FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Nie mogę przekręcić kluczyka w stacyjce - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane I phI
Nie mogę przekręcić kluczyka w stacyjce

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kahu 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-sierpień 10
  • Skąd:polska
  • Auto:megane 1,4 2000r
  • Silnik:1,4
  • Przebieg (tys.km):115

Napisano 23 sierpień 2010 - 15:44

Dzień dobry wszystkim,

Mam problem polegający na tym, że nie mogę przekręcić kluczyka w stacyjce (megane I, 1,4 benzyna, 2000r).
Centralny zamek działa. Kierownica jest skręcona.
Użyłem opcji szukaj i wiem, że trzeba próbować lekko przekręcić kierownice w lewo lub prawo i zwolnić blokadę. Po lekturze forum myślałem że może to immo - ale nie jestem przekonany - ani kierownica ani kluczyk w stacyjce nie drgnie.
Autkiem cieszyłem się 2 dni po zakupie - a teraz zonk!
Do aso mam ca 70km, o lawecie wolę nie myśleć.
Koledzy proszę o pomoc.
Ma ktoś pomysł co to może być i jak to rowiązać?

pozdr,
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   pelson91 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 06-lipiec 10
  • Skąd:Nadarzyn/Warszawa
  • Auto:Rover 420
  • Silnik:2.0 SDi
  • Przebieg (tys.km):206000

Napisano 23 sierpień 2010 - 16:58

Wg mnie objaw typowy dla blokady skrętu kół. Jednocześnie przekręcając kluczyk należy przekręcić kierownicę w lewo lub prawo i powinno zadziałać. Próbuj do skutku
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 23 sierpień 2010 - 18:19

Ruszaj kierownicą i jednocześnie staraj się przekręcić kluczyk, powinno zaskoczyć. Też tak czasami mam.
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kahu 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-sierpień 10
  • Skąd:polska
  • Auto:megane 1,4 2000r
  • Silnik:1,4
  • Przebieg (tys.km):115

Napisano 24 sierpień 2010 - 09:33

Dzięki koledzy za podpowiedzi.
Próbuję co jakiś czas. Niestety nic nie działa - ni w lewo ni w prawo, ni mocniej ni słabiej - kluczyk i kierownica nie drgną nawet.
Obawiam się aby tym ''kręceneim'' nie uszkodzić stacyjnki.

pozdr
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   19Urban94 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 16-październik 09
  • Skąd:Poznań
  • Auto:RMClassic
  • Silnik:1.9 dTi
  • Przebieg (tys.km):166

Napisano 24 sierpień 2010 - 09:47

Kierownica nie drgnie ani mm.?? Jeżeli tak to albo jest w skrajnym położeniu i trudno nią ruszyć, albo coś Ci koła blokuje, jak nie dasz rady to spróbuj podnieść przód autka, wtedy kierownica będzie Ci luźniej chodzić - takie moje zdanie na ten temat... ;-)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kahu 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-sierpień 10
  • Skąd:polska
  • Auto:megane 1,4 2000r
  • Silnik:1,4
  • Przebieg (tys.km):115

Napisano 24 sierpień 2010 - 10:11

kolego 19Urban94,
może 1 mm drgnie - na pewno nie więcej
w stacyjce też
kół nic nie blokuje - sprawdzałem na tyle na ile mogłem ''na kolanach'' sprawdzić
spróbuję jeszcze z tym podniesionym przodem - może zadziała.
dzięki za odzew.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 24 sierpień 2010 - 12:12

Obawiam się, że stacyjka padła. Być może da się ją odratować, musisz się dostać do kolumny kierowniczej i ją wykręcić. Jak się dobrać do tego elementu (mniej więcej) znajdziesz w temacie o komputerze pokładowym, post kol Danielosss (o ile mnie pamięć nie myli).
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kahu 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-sierpień 10
  • Skąd:polska
  • Auto:megane 1,4 2000r
  • Silnik:1,4
  • Przebieg (tys.km):115

Napisano 25 sierpień 2010 - 08:15

dzięki koledzy,

wczoraj majster złota rączką obstawił na oko stacyjkę
cóż będę kombinował ze stacyjką,
pozdr,

[ Dodano: 2010-09-08, 14:47 ]
tak na zakończenie,

jednak wina była po stronie stacyjki,
na szczęście już po wszystkim i dalej mogę cieszyć się Megi.

pozdr,
0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka