FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Odpowietrzanie układu chłodzenia dCi - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane I phII
Odpowietrzanie układu chłodzenia dCi

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 05 listopad 2010 - 18:05

Jak w temacie, może ktoś poratuje instrukcją?
W WKŁ które mam są tylko benzyniaki :roll:

1.9 dCi 102KM
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www z dyskami SSD


Szukasz samochodu?
Sprawdź najnowsze oferty sprzedaży


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   waldek708 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:Głogów / Wiedeń
  • Auto:330xd 320d ford focus 1.8i
  • Silnik:1,9dci 148km/3300 357nm/2500
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 06 listopad 2010 - 10:16

meganecoupe02, na wężu wodnym idącym od silnika do nagrzewnicy powinieneś mieć śrubkę do odpowietrzenia...
Ginekologiem nie jestem ale z chęcią zajrzę :P
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 06 listopad 2010 - 12:01

Dzięki Waldek, dzisiaj mam zamiar tam zajrzeć, właśnie będę wyjmował ten wąż.
Jeszcze pytanie, którym wężem doprowadzany jest płyn do nagrzewnicy? Orientuje się ktoś?

Dlaczego pytam. Otóż dlatego, że jest tam trudny dostęp, jak rozkopię auto i się okaże że nie ma oznaczeń to będzie lipa. Poza tym nie będę miał już dostępu do sieci i kompa więc nie podziałam.
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   wag 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 21-luty 09
  • Skąd:Podkarpackie
  • Auto:Grand Scenic 2004r
  • Silnik:1.9dci
  • Przebieg (tys.km):105000

Napisano 06 listopad 2010 - 15:48

Jeżeli to jest 1.9 dci /scenic/ - to na obudowie termostatu jest śruba odpowietrzająca układ chłodzenia. Silnik musi być nagrzany ,nagrzewnica otwarta / pokrętło w kabinie/.Wtedy ostrożnie trzeba poluzować tą śrubę. Trochę posyczy powietrze ,jak zacznie wyciekać płyn chłodzącu to trzeba zakręcić.
Może się zdarzyć że należy to powtórzyć kilkakrotnie.
Patrząc od przodu auta -termostat jest po stronie kierowcy.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 08 listopad 2010 - 18:57

Już jestem po :mrgreen:
Operacja prosta jak słońce, wklejam zdjęcia gdzie jest odpowietrznik:
Widok ogólny (odpowietrznik niewidoczny):
Dołączona grafika

I tu jest w całej okazałości:
Dołączona grafika

Bardzo szybko poszło, jeden z prostszych silników do odpowietrzenia. Udało się za pierwszym razem, z nawiewu leci gorące powietrze więc jest ok, za jakiś czas kontrola.
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   dexterpl 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 08-luty 08
  • Skąd:Ostrów Wlkp.
  • Auto:Megane I phII '01r / FOCUS mk2 '07r
  • Silnik:1.9 dCi 102KM / 2.0 TDCI 136KM DPF
  • Przebieg (tys.km):215 / 85

Napisano 09 listopad 2010 - 15:16

U mnie letnie powietrze leci dopiero jak pokrętło regulacji temperatury ustawi się na 3/4.
Po przekręceniu na full leci ciepłe ale nie gorące tak jak kiedyś.
Jeśli wykonam powyższe czynności i układ jest zapowietrzony to powinno być wszystko dobrze.
meganecoupe02, jakie miałeś objawy?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 09 listopad 2010 - 15:20

Ja nie miałem objawów, zajmowałem się tym tematem:
http://megane.com.pl...2401.htm#212401
i musiałem po tym odpowietrzyć układ. Bardzo prosta czynność, dasz radę to zrobić bez rozkręcania, tylko traf ręką na śrubkę pod wężem intercoolera.
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 09 listopad 2010 - 20:16

dexterpl wymieniałeś coś w układzie chłodzenia? Wymieniałeś płyn? Chyba nie? Twój problem to zapewne zamulona nagrzewnica.
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   dexterpl 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 08-luty 08
  • Skąd:Ostrów Wlkp.
  • Auto:Megane I phII '01r / FOCUS mk2 '07r
  • Silnik:1.9 dCi 102KM / 2.0 TDCI 136KM DPF
  • Przebieg (tys.km):215 / 85

Napisano 09 listopad 2010 - 22:34

P_r_z_e_m_o, więc jak odmulic nagrzewnicę?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   waldek708 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:Głogów / Wiedeń
  • Auto:330xd 320d ford focus 1.8i
  • Silnik:1,9dci 148km/3300 357nm/2500
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 09 listopad 2010 - 22:36

dexterpl, Przepłukac ją wodą.Nie chce mi się szukać... na forum jest gdzieś opisane. ;-)
Ginekologiem nie jestem ale z chęcią zajrzę :P
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   dexterpl 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 08-luty 08
  • Skąd:Ostrów Wlkp.
  • Auto:Megane I phII '01r / FOCUS mk2 '07r
  • Silnik:1.9 dCi 102KM / 2.0 TDCI 136KM DPF
  • Przebieg (tys.km):215 / 85

Napisano 09 listopad 2010 - 22:51

waldek708, tzn ze ja wymontować i przepłukać? nie mam tyle czasu. jutro rano sprawdzę linki, może odpowietrzę i zobaczymy co się dalej będzie działo. ciekawe czy to może byc spowodowane tym że wiosną przy ulewach zapchały mi sie kanały odpływowe i woda wpływała do środka samochodu i bulgotała sobie przy nagrzewnicy
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 09 listopad 2010 - 22:53

dexterpl, wyjęcie nagrzewnicy to spory problem (dużo pracy). Lepiej odłączyć przewody od termostatu, podłączyć wąż ogrodowy i przepłukać. Przy tych przewodach wisi też rurka odprowadzająca wodę w podszybia - przy okazji można ją udrożnić.
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   waldek708 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:Głogów / Wiedeń
  • Auto:330xd 320d ford focus 1.8i
  • Silnik:1,9dci 148km/3300 357nm/2500
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 09 listopad 2010 - 23:04

dexterpl napisał:

waldek708, tzn ze ja wymontować i przepłukać?

W skrajnych sytuacjach niestety :-/

Myśle,że w Twoim przypadku pomoże metoda zielonego ludka z postu wyżej :mrgreen:
Ginekologiem nie jestem ale z chęcią zajrzę :P
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   dexterpl 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 08-luty 08
  • Skąd:Ostrów Wlkp.
  • Auto:Megane I phII '01r / FOCUS mk2 '07r
  • Silnik:1.9 dCi 102KM / 2.0 TDCI 136KM DPF
  • Przebieg (tys.km):215 / 85

Napisano 09 listopad 2010 - 23:25

meganecoupe02, jak odłączę 2 gumowe węże od termostatu widoczne na zdjęciu wstawionym przez ciebie powyżej to czy nie spuszczę czynnika chłodniczego z układu? czy po prostu jak termostat jest zamknięty to wyleci tylko to co w nagrzewnicy?
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 09 listopad 2010 - 23:29

Po odłączeniu tych węży wyleci ok 1,5 litra płynu. Ja mniej więcej tyle wlałem po odpowietrzeniu.
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

Udostępnij ten temat:


  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Symfony2 developer