FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Awaria elektrycznej szyby. - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 7 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane II phI
Awaria elektrycznej szyby.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mirecc 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 20-wrzesień 07
  • Skąd:Polska
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):90000

Napisano 09 marzec 2009 - 22:55

Witam.
Od wczoraj mam problem. Mam 4 elektryczne szyby z wyłącznikiem impulsowym ( przełączniki 5 pozycyjne ) i ku mojemu zaskoczeniu prawy tył po zamknięciu auta sam się otworzył i zastygł. Najpierw próbowałem domknąć szybę z pilota ale nic z tego. Wszedłem więc do auta i okazuje się, że przełącznikiem też nie da rady. Wszystkie pozostałe szyby i dach domykają się a prawy tył nie reaguje. Po kilku próbach przy domykaniu z karty szyba ruszyła ale tylko tyle jak przy programowaniu czyli jakieś 5cm i znowu zastygła. Podmieniłem przełączniki między tylnymi drzwiami i bez zmian. Ściągnąłem tapicerkę i sprawdziłem sam silnik po odkręceniu od mechanizmu i kręci się ale po podłączeniu instalacji nie słychać nawet kliknięcia przekaźnika. Tylne szyby są na jednym bezpieczniku więc wyklucza to brak napięcia bo lewy tył działa. Szybę domknąłem kręcąc ręcznie wirnikiem rozebranego silnika. Na wyświetlaczu nie mam komunikatu błędu czy też awarii. Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie problemu lub spotkał się z podobnym przypadkiem? :-/
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   barcikH21 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 07-marzec 09
  • Skąd:Jaworzno
  • Silnik:1,6 16v
  • Przebieg (tys.km):61000

Napisano 10 marzec 2009 - 00:18

mogla ci sie rozprogramowac szyba zamkinij ja do konca a potem przycisk od szyby podnies do gory i prztrzymaj przez 3 sekundy mówię o przycisku na panelu od strony kierowcy tym głównym i napisz czy zadzialalo i napisz czy prubowales zamknac bezposredno przyciskiem na prawych tylnych drzwiach??
1

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mirecc 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 20-wrzesień 07
  • Skąd:Polska
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):90000

Napisano 10 marzec 2009 - 14:54

Proszę o czytanie ze zrozumieniem.
W opisie wszystko jest napisane...
jednym słowem szyba stoi jak zamurowana,
nie reaguje na jakiekolwiek próbu zamknięcia jej.
Dopiero po rozebraniu tapicerki zamknąłem ją ręcznie,
kręcąc palcami wirnik rozebranego silnika.
:mrgreen: a może faktycznie wystarczy ją zamknąć elektrycznie i przytrzymać 3 sekundy i rozebranie tapicerki nie było potrzebne? :)

[ Dodano: 2009-03-10, 14:02 ]
Czy istnieje możliwość "zgubienia" jej w sterowniku i dlatego nie reaguje czy może przekaźnik jest walnięty, jeśli to sam przekaźnik to czy pasuje ten z lewych drzwi do prawych żeby można było podmienić i sprawdzić? Pytam zanim rozbebeszę dwoje tylnych drzwi bo jest trochę z tym roboty. A jeśli to sterownik to co można z tym zrobić?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   waldek708 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:Głogów / Wiedeń
  • Auto:330xd 320d ford focus 1.8i
  • Silnik:1,9dci 148km/3300 357nm/2500
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 10 marzec 2009 - 15:50

mirecc, spróbuj jeszcze może tą wtyczkę w przednim słupku rozpiąć i popsikać jakimś kontakt sprayem.Ja tak miałem po lewej stronie i pomogło.
Ginekologiem nie jestem ale z chęcią zajrzę :P
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mirecc 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 20-wrzesień 07
  • Skąd:Polska
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):90000

Napisano 10 marzec 2009 - 17:31

Psikałem wszystkie wtyczki i złączki jakie znalazłem na drodze do "elektrycznej szyby - prawy tył" i nic... obawiam się, że to coś z elektroniką dotyczącą sterownika, mam jednak nadzieję, że to przekaźnik w drzwiach pod tapicerką. Ale zanim zacznę "kopać" w drzwiach to chcę uzyskać info czy podmianka silnika z lewych do prawych drzwi jest możliwa aby praca ma, dotycząca rozbiórki nie poszła na marne... Może ktoś zna cenę podnośnika tylnych szyb... a może wie jak naprawić przekaźnik... lub wie jak uzdrowić centralkę podnoszenia szyb lub sterowania nimi... POMOCY :-(
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   pinio111 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 25-luty 09
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:1,6
  • Przebieg (tys.km):50000

Napisano 10 marzec 2009 - 19:05

Dzisiaj przydazyło mi się to samo. Podczas zamykania auta odruchowo nacisnąłem dwa razy klawisz na klamce. Szyby były wszystkie zamknięte, za to przednia od pasażera zjechała na dół i tak została. Dzwoniłem do znajomego co zajmuje się renówkami i powiedział że do wymiany mechanizm szyby. Dla pewności rozpiąłem akumulator, psiknąłem kontaktem w styki komputera pod maską rozpiąłem kostkę w drzwiach, klawisz zamykania szyb w drzwiach - wszystko spsikałem kontaktem. Nic to nie dało. Ponieważ musiałem jakoś zamknąć szybę, rozebrałem tapicerkę drzwi, odkręciłem silnik od mechanizmu szyby i kręcąc ręcznie udało się szybę domknąć, nie zapinałem kabla do mechanizmu żeby mi z powrotem nie zjechała. ciekawostka że kable idace do sterownika i silnika podnoszenia są oklejone gąbką żeby nie obijały się wewnatrz drzwi - u mnie mozna było ta gąbkę wykręcać z wody, pomimo ze ogólnie w drzwiach sucho :mrgreen: Dzwoniłem do łomianek pod warszawą po mechanizm okazało się że impulsowego (z domykaniem) nie mają (podnośnik z domykaniem ma 6 pinów w kostce)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mirecc 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 20-wrzesień 07
  • Skąd:Polska
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):90000

Napisano 10 marzec 2009 - 21:00

Oooo. to dokładnie to co u mnie. Nie byłbym taki pewien co do wymiany mechanizmu. Mechanika pewno jest bez zastrzeżeń a i silnik tak jak i u mnie podejrzewam, że i u Ciebie też będzie sprawny. Gdyby był uszkodzony to niby jak szyba by się otworzyła? Sprawdź czy u Ciebie podczas próby otwarcia lub zamknięcia "tyka" przekaźnik. Jeśli nie to są prawdopodobnie dwa powody. Pierwszy, to napięcie nie dopływa do silnika z powodu braku "komendy" która wydana za pomocą przełącznika powinna trafić z modułu elektrycznego zamykania szyb. A drugi to taki, że napięcie pomimo prawidłowej "komendy" nie jest przekazane za pomocą przekaźnika do silnika mechanizmu zamykania szyb. Wywnioskowałem wraz z kolegą mechanikiem, że albo jest uszkodzona centralka albo przekaźnik. Oczywiście to nie jest opinia rzeczoznawcy i jeśli się z nią nie zgadzasz to nie bierz jej pod uwagę. Ale daj znać jak rozwiązałeś problem, ja i moje sknerstwo nakazuje mi odczekać jakiś czas i działać w tej kwesti po zaciągnięciu języka u wielu wielu ludzi... :mrgreen: Za uszkodzeniem centralki przemawia delikatnie fakt iż szyba "poszła" w dół a "ktoś" jej tak kazał, dostała taki impuls i wykonała go... a może to sklejenie się przekaźnika spowodowało otwarcie szyby po czym uszkodzony przekaźnik został "odcięty" od systemu. W więkrzości systemów uszkodzony element zostaje wykluczony jeśli to umożliwia dalsze działanie systemu ( z wyjątkiem Microsoftu :) ) , chodzi mi oczywiście o podobne systemy do opisanego np. alarm i czujki ruchu czy zmieniarka CD po błędzie odsyłająca do radia itp, itd...

[ Dodano: 2009-03-10, 20:10 ]
a i jeszcze jedno z tyłu w kostce jeden z pinów jest zaślepiony plastykowym kołeczkiem, kabli jest 5. Dwa grubsze to zasilanie silnika a trzy cieńsze to sterowanie przekaźnikiem ( obracanie napięcia góra - dół i impulsowy wyłącznik przeciwprzygnieceniowy czy jak go tam zwą )
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   TTTOMASSS 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 27-wrzesień 07
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Auto:MEGANE III phI
  • Silnik:1,6 16V 110KM
  • Przebieg (tys.km):33700

Napisano 26 marzec 2009 - 21:42

Witam.
W mojej Megance przestały działać dwie szyby. Zabrałem się sam do naprawy, robiłem to co opisaliście wyżej: rozbieranie tapicerki, czyszczenie itp. nic nie pomogło. W serwisie Renault okazało się że zepsuły się moduły przy silniczkach. Niestety takich modułów nie ma osobno i trzeba zakupić całe podnośniki czyli ok1000zł + robocizna :P . Oczywiście w super serwisie można się dogadać i o dziwo znalazły się używane moduły z demontażu hihihi <piwko> .
Cena do uzgodnienia... ;-)
Szybki działają jak ta lala!!
Pozdrawiam.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 27 marzec 2009 - 08:33

TTTOMASSS napisał:

że zepsuły się moduły przy silniczkach.

Tak z ciekawości, mógłbyś zrobić zdjęcie tego modułu albo przynajmniej go opisać jak wygląda i gdzie jest zamontowany?
U mnie takiego ficzera nie ma i stad ciekawość.
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   TTTOMASSS 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 27-wrzesień 07
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Auto:MEGANE III phI
  • Silnik:1,6 16V 110KM
  • Przebieg (tys.km):33700

Napisano 27 marzec 2009 - 18:12

Owy moduł jest przy silniczku, wpina się w niego wtyczkę z okablowaniem. Zrobiłem dziś zdjęcia, oto one.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika



Za te dwa moduły + robocizna zapłaciłem 500zł <piwko>
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   pawcio46 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 21-luty 08
  • Skąd:Białystok
  • Auto:Megane II Grandtour
  • Silnik:1.9 dCi 120KM
  • Przebieg (tys.km):95

Napisano 03 kwiecień 2009 - 15:50

ja mialem taki progblem. to nacisnalem zeby sie zamykala i popchnalem troche do gory. staram sie jej nie otwierac. ale u mnie byl zmieniany silniczek bo megi dostala od wozka widlowego w bok. drzwi nowe wymienione a silniczek i prowadnice te same.
Dołączona grafika
POZDRO :)!!!
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   szymcio 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 30-październik 08
  • Skąd:K-ów
  • Auto:MII
  • Silnik:1.6 16v
  • Przebieg (tys.km):76

Napisano 03 kwiecień 2009 - 21:20

Cześć,
dzisiaj padła mi szyba od strony kierowcy. Diagnoza z ASO u Lisowskiego to padnięty silniczek. Ponieważ nie zamierzam wybulić 1200PLN na naprawę u nich szukam używki i tu pojawia się moje pytanie: czy można wymienić sam silniczek czy trzeba to robić razem z mechanizmem? Koleś z ASO upierał się, że nie zdemontuję samego silniczka, a po Waszych postach widzę że chyba jest inaczej? Widziałem używki silniczków za 100-200PLN, więc gra jest warta świeczki. Jak to w końcu jest?
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   jaco03 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 03-kwiecień 09
  • Skąd:B-B
  • Silnik:1.4 16V
  • Przebieg (tys.km):64000

Napisano 03 kwiecień 2009 - 22:45

Witam Sznownych Forumowiczów !
Widzę, że szyby w naszych autkach to ostatnio istna plaga! Mój przypadek wygląda nastepujaco - w ubiegły piątek po powrocie na parking zastałem otwartą szybę (przód od kierowcy). Oczywiście wszelkie próby zakończyły się fiaskiem-powrót do domku na tzw. "zimny łokieć". Wizyta w ASO, rozbebeszenie plastików, psikanie, czyszczenie - działa ! Ale diagnoza - jeżeli raz jeszcze to wystąpi, to czeka wymiana całego podnośnika - ok. 1200 zł. Szybka hula, lecz mija tydzień, znowu piatek, to samo miejsce parkingowe (!!!), no i... znowu szyba otwarta ! Jakimś cudem w czasie jazdy się zamknęła, ale po tym wyłącznik szyby znów nie działa. Pod garażem zaryzykowałem "zabawę" z pilotem (otwiernie-zamykanie auta) i wydarzyła sie interesująca rzecz - zamykając auto, przy domkniętych szybach nagle otworzyła się do połowy właśnie szyba od kierowcy, próba kolejnego klikniecia (domknięcia) spowodowała, iż zjechała na dół ! Oczywiście ponownie klapa, nic nie działa - jakimś jednak cudem, ponownie klikając za którymś razem szyba się zamknęła... Jak dla mnie (elektryk - amator) wygląda na to,że silnik jest OK, natomiast wariuje komputer/opisywany we wcześniejszym wpisie moduł/przekaźnik lub czort wie jeszcze co i po prostu idzie do szyby błędny komunikat - zamiast domykać, szyba się otwiera. Proszę o poradę Szanownych Kolegów!
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   grzefi1 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 20-listopad 08
  • Skąd:śląsk
  • Auto:Megane kombi
  • Silnik:1.9 dci
  • Przebieg (tys.km):166

Napisano 03 kwiecień 2009 - 23:11

Witam wszystkich. podłączę się również do tematu. Ten sam problem, zauważyłem, że nie działa szyba przednia od pasażera, no to mało myśląc zamknąłem samochód i zapodałem domykanie szyb. wszystkie pojechały do góry ta na dół i dalej znów nie działa. Odpiąłem akumulator i podłączyłem,, dalej nie działa, jak dałem domykanie podjechała trochę i koniec, kilka razy tak powtórzyłem aż dojechała do góry, nadal nie działa, dodam, że nie słychac żadnego cykania przekaźnika, jutro będę miał trochę czasu to się z tym trochę pobawię, jak coś wymyślę to napiszę. Pozdrawiam.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 04 kwiecień 2009 - 09:41

szymcio napisał:

czy można wymienić sam silniczek

Wg mnie tak jest, chociaż nie robiłem tego, ale mam stary podnośnik z pourywanymi plastikami. Dokładnie go oglądałem i na pewno silniczek da się podmienić. Mam Scenica I, w MII nie wiem bo nie widziałem
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

Udostępnij ten temat:


  • 7 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka