Jump to content

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl
Sign in to follow this  
cels

Megane I phII Problem ze sprzęgłem

Recommended Posts

cels    0

Witam,

 

Moj problem polega na tym iz po rozgrzaniu silnika, pedal sprzegla chodzi skokowo tzn. jak sie szybciej puszcza pedał sprzegla to jest ok, ale gdy chce sie to zrobic powoli to wystepuje wlasnie ten objaw. Dodam ze autko z 2001r jednak niedawno ( miesiac temu ) bylo wymieniane całe sprzęgło + linka sprzęgła, i po tym chyba przez jakis czas bylo ok. Smarowalem juz zarowno linke od strony łapy sprzegla, jak rowniez pedał sprzegla. Czego mozna jeszcze sprobowac ?

 

pozdrawiam

Sylwester S.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ANDRU    0

Na moje oko masz problem ciągłe ze sprzęgłem tj dokładnie z dociskiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
cels    0

A z czego moze wynikac ten problem ? Czy mechanik mogl cos zrobic zle przy zakladaniu nowego sprzegla ? Czy tą część sie smaruje czy tez nie ?

 

dziekuje

Sylwester S.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ANDRU    0

W tych czasach mechanicy moga spierdzielic doslownie wszystko ale pomijajac to powiedz mi czy zmieniales cale sprzeglo wraz z dociskiem czy tylko sama tarcze sprzegla?Linka sprzegla nie moze trzymac bo tak samo bys odczowal jej prace wciskajac pedal sprzegla.

Cieżko mi tak diagnozować akurat tą przypadłośc na odległość.A oczywiscie ze docisku sie nie smaruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
cels    0

Wymieniane bylo cale sprzeglo tzw. komplet czyli razem z dociskiem. Podobno wszystko co trzeba, bylo przesmarowane podczas montazu. Czy zeby nasmarowac linke wystarczy wpuscic oleju od strony lapy uprzednio sciagajac linke z lapy i unoszac do gory ?

 

pozdrawiam

Sylwester S.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ANDRU    0

Nie sądze by to była przyczyna złego smarowania linki zwłaszcza iż jest ona nowa.Sprawdz czy dobrze jest ułożona czy gdzieś sie nie blokuje itp.Chyba że to linka kiepskiej firmy i już sie gdzieś przetarła i sie blokuje.Jak mowiłem cieżko mi w tej sprawie konkretnie pomoc a takie gdybanie Ci przecież nie pomoże.

Share this post


Link to post
Share on other sites
cels    0

Najlepsze jest to ze wiekszosc serwisow nie wie od czego to moze byc, badz tez nie chce sie za to brac, zapewne dlatego ze lepiej zalatwic standardowa naprawe u kolejnego klienta niz brnac w niewiadome.

Problem wiaze sie w tej chwili na 90% z samym sprzeglem, chodzi glownie oto ze łapa sprzegla lata na lewo i prawo, nie jakos znacznie ale ogladalem jak to wyglada w dwoch innyh meganach z podobnego rocznika i tam czegos takiego niema.

Czy wie ktos jakie moga byc potencjalne przyczyny latania łapy sprzegla ?

dziekuje i pozdrawiam

Sylwester S.

 

Proszę doczytać w regulaminie forum o zasadach pisowni postów na forum :!:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just me    0

Zle zalozone lozysko wyciskowe lub szkodzone poniewaz tylko one stabilizuje lape musial to jakis magik zakladac :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vivaldi    2
Czy wie ktos jakie moga byc potencjalne przyczyny latania łapy sprzęgła ?
nie ma nad czym gdybać tylko trzeba wyrywać skrzynie z auta i oblookać o co kaman na stole. Poskładać poprawnie to i będzie pracowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bandittoss    0

Mam pytanie odnośnie sprzęgła. Czy żeby wymienić sprzęgło w scenicu 1.6 8v z 98r da się wyjąć skrzynie bez wyjmowania silnika ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×