Jump to content

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Recommended Posts

slawekhip    0

Witam

 

Dzisiaj drugi raz mi niedziala ABS a kontrolka od ABS-u caly czas sie świeci, dodam ze pierwzy raz mi niedziala podczas takiej chlapy na polu ale potem odziwo sam sie naprawil, dzis tez jest taka chlapa (odwilż) i znowu pojawila mi się kontrolka od ABS-u i niedziala, jaka moze byc tego przyczyna?? Bo juz mnie t wkurza pomalu ;/;/

Share this post


Link to post
Share on other sites
slawekhip    0

oki, zaraz to zrobie, ale mam jeszcze pytanie, czy kontrolka odrazu powinna zgasnąc czy dopiero jak przejade kawalek, oczywiście po wyczyszczeniu tych zebów???

Share this post


Link to post
Share on other sites
andrzej27r    47

ja wyczyściłem czujnik i problem zniknął...a kontrolka z tydzień się świeciła :mrgreen:

kontrolka po uruchomieniu silnika powinna zgasnąć tak samo jak kontrolka od poduchy :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites
slawekhip    0

to z kad bede wiedzial czy wyeliminowalem juz przyczyne tego jak kontrokla sie tak dlugo bedzie swiecic??

Share this post


Link to post
Share on other sites

slawekhip, mam podobny problem podczas klapy z kontrolką ABS, najpierw sam czyściłem czujniki i po jakimś przejechanym dystansie kontrolka gasła, ale ostatnio nic nie zrobiłem, dzis było sucho przegoniłem Renie w trasie i kontrolka sama zgasła. :mrgreen::mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites
slawekhip    0

a nie ma jakiegos sposobu żeby się pozbyc takich dolegliwosci ABS-u raz na zawsze?? Czyli taki czyszczenie niewystarczy na dlugo?? To co mam zrobic zeby to calkiem wyeliminowac??

Share this post


Link to post
Share on other sites

slawekhip, jak dowiesz się co z tym zrobic żeby wyeliminowac na stałe to daj znac, bo ja nie mam pojęcia. Problem pojawia się kiedy na drodze jest śnieg i sól. :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lewy    10

Jak pisałem już na GG, po objawach obstawiam jakieś zwarcie na kabelkach czujników. Szukać trzeba uszkodzeń izolacji kabelków w nadkolach. Warto wyczyścić też wtyczki przy czujnikach i może je zaizolować. Czyszczenie czujnikóe i wieńców nie zaszkodzi, ale jakoś jestem sceptyczny do tego. To są czujniki magnetyczne, a miejsce ich usytuowania opwoduje, że prawie zawsze są brudne (pył z klocków, okładzin itp).

Share this post


Link to post
Share on other sites
slawekhip    0

czyli maloprawdopodobne ze to wina brudnego czujnika tylko jakiegos przetartego kabelka?? A moze to wilgoc przebija i robi sie zwarcie jakies??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lewy    10

Ogólnie to warto pozdejmować koła, poczyścić czujniki, dokładnie przejrzeć stan przewodów, wtyczek, zabezpieczyć przed wilgocią. Kolejne wtyczki są chyba przy komputerze ABSu, więc i tam warto zajrzeć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
slawekhip    0

a czy owinięcie izolacją tych przewdów pomoze zabezpieczyc przed wilgocią?? Czy jest na to jakis lepszy sposób??

Share this post


Link to post
Share on other sites
leo44    0

Ja mam to samo. Po przejechaniu po chlapie nie działa ABS i zapala się kontrolka od ABS.A gdy jest sucho wszystko działa prawidłowo .Sprawdzałem jakie napięcie dochodzi na tylne czujniki i wyszło na jednym kole 2,3V a na drugim 0,15V .Kable i wtyczki pod samochodem w porządku .Dostaje się woda do wtyczek i robi zwarcie. Suszarką do włosów wysuszyłem wtyczki i problem zniknoł. Zawsze po takiej awarii ABSu kontrolka gaśnie po przejechaniu małego odcinka drogi po włożeniu drugiego biegu. Może ktoś wie gdzie kupić i ile taki kabel może kosztować w ASO na aledrogo nie znalazłem Nr kabla.7700282689

Share this post


Link to post
Share on other sites
slawekhip    0

Przyłanczam się do pytania, i czy warto wogóle wymieniac te kable??

 

[ Dodano: 2009-01-20, 20:50 ]

Zmierzylem miernikiem wszystkie napiecia i oporności czujników, i mam problem z jednym czujnikiem a minowicie ma oporność 1.02 ohm a pozostale mają tak 1.06, 1.07 i 1.07 czy ten pierwszy ma zamałą oporność??

Share this post


Link to post
Share on other sites
wisienka    0

ja mam identyczny problem jak Wy drodzy Panowie, bylo mokro kontrolka zaczela sie palic, potem samo zgaslo i tak jak mowi leo44 po wrzuceniu 2. biegu. Dzis wyjechalam z myjni i kontrolka zaczela sie palic , ABS oczywiscie przy tym nie dziala, jutro jade na komputer wiec okaze sie jaka to przyczyna. Napisze potem co sie okazalo. pozdrawiam <ok>

Share this post


Link to post
Share on other sites
slawekhip    0

wisienka czekam na wiadomość co z twoim ABS bo mam to samo :-/ :-( :-|

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×