FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Awaria ręcznego hamulca elektrycznego - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic II phI
Awaria ręcznego hamulca elektrycznego

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   nico44 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 07-sierpień 08
  • Skąd:miasto
  • Auto:GrandScenic/Megane
  • Silnik:1.5 dci
  • Przebieg (tys.km):160

Napisano 25 styczeń 2010 - 14:51

Witam
Dzisiaj rano w moim scenicu padł automatyczny hamulec ręczny, objaw rano z garażu wyjechałem bez problemu hamulec ręczny działał, natomiast po zaparkowaniu na parkingu i 5 minutowym postoju, wsiadłem do auta odpaliłem i ręczny trzyma, dzwignia nie działała, mrugała na niej czerwona diodka i na wyświetlaczu komunikat: hamulec ręczny do kontroli, świeciła się ikonka P, z uwagi że musiałem ruszyć do pracy, zdecydowałem się na zwolnienie hamulca ręcznego manualnie (taka linka z tyłu auta).
Auto jeździ ale ciągle informuje o komunikacie i oczywiście nie mam ręcznego, czy zresetowanie kompa pomoże, czy również konieczna jest wizyta w ASO (oni nie naprawiają a wymieniają na nowe...), a boje się że chyba bez wymiany to się nie obejdzie... więc może używkę zakupić ?
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   kociou 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 01-luty 09
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):130000

Napisano 27 styczeń 2010 - 16:18

No właśnie ja mam podobny problem... już od ponad pół roku jeżdżę bez ręcznego. W ASO naprawę wycenili na ponad 2500PLN - dużo, więc zamierzam kupić używkę (350 - 400 PLN na Allegro).
I tu mam pytanie - czy ktoś byłby mi w stanie podać numer części (czyli całego modułu hamulca) do Grand Scenica z 2005 roku z silnikiem 1.9?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   aniewa 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 31-październik 07
  • Skąd:Chełm
  • Auto:scenic II phI
  • Silnik:1,5 dci 101kM
  • Przebieg (tys.km):202000

Napisano 27 styczeń 2010 - 19:36

Spróbuj wyciągnąć na minutę bezpiecznik pod siedzeniem kierowcy, dźwignię w bagażniku ustaw na poprzednim miejscu. Miałem podobny przypadek i pomogło, ręczny do tej pory działa bez zarzutu. Pisałem o tym wczesniej w jednym ze swoich postów.
Swoją drogą byłem z tym w serwisie i nie umieli poradzić sobie z tym komunikatem.
Darmo wydane 50 zł na komputer.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kociou 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 01-luty 09
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):130000

Napisano 27 styczeń 2010 - 19:49

to pod siedzeniem kierowcy są jakieś bezpieczniki?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   nico44 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 07-sierpień 08
  • Skąd:miasto
  • Auto:GrandScenic/Megane
  • Silnik:1.5 dci
  • Przebieg (tys.km):160

Napisano 27 styczeń 2010 - 20:11

U mnie przyczyną było zamarznięcie linek od hamulca...
Dzwoniłem do ASO, "doradca techniczny" powiedział, iż przyczyną może być właśnie zamarznięcie linek, ale również błąd w komputerze (po użyciu linki z tyłu auta) - naprawa - podłącznenie do kompa - 120 zł (wraz z zaprogamowaniem auta na tak zwany tryb skandynawski (choć mogli by to nazwać syberyjskim...) który wyłącza tzw. automatyczne zaciąganie ręcznego.
W moim przypadku gdy mróż zelżał z -30 do -15 usterka przestała się wyświetlać, a ręczny działa :-> , nie pojechałem do ASO
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   aniewa 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 31-październik 07
  • Skąd:Chełm
  • Auto:scenic II phI
  • Silnik:1,5 dci 101kM
  • Przebieg (tys.km):202000

Napisano 27 styczeń 2010 - 20:24

poczytaj http://megane.com.pl/scenic-ii-phi-kontrol...i-p-vt12655.htm
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   nico44 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 07-sierpień 08
  • Skąd:miasto
  • Auto:GrandScenic/Megane
  • Silnik:1.5 dci
  • Przebieg (tys.km):160

Napisano 27 styczeń 2010 - 20:39

Dzięki za info Aniewa
Jak pisałem wcześniej, u mnie wszystko już ok. problem rozwiązał się wraz ze słabnącym mrozem, niemniej jednak cenna wskazówka z twojej strony się bardzo może przydać na przyszłość innym forumowiczom <ok>
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kipi 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 25-styczeń 09
  • Skąd:Bielsko-Biała
  • Silnik:1.9 DCI
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 28 styczeń 2010 - 08:19

nico44 napisał:

...naprawa - podłącznenie do kompa - 120 zł (wraz z zaprogamowaniem auta na tak zwany tryb skandynawski (choć mogli by to nazwać syberyjskim...) który wyłącza tzw. automatyczne zaciąganie ręcznego.


Jak byłem w ASO chciałem aby mi wyłączyli automatyczne zaciąganie ręcznego. Elektryk przy mnie pokazał mi że nie ma takiej opcji na kompie... Może da się to zrobić ale nie we wszystkich rocznikach (tak jak z jezykiem polskim w konsoli).
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   nico44 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 07-sierpień 08
  • Skąd:miasto
  • Auto:GrandScenic/Megane
  • Silnik:1.5 dci
  • Przebieg (tys.km):160

Napisano 28 styczeń 2010 - 09:09

Może być coś na rzeczy, chociaż moje autko jest z 2005 r., a człowiek z ASO twierdził, że takowa opcja istnieje również w moim Scenicu (a z tego co się orientuję to wgrywanie j. polskiego do menu dopiero od 2006 r.)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Astrobert 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-wrzesień 10
  • Skąd:Rzeszów
  • Auto:Renault Scenic
  • Silnik:1.9 dci
  • Przebieg (tys.km):153000

Napisano 28 wrzesień 2010 - 20:15

Witam
Ja mam również mały problem z ręcznym. Pewnego dnia (mokrego i wilgotnego) Zaczęła się świecić kontrolka hamulca ręcznego i SERVICE. Poza tym hamulec chodzi bez zarzutu.
Da się jakoś zlikwidować te kontrolkę bez wizyty na serwisie ???
Z góry dzięki za pomoc.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej7704 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 16-listopad 13
  • Skąd:Siedlce
  • Auto:Renault Megane Scenic II
  • Silnik:1,9
  • Przebieg (tys.km):175 tys

Napisano 08 maj 2014 - 06:23

U mnie też świeci się kontrolka od ręcznego tylko tyle że czasami zapala się podczas jazdy myślałem że mam mało płynu hamulcowego ale to nie to pojeczałem do zwykłego mechanika i organoleptycznie chciałem zobaczyć o co tam chodzi ( i dobrze że przy nim byłem) okazało się że przycina się hamulec. Myślałem że to linka ale problem okazał się że w tym kopycie co trzyma klocki coś się dzieje pewno wystarczy przesmarować wymienić uszczelkę czy zimering i będzie ok. W ASO pewnie by powiedzieli że wymienili ten cały system elektroniczy do zaciskania hamulca ręcznego i by skasowali a tak udało się dużo taniej to zrobić
0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka