FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: ABS Nie działa - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane I phI
ABS Nie działa

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   speed___86 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-maj 10
  • Skąd:Włocławek
  • Auto:Megane I i Mondeo MK2
  • Silnik:1.6 8v 55kw
  • Przebieg (tys.km):218

Napisano 04 maj 2010 - 08:09

Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki nie dawno kupiłem Megane 1997 r. 1.6 8v 55kw auto zadbane sprowadzone z Niemiec. Mam wątpliwości czy działa ABS przy włączeniu zapłonu nie zapala się kontrolka od ABS-u przy hamowaniu np. na szutrach przy moim poprzednim aucie załączał się ABS i bił pedał a tu nie nie wiem co jest grane bym był wdzięczny za pomoc z góry dzięki i pozdrawiam Michał.
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marcindj 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 24-lipiec 09
  • Skąd:Dąbrowa Górnicza
  • Auto:Megane coupe 96r
  • Silnik:K7M 702 1,6
  • Przebieg (tys.km):160

Napisano 04 maj 2010 - 15:22

Po pierwsze to sprawdź czy masz ABS, czyli czy jest pompa od ABSu pod maską.
Potem wypadało by sprawdzić czy nie spaliła się żarówka lub ktoś jej nie wyjął chcąc ukryć jego usterkę.
Jeśli to żarówka i ciągle będzie świecić to trzeba go podpiąć pod kompa i sprawdzić co mu dolega lub szukać od kabelka do kabelka a może coś się znajdzie.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   speed___86 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-maj 10
  • Skąd:Włocławek
  • Auto:Megane I i Mondeo MK2
  • Silnik:1.6 8v 55kw
  • Przebieg (tys.km):218

Napisano 04 maj 2010 - 20:05

dzieki kolego a gdzie się znajduje owa pompa i jak wyglada ?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Roser 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 17-sierpień 09
  • Skąd:Krotoszyn
  • Silnik:1.6 16v
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 04 maj 2010 - 21:19

blisko prawej lampy, praktycznie między lampą, kielichem, podłużnicą i błotnikiem w dolnej części, będziesz widział że dochodzi do niej 6 przewodów hamulcowych
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   staszek_s 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 09-styczeń 09
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:1.6 16V 115KM
  • Przebieg (tys.km):115

Napisano 19 maj 2010 - 20:39

witam, czy ktoś ma może pomysł na przyczynę następującej usterki?
Po załączeniu silnika komputer sprawdza wszystko, kontrolka ABS gaśnie (czyli sugeruje to, że układ elektryczny działa poprawnie), jednak po ruszeniu z miejsca zapala się kontrolka aBS i serwis (no i oczywiście czerwony wykrzyknik i stop).
Jak rozumiem, komputer otrzymuje błędny sygnał, iż któreś koło się blokuje?
Czujniki przeczyszczone, oporność pomierzona i jest ok - czy jest może znana jakaś inna przyczyna takiego staniu rzeczy?
Reasumując, po sprawdzeniu przy uruchomieniu zapłonu kontrolka ABS gaśnie, po ruszeniu (tylko do przodu, czyli musi być ruch prędkościomierza) kontrolka aBS się zapala...

dziękuję za ewentualną pomoc i pozdrawiam (R. Megane classic 1.6 2000r)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 19 maj 2010 - 23:21

staszek_s, sprawdź pierścienie abs, jak któryś będzie pęknięty to masz winowajcę.
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   marcindj 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 24-lipiec 09
  • Skąd:Dąbrowa Górnicza
  • Auto:Megane coupe 96r
  • Silnik:K7M 702 1,6
  • Przebieg (tys.km):160

Napisano 20 maj 2010 - 16:58

Włącz zapłon, podnieś po kolei wszystkie koła na lewarku i kręć, jak się przy którymś zapali to będziesz już wiedział co dalej.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   staszek_s 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 09-styczeń 09
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:1.6 16V 115KM
  • Przebieg (tys.km):115

Napisano 21 maj 2010 - 09:23

Dziękuję za rady, spróbuję z tymi podniesionymi kołami, tylko nie wiem, które "odpowiada" za licznik, bo jak jadę na wstecznym i szybkościomierz nie działa, to kontrolka się nie zapala.
Czyli że ma to coś wspólnego z szybkosciomierzem, ABS chyba porównuje, że jest ruch wg licznika a któreś koło "stoi"...
pzdr
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 21 maj 2010 - 10:57

staszek_s napisał:

które "odpowiada" za licznik

Lewy przód, z tego co pamiętam.

P.S. Masz 107KM, opis po lewej mnie trochę zmylił. 113-115KM było w Meganie II ;)
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   staszek_s 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 09-styczeń 09
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:1.6 16V 115KM
  • Przebieg (tys.km):115

Napisano 24 maj 2010 - 21:40

witam ponownie, nie, mam wersję 115KM, ten mój to jakaś "przejsciowa' wersja megane I, z sierpnia 2000 roku, już z silnikiem właśnie 115KM...
pzdr
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 24 maj 2010 - 21:48

Nie znam takiej wersji przejściowej i nadal twierdzę że pod maska masz 107 KM, silnik K4M. 115 KM miał silnik 1.8 16V.
Nie odchodźmy od tematu ;)
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   jars 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 06-maj 08
  • Skąd:Zamość/Krasnystaw
  • Auto:Megane Classic
  • Silnik:K7M 720
  • Przebieg (tys.km):310

Napisano 31 maj 2010 - 18:52

staszek_s, sprawdź jeszcze bezpiecznik 60A (chyba drugi od lewej) znajdujący się w skrzynce obok akumulatora. U mnie był bardzo zaśniedziały i ABS raz działał a raz nie.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   speed___86 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-maj 10
  • Skąd:Włocławek
  • Auto:Megane I i Mondeo MK2
  • Silnik:1.6 8v 55kw
  • Przebieg (tys.km):218

Napisano 07 czerwiec 2010 - 09:50

Doszedłem do tego ze nie mam pierscienia doradzcie koledzy czy można wymienic sam przegub lub pierścień czy trzeba całą półoś wymieniać
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 07 czerwiec 2010 - 09:52

Możesz wymienić sam pierścień.
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   speed___86 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-maj 10
  • Skąd:Włocławek
  • Auto:Megane I i Mondeo MK2
  • Silnik:1.6 8v 55kw
  • Przebieg (tys.km):218

Napisano 07 czerwiec 2010 - 10:55

a gdzie taki pierscień sam mozna dokupić bo szukałem po sklepach i nie ma czy mozna kupić nowy czy tlko używany
0

Udostępnij ten temat:


  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka