FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Wymiana klocków hamulcowych - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 4 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane III phI
Wymiana klocków hamulcowych

#-11 Użytkownik nie jest zalogowany   Rabcio 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 11-grudzień 07
  • Skąd:Piekary Śląskie
  • Auto:Laguna III grandtour + Megane I ph II
  • Silnik:2.0 DCI 150 KM + 1.6 16v
  • Przebieg (tys.km):180000

Napisano 10 luty 2010 - 23:55

Witam,

Mam pytanie odnośnie wymiany klocków przednich w Megane III bo przebieg coraz większy i niestety będzie trzeba je wymienić :-( :-( Czy ktoś się już tego podjął w tym modelu ?? Interesuje mnie przy jakim przebiegu i jaki był koszt bo rozumiem, że jak auto na gwarancji to będzie trzeba udać się do ASO.

Pozdrawiam
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#-10 Użytkownik nie jest zalogowany   Ghostman 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 28-marzec 09
  • Skąd:sprzed kompa
  • Auto:Grand Scenic II, Modus
  • Silnik:1.5 dCi
  • Przebieg (tys.km):140,120

Napisano 14 kwiecień 2010 - 17:07

masz 14000km i chcesz klocki wymieniać?
czy to po lewej jest nieaktualne?
0

#-9 Użytkownik nie jest zalogowany   Woytus 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-marzec 10
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Megane III Dynamic
  • Silnik:1.6 16V 110KM LPG [K4M]
  • Przebieg (tys.km):121

Napisano 14 kwiecień 2010 - 21:17

Ja mam 41000 i klocków jeszcze nie ruszałem.

I tu moje pytanie. Tylne klocki podczas hamowania zaczęły mi piszczeć. To oznacza że się kończą czy że może jeszcze nie, ale są złej jakości? Piski występują tylko przy toczeniu się to znaczy np. przy dojeżdzaniu do świateł.

Co sądzicie...??
0

#-8 Użytkownik nie jest zalogowany   lew1960 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 02-listopad 10
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Auto:Renault Megane III 2010
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):12

Napisano 10 listopad 2010 - 11:33

Witajcie,
w mojej megance klocki z przodu zaczęły piszczeć po 6000 km. Nie wiem, czy wiązać to z zamianą felg aluminiowych na stalowe, na których mam założone zimówki. Zaznaczam, że wymiary felg stalowych są prawidłowe, a piszczenie pojawia się i znika.
Pozdrawiam
0

#-7 Użytkownik nie jest zalogowany   Barnaba27 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 23-grudzień 08
  • Skąd:WPZ
  • Auto:Megane III Hatchback beż popielaty
  • Silnik:1.6 16V 110 kM Expression
  • Przebieg (tys.km):53

Napisano 11 listopad 2010 - 17:16

ja mam teraz przejechane 24000 i piszczenie występuje u mnie od 10000:evil:występuje ono tylko przy lekkim przyhamowaniu do mniej więcej 60 km/h ja już nawet się do tego przyzwyczaiłem bo występuje ono tylko w mieście :cry: z obserwacji wynika że jest to spowodowane brudem bo po potraktowaniu zacisków hamulców myjką wysokociśnieniową przez jakiś czas jest spokój piszczenie powraca znowu jak się zaciski znowu zabrudzą od hamowania :mrgreen: czyszczenie hamulców w ASO też na nie wiele pomogło bo trzeba by było to robić co jakieś 2 miesiące bo przez taki okres po czyszczeniu była cisza :( dodam jeszcze że nie ma tu znaczenia czy samochód jeździ na stalówkach czy alusach jednakowo piszczą hamulce zarówno na jednych felgach jak i na drugich nie zależnie od pory roku
z tym że na stalówkach trudniej dostać się myjka do zacisków :-P
0

#-6 Użytkownik nie jest zalogowany   kataryniarz 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-czerwiec 07
  • Skąd:łódzkie
  • Auto:MIII ph2 GrandTour
  • Silnik:1.5 dCi 110
  • Przebieg (tys.km):GT Line

Napisano 11 listopad 2010 - 20:06

Polecam na forum poczytać jak pozbyć się piszczenia i co je powoduje :mrgreen:
PS. U mnie po czyszczeniu i "smarowaniu" nie piszczały przez 50k :(
Megane III ph2 1.5 dCi 110 Grandtour GT Line < zobacz >
Megane II  ph2 1.5 dCi 105 Grandtour < zobacz >
0

#-5 Użytkownik nie jest zalogowany   Woytus 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-marzec 10
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Megane III Dynamic
  • Silnik:1.6 16V 110KM LPG [K4M]
  • Przebieg (tys.km):121

Napisano 12 listopad 2010 - 16:46

U mnie wizyta w ASO i czyszczenie pomogły na jakieś 4k km. Teraz znowu piszczą. Próbowałem myjką ciśnieniową potraktować koła z tyłu, le to nie pomogło. Sprawę zostawiłem i pomału się przyzwyczajam.
Diagnostyka urządzeniem CLIP. Odczyt parametrów, kasowanie błędów, adaptacja ustawień.POZNAŃ
Dołączona grafikaProblemy rozwiązuje na forum. Nie udzielam porad na PW
0

#-4 Użytkownik nie jest zalogowany   Prezes 

  • Grupa: Junior Administrator
  • Rejestracja: 10-listopad 06
  • Skąd:okolice Wrocka
  • Auto:Renault
  • Silnik:2,0 dCi
  • Przebieg (tys.km):172

Napisano 13 listopad 2010 - 20:45

Woytus, Wyjmij jedną z blaszek bo szczęki nie odbijają do końca i się grzeją podczas jazdy ponieważ ocierają. Czasem niepotrzebnie są wkładane na siłę bo są w zestawie. Są ale nie zawsze jest potrzeba je wciskać.
Dołączona grafika
0

#-3 Użytkownik nie jest zalogowany   robpab 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-styczeń 08
  • Skąd:Bełchatów
  • Auto:MIII Dynamique
  • Silnik:1,4 TCe
  • Przebieg (tys.km):42

Napisano 13 listopad 2010 - 20:57

Prezes napisał:

Wyjmij jedną z blaszek... Czasem niepotrzebnie są wkładane na siłę bo są w zestawie.

Ciekawe dlaczego zostały one założone fabrycznie? Czyżby rozdawnictwo Renault? Sądzę, że jeśli są to powinny być założone, natomiast problemem jest jakość usługi lub części zamiennych.
Megane III HB,
Clio III phII GT + Dezent V
0

#-2 Użytkownik nie jest zalogowany   Prezes 

  • Grupa: Junior Administrator
  • Rejestracja: 10-listopad 06
  • Skąd:okolice Wrocka
  • Auto:Renault
  • Silnik:2,0 dCi
  • Przebieg (tys.km):172

Napisano 13 listopad 2010 - 21:43

robpab napisał:

Sądzę, że jeśli są to powinny być założone,

I tu się mylisz. Wyjmij jedną i jak się poprawi to wisisz mi piwo :mrgreen:
Przerabiałem problem więc wiem o czym piszę. Dodam, że wywaliłem obie ;-)
Po tym zabiegu jak ręką odjął.
Dołączona grafika
0

#-1 Użytkownik nie jest zalogowany   Woytus 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-marzec 10
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Megane III Dynamic
  • Silnik:1.6 16V 110KM LPG [K4M]
  • Przebieg (tys.km):121

Napisano 14 listopad 2010 - 13:30

O jakich blaszkach mowa?? Bo nie mam zielonego pojęcia??
Diagnostyka urządzeniem CLIP. Odczyt parametrów, kasowanie błędów, adaptacja ustawień.POZNAŃ
Dołączona grafikaProblemy rozwiązuje na forum. Nie udzielam porad na PW
0

#0 Użytkownik nie jest zalogowany   Prezes 

  • Grupa: Junior Administrator
  • Rejestracja: 10-listopad 06
  • Skąd:okolice Wrocka
  • Auto:Renault
  • Silnik:2,0 dCi
  • Przebieg (tys.km):172

Napisano 14 listopad 2010 - 13:53

Woytus, luknij na fotkę w moim poście.
http://megane.com.pl/viewtopic.php?p=66809...ighlight=#66809
Dołączona grafika
0

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Woytus 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-marzec 10
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Megane III Dynamic
  • Silnik:1.6 16V 110KM LPG [K4M]
  • Przebieg (tys.km):121

Napisano 15 listopad 2010 - 00:23

Teraz to już wiem. Dziękuje

Jak będe miał trochę czasu to się tym pobawię :)
Diagnostyka urządzeniem CLIP. Odczyt parametrów, kasowanie błędów, adaptacja ustawień.POZNAŃ
Dołączona grafikaProblemy rozwiązuje na forum. Nie udzielam porad na PW
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   jimbo22 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 13-listopad 09
  • Skąd:Warszawa/Gdańsk
  • Auto:Renault Megane Coupe
  • Silnik:TCE 180
  • Przebieg (tys.km):9300

Napisano 10 luty 2011 - 19:43

Podłączę się pod temat. Moje też piszczą, panowie z serwisu zamiast wymienić, bawią się w oczyszczanie które działa na tydzień. Jestem uczulony na serwisy autoryzowane i nie wchodzi w grę dyskusja z nimi.
Dlatego pytanie: czy mogę sam sobie wymienić klocki - bez szkody dla gwarancji itp? Kupiłbym jakieś zamienniki najchętniej (zaczynam poszukiwanie), bo nie ma sensu pakować fabrycznych, skoro jak widać mają problem z piszczeniem.
Czy ktoś przerabiał temat wymiany klocków na "własne"?
turbo żyje -> turbo pije
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kataryniarz 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-czerwiec 07
  • Skąd:łódzkie
  • Auto:MIII ph2 GrandTour
  • Silnik:1.5 dCi 110
  • Przebieg (tys.km):GT Line

Napisano 10 luty 2011 - 22:07

To na 99% nie jest wina klocków - poczytaj o "plastilube", pisałem już na forum <szukaj>
Megane III ph2 1.5 dCi 110 Grandtour GT Line < zobacz >
Megane II  ph2 1.5 dCi 105 Grandtour < zobacz >
0

Udostępnij ten temat:


  • 4 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post
Nowe odpowiedzi Załączniki Przelacznik ogrzewania tylnej szyby - wymiana Oświetlenie - Megane I, Scenic I Majszunio 
  • 11 Odpowiedzi
  • 8709 wyświetleń
Nowe odpowiedzi Wymiana Radia Car Audio (nagłośnienie, nawigacja) lajcik28 
  • 2 Odpowiedzi
  • 8890 wyświetleń
Nowe odpowiedzi Pasek rozrządu-wymiana.. 1.6 benz. Pabloo 
  • 3 Odpowiedzi
  • 6545 wyświetleń

Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka