FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Woda - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane I phII
Woda

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mbart79 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-kwiecień 07
  • Skąd:Kujaven-Pomerania
  • Auto:Scenic 2003 pI
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):140

Napisano 10 maj 2007 - 18:47

Witam, mam drobny ale irytujący problem. Przez otwór anteny w dachu do wnętrza mojego bolidu w deszczowe dni kapie woda... Dostaje się przez osłonkę przy lampce dla pasażera. Jak to uszczelnić?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   bronius 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 05-listopad 06
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:MII, V40 i MX-5
  • Silnik:2x 1.9dci
  • Przebieg (tys.km):1

Napisano 10 maj 2007 - 19:31

odkręć antenę i silikonem posmaruj i załóż z powrotem - tak jeśli cieknie przez mocowanie

nowa antena jeśli nieszczelność jest przez samą antenę
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Danielossss 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 06-wrzesień 06
  • Skąd:OLKUR
  • Silnik:K4M700
  • Przebieg (tys.km):200

Napisano 10 maj 2007 - 20:27

Cieknie przez uszczelkę między dachem, a anteną. Silikon faktycznie załątwia sprawę- oczywiście możesz mieć kłopot z poluzowaniem anteny (śruba od wody już zardzewiała). Wtedy zdemontuj lampkę (zaślepka + 2x torx) i spróbuj uszczelnić od wewnątrz. Mi się ukręciła pomimo spryskaniem specyfikami (WD40, Coca cola). Kupiłem drugą z kablem na tzw szrocie za 20 zł. Jak się uprzesz to pękiętą śrubę też wymienisz (trzeba lutować).

Trochę obok temau:
Odnośnie tej słynnej cieknącej anteny to komu z roczników <2001 odkręca się jeszcze tzw. "bat" np przed myjnią?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Prezes 

  • Grupa: Junior Administrator
  • Rejestracja: 10-listopad 06
  • Skąd:okolice Wrocka
  • Auto:Renault
  • Silnik:2,0 dCi
  • Przebieg (tys.km):172

Napisano 11 maj 2007 - 07:27

Mi się odkręcał ale co jakiś czas był konserwowany ;-)
Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mbart79 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-kwiecień 07
  • Skąd:Kujaven-Pomerania
  • Auto:Scenic 2003 pI
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):140

Napisano 11 maj 2007 - 07:54

i pozdrawiam
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   tarnus 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 06-maj 07
  • Skąd:Łódź
  • Silnik:1.6 16V
  • Przebieg (tys.km):750

Napisano 15 maj 2007 - 14:47

Witam, u mnie pojawiła się woda w bagażniku przy kole zapasowym mam kombi MII. Czy to normalne??
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mistakt 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 06-czerwiec 07
  • Skąd:KRAKÓW
  • Silnik:1.9 DTI
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 07 czerwiec 2007 - 12:41

Witam mam SCENICA 2000 i mam ten sam problemy tylko nie moge sie dostać do anteny. Nie moge ściągnąć obudowe lampki czy ma ktoś schemat jak to sie ściaga?
Dzieki
mistakt_scenic_dti
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 07 czerwiec 2007 - 14:18

Naciskasz po bokach , mniej więcej na 1cm od kloszy lampek i pociągasz do siebie, powinno zeskoczyć, możesz spróbować włożyć mały plaski śrubokręt mniej więcej na wysokości literki A na fotce
Dołączona grafika
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   gacor 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 21-listopad 07
  • Skąd:Małopolska
  • Silnik:1.9
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 11 grudzień 2007 - 18:32

Mam bn probe,m,..lko odkręcam bez problemu bata.Natomiast mocowania anteny nie mogę w ogóle ruszć...Przez lampkę dostęp jest praktycznie zerowy...
gacor
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 11 grudzień 2007 - 18:46

Jak zerowy. Zdejmujesz klosz lampek, to żółte na rysunku powyżej, wyjmujesz lampki, na chyba dwóch zastrzałach, Potem tak jak napisałem, ściągasz szary plastik, pod spodem masz chyba dwa toxy i wtedy cała lampka "spada" antena, przynajmniej u mnie jest pod gumą, która przyklejona jest do blachy, pod nia jest antena.
Jak poczekasz do czwartku to zrobię fotki, trochę kapie mi spod anteny i muszę to uszczelnić, zmierzam to zrobić właśnie w czwartek.
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   AROARO 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-luty 07
  • Skąd:mińsk mazowiecki
  • Silnik:19.dci
  • Przebieg (tys.km):104000

Napisano 12 grudzień 2007 - 16:17

jak odkręciłeś polej wodą i zobacz czy to aby na pewno wina mocowania anteny. oby nie było jak w moim poprzednim aucie. pozdrawiam
0

#12 Użytkownik jest zalogowany   CareK 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-lipiec 07
  • Skąd:Krosno
  • Auto:KIA Ceed SW 2012 M
  • Silnik:1.6 GDI
  • Przebieg (tys.km):16,7

Napisano 18 lipiec 2008 - 08:34

Panowie, dzisiaj wchodzę do autka, patrzę , pod ręcznym malutka kałuża wody. Patrzę na górę, widzę krople spadające - nie z miejsca lampek, tylko niżej, z miejsca, gdzie jest lampka od zamkniętych drzwi. Jak myślicie, to to samo - od anteny? Czy gdzie indziej szukać? Dodam, że auto w nocy stało pod lekkim kątem, tak, że tył auta był delikatnie wyżej (odchylenie jakieś 10/15 stopni) od przodu. Zaniepokoiło mnie to trochę....

W załączniku fotki gdzie mokre.

Prosiłbym o odpowiedź.

Załączone pliki


0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   bronius 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 05-listopad 06
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:MII, V40 i MX-5
  • Silnik:2x 1.9dci
  • Przebieg (tys.km):1

Napisano 18 lipiec 2008 - 08:37

możliwe, że z spod mocowania anteny Ci leci, rozkręć to i nawal silikonu, powinno załatwić sprawę
0

#14 Użytkownik jest zalogowany   CareK 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-lipiec 07
  • Skąd:Krosno
  • Auto:KIA Ceed SW 2012 M
  • Silnik:1.6 GDI
  • Przebieg (tys.km):16,7

Napisano 18 lipiec 2008 - 08:46

Dzięki bronius za szybką odpowiedź. Do 16 w pracy, potem kupię sobie silikon i będę się bawił. Dodam tylko, że mokro było też tam dalej, przy szybie, ten materiał podsufitki, ale to wydaje mi się, że dlatego, że właśnie auto było delikatnie pod kątem, więc patrząc na fizykę woda skapując od tej osłonki mogła polecieć na podsufitkę dalej - jak myślicie? Chyba raczej jest mało prawdopodobne, że źródłoem było właśnie miejsce gdzie styka się podsufitka z szybą i woda poszła do góry na tą osłonę, no nie? To chyba wbrew prawom fizyki?
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   bronius 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 05-listopad 06
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:MII, V40 i MX-5
  • Silnik:2x 1.9dci
  • Przebieg (tys.km):1

Napisano 18 lipiec 2008 - 09:02

CareK, jak miałeś dzwona to może źle Ci wkleili szybę? ale to by raczej ciekło pod deskę rozdzielczą, tak mi się wydaje
0

Udostępnij ten temat:


  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting z Memcached :: Hosting dla firm :: Hosting dla Wordpress