FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Gniazdo interfejsu diagnostycznego -standard - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane I phII
Gniazdo interfejsu diagnostycznego -standard

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   marcel00s 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-luty 09
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Renault Scenic
  • Silnik:1.6 16V
  • Przebieg (tys.km):110

Napisano 31 marzec 2009 - 19:15

Witam wszystkich!

Zrobiłem fotkę gniaza interfejsu diagnostycznego w mojej Megi (RXE 1.6 16V, 1999r) - załączyłem do postu. Bardzo Was proszę o pomoc w identyfikacji standardu tego gniazda. Jaki interfejs diagnostyczny można do tego auta wpiąć (oprócz CLIPów za 4tys. <piwko> i z jakiego oprogramowania korzystać? Jeśli ktoś jest w stanie podzielić się informacjami, będę bardzo wdzięczny. Btw. używałem w tym temacie wielokrotnie funkcji "szukaj" :P

Załączone pliki


0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   kocuper 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 14-marzec 07
  • Skąd:Polska
  • Auto:brak
  • Silnik:brak
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 31 marzec 2009 - 22:17

Gniazdo OBD2 z magistralą CAN.
Pozdrawiam Sławek
("Nic nie robić, nie mieć zmartwień, chłodne piwko w cieniu pić. Leżeć w trawie, liczyć chmury, gołym i wesołym być ..." - Ryszard Rynkowski)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   marcel00s 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-luty 09
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Renault Scenic
  • Silnik:1.6 16V
  • Przebieg (tys.km):110

Napisano 01 kwiecień 2009 - 09:08

kocuper: wielkie dzięki!! Czyli mogę spróbować podpiąć jakiś Euroscan i powinien zadziałać? Jest tego trochę na Allegro, sprzedawca który wystawia Euroscan'y na tej aukcji: ELM327 twierdzi, że z Megi I ph II z 1999 Euroscan nie zadziała. Nie widział jednak tego gniazda i twierdzi że ta Megi nie posiada magistrali CAN. Jeśli jednak potwierdzasz, że to OBD-2 z CAN, to wychodzi na to, że mogę w ciemno kupić ten ELM327...
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & laguna IIphII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 1,9 F9Q 110KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/120/52

Napisano 01 kwiecień 2009 - 09:27

marcel00s, moim zdaniem nie jest tak jak pisze kocuper. OBD2 pokazał się dopiero w MII. Prosze mnie poprawić, ale wydaje mi się że w M z 99roku jest OBD0.
Przeczytaj ten temat:

http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=10917...odpinanie++mnie

Pozdrawiam.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   kocuper 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 14-marzec 07
  • Skąd:Polska
  • Auto:brak
  • Silnik:brak
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 01 kwiecień 2009 - 10:12

Jeżeli sprzedawca twierdzi, że nie będzie działał to ja bym mu wierzył.
https://[ciach]cantool.net/support/index.php?...eid=2&nav=0
W mojej poprzedniej megance 2001, ELM327 z scantool.net działał.
Pozdrawiam Sławek
("Nic nie robić, nie mieć zmartwień, chłodne piwko w cieniu pić. Leżeć w trawie, liczyć chmury, gołym i wesołym być ..." - Ryszard Rynkowski)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   marcel00s 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-luty 09
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Renault Scenic
  • Silnik:1.6 16V
  • Przebieg (tys.km):110

Napisano 01 kwiecień 2009 - 11:12

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wszelkie informacje. Wygląda na to, że nie mam na co liczyć, że w Meg z 1999 będzie magistrala CAN, mimo, że gniazdo jest w standardzie OBD. Udało mi się za to znaleźć innego producenta interfejsów diagnostycznych, który zapewnia, że jego produkty diagnozują Renówki *bez* szyny CAN: http://ascomp.info.pl/index.php?p26,interf...ny-renault-scan. Próbowałem znaleźć w sieci oprogramowanie, z którym można diagnozować przy użyciu tego interfejsu (DDT2000) - nie udało mi się nigdzie tego namierzyć (choćby jakiejś niepełnej wersji, dla przetestowania). Może wiecie, jak ten soft zdobyć? Firma Ascomp raczej niechętnie udziela pomocy w tej kwestii.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   kocuper 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 14-marzec 07
  • Skąd:Polska
  • Auto:brak
  • Silnik:brak
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 02 kwiecień 2009 - 09:26

http://rapidshare.com/files/199846402/DDT2...2.0.9.0axim.rar
http://rapidshare.com/files/151341671/DDT2...ULT_2.0.9.0.rar
Pozdrawiam Sławek
("Nic nie robić, nie mieć zmartwień, chłodne piwko w cieniu pić. Leżeć w trawie, liczyć chmury, gołym i wesołym być ..." - Ryszard Rynkowski)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   marcel00s 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-luty 09
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Renault Scenic
  • Silnik:1.6 16V
  • Przebieg (tys.km):110

Napisano 02 kwiecień 2009 - 14:16

Dzięki kocuper! W międzyczasie znalazłem również to: http://rapidshare.co...enault-pack.rar W "paczce" znajduje się m. in. schemat połączenia ECU Siemens Sirius 32N z PC. Próbuję nawiązać kontakt z autorem schematu, jeśli potwierdzi, że inne ECU z serii Siemens Sirius 32 da radę połączyć przy pomocy tego interfejsu - zmontuję go samodzielnie i dam Wam znać co z tego wyszło. Są spore szanse na sukces, interfejs powinien zadziałać właśnie z softem DDT2000.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   lukilks 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 31-maj 09
  • Skąd:Łódź
  • Silnik:1,4 16V 95KM + LPG
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 17 lipiec 2009 - 06:39

Witam wszystkich i jak w końcu? udało się komuś zdjagnozować to Megane I ph II ??
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Tommi3737 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 20-kwiecień 08
  • Skąd:POLSKA
  • Auto:M2 PH1 CC
  • Silnik:2,0 16v
  • Przebieg (tys.km):140

Napisano 28 listopad 2009 - 01:21

Przyłaczam sie do pytania kolegi:

"Witam wszystkich i jak w końcu? udało się komuś zdjagnozować to Megane I ph II ??"
**********************************
Diagnoza CLIP w Łodzi - Info PRIV
0

#11 Użytkownik jest zalogowany   Nel 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 28-lipiec 07
  • Skąd:Wrocław
  • Auto:Megane II phI kombi . Picasso 1,6HDI
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):171

Napisano 28 listopad 2009 - 09:04

Tak bez problemu łączy się ELM 327 z pomocą programu ScanMaster 1,7 Z Megi I phII bez Canu jak i z Megi II phI z Canem .Odczytać można tylko silnik i kody błędów oraz je skasować
Megane II ph I kombi 1.6 16V 171tyś Picasso 1,6HDI 135 tyś
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   marjuszoo 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 12-styczeń 10
  • Skąd:Opole
  • Auto:Scenic I ph II
  • Silnik:1.6 16V 107PS
  • Przebieg (tys.km):210 tyś

Napisano 14 styczeń 2010 - 00:10

Czy takim ELM da rade zdiagnozować meganke z 98r 1.6i 75KM komputerek Fenix 5 ?
Albo jakimś innym niedrogim urządzonkiem?
Tam jest OBD1 czy 2? Z tego co troszke szukalem to chyba to pierwsze OBD.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   forest 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-styczeń 07
  • Skąd:Toruń
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 26 luty 2010 - 20:54

a do megi I ph I 1.6e też ten interface się nada
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   maciek127 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 12-luty 07
  • Skąd:lublin
  • Auto:megane I phII kombi
  • Silnik:1,6 16V +LPG
  • Przebieg (tys.km):144

Napisano 22 styczeń 2011 - 16:21

odświeżę temacik mam Megane I ph II z 2003r. jaki kabel kupić i oprogramowanie ściągnąć by sprawdzić i pokasować błędy w komputerze (najlepiej by oprogramowanie było po polsku ;-) ) polećcie jakąś aukcje allegro by był to kabel sprawdzony i tani.

Pozdrawiam
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   pawelsonx 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-marzec 09
  • Skąd:Piotrkow tryb
  • Auto:brak
  • Silnik:brak
  • Przebieg (tys.km):brak

Napisano 22 styczeń 2011 - 17:27

sprawdzony szukaj renault clip
inne interfejsy nie są sprawdzone
iiiiiiii
0

Udostępnij ten temat:


  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka