FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Problem z odpaleniem i układem paliwowym... - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane II phI
Problem z odpaleniem i układem paliwowym...

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Chiller 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 20-maj 07
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:1.5 dCi
  • Przebieg (tys.km):107

Napisano 06 lipiec 2007 - 22:26

Od kilku dni mam problem z odpaleniem mojej Meg (1,5 dCi/03.r/3d/80 tys km).

Problem objawia się tym, że rano (po całonocnym postoju) rozrusznik musi dość długo kręcić, zanim odpali po czym pojawia się komunikat "Injection fault" i na kilka sek. zapala się kontrolka Service. Wczoraj zauważyłem, że pojawiają się pęcherzyki powietrza w przewodach paliwowych. Za pomocą "pompki" usunąłem je. Niestety, dziś rano musiałem już podłaczyć się do aku ojca, bo po 2-3 próbach odpalenia kręcił już bardzo słabo... Dziś w serwisie zdiagnozowali, że to właśnie "pomka" paliwa (ta na silniku) jest uszkodzona i 'przepuszcza' powietrze do paliwa, w związku z tym jadę jutro na jej wymianę. Czy mogło to być przyczyną? Tzn. czy powietrze w układzie paliwowym mogłoby do tego doprowadzić? Najciekawsze jest to, że jak podłączyłem się do drugiego aku to zapalił od razu (wczesniej 'wydmuchalem' powietrze)

Świece żarowe są ok, aku raczej też (ma niecały rok). Natomiast na przeglądzie wyrzuciło mi bład czujnika położenia wałka rozrządu... (nie miałem jeszcze czasu tego wymienić). Może to wina czujnika? Zazanaczam, że kiedy silnik jest rozgrzany, auto odpala bezproblemowo. Nie wiem czy może to być związane np. z tym, że dzień i noc pada teraz deszcz...

W związku z tym że to disel, to wydaje mi się, że nie powinno być żadnego tego typu problemów i powinien odpalać "bez gadania" za pierwszym razem...

Inny problem pojawia mi się przy dość ostrym dodawaniu gazu (już na 3. biegu) - przy ok 3000 rpm "Injection fault" i kontrolka "Stop" (gaśnie po kilku sek, zapala się ponownie przy mocnym dodaniu gazu np podczas wyprzedzania). Nie czuć zadnego spadku mocy, tylko dzwięk (charakterystyczne "piip"). Ostatnio jechałem nią ponad 170 km/h więc z predkoscia tez problemow raczej nie ma... Czy może być za to odpowiedzialna nieszczelnośc rury łączacej intercooler z turbo? (kiedy ostatnio zdejmowalem zderzak widac bylo lekki wyciek i łataną opaske od strony interc.). Wtryski i turbina powinny być ok (spalanie w granicach 5 w trasie i 7 w mieście, auto ma 'kopa')

Aha, żeby nie było wątpliwości :-D auto kupiłem oczywiście uzywane i tak stopniowo odkrywam jego 'tajniki'.

Z góry dzięki za wszelkie uwagi i komentarze.
[you:2f4172f3ad], zapraszam Cię serdecznie do odwiedzenia i skomentowania mojej >GALERII<
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   DrNO 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 08-wrzesień 06
  • Skąd:Kraków
  • Auto:MeganeII 1.5dCi SportWay 3d
  • Silnik:K9K722@100,5KM/220,5Nm
  • Przebieg (tys.km):92

Napisano 06 lipiec 2007 - 22:39

jak gdzieindziej pisalem, w MII czesta wada bylo zalewania komputera, jednak chyba tu nie ma tego problemu.

rzeczywiscie winna moze bym pompa, wada produkcyjna? jesli tak to sie klocic o wymiane "gwarancyjna".

zle paliwo raczej nie bedzie przyczyna (chyba) bo oprocz pompy od razy wtryski by padaly. no chyba ze to to...


co do przyspieszania, komunikat pojawia sie, bo silnikowi brakuje troche paliwa (zle odczyty z czujnikow) ja bym to radzil naprawic zanim posypia sie wtryski.
avatar tymczasowy
nowy: LOADING...
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   TommiB 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-marzec 07
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:1.9dCi F9Q
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 23 lipiec 2007 - 08:40

A mi dzis rano nie odpalila. tzn najpierw odpalila, ale po 2 sek zgasla i pozniej juz tylko mozna bylo krecic samym rozrusznikiem... (tzn nacisnac guzik i czekac czy silnik zaskoczy)
Niestety d... blada. Teraz probuje sie umowic na podloczenie do kompa. Obstawiam elektronike, moze pompe paliwa - bo czemu najpierw odpalil (zimny silnik), a po chwili zgasl? Immobilizer to wobec tego nie moze byc.
Kiedys mialem podobna przygode w Bravie - jechalem, nagle zgasla i nie dalo sie odpalic. Okazalo sie ze wkradł sie blad do kompa, wykasowali go i pozniej bylo juz wszystko ok.

dzieki z gory za pomysly co to moze byc...

ah MII 2004r 1.9dci, 75tys km. i dobre paliwo ;-)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kolek 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 12-marzec 07
  • Skąd:krk
  • Auto:CUPRA4
  • Silnik:ARL
  • Przebieg (tys.km):150000

Napisano 23 lipiec 2007 - 10:04

odepnij sobie akumulator na dłuższą chwile... jak to błąd to sie wykasuje i moze odpali...
www.pimpteam.pl
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   TommiB 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-marzec 07
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:1.9dCi F9Q
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 23 lipiec 2007 - 15:12

taki mam plan jak wroce z pracy. Najpierw proba tak jak jest, jak nie to odepne aku i zobaczymy... A jak nie, to jutro rano jestem umowiony na kompa. Nie wiem tylko czy bledy sie kasuja poprzez odpiecie aku... :/
Kurcze, w maluchu sprawa by byla łatwiejsza... ;-)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   tirurara 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 18-czerwiec 07
  • Skąd:Krakow
  • Auto:Renault Megane I phI ,96
  • Silnik:1,6 8V 75KM
  • Przebieg (tys.km):167

Napisano 23 lipiec 2007 - 21:44

Przemysl jeszce ten imo. najpierw odpaliła na 2 sekundy bo jeszce paliwo bylo za blokadą i poszło ale po 2 sekundach sie skonczylo i zgasł. Pozniej to juz rzeczywiscie tylko kreibo paliwa brak
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   snap 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 25-marzec 07
  • Skąd:DW
  • Silnik:2.0T
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 23 lipiec 2007 - 21:51

moze mi ktos napisac w jaki sposob za pomoca tej pompki pod maska mozna odpowietrzyc uklad ?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   TommiB 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-marzec 07
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:1.9dCi F9Q
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 06 sierpień 2007 - 13:39

Witam ponownie:
W sprawie odpowietrzania ukladu za pomoca pompki oraz usterki w mojej Megi:

Otoz problem z odpaleniem byl taki ze gdzies najprawdopodobniej jest nieszczelnosc ukladu paliwowego. Po odpaleniu silnik chodzi 2 sek, a potem konczy mu sie poliwo w przewodzie i dochodza banki powietrza, ktore gasza silnik i nie pozwalaja g oodplaic. Teraz juz wiem, ze do tego sluzy owa pomka. Po porstu trzeba ja scicnac ze 3 razy, Banki zostaja przepchane, paliwo znowu dochodzi i mozna odpalic. W sumie usterka trafila sie mi 3 razy, za kazdym razem po dluzszym postoju - ponad dobe. Teraz wiem, jak sie z tym uporac, ale to nie rozwiazuje problemu. Gdy odplalilem silnik w przewodzie obok pompki widac kilka malych babelkow powietrza, ktore pozniej przechodza w strone silnika i pozniej juz jst ok. Czyli nieszczelnosc jest bardzo mala. Problem jak znalezc miejsce z ktorego cieknie, skoro nie mozna obserwowac usterki na co dzien...?
Zakladam ze nieszczelnosc moze byc:
- przy pompie paliwowej,
- filtrze paliwa,
- pompce udpowietrzajacej
- tuz przy samym ukladzie wtryskowym
- no i na wszystkich przewodach ww elementow.
Ktos ma jakies pomysly jak to sprawdzic?

dzieki z gory!
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   student4ec1 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-czerwiec 07
  • Skąd:Goleniów
  • Silnik:1,5 dci 100KM
  • Przebieg (tys.km):151

Napisano 06 sierpień 2007 - 16:36

no więc temat już poruszałem wcześniej.........
są dwie opcje, oczywiście podpieram się swoim przykładem, a mam 1,5 i motorek 100 KM.

Zapowietrzony układ zasilania, obstawiam filter paliwa......lub pompe wtryskową.
Nie wiem jak w 1,9, ale w 1,5 pompa zbudowana jest z dwóch komór,; niskiego i wysokiego ciśnienia i paliwo nie jest "wpychane" przez pompke paliwa, lecz jest zaciągane przez pompę wtryskową i tu mogą pojawic się problemy :-/ :-/ :-/ .
W pompę wkręcowy (zazwyczaj gdzieś u spodu) jest zawór ciśnieniowy - wykręć go (klucz 15 albo 17) po wyciągnięciu zobaczysz malutki gumowy oring, może być uszkodzony, wymiana to pestka.....jeśli to nie to......to czeka zagladnięcie w głąb pompy, a to już bardziej zaawansowana sprawa.......właśnie jestem na etapie składania pompy wtryskowej.

U mnie sprawa objawiała się tak. Auto nie chciało odpalić wcale, raz pokazywało uszkodzone wtryski a raz nic, ale zagadać nie chciało - na zaciąg odpalało bez problemu....
Po podłączeniu kompa, pokazywało zbyt małe cisnienie nominalne na pompie........

Jedni mechanicy chcieli wymieniać wtryski, inni cały silnik, jeden tez obstawiał awarię pompki paliwa w baku :) ( w tym modelu nieobecna :shock: ).....

Ogólnie temat do przegryzienia, ale jak już wcześniej sugerowałem, proponuję założenie nowego działu pt: "Dlaczego Megi II nie odpala" popularność wcześniej czy później będzie spora....
Diesel niby klekot i pierdziak, ale duszę ma....
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   TommiB 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-marzec 07
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:1.9dCi F9Q
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 07 sierpień 2007 - 08:36

hmm dzieki. No pewnie tak czy siak skonczy sie u mechanika.

W miedzyczasie mam jeszcze jedno pytanko - przewod paliwowy w komorze silnika, obok pompki odpowietrzajacej jest lekko zagiety, tzn zakladam ze jego hmm jak to okreslic - powierzchnia przekroju poprzecznego ;-) jest taka sama jak w normalnym prostym wezyku, ale czy to nie obniza przepustowosci/cisnienia itp? Nie wiem jak jest w innych autach... Zakladam ze nie powinien byc nigdzie ani troche zagiety.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   student4ec1 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-czerwiec 07
  • Skąd:Goleniów
  • Silnik:1,5 dci 100KM
  • Przebieg (tys.km):151

Napisano 07 sierpień 2007 - 14:54

hmm u mnie jest tez on nieco zagięty, ale to wynika budowy konstrukcyjnej, więc w moim wypadku zakładam, że tak ma być.

A pytanko, czy auto podpinałeś do kompa, wykazało jakieś błędy, niskie ciśnienie lub cokolwiek :) U mnie pokazuje niskie ciśnienie na pompie w komorze wysokiego ciśnienia.....reszta wygląda być ok. Jako ciekawostka w przewodzie paliwowym filter-pompa są tez pęcherzyki powietrza.

Zastanawiam się jeszcze gdzie pompa (lub filter paliwa :) ) może łapać lewe powietrze.
Diesel niby klekot i pierdziak, ale duszę ma....
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   TommiB 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-marzec 07
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:1.9dCi F9Q
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 07 sierpień 2007 - 15:29

Tak, auto bylo podpinane do kompa i nie wykazalo zadnych bledow. Problem wydaje sie byc zatem dosc prosty... ale nigdy nie wiadomo. Nigdy tez nie zapalila sie zadna kontrolka od wtryskow itp.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   student4ec1 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-czerwiec 07
  • Skąd:Goleniów
  • Silnik:1,5 dci 100KM
  • Przebieg (tys.km):151

Napisano 07 sierpień 2007 - 17:20

U mnie podobnie zero błędów, auto nie odpala.

Pokazuje tylko niskie ciśnienie wtryskowe na pompie.
Diesel niby klekot i pierdziak, ale duszę ma....
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   ernest 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 30-lipiec 07
  • Skąd:tarnow
  • Silnik:1.5 dci
  • Przebieg (tys.km):50

Napisano 08 sierpień 2007 - 11:10

moj problem jest podobny do waszych mam takie autko u mechanika nieodpala komputer wyswietla uszkodzony wtrysk mechanik stwierdzil ze to wtryski sa do wymiany ale tak jak czytam wasze posty zastanawiam sie czy to wlasnie pompa paliwowa niejest tego przyczyna samochod ma ledwo przejechane 50tys dajcie znac jak sie uporacie z tym broblemem pozdrawiam.
erni
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   student4ec1 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-czerwiec 07
  • Skąd:Goleniów
  • Silnik:1,5 dci 100KM
  • Przebieg (tys.km):151

Napisano 08 sierpień 2007 - 11:38

[quote="ernest"]a komputer wyswietla uszkodzony wtrysk mechanik stwierdzil ze to wtryski sa do wymiany quote]

komputer pokadowy w samochodzie, czy urządzenie diagnostyczne :) :)

Bo jeżeli Ci się na wyświetlaczu pokazuje uszkodzenie w wtrysku, to szukaj innej przyczyny, wykluczam wtryski. Moja Meggi na ponad 151 tkm i też komp pokazywał wtryski. Serwis, mechanicy chcieli je wymieniać, po wyciagnięciu i sprawdzeniu w serwisie okazało się, że wtryski są jak najbardziej ok, a zalecana regeneracja jest bez sensu. Wg serwisu te wtryski spojnie dociągnąć mają 250 tkm - pod warunkiem lania diesla, a nie pseudiesla.
Diesel niby klekot i pierdziak, ale duszę ma....
0

Udostępnij ten temat:


  • 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka