FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Pytanie o rygiel klapki wlewu paliwa. - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic I phII
Pytanie o rygiel klapki wlewu paliwa. nie działa

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Koza 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 22-sierpień 08
  • Skąd:Nowe
  • Silnik:1.9 dCi F9Q732
  • Przebieg (tys.km):136

Napisano 25 kwiecień 2009 - 20:25

Witam,
Dzisiaj próbowałem przesmarować rygiel wlewu paliwa,gdyż głośno chodził przy zamykaniu i otwieraniu, jednak to nic nie dało (WD40). Zauważyłem jednak, że ta duża śruba pod klapką wlewu, z której wyskakuje rygiel jest jakby luźna i nie podejrzewając, że gwint niestety jest plastikowy, postanowiłem ją dokręcić i niestety cały gwint, który jest wewnątrz śruby oderwał się od reszty siłownika, który jest w nadkolu. Siłownik oczywiście wpadł do środka i nawet nie wiem jak się do niego dostać (rozebrałem całą tapicerkę w bagażniku ale niestety od wewnątrz na 100% nie można do niego dojść. I teraz moje pytanie: czy siłownik jest zespolony z tym gwintem, który wyrwałem czy też jest to jakaś część zupełnie inna mocowania siłownika ? Chciałbym kupić używany siłownik i oddać do montażu mechanikowi jednak nie wiem czy ten gwint od tej dużej śruby jest razem z siłownikiem czy też może muszę kupić jakieś mocowanie ? W załączeniu wstawiłem zdjęcia tej nieszczęsnej śruby razem z tym co w niej zostało.

Załączone pliki


0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   hard-drive 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 18-luty 09
  • Skąd:Sieradz
  • Auto:Scenic IphI '99
  • Silnik:2.0 8V
  • Przebieg (tys.km):250

Napisano 26 kwiecień 2009 - 20:05

heheh zrobiłem to samo w tamten weekend.
kupiłem nowy siłownik na allegro.
odkreciłem w bagazniku prawy plastik prawa lampe wyjałem stary wsadziłem nowy i lata jak ta lala

Proszę zapoznać się w regulaminie z zasadami pisania postów. Prezes
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Koza 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 22-sierpień 08
  • Skąd:Nowe
  • Silnik:1.9 dCi F9Q732
  • Przebieg (tys.km):136

Napisano 26 kwiecień 2009 - 21:03

No to fajnie że to takie proste. Mógłbyś mi podesłać jakieś zdjęcie jak ten siłownik wygląda lub link do tej aukcji na allegro którą wygrałeś, gdyż znalazłem już niby taki na allegro ale jest on bez gwintu, na który jest nakręcana ta wielka śruba od strony wlewu (może siłowniki od ph1 różnią się od tych z ph2).
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 27 kwiecień 2009 - 12:38

też to przerabiałem i nic nie kupowałem.
Wyjąłem siłownik, gwint dokleiłem Super Glue, a przy montażu płaszczyznę, z której wychodzi ten gwint posmarowałem jakimś gęstym klejem (nie pamiętam jakim, to było 3 lata temu) i włożyłem na swoje miejsce. Później nakręciłem nakrętkę i trzyma do dziś nawet bez nakrętki :->
"Jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać?" <ok>
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Koza 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 22-sierpień 08
  • Skąd:Nowe
  • Silnik:1.9 dCi F9Q732
  • Przebieg (tys.km):136

Napisano 27 kwiecień 2009 - 12:54

Też o tym myślałem żeby na jakiś klej to pyknąć ale u mnie trochę jest droga dziurawa i się boję żebym czasami co kilka dni tego nie rozkręcał. Też wyciągałeś siłownik przez tylną lampę ?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 27 kwiecień 2009 - 13:00

Koza napisał:

Też wyciągałeś siłownik przez tylną lampę ?

Tak, ale jak masz szczupłą rękę to zrobisz to bez wyjmowania. Ja miałem lampę zdjętą i naprawiłem to przy okazji.
Jak pisałem wyżej, 3 lata temu to zrobiłem i jest dobrze do dziś, a zrobione ponad 60 tys po naszych ukochanych drogach. Jak dobrze zrobisz to nie ma bata żeby odpadło <ok>
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   hard-drive 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 18-luty 09
  • Skąd:Sieradz
  • Auto:Scenic IphI '99
  • Silnik:2.0 8V
  • Przebieg (tys.km):250

Napisano 28 kwiecień 2009 - 18:50

no tak ale jak mu sie ten siłownik zaczał zacierac to bezsensu stary wkładaac.


a to jest taki siłownikkliik
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Koza 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 22-sierpień 08
  • Skąd:Nowe
  • Silnik:1.9 dCi F9Q732
  • Przebieg (tys.km):136

Napisano 28 kwiecień 2009 - 20:32

No właśnie o to chodzi, że zaczął wydawać dziwne dźwięki i chyba to już był jego koniec. Cały czas na allegro szukam takiego siłownika tylko, że siłownik od scenic 1ph1 lub meganki ni diabła nie pasuje do scenica 1ph2. Już bardziej podchodzi mi siłownik od scenica II ale głowy to sobie nie dam uciąć. I dlatego pytam na forum, który siłownik będzie dobry ?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/71

Napisano 28 kwiecień 2009 - 21:10

Koza napisał:

zaczął wydawać dziwne dźwięki i chyba to już był jego koniec.

na początek ja bym przesmarował. Tam jest taki żółty smar, który twardnieje i traci swoje właściwości.
A jak upierasz się przy wymianie to szukaj z anglika.
Scenic I phII 2.0 16V, Megane coupe I phII 1,9 dCi, Fiat 126p, Laguna II phII 1,9 dCi, Megane III phI 2.0 dCi.
Diagnostyka CLIPem - kontakt pw.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   pizza 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-czerwiec 07
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:GrandScenicIIphII2007/ScenicIIphII2006
  • Silnik:2.0T/1.6 16V
  • Przebieg (tys.km):145/100

Napisano 28 kwiecień 2009 - 21:14

Podpowiem w kwestii hałasu. Siłownik w moim od dwóch lat tak hałasuje (od chwili kupna), jakoś się do tego przyzwyczaiłem (raczej z lenistwa). Nie sądzę więc żeby tak od razu padł. Jezeli masz już rozebrane to warto przesmarować, z tego co pisał meganecoupe02 zdaje egzamin.
Masz wolny 1% PIT? Możesz przekazać go Poli lub Alkowi
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   oxdi 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 05-maj 09
  • Skąd:Elbląg
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):200000

Napisano 05 maj 2009 - 00:47

Witam dzisiaj zrobiłem dokładnie to samo :mrgreen:
Wyjęcie jest bardzo proste w prawym boczku masz schowek i potem taką klapkę wyciągasz ją i masz dojście do kabelków. Skoro spadł ci siłownik to dwa kabelki będziesz miał naprężone ciągniesz i wyciągasz ;). Mój też strasznie głośno chodził okazało się że w środku złamał się ten bolec przy końcu i nic go nie zatrzymywało dlatego tak głośno chodził. Jeśli masz to samo to myślę że niema sensu tego kleić tylko śmigaj na jakiś szrot i za 50zł powinieneś dorwać z jakiegoś bitego auta ja właśnie tak zrobię. Ze wsadzeniem tego też sobie poradzisz bez żadnego zdejmowania boku czy lampy.

Rozbierz siłownik śrubokrętem płaskim on jest tylko na zaczepach i zerknij czy w środku nie masz nic złamanego jeśli nie masz to ten gwint sklej na poxilinę powinno się trzymać.
Powodzenia ;)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Koza 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 22-sierpień 08
  • Skąd:Nowe
  • Silnik:1.9 dCi F9Q732
  • Przebieg (tys.km):136

Napisano 05 maj 2009 - 07:09

Dzięki wielkie za szczegółowe opisy. Rygiel już zamówiłem używany na allegro a poprzedni wyciągnąłem i po przyjrzeniu mu się z bliska stwierdzam, że nie warto było go ratować. Tylko teraz się obawiam abym tego samego nie zrobił z tym nowym siłownikiem co ze starym :mrgreen: ;) ;)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   oxdi 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 05-maj 09
  • Skąd:Elbląg
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):200000

Napisano 05 maj 2009 - 10:56

No fakt uważaj :mrgreen: Bo z tym plastikowym gwintem to przesadzili !!! Ja już się zastanawiam nad zmianą tej śruby na plastikową ;)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Otik 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 03-czerwiec 09
  • Skąd:Reda
  • Auto:Scenic II ph 1
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):165

Napisano 16 lipiec 2009 - 09:48

pizza napisał:

Podpowiem w kwestii hałasu. Siłownik w moim od dwóch lat tak hałasuje (od chwili kupna), jakoś się do tego przyzwyczaiłem (raczej z lenistwa). Nie sądzę więc żeby tak od razu padł. Jezeli masz już rozebrane to warto przesmarować, z tego co pisał meganecoupe02 zdaje egzamin.


Oto przyczyna hałasu (przynajmniej u mnie)

Dołączona grafika Dołączona grafika

Smarowanie oczywiście nic nie da. Trzeba skleić (mnie się udało :mrgreen: ) Hałas bierze się stąd, że w przypadku pęknięcia, gwintowana część się obraca (ale też przesuwa się powodując zaryglowanie klapki). Natomiast gdy element jest cały, występuje tylko ruch posuwisty (nie ma obrotu) i jest cisza :D Poza tym gdy występuje pęknięcie, nie ma możliwości awaryjnego otwarcia klapki, do czego służy "oczko" z prawej strony rygla.
Scenic II ph 1 - motor 1,6 16 V
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   oxdi 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 05-maj 09
  • Skąd:Elbląg
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):200000

Napisano 16 lipiec 2009 - 20:23

No kolego to jest chyba już wada fabryczna scenica
Tylko ciekaw jestem na jak długo ci to wystarczy ????
Ja wam podpowiem co ja zrobiłem:
Objechałem szroty i w końcu dostałem taki zamek
Dopasowałem go z laguny !!! i tam już bardziej pomyśleli jest solidniejszy
i na przykład ten gwint co się nakręca tą nakrętkę co trzyma zamek jest już metalowe więc nie pęka przy dokręcaniu tak jak mi poprzedni no i jakoś ciszej chodzi !!!
Polecam szukać na szrotach od laguny dokładnie teraz nie wiem jakiej ale na pewno laguna
zapłaciłem 50zł i mam po kłopocie !!!!
0

Udostępnij ten temat:


  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka