! Dziwna oszczędność Renault.
Być może dałbym im święty spokój, gdyby nie fakt, że ten od ręcznego zdążył już w newralgicznych miejscach popękać. W niecały rok!
Szukałem na allegro, ale jeszcze nikt nie oferuje mieszków szytych na wzór oryginalnych. Z mieszkiem od biegów pewnie nie byłoby problemów (by coś dopasować na oko), ale ten od ręcznego wydaje się mocno specyficzny - wąski i długi u podstawy.
Może macie jakieś sugestie albo doświadczenia w tym zakresie? Zdejmowanie starego mieszka i wysyłanie go do tapicera jakoś mi się nie widzi. Może wersja Privilege posiada oryginalne mieszki ze skóry i jest możliwość zamówienia w ASO? Ale to rozwiązanie może być bolesne dla kieszeni...

meg10 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 1000
Silnik: 1,5 dci 105 km
Auto: megane 3
Woj.: podkarpackie
Wysłany: 2010-02-09, 19:33   

witam. wydaje mi sie ze wersja Privilege ma beżowy kolor wiec nie bardzo bedzię pasować. zapytaj w aso może na gwarancji by wymienili.

deeper 
Użytkownik

Silnik: benzynowy
Woj.: pomorskie
Wysłany: 2010-02-09, 19:43   

A ja bym zamowil, mieszki to nie sa jakies cuda techniki, mam znajomego, ktory sam szyje takie cos. Ludzie u niego zamawiaja, wysylaja oryginal, on wycina, szyje i odsyla obydwa.
Pasuja idealnie. Proponuje popytac, nawet na allegro, czy by nie zrobili.
Moze nawet za free, w zamian za to ze beda mieli juz przygotowany wzrorzec na przyszlosc.

porky 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-09, 20:43   

meg10
Nie każdy Privilege jest w środku beżowy - występuje jeszcze ciemnografitowy, właściwie czarny (praktycznie identyczny jak mój Dynamique) oraz chyba jeszcze jasno szary, ale z tym ostatnim nie mam pewności.

deeper
Wiem, że jest taka możliwość - nie tylko przeglądałem allegro, ale też spytałem. Wszyscy prosili o przesłanie oryginalnych mieszków na wzór. Dlatego pisałem, że nie bardzo uśmiecha mi się ta opcja.

Dzwoniłem też dzisiaj do ASO - niestety tak jak sądziłem. Finansowa katastrofa. Sam tylko mieszek od ręcznego warty jest u nich 184 PLNy. Miły pan stwierdził, że to dlatego, iż w komplecie jest ramka z plastiku, którą mocowana jest podstawa mieszka. Nie był w stanie mi powiedzieć, czy są dostępne takowe mieszki w skórze.

Według ASO gwarancja powinna takie uszkodzenie obejmować, tylko muszę się stawić na oględziny. Chcą sprawdzić, czy rzeczywiście samo pękło, czy może ja pomogłem scyzorkiem :lol:

Małe pytanie do innych posiadaczy Megane III: czy ktoś z Was posiada oryginalne mieszki w skórze? Jeśli tak, to jakiej wersji jest Wasza Megane?

W innym wątku widziałem kogoś post o pękającym mieszku od skrzyni biegów. A więc to już pewne, że Renault oszczędzało na skaju...

chmurekk 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 12000
Silnik: 1.6 16V 110 KM
Auto: Megane III Expression
Woj.: warmińsko-mazurskie
Wysłany: 2010-02-09, 20:49   

Witam!!
Problem tandetnych mieszków jest chyba znany dla RP. Jakiś czas temu zauważyłem u siebie pęknięcia na mieszku od biegów. Bez problemu po zgłoszeniu tego problemu do serwisu został zamówiony przez nich mieszek i w niedługim czasie wymieniony. Nowy mieszek co prawda nie skórzany ale wykonany z bardziej miękkiego skaju, więc może starczy na dłużej. Przy okazji wymiany tego mieszka zauważyłem, że mieszek od ręcznego też zaczął pękać, zgłosiłem i czekam na nowy. Wymiana oczywiście w ramach gwarancji.
Pozdrowienia

thomaskce 
Użytkownik

Silnik: 1,6 16v 110km
Auto: Megane III Coupe, Megane II 3d
Woj.: śląskie
Wysłany: 2010-02-10, 09:06   

ile macie przebiegu ze wam sie takie cuda dzieja ?
Musze przyjzec sie swoim ;)

chmurekk 
Użytkownik

Silnik: 1.6 16V 110 KM
Auto: Megane III Expression
Woj.: warmińsko-mazurskie
Wysłany: 2010-02-10, 14:04   

U mnie aż 15000 km :)

thomaskce 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-10, 15:05   

ja tez do tylu dobijam.
Dzisiaj rewizja mieszkow :)

porky 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-10, 19:35   

A u mnie dzisiaj na wyświetlaczu pojawiło się pięć jedynek - 11.111 km. Rzeczywiście trochę za szybko na pękanie skaju na mieszku.

VonKisiel 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 1
Silnik: 1,9 dCi 130 KM
Auto: Megane III GT
Wysłany: 2010-02-10, 22:11   

kurcze, w wyposażeniu mojej jest napisane, że gałka skrzyni biegów i kierownica obszyta skórą...Zobaczymy co to jest jak odbiorę. Moja wersja to privilege jak coś. Dam znać napewno czy w moim bd skór czy nie

civic 
Użytkownik

Silnik: 2.0 TCE
Wysłany: 2010-02-11, 19:20   

Ja mam automatyczny reczny, także jeden problem z głowy :-)

deeper 
Użytkownik

Silnik: benzynowy
Wysłany: 2010-02-12, 01:41   

Ciekawe z tym mieszkiem, dzisiaj sie przygladalem i wchodzi ze jest to naturalna skora,
albo bardzo dobra imitacja, dosc twarde to to jak na syntetyk...
W kazdym razie wyglada jak nowe nawet zagniecen nie widac.
A przebieg aktualnie nieco ponad 23000km

thomaskce 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-13, 17:48   

ja mam to samo, dzieki za temat bo bym nawet nie zauwazyl.
Na mieszku od recznego mam nawet dziure na wylot ;)
Czeka mnie wizyta w ASO :P

Barnaba27 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 13000
Silnik: 1.6 16V 110 km Expression
Auto: Megane III Hatchback
Woj.: mazowieckie
Wysłany: 2010-02-13, 17:50   

ja dziurę na wylot mam ale na mieszku od skrzyni biegów :evil:
też będzie reklamacja :-P

jestem bardzo zdziwiony bo w Thalii takie rzeczy mi się nie przytrafiały, nawet po 100 tyś. km mieszek wyglądał jak nowy :shock:

Swoją drogą poszli chyba po rozum do głowy bo we Fluence mieszki zarówno od skrzyni biegów jak i od ręcznego są wykonane jakby z innego materiału i o wiele mniejsze <ok>
Ostatnio zmieniony przez Barnaba27 2010-02-19, 10:31, w całości zmieniany 1 raz  

porky 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-15, 00:14   

No to chyba ruszyłem lawinę...

[ Dodano: 2010-03-02, 22:35 ]
Dzisiaj wymieniłem oba mieszki w ramach gwarancji, ponieważ w międzyczasie zauważyłem, iż ten od skrzyni biegów też zaczyna pękać. Trwało to jednak trochę. Renault Polska zażyczyło sobie powtórki sesji zdjęciowej pęknięć moich mieszków. W końcu przychyliło się do mojej prośby. Jeden z mieszków był dostępny w kraju, drugi jechał aż z Francji.
Rzeczywiście skaj nowych mieszków jest jakby lepszej jakości - dużo bardziej miękki i elastyczny. Mam nadzieję, że wytrzymają dłużej niż rok :-)

Przy okazji załadowano mi nowy soft, podobno robią teraz update wszystkim, którzy zostawiają auto z jakiejś innej okazji w serwisie. Oprócz oficjalnie załączonych świateł dziennych (miałem to już aktywowane wcześniej) oprogramowanie niby zmienia jeszcze "coś". Pan z serwisu nie potrafił dokładnie wyjaśnić, ale i tak go kocham, bo autko po półtoragodzinnej wizycie w serwisie oddał mi umyte i odkurzone.

Czy ktoś wie może, co dokładnie zmienia nowy soft?

Odpowiedz do tematu