FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Czyszczenie egr w 1.9 DCI - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic II phI
Czyszczenie egr w 1.9 DCI

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   opielowski 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 03-czerwiec 09
  • Skąd:Wrocław
  • Auto:Scenic III ph I
  • Silnik:1.5 dCi 110
  • Przebieg (tys.km):112

Napisano 13 październik 2009 - 21:40

Witam serdecznie wszystkich. Chciałem się zabrać za czyszczenie egr, lecz z tego co dziś zaobserwowałem to będzie ciężko. Czy czyścił już ktoś w Scenicu II w 1.9 DCI??Po pierwsze w wyjęciu przeszkadza zawór podciśnienia, a po drugie z tego co zauważyłem, to nawet jak go odkręce to przeszkadza też kolektor... wydaje mi się że nie przejdzie. Czekam na pomoc

[ Dodano: 2009-10-14, 22:42 ]
A powiedzcie mi, co myślicie o zaślepieniu egr-a. Podłożyć blaszke w miejsce, gdzie dochodzą spaliny od egr, ten wąż jest na 2 śruby, klucz 13 i odkręcone. Odrysowałbym szkic, wyciął szablon i z blachy dorobił zaślepke. Czy komputer nie będzie pokazywał wtedy błędu??Spaliny wogóle nie będą dochodzić do zaworu.
0

Sprawdź:

Giełda:


Części samochodowe


Samochody używane


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   monfi 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 10-kwiecień 09
  • Skąd:Sosnowiec
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):132000

Napisano 02 listopad 2009 - 21:52

Witam,
Tego nie robiłem więc nie pomoge ale też chętnie się dowiem co z tym zrobić. Czy chcesz to zrobic dlatego, że masz jakiś problem ? Tzn. muli np. na zimnym silniku do 2000 obr. ? W zasadzie to nawet ruszyć się nie da ? Po 2000 obr. wchodzi na obroty pięknie.
Co zrobić ?
scenic II 1.9 dci
monfi
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   waldek708 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:Głogów / Wiedeń
  • Auto:330xd 320d ford focus 1.8i
  • Silnik:1,9dci 148km/3300 357nm/2500
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 02 listopad 2009 - 22:00

opielowski, nie wiem jak w sceniku ale w megiIIphI nie pokazuje błędów.Zreszta o zaslepieniu EGR jest 10tki postów na forum,starczy poczytać.
Ginekologiem nie jestem ale z chęcią zajrzę :P
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   opielowski 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 03-czerwiec 09
  • Skąd:Wrocław
  • Auto:Scenic III ph I
  • Silnik:1.5 dCi 110
  • Przebieg (tys.km):112

Napisano 02 listopad 2009 - 22:05

monfi, szczerze mówiąc ja nie mam z tym żadnych problemów. Auto chodzi bez problemu, tylko że kiedyś i tak bedzie trzeba czyścić, dlatego chciałem w piguły to zaślepić i po kłopocie.
Odepne go w tym tygodniu, bo jade na diagnostyke pod koniec tygodnia,sprawdzić wtryski to nawet jakby wyskoczył błąd to wykasuje od razu.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   monfi 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 10-kwiecień 09
  • Skąd:Sosnowiec
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):132000

Napisano 02 listopad 2009 - 22:12

a czy mogę Cie poprosić o przesłanie zdjęcia tego ustrojstwa ? To jest gdzieś obok filtra powietrza ? e-mail: rafal_goly@interia.pl
Z góry dzięki
Ew. jeżeli toi nie problem się spotkać i o problemie pogadac chwile? w Końcu Sosnowiec nie taki wielki ;) W tej chwili jestem na L4 do końca tygodnia i siedze w domu więc mam troche czasu ;)
monfi
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   waldek708 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:Głogów / Wiedeń
  • Auto:330xd 320d ford focus 1.8i
  • Silnik:1,9dci 148km/3300 357nm/2500
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 02 listopad 2009 - 22:12

opielowski, nie tak hopsiup..jak go wykasuje to znowu sie pojawi.Potrzeba troszeczkę więcej ingerencji elektryka(Clipa) w kompie samochodu,musi Ci wykasować EGRa na stałe a nie wiadomo czy będzie umiał albo chciał...ekologia.
Ginekologiem nie jestem ale z chęcią zajrzę :P
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   monfi 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 10-kwiecień 09
  • Skąd:Sosnowiec
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):132000

Napisano 02 listopad 2009 - 22:15

ale genaralnie ktoś to czyścił w warsztacie już - jaki jest koszt ?
monfi
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   opielowski 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 03-czerwiec 09
  • Skąd:Wrocław
  • Auto:Scenic III ph I
  • Silnik:1.5 dCi 110
  • Przebieg (tys.km):112

Napisano 07 listopad 2009 - 15:26

z tego co mi wiadomo, to wykasowanie błedu na CLIPIE wystarczy. Nic już później nie będzie wyskakiwać. Ja wypiołem wtyczke od egr, jest service ale auto jeździ ok. Dymi o wiele mniej, i z dołu się lepiej zbiera.


Byłem na diagnostyce z wtryskami. Przy okazji podłączyłem egr i tak jak przypuszczałem jest zasyfiony. Na kompie przy gazowaniu wyszło że się przycina, dlatego autko może trochę dymić. Tylko teraz problem z wyciągnięciem tego zaworu. Nie wiem co zrobić... A tak przy okazji, wtryski wyszły ok: 1 cylinder: -0,6 2 cylinder: 0,5 3 cylinder: -0,5 4 cylinder: 0,6. Czyli suma daje 0 więc wtryski są w miare ok.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcinescu 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-listopad 07
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:1,9dCi F9Q-812D
  • Przebieg (tys.km):133

Napisano 12 listopad 2009 - 21:19

Trochę po czasie ale odpowiem, byłem na czyszczeniu EGR. Miałem przejechane ok .140tyś i okazało się że był czyściutki i nie wymagał ingerencji, no może był trochę okopcony ale żadnych osadów. Auto sprowadziłem z francji a sam tankuję tylko dobre paliwo typu verva itp. Mechanikowi ze ponoć znanego i dobrego warsztatu zajęło to ok 5-6h :!: Widziałem że uczył się na moim egzemplarzu, ale trzeba przyznać że łatwo nie jest. Musiał opuścić silnik , zdjąć rurę kolektora żeby odkręcić śruby EGRa, z tego co pamiątam są 3szt. jedna od strony kabiny. Jest tam też metalowa podkładka w którą warto zaopatrzyć się bo przy dokręcaniu śrub ona się zgniata i szczelnie przylega, przy kolejnym odkręcaniu już tak nie trzyma i może trochę gwizdać. Fotkę zamieściłem w TYM wątku, jak by ktoś chciał to mam więcej zdięć i mogę załąćzyć.
Co do zaślepiania to nie mam pojęcia ale coś słyszałem że mogą być potem problemy z błędami.
Pozdrawiam.
Dołączona grafika
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   opielowski 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 03-czerwiec 09
  • Skąd:Wrocław
  • Auto:Scenic III ph I
  • Silnik:1.5 dCi 110
  • Przebieg (tys.km):112

Napisano 12 listopad 2009 - 21:27

A tak zapytam z ciekawości? ile Cię kosztowało czyszczenie egr?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcinescu 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-listopad 07
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:1,9dCi F9Q-812D
  • Przebieg (tys.km):133

Napisano 12 listopad 2009 - 21:33

Jest wszystko dokładnie opisane w tym wątku do którego zrobilem link do zdjącia. W skrócie powiem że przez telefon wycenili na 150zł bo tyle biorą za czyszczenie w LagunieII ale nie wzięli pod uwagę że tam jest 100x lepszy dostęp i odemnie wzieli 400zł. Więcej tam nie pojadę.
Pozdrawiam.
Dołączona grafika
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   waldek708 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:Głogów / Wiedeń
  • Auto:330xd 320d ford focus 1.8i
  • Silnik:1,9dci 148km/3300 357nm/2500
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 12 listopad 2009 - 21:56

Marcinescu, w lagunie czy tez meganie EGR jest praktycznie na wierzchu.Trzeba być naprawdę laikiem,żeby dawać komuś za tą robote 150zł :-/
No ale sceniol to inna bajka...widziałem jaki jest dostęp do niego..tragedia.Ale 400zł to według mnie dużo za dużo.
Ginekologiem nie jestem ale z chęcią zajrzę :P
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcinescu 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-listopad 07
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:1,9dCi F9Q-812D
  • Przebieg (tys.km):133

Napisano 12 listopad 2009 - 22:05

Zdziercy na maxa, i tak się wybroniłem bo chcilei mi go z kopyta wymienić na nowy, sama część u nich to 850zł. człowiek się uczy na błędach, mają o jednego klienta mniej.
Pozdrawiam.
Dołączona grafika
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   waldek708 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:Głogów / Wiedeń
  • Auto:330xd 320d ford focus 1.8i
  • Silnik:1,9dci 148km/3300 357nm/2500
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 12 listopad 2009 - 22:12

Marcinescu napisał:

mają o jednego klienta mniej.
i bardzo dobrze..amatorzy :roll: Ale wracając do zaworu to wedlug mnie nie ma sensu tyle kasy płacić,lepiej go zaślepić.Albo zregenerować,jest kilka firm..koszt 200/300zł.
Ginekologiem nie jestem ale z chęcią zajrzę :P
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcinescu 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-listopad 07
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:1,9dCi F9Q-812D
  • Przebieg (tys.km):133

Napisano 12 listopad 2009 - 22:16

waldek708, nie wiem na czym może polegać regeneracja ale w/g mnie właśnie na czyszczeniu bo do naprawy toto się zabadzo nie nadaje. Za demontarz też trzeba zapłacić, sam bym się tego nie podjął, więc nie jest to łatwa sprawa.
Pozdrawiam.
Dołączona grafika
0

Udostępnij ten temat:


  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Podobne tematy Zwiń

Zobacz również:


Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Symfony2 developer