Mam kilka pytan dotyczących zakupu felg do mojego Scenica ph1.
Aktualnie mam koła na oponach zimowych 175/70/R14. Na wiosnę czeka mnie zakup letniego ogumienia i chciałbym przy okazji kupić większe aluminiowe felgi.
Wśród tutejszych ogłoszeń natrafiłem na:
http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=11364
Mam kilka pytań:
- czy ET50 nie będzie troszeczkę za duże do mojego autka, które ma chyba ET38?
- czy sporo mniejszy profil opon plus miękkie zawieszenie w moim scenicu to dobry pomysł?
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Łukasz
Ostatnio zmieniony przez kasztelan 2009-01-24, 19:43, w całości zmieniany 1 raz
Przebieg (tys.km): 132
Silnik: dCi
Auto: coupe
Woj.: mazowieckie
Wysłany: 2009-01-24, 19:37
kasztelan, popraw link bo jest niepoprawny i nie kieruje do ogłoszenia tylko do tematu, w którym aktualnie piszemy.
W Scenicu miałem felgi 6,5/17 ET49, opony 205/50/17 i było dobrze.
Z przodu wszystko pasowało ładnie, z tyłu felga mocno się chowała w nadkolu co nie wyglądało ciekawie.
Na niższym profilu będzie się lepiej trzymał drogi, ale cudów nie ma co oczekiwać
P.S. W temacie głównym jest błąd, ktoś wyższy rangą może poprawić
Witaj!
Już poprawiłem swój błąd w linku.
Czyli już wiem, że prawdopodobnie musiałbym "wyciągać" taką felgę dystansami:]
Co do trzymania się drogi to niestety powyżej 100km/h "buja" tyłem. Mechanik nie znalazł luzów w zawieszeniu, amortyzatory też dobre jeszcze. Ten model pewnie tak ma i dlatego szukam większych kółek. Dalej planuje sprężyny -40mm i obniżenie samochodu. Trochę szkoda bo wygodnie się jeździ jak na podusi.
Dziękuje
Łukasz
Witam
Proszę o potwierdzenie czy do Scenica I PHII wejdą takie felgi i opony i nic nie będzie obcierać
ROZMIAR (ŚREDNICA) 15" (CALI)
SZEROKOŚĆ (J) 6,5"
ROZSTAW ŚRUB 4*100
ODSADZENIE (ET) 38
OPONY 195/60 15"
_________________ Renault Scenic I PH II
Wersja RXi 2.0 PB 103 kW
Kolor - Gris Hologramme NV 603
Wersja wyposażenia - Pakiet Grand Comfort
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
I jeszcze jedno użytkował ktoś felgi takiego rodzaju tzn.chyba malowane i polerowane
nie stwarzają żadnego problemu jeśli chodzi o ten czarny kolor (nie schodzi itp.) czy lepiej brać całe srebne?
Wersja RXi 2.0 PB 103 kW
I tu pojawia się następne pytanie jakie śruby kupić do alusków co i gdzie trzeba zmierzyć,słyszałem że powinny być takie chodzi o kształt łba tylko jaka długość.Macie jakieś sugestie co do śrub?
czy brać takie
Niech ktoś poda rozmiar i długość śrub do alufelg
Wersja RXi 2.0 PB 103 kW
Witam czy posiadacie może zdjęcia scenca IphII na lusach 16 + opony 205/50 ? I jak jest z komfortem na takich kułeczkach, posiadam 205/55 15 cali i wydają mi się małe do tego samochodu.
Wysłany: 2010-04-15, 14:35 Jakie felgi beda pasowały!!!
Witam Szanowne Grono!
piszę z zapytaniem: jakie felgi beda pasowaly do scenica?
obecnie mam "15" 6j15h2 et 43 sruba 4x100 i za cholere nie mogę takich dostać( chodzi o uzywki)
a nówka 300zl wiec sami rozumiecie
a mi sa potzrebne 2 szt!
pasowalem oryginały alu od scenica z et 37 i chaczyło o zacisk tak samo jak i przy stalowych z et 50!
kupiec 16 cali? bo sam juz nie wiem o co tu kaman
[na forum jest odpowiedni podział gdzie jakie tematy się umieszcza, poza tym na forum mamy regulamin, który mówi miedzy innymi, że zanim założymy nowy temat, poszukujemy odpowiedzi bo zapewne nie tylko ty masz problem z felgami, ostatnia rzeczą jaką ci tu wypiszę jest taka, że ten sam regulamin stwierdza, że na forum używamy polskich znaków tak więc pierwsze naruszenie , drugie , trzecie temat przenoszę do odpowiedniego działu i scalam do tematu już istniejącego]-Robak
_________________ Ojciec ma Renault!!!---- Brat ma Renault!!!--- Mam i ja!!!
Chyba że cos innego ?
Może macie jakies foty sceników na fajnych felgach!
Czy felgi 7Jx16 et38 wejda do scenica I phII, do tego opony 195/55/16? Jak z komfortem jazdy na takich kołach, czy będzie to miało bardzo duży wpływ na szybsze zużycie elementów zawieszenia, wyzsze spalanie itp?
[na forum jest już temat o felgach do scenika ]-Robak
Witam.
Miesiąc temu kupilem sobie Scenica I phI lecz posiada wstretne felgi. Zamierzam kupic do niego aluski zeby jakos go docenic. Mi podoba sie kilka modeli i nie moge sie zdecydowac ktore lepiej beda pasowaly do niego. Dodam ze autko ma kolor czerwony.
Co sadzicie o tych modelach? Które lepsze? A moze macie jakies inne modele ktore naprawde fajnie wygladaja na tym samochodzie
[na forum istnieje odpowiedni dział w którym opisujemy wymieniony przez ciebie "problem" , do tego nie użyłeś opcji "szukaj" a wystarczy poświęcić 3 minuty na przeczytanie ze zrozumieniem postanowień regulaminu] -Robak
_________________ Lepiej mieć Parkinsona i troszkę wylać, niż Alzheimera i zapomnieć wypić.
MEGANE SCENIC 1.9 DtI 98r
Wybrany pojazd: Renault MEGANE SCENIC
Samochód wybrany przez Ciebie posiada więcej niż jeden rozmiar ogumienia fabrycznego.
typ pojazdu JA
okres produkcji 01.97-07.98
moc 55-66
ogumienie seryjne 175/70R14 zobacz dostępne opony w tym rozmiarze
wymiary felgi 5,5JX14
parametry montażowe 4X100X60
typ pojazdu JA
okres produkcji 01.97-07.99
moc 47-84
ogumienie seryjne 185/70R14 zobacz dostępne opony w tym rozmiarze
wymiary felgi 6JX14
typ pojazdu JA
okres produkcji 08.99-
moc 47-84
ogumienie seryjne 185/65R15 zobacz dostępne opony w tym rozmiarze
wymiary felgi 6JX15
typ pojazdu JA
okres produkcji 08.99-
moc 102-103
ogumienie seryjne 195/60R15 zobacz dostępne opony w tym rozmiarze
wymiary felgi 6JX15
typ pojazdu JA
okres produkcji 08.99-
moc 59-102
ogumienie seryjne 205/55R15 zobacz dostępne opony w tym rozmiarze
wymiary felgi 6JX15
Kupujac używane alufelgi na co dokładnie zwracac uwage? Bo jak czytam aukcje na allegro to pisza ze nie bija ze pasuja do wszystkich modeli. Tylko o co chodzi z tym bicie. Na jakie szczegóły najbardziej zwracac uwage a na jakie mniej
_________________ Lepiej mieć Parkinsona i troszkę wylać, niż Alzheimera i zapomnieć wypić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum