Forum użytkowników: Renault Megane, Renault Scenic, Renault Fluence.

Szukaj na forum:
Odwiedź: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl              Kontakt        Regulamin  RSS
FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence Strona Główna
 FAQ   Szukaj    Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[Scenic I phI] Problem z ABS
Autor Wiadomość
trebor1 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 214
Silnik: 2.0
Auto: Megane Scenic
Woj.: pomorskie
Wysłany: 2010-02-13, 08:41   [Scenic I phI] Problem z ABS

Witam wszystkich forumowiczów , mam mały problemik od nie dawna jest posiadaczem scenica z 97 i silnikiem 2.0 , i mam maly problem ano wczoraj musiałem gwałtownie zahamować ponieważ jakiś palant wyjechał mi pod kola , abs mi zadziałał ale jak pojechałem dalej zauważyłem że cały czas pali mi się kontrolka absu i oczywiście przestał działac , myślałem że jak zgaszę silnik i odpalę go jeszcze raz to ona zgaśnie niestety tak nie jest czy może ktoś wie co to może być i jaki jest koszt naprawy .

Ps . czy w scenicu jest możliwość sprawdzenia kodów błędu silnika przez ecu .

siwyyy17 

Przebieg (tys.km): 170
Silnik: 2.0 8v
Auto: Renault Megane Coupe
Woj.: dolnośląskie
Wysłany: 2010-02-13, 09:34   

najlepiej jedź na komputer i ci wskaże który czujnik może być uszkodzony (bo na to mi wyglada) miałem podobny problem ale po wymianie czunika wszystko działa jak nalezy. koszt podłaczenia pod komputer z 60zł a czujnik używany nie bedzie drogi z 50zł mysle max za uzywke a za nowy nie orientuje sie w cenie ile...

trebor1 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-13, 09:42   

dzięki za szybką odpowiedz , a czy czasami nie wiesz czy jest takie coś jak samo diagnostyka w scenicu , wcześniej mialem toyotę i tam zwierałem dwa piny na kostce od kompa i wrazie czego wyswietlał mi się kod błędu

[ Dodano: 2010-02-13, 14:27 ]
a jednak jest inaczej po jeżdzie dzisiaj okazało się że mimo tego że kontrola absu pali się to abs działa a co najdziwniejsze że jak zjeżdżałem z góry to kontrola zgasła , ale gdy wjechałem na prostą po paru metrach kontrolka znowu się zapaliła , przejechałem jakiś kawałek drogi zahamowałem i kontrolka znowu zgasła , sprawdziłem poziom płynu hamulcowego i jest w normie . Zgasiłem silnik poszedłem do sklepu wróciłem odpaliłem samochód i o dziwo znowu kontrolka się świeci .

siwyyy17 

Wysłany: 2010-02-14, 00:02   

a może poprostu któryś czujnik od abs-u lekko sie poluzował na kostce... Trzeba by było posprawdzać wszystkie po kolei i powpinac dobrze jesli któryś sie rozłaczył lub poluzował...

trebor1 
Użytkownik

Wysłany: 2010-02-14, 13:37   

ok a możesz mi powiedzieć gdzie jest zlokalizowana ta kostka ?

nocad 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 135
Silnik: 1.9 dci
Auto: Scenic 1.9 dci 2004r.
Woj.: wielkopolskie
Wysłany: 2010-02-14, 19:01   

kostki są przy kołach.

siwyyy17 

Wysłany: 2010-03-10, 17:38   

a u mnie temat powrócił ABS się zaświecił i przestał działac po podłaczeniu auta pod komputer wyszły następujace awarie ABS:

*silnik pompy
*wysokie napięcie

czyli silnik mam do wymiany ??

da_marcus 

Silnik: 1.4 16V
Wysłany: 2010-03-11, 22:46   

silnik pompy?? Chyba przekaźnik pompy?? Jeśli to drugie to niestety przekaźnika nie wymienisz, jest on w samej pompie i nie jest to taki typowy przekaźnik. Najprawdopodobniej pompa do wymiany, przerabiałem ten temat.

http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=8972

Andyq 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 225
Silnik: 1.9 td
Auto: Megane Scenic I phI
Woj.: zachodniopomorskie
Wysłany: 2010-06-29, 19:41   

Witam.
Mam podobny problem jak kolega trebor1 z tym ze mi kontrolka ABS zaswiecila sie samoczynnie. Nawet sie troche przestraszylem i zgasilem auto. Potem nie moglem go odpalic auta. Tak jak by byl odłączony akumulator. Dopiero po jakiś 3-4minutach normalnie moglem go odpalic. Ale radio i zegarek sie wyzerowaly i musialem od nowa je kodowac. I teraz podczas jazdy zapala mi sie ta kontolka samoczynnie lecz nie zawsze, czasem wogle sie nie swieci. Dodam ze wczoraj majstrowalem przy akumulatorze bo chcialem sprawdzic jaki mam i nie wiem czy istnieje taka mozliwosc ze poruszyłem klemy i gdzies mi nie stykaja. Z tego co wiem moj scenic nie posiada ABS-u ale kontrolka jest. Nawet dzis zapalila mi sie kontrolka od poduszki powietrznej. Nie wiem co z tym fantem robic. Czy jechac ka nomputer czy samemu cos sprawdzac. Dodam jeszcze ze niestety zauwazylem ze woda dostaje mi sie do auta przez uszczelke szyby przedniej i wcieka tam gdzie prędkościomierz i inne zegary. Moze robi sie jakies zwarcie czy cuś. Zaraz jade do sklepu po sylikon zeby to uszczelnic. Ale mimo to boje sie o auto. Moze ktos mial podobny problem?

Moja Meganka ---> ZAPRASZAM!

P_r_z_e_m_o 
Mod Team

Przebieg (tys.km): 160
Silnik: 1,6/16V K4M7
Auto: Scenic Kaleido
Woj.: małopolskie
Wysłany: 2010-07-01, 13:29   

Zapraszam do lektury forum znajdziesz tam odpowiedzi na Twoje pytania.
Andyq napisał/a:
Ale radio i zegarek sie wyzerowaly

Może to świadczyć o braku styków na klemach lub słabym, zużytym akumulatorze
Andyq napisał/a:
moj scenic nie posiada ABS-u

To kontrolka nie powinna się świecić
Sprawdź czy przed prawym kołem nasz taki prostokątny metalowy element z mnóstwem rurek wychodzących z niego.
Andyq napisał/a:
od poduszki powietrznej.

Sprawdź kostki pod siedzeniami kierowcy i pasażera, często są tam słabe styki, Z tym że to się robi na odłączonym akumulatorze, inaczej poduszki i napinacze mogą wystrzelić
Andyq napisał/a:
ze woda dostaje mi sie do auta przez uszczelke szyby przedniej

Auto było bite :?:
A nie spod anteny :?: Tamtędy lubi się często dostawać woda i iść sobie po kabelkach. Napraw to szybko. Jednocześnie może to być również przyczyną Twoich problemów z kontrolkami. Woda zalewa Ci UHC, które znajduje się naprzeciw lewego kolana kierowcy za skrzynką bezpieczników.

Podałem Ci namiary teraz czteropak i opcja <szukaj>
Miłego czytania.

Andyq 
Użytkownik

Przebieg (tys.km): 225
Silnik: 1.9 td
Auto: Megane Scenic I phI
Woj.: zachodniopomorskie
Wysłany: 2010-07-02, 22:59   

Auto mialo tylko wymieniona przednią szybe bo odbił sie ponoc od niej kamyk i zrobila sie pajęczynka. Z tego co poprzedni właściciel mowil to nie bylo bite. W sumie problem juz rozwiązany. Okazało sie że klema była luźna i nie bylo dobrego styku na akumulatorze i dlatego ta kontrolka tak sie zaświecała

Moja Meganka ---> ZAPRASZAM!

Odpowiedz do tematu