FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: kontrolka ABS caly czas sie swieci??? - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane I phI
kontrolka ABS caly czas sie swieci???

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   tomekbebe 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 17-maj 07
  • Skąd:Oborniki Śląskie
  • Silnik:1.4 16V
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 20 maj 2007 - 19:10

u mnie nagle zaczela swiecic kontrolka abs-u i SERV, co to moze byc??
0

Sprawdź:

Giełda:


Części samochodowe


Samochody używane


 

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   DrNO 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 08-wrzesień 06
  • Skąd:Kraków
  • Auto:MeganeII 1.5dCi SportWay 3d
  • Silnik:K9K722@100,5KM/220,5Nm
  • Przebieg (tys.km):92

Napisano 29 czerwiec 2007 - 23:32

czujniki abs'u przy tarczach, pewnie kostki do przeczyszczenia. standard...
avatar tymczasowy
nowy: LOADING...
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   mixmax 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 08-sierpień 07
  • Skąd:salon polska
  • Silnik:1,4
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 08 sierpień 2007 - 13:07

witam ... ja posiadam megane 1,4 98 i walcze z abs-em już jakiś czas na chwile obecna przy zapalaniu wszystko jest ok ale jak ruszę 3 m to zaświeca mi sie automatycznie kontrolka absu i ręcznego i już tak jest przez cała jazdę. czujniki przy kołach są dobre sprawdzałem na kompie, coś czytałem o tej pomarańczowej gumce :-? ale na chiny ludowe za kłeby jestem by ją znaleźć aż wstyd jak by ktoś miał jakieś sugestie z góry wielkie dzięki... pozdrawiam wszystkich ........bratekk81@o2.pl
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Dami 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 12-sierpień 07
  • Skąd:Żory
  • Silnik:1,6
  • Przebieg (tys.km):140

Napisano 07 grudzień 2007 - 14:23

Witam mam też problem z prędkościomierzem i świeci mi sie kontrolka ABS jeszcze nie miałem czasu przy nim pogrzebać spróbuje zrobić to co piszecie pozdrawiam
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   jazel 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 20-marzec 07
  • Skąd:Krakow/Opole
  • Silnik:2.0 Turbo ~320KM :D
  • Przebieg (tys.km):35000

Napisano 07 grudzień 2007 - 16:43

W Megane 2 sa pierscienie magnetyczne na lozyskach z przodu i na tarczach z tylu (przekazuja info nt tego czy kolo wpada w poslizg). Mogly ulec uszkodzeniu. Da sie to sprawdzic CLIPem. Trzeba wykonac pelny obrot kola, a komputer policzy zeby magnetyczne. Jezeli pierscien bedzie uszkodzony - zebow bedzie mniej i ABS bedzie przechodzil w stan awaryjny, co bedzie objawialo sie kontrolka i brakiem dzialania...
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   saki 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-sierpień 07
  • Skąd:szczecin
  • Silnik:1,6 V8 +gas
  • Przebieg (tys.km):147

Napisano 09 grudzień 2007 - 10:41

Witam jak wyglada ten czujnik ABS i dokladnie w ktorym miejscu sie on znajduje prosze o zdjecie.
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   vmax-r 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-październik 07
  • Skąd:Zielona Góra
  • Auto:megane scenic
  • Silnik:1.6 8V
  • Przebieg (tys.km):250

Napisano 09 listopad 2008 - 15:14

...stary temat, ale dodam coś od siebie:

mi kontrolka zaświecała się podczas jazdy, po zatrzymaniu się i zgaszeniu silnika i odpaleniu ponownie wszystko było O.K.
Potem zaświecała się nawet na postoju podczas pracy silnika.
ABS-y nie działały, siwy dym przy ostrym hamowaniu...

Prąd 2,3V dochodził do wszystkich wtyczek, oporność czujników była 1,06k czyli O.K...
Oczyściłem zęby na półosiach i same czujniki ABS.

Następnie rozebrałem tylne hamulce - były mocno zasyfione i same czujniki oblepione kurzem.
Oczyściłem to.
Potem jeszcze tylko wyczyściłem masę układu ABS i samą wtyczkę przy sterowniku ABS.
Sterownik jest pod pompą hamulcową, przy lewym kole(jak stoimy przed maską) dostęp mamy od dołu auta...

Podczas odpalenia kontrolka świeciła się nadal - pierwsza próba(było na trawie) i ABS działa a kontrolka nadal świeci... kilkakrotne hamowanie i zgasła sobie.

Wszystko działa poprawnie - wystarczyło czyszczenie...

Pozdrawiam!
SCENIC RT(1,6 8V klima)
Pozzdro/Robert
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafal182 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 30-styczeń 08
  • Skąd:Płock
  • Silnik:2.0 8v
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 10 grudzień 2008 - 17:56

Witam mam problem z ABS. Zapaliła mi lampka Abs wiec pojechałem na kompa do mechanika ale komp nic nie wyrył. Postanowiłem sam sprawdzic czujniki i kazdy ma po 1050,60. Ale na złączce pod siedzeniem kierowcy tylny prawy czujnik ma juz 900 ohm. Czyli traci na przewodzie. Ma to wpływ ?? Pozdrawiam
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Robak 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 23-grudzień 06
  • Skąd:Śrem
  • Auto:Megane Scenic 1,6 16V '99 LPG STAG300
  • Silnik:K4M 700
  • Przebieg (tys.km):227

Napisano 10 grudzień 2008 - 21:05

Rafal182 napisał:

traci na przewodzie.

raczej zyskuje, kolego szukaj przyczyny wlasnie w czujnikach czasem wystrczy przeczyścić styki
Dołączona grafika
SCENIC, TO PIĘKNE AUTKO !!!
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtas1968 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 08-styczeń 10
  • Skąd:Anglia
  • Auto:Megane
  • Silnik:1,4 16V
  • Przebieg (tys.km):219048

Napisano 07 luty 2010 - 16:03

Panowie jesli moge to sie podepne.Od kilku dni mialem kiepskie heble i co jakis czas zapaly mi sie kontrolki od ABS'u i SERVICE.A wiec kupilem klocki i wymienilem bo zeczywiscie stare byly juz na maxa do d.....No ale po wymianie caly czas sa te komunikaty.Spapralem cos czy jak?Przez moment bylo nawet tak ze podczas proby wystarczylo dotknac pedalu i odrazu ABS sie zalaczal. :-(
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   da_marcus 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 16-lipiec 08
  • Skąd:Warszawa-Bemowo
  • Silnik:1.4 16V
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 02 marzec 2010 - 12:55

Mam Megane Grandtour I ph II kilka dni temu podczas hamowania zapaliła mi się kontrolka ABS, Service, Hamulca ręcznego i Stop. Podłączyłem się pod KTS i wykazuje mi problem z przekaźnikiem pompy ABS, jeśli się nie mylę to ten przekaźnik w Megane jest w samej pompie i muszę wymienić pompę. Jeśli ktoś miał podobny problem i może mnie jakoś naprowadzić to będę wdzięczny. Pozdrawiam
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   Mirekk85 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 21-marzec 10
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Auto:Megane II
  • Silnik:1.5 DCI
  • Przebieg (tys.km):166000

Napisano 01 kwiecień 2010 - 00:20

Witam u mnie ABS przestał całkowicie działać nie zapala się w ogóle kontrolka po przekręceniu kluczyka w stacyjce i ABS w ogóle nie działa po wdepnięciu do dechy , wcześniej działał ale kiedy mu się podobało od czasu do czasu zapalała mi się kontrolka ABS i gasła kiedy chciała. Czy może ktoś wie gdzie znajdują się jakiekolwiek bezpieczniki , przekaźniki , kostki oraz przewody masowe od ABS? Sprawdziłem w kabinie bezpieczniki i tam jest ok z resztą nie wiem :-/
Miras
0

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtas1968 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 08-styczeń 10
  • Skąd:Anglia
  • Auto:Megane
  • Silnik:1,4 16V
  • Przebieg (tys.km):219048

Napisano 13 czerwiec 2010 - 22:08

Witam.Podepne sie pod temat.Mam problem z ABS'em jak wielu z was, mianowicie pekniety pierscien.Moje pytanie brzmi... Jak go wymienic? Moglibyscie mi napisac jak to zrobic albo moze jakis schemat pokazac.Bede wdzieczny.Prosze o szybka odp.Pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-06-20, 00:24 ]
Panowie ponawiam pyt.Czy nikt nie wymienial samych pierscieni zeby podac mi jakis schemacik odnosnie ich wymiany.pozdro
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   siwinski 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 08-grudzień 10
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Megane I phI
  • Silnik:1,6
  • Przebieg (tys.km):172000

Napisano 08 grudzień 2010 - 08:52

Też miałem podobny przypadek, że paliła się kontrolka ABS - u mnie powodem były rozpięcie się kabli przy jednym kole.
0

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   Redboy 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 17-grudzień 11
  • Skąd:Łódź
  • Auto:Megane I
  • Silnik:1400
  • Przebieg (tys.km):174000

Napisano 17 grudzień 2011 - 12:50

Witam Serdecznie !!!
Możecie mi pomóc? Jak w temacie pali się kontrolka abs, byłe na kompie wskazało na prawy czujnik, właśnie go wymieniłem na nowy lecz niestety lampka świeci dalej i abs brak. Czy muszę jechać na skasowanie błędu, wydaje mi się że nie muszę ale zapytam.

Pierścień wygląda na cały, reszta została oczyszczona, czego mam szukać dalej, może ktoś wie gdzie idzie przewód od czujnika abs który wychodzi przez nadkole do "komory silnika" lub gdzie jest bezpiecznik absu.
" Bądź sobą, a będziesz kimś "
0

Udostępnij ten temat:


  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Zobacz również:


Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Symfony2 developer