Jump to content
FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence
Sign in to follow this  
Mik3sz

Scenic I phII "Kwik" przy puszczaniu sprzęgła

Recommended Posts

Mik3sz    0

Szukałem podobnych objawów ale na tę chwilę nie znalazłem. Mam taką przypadłość, że przy puszczaniu sprzęgła na załączonym biegu słychać krótki "kwik". Jak ruszam z "2" przy toczącym się aucie kwiknięcie jest ciut dłuższe (przez wolniejsze puszczanie sprzęgła).

Zauważyłem prawidłowość, gdy ruszam z zakresu obrotów pow. 1400 to "kwiknięcia" nie ma.

Brak ślizgania, czy innych niepokojących objawów awarii sprzęgła. Na wyższych biegach (3,4,5) nie ma odgłosów.

 

Kumpel mechanior sugeruje jakąś suchą tuleję, ale aby to zniwelować, trza silnik (skrzynie) zwalać - a bez potrzeby bym nie chciał ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
cuda__2    0

czesc

ja mam identyczne objawy mechechanik mi powiedział ze to nic powaznego wiec nie trzeba nic robić wiec jeżdze już tak 110 tys. km i nic sie nie dzieje prócz tego odgłosu :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mik3sz    0

Wlasnie wiem ze to nic poważnego, tylko jak ja chcę sprzedać swojego to wolałbym to zrobić, niż zapewniać potencjalnego klienta o małym wpływie "kwiku" na eksploatację.

 

A co do źródła to jest to wałek który wchodzi w łożysko oporowe skrzyni i teraz pytanie - czy w tej skrzyni jest klapka albo inny otwór technologiczny przez który mozna przesmarować wałek ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
dudu    0

I u mnie tez jest to "kwilenie". Zrobiłem juz 30 tys od kupna i na razie spokój.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vivaldi    2
Szukałem podobnych objawów ale na tę chwilę nie znalazłem. Mam taką przypadłość, że przy puszczaniu sprzęgła na załączonym biegu słychać krótki "kwik".
łożysko sprzęgła, nic poważnego zrobisz przy okazji wymiany sprzęgła. Nic nie dłub. :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites
grzeg79    0

u mnie podobny objaw zdarza się przy zimnym silniku, kiedy szybciej puszczam sprzęgło na 1 i 2-im biegu, potem cisza...pozdrawiam

 

[ Dodano: 2009-02-22, 21:52 ]

Pewien mechanik przy okazji wymiany sworznia sam zdiagnozował "zmęczenie" poduszki tylnej silnika i właśnie opisał takie objawy 'kwiku' przy zrywniejszym ruszaniu i zmianie biegów zwłaszcza z 1 na 2 (ale też zrywnej), podobno można jeszcze pojeździć sporo i nie robić, ale silnika przy wymianie zwalać nie trzeba. Koszt kilka stówek, w ASO Renault sama poduszka ponad 400 zł + 130 robocizna (podaję tylko w teorii, bo nigdy tam nie pojadę). Niezły zamiennik Sasic chyba (podobno robi oryginały dla Renault) około 200 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites
anwili    0

Witam. Problemy ze sprzęgłem mam już za sobą. Niedawno wymieniłem, bo rozwaliło się łożysko wycisku. Teraz to bajka, lekko chodzi pedał, nie szarpie i nie piszczy. Nowe sprzęgło firmy Valeo. Części firmy Sasic to lipa, oni w większości zajmują się regeneracją. ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vivaldi    2

Myślisz , że Valeo to jakaś rewelacja jakościowa ? ;-) do przemieszczania się z p-tu A do B na jakiś czas wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
monter    0

No to dziękuję Wam za odpowiedź na mój kolejny problem. Oczywiście witam w klubie bo mam dokładnie to samo w 100% zgodne z opisem w pierwszym poście.

 

Mik3sz, dałeś radę z tym KWIK :oops: Nie łatwo to opisać :oops:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mik3sz    0

generalnie zalagodzilem problem chwilowo - z kanalu, od gory skrzyni, przez klapke technologiczna nasmarowalismy walek i od tygodnia jest spokoj ale i tak sie czasem zdazy ze przy trzymaniu na tzw. "polsprzegle" lekko zaswiszczy, zeby to zrobic na lale trzeba by rozebrac tak jak do wymiany sprzegla a skoro dziala i to dobrze dziala to staram sie przyzwyczaic ze za jakas chwile znow mi zakwiczy. Tylko jak mam wytlumaczyc ew. nabywcy ze "Ten Typ Tak Ma" :oops: ....

Share this post


Link to post
Share on other sites
janusz35    0

Ja też od początku eksploatacji scenica mam "problem" z odgłosami wydającyni prze sprzęgło ale to umnie nie jest KWILENIE ale cos jakby RZĘŻENIE (jak to sie pisze) czy grzechoranie w momencie puszczania sprzęgła (tak jakby plastikowa zębatka się żle zazębiła). Zrobiłem juz ok.40tyś i ani nie jest to głośniejsze ani nie się nie zmniejszyło.

A na marginesie -sprzęło strasznie ciężko mi "chodzi".

Share this post


Link to post
Share on other sites
ziomek4000    0
z kanalu, od gory skrzyni, przez klapke technologiczna nasmarowalismy walek

 

czy możesz podesłać jakieś foto lub coś w tym stylu gdzie szukać tej klapki? też chętnie bym wyeliminował ten "kwik" przy ruszaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×