kingu Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Witam, czy wymieniając łożysko w kole trzeba to zrobić parami (w obydwu kołach tylnich) czy wystarczy tylko to jedno zużyte wymienić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Wystarczy wymienić zuzyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Witam. Czeka mnie również wymiana tylnego łożyska. Chcę zapytać czy podczas tej operacji wymienia się tylko łożysko czy od razu pierścień osadczy i nakrętkę? Dlaczego pytam? Ponieważ w sprzedaży są same łożyska bądź komplety (łożysko,pierścień, nakrętka). Czy uda się zrobić to w garażu bez prasy i pierścieni? Za pomoc z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Czy uda się zrobić to w garażu bez prasy i pierścieni? Raczej wątpię. Jak chcesz wyciągnąć łożysko, a potem je włożyć? Jak już uda Ci się je wyciągnąć to co wbijesz je młotkiem ? Ile to wytrzyma? Co do pierwszej części pytania - zalecenia serwisowe są takie, żeby te elementy były nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Ja dawałem starą nakrętkę i seger. Co do wymiany można wymienić samemu. Trzeba tylko sobie zrobić ściągacz. Ja zrobiłem ze śruby na klucz 30, nakrętki i grubych podkładek. Trochę siłowania z tym było, ale zajęło mi to jakieś półtora godziny. Będziesz jeszcze potrzebował porządnego klucza nasadkowego 32 i pewnie sporej przedłużki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 No i wymieniłem. Bęben zdjąłem sam, pierścień wyciągnąłem, a łożysko rozpadło się na dwie części. Sam nie próbowałem wyciskać resztek łożyska. W zakładzie wymienili mi za 30 zł. Wymieniłem na SNR FC40570 i mam nadzieję, że wytrzyma conajmniej tyle co te po drugiej stronie, też SNR wymieniane 60 tyś. km temu. [ Dodano: 2010-10-28, 21:38 ] Przy okazji czyszcenia hamulca po drugiej stronie po założeniu bębna (bez nakręcania nakrętki) zauważyłem, że bęben "chybocze się". Czy on wogóle powinien się poruszać na boki? Wydaje mi się, że gdy wymieniałem łożysko z drugiej strony tego luzu nie było. Zrobiłem zdjęcie bębna od wewnątrz i zaznaczyłem, które części łożyska poruszają się względem siebie. Proszę niech Ktoś wyprowadzi mnie z błędu, albo potwierdzi moje przypuszczenia o padniętym łożysku. Z góry dzięki. [ Dodano: 2010-11-02, 19:43 ] No szkoda, że nikt nie wyprowadził mnie z błędu. :evil: Po założeniu nowego łożyska też jest ten ruch. Dopiero po dokręceniu nakrętki piasty nie ma żadnych luzów. Niepotrzebny koszt. Ale jest też dobra strona. W WKŁ jest wskazanie, aby wymieniać parami. Szkoda jednak, że nikt nie pomógł mi. Chcąc nie łamać regulaminu nie zakładałem nowego tematu, podpiąłem się tutaj. Pewnie gdybym założył nowy uzyskałbym odpowiedź natychmiast, ale też pewnie zaraz byłyby uwagi: użyj opcji SZUKAJ :) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniczpl Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 No właśnie ja też mam problem z łożyskami: Auto kupiłem w sierpniu 2010 od jakiejś laski która je zaniedbała strasznie. Od samego początku był hałas łożyska, dałem do naprawy, założyli mi niby nowe, jakoś w grudniu zaczęło hałasować drugie, no ok rozumiem że mogły zacząć szwankować ale teraz na koniec stycznia po pół roku znowu nawala jedno z nich, raczej to wymienione wcześniej co nie zmienia faktu że to znów koszt. I moje pytanie czy w megane coupe (u mnie wersja coach) często zdarzają się zepsute łożyska? tzn czy to jakaś wada modelu? czy może słaba jakość założonych łożysk, lub źle dokręconych przez co szybciej siadają? Jak już będę musiał wymieniać to najlepiej jaką firmę samych łożysk doradzacie? i czy tylko łożyska czy coś więcej? dam tym razem komuś innemu żeby to założył i nie spartaczył! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 I moje pytanie czy w megane coupe (u mnie wersja coach) często zdarzają się zepsute łożyska? tzn czy to jakaś wada modelu? Nie. czy może słaba jakość założonych łożysk Raczej tak. jaką firmę samych łożysk doradzacie? SNR są dobre. Kosztują więcej niż inne, ale jakość jest godna polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniczpl Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 konkretna odpowiedz za którą bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Jak jesteś chociaż trochę techniczny to zajrzyj tu: http://megane.com.pl/megane-i-phii-wymiana...ymiana+szcz%EAk dowiesz się jak zdjąć bęben, kupujesz łożysko, jedziesz do majstra z prasą, 10 minut wymiana i składasz w odwrotnej kolejności. Prosta sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniczpl Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 mam w rodzinie kogos kto by to zrobil (jest mechanikiem) wiec raczej uderze do niego i razem z nim to zrobimy sami, najpierw pojade by sprawdzil czy tylko lozysko mam kupic czy jeszcze cos, wole miec wszystko za jednym zamachem, a za strone dziekuje, na pewno bede z niej korzystal chyba ze ten znajomy bedzie juz to umial to spoko [ Dodano: 2011-01-26, 17:39 ] no dobra zacząłem szukać na internecie łożysk, i pytanie: czy od megane coupe w wersji drugiej też będą pasowały do megane I ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Do bębnów z tyłu potrzebujesz łożyska 25x52x37mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.prc Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Z mojej strony pytanie... wie może ktoś ( mam nadzieję, że nie zostanę za to zganiony), gdzie we Wrocławiu można dobrze i w dobrej cenie, wymienić łożysko? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 tu masz dużo polecanych i nie polecanych: http://megane.com.pl/forum/15-dolnoslaskie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.prc Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 (edytowane) Dziś założyłem do swojej meganki łożysko do tyłu.. gość zaproponował FEBI BILLSTEIN co sądzicie o wyrobach tej firmy? To podwykonawca billsteina? dzięki za odpowiedź i tak post scriptem polecam mechanike na paczkowskiej może nie najtaniej ale wszystko pod ręką id oleju wulkanizacji po szyby i sklep :( Edytowane 13 Listopada 2012 przez adam.prc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi