FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Wymiana Filtrów powietrza, kabinowy i paliwa - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 6 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic II phI
Wymiana Filtrów powietrza, kabinowy i paliwa

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   tacim 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-lipiec 07
  • Skąd:RP
  • Auto:Scenic Grand II phI
  • Silnik:2.0 16v
  • Przebieg (tys.km):75000

Napisano 25 sierpień 2007 - 11:13

Witam serdecznie użytkowników Renault chciałem dwa słowa o wymianie filtra powietrza i kabinowego (klimy) w Scenic II. Bo miałem troszkę problemów a po co się męczyć na przyszłość.
1) zabieramy się do wyciągania filtrów bo w sklepie jak zwykle dali mi nie takie jak trzeba. Powietrza do DCI są 2 rodzaje a kabinowych 3 -ponoć hehe
a) aby wybebeszyć filtr powietrza :
- ściągamy plastikową osłonę za wycieraczką od strony kierowcy 3 nakrętki
- poniżej odkręcamy taką metalową część która jest widoczna po ściągnięciu plastiku 2
śruby ( na niej trzyma się uszczelka) i już widać jak na dłoni obudowę filtra powietrza
- odkręcamy delikatnie osłonę akumulatora i przechylamy na bok lub całkiem ściągamy
- mamy dojście do obudowy filtra 2 śrubki po bokach i cały wychodzi do góry ma kształt
lekko kopniętego trapezu (przynajmniej u mnie)
Składamy w odwrotnej kolejności. Cena filtra 33 zł.

2) Filtr kabinowy (szlak mnie trafił bo na stronie Filtrona się zalogowałem zobaczyłem że
jest gdzieś pod schowkiem- można szukać 2 lata i nie znajdziesz) tu dzięki koledze z
forum (NOWAK z góry dzięki) dowiedziałem się że jest za silnikiem. Hm myślę, chyba
głowa chłopa boli gdzie ten filtr nic tam nie ma, no ale jak rozebranie połowy auta nie
pomogło wracam do silnika. Biorę lampkę święcę i cóż za zdziwienie widać centralnie za
silnikiem klapkę i dwa zaczepy. Przesuwam i jest filterek. Tylko wcześniej należy
ściągnąć osłonę plastikową silnika. Wymiana po znalezieniu banalnie prosta. Oczywiście
w sklepie nie mieli takiego fajnego jak miałem oryginał Renault Veleo dostałem jakiś
obleśny zamiennik za 45 zł. Ale wszedł ładnie i git.

Zrobię zdjęcia wymienionych części to wrzucę dla potomnych. Myślę, że komuś się to przyda.

Załączone pliki


1

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   asax1 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 05-czerwiec 07
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:1,5dci 82KM
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 25 sierpień 2007 - 15:02

Ciekawe czy 1,5dci bedzie miał tak samo ?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   tacim 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-lipiec 07
  • Skąd:RP
  • Auto:Scenic Grand II phI
  • Silnik:2.0 16v
  • Przebieg (tys.km):75000

Napisano 26 sierpień 2007 - 09:36

Myślę, że tak.
Sprawdź to dopiszemy do głównego tematu.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   asax1 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 05-czerwiec 07
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:1,5dci 82KM
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 27 sierpień 2007 - 20:30

Sprawdzone. 1,5 dci ma tak samo umieszczony filtr kabinowy a powietrza podobnie.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   tacim 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-lipiec 07
  • Skąd:RP
  • Auto:Scenic Grand II phI
  • Silnik:2.0 16v
  • Przebieg (tys.km):75000

Napisano 27 sierpień 2007 - 22:21

super dzięki.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   osiur 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 19-lipiec 07
  • Skąd:Ząbki
  • Silnik:1.9DCi F9Q
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 28 sierpień 2007 - 16:36

Baardo dobry opis. :D
Przyda mi się. Nebawem i mnie czeka wymiana wszystkich filtrów a do końca (pomimo wielu opisów i zdjęć) nie byłem pewienm jak to zrobić.
PS.
W necie zakupiłem komplet filtrów KNECHT (powietrza, kabinowy, oleju, paliwa) za 174zł.
pozdrówki, osiur
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   tacim 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-lipiec 07
  • Skąd:RP
  • Auto:Scenic Grand II phI
  • Silnik:2.0 16v
  • Przebieg (tys.km):75000

Napisano 28 sierpień 2007 - 21:57

Fajnie dzięki.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   bartek2 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-czerwiec 07
  • Skąd:niemcy
  • Silnik:1,9 dci
  • Przebieg (tys.km):40

Napisano 09 wrzesień 2007 - 11:26

No z takim opisem to ci ktorzy pokusza sie to wymieniac sami niebeda juz mieli klopotow!
Ale mam pytanko,licznik ktory odlicza wstecz kilometry do serwisu nieublagalnie zbliza sie do zera i pewnie cos za niedlugo zacznie swiecic i co wtedy?A ze niedawno wszystko powymienialem sam ,niemam wielkiej ochoty na spotkanie z serwisem.Gdzies tam kiedys czytalem na forum ze w MegII mozna to bylo zresetowac za pomoca przycisku wielofunkcyjnego od sterowania komputerkiem.Czy jest tez taki trik w Scenicu?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   tacim 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-lipiec 07
  • Skąd:RP
  • Auto:Scenic Grand II phI
  • Silnik:2.0 16v
  • Przebieg (tys.km):75000

Napisano 12 wrzesień 2007 - 07:07

Wystarczy że przy ustawieniu komputera dasz na pozycję gdzie wskazuje ci kilometry do serwisu i przytrzymasz reset i po chwili idzie od nowa na szczęście nie trzeba nigdzie jechać.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   bartek2 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-czerwiec 07
  • Skąd:niemcy
  • Silnik:1,9 dci
  • Przebieg (tys.km):40

Napisano 16 wrzesień 2007 - 10:33

Serdeczne dzieki.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   osiur 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 19-lipiec 07
  • Skąd:Ząbki
  • Silnik:1.9DCi F9Q
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 24 wrzesień 2007 - 16:31

Właśnie jestem po wymianie filtrów. Rzeczywiście nic trudnego.
Jedynym problemem może być odkrecenie dwóch wkrętów gwiazdkowych bezpośrednio skrecających obudowę filtra powietrza (przynajmniej w 1.9dci, 2004). Są nieco pochylone w dół i w ich odkręceniu przeszkadza komputer znajdujący się pomiędzy filterm a akumulatorem Ale odp. śrubokręt i odrobina cierpliwości wystarczą.
Włożyłem filtry Knechta:
- powietrza LX 957/3
- kabinowy LA 227
pozdrówki, osiur
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   psota 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 18-luty 07
  • Skąd:PIASECZNO
  • Auto:Megane II 1,4 2003r.
  • Silnik:1,4
  • Przebieg (tys.km):118000

Napisano 26 wrzesień 2007 - 13:42

witam, a czy ktos mi pomoze znalezc te filtry przy silniku 1,4 ? bardzo dziekuje/ pozdr.
Monika
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Easy 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 02-styczeń 07
  • Skąd:Dąbrowa Górnicza
  • Silnik:K4J
  • Przebieg (tys.km):155

Napisano 26 wrzesień 2007 - 13:50

Jaki 1.4? 8v? 16v?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   psota 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 18-luty 07
  • Skąd:PIASECZNO
  • Auto:Megane II 1,4 2003r.
  • Silnik:1,4
  • Przebieg (tys.km):118000

Napisano 26 wrzesień 2007 - 14:13

ehh sorki, 1,4 16V megane II z 2003 dla jasnosci
Monika
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   osiur 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 19-lipiec 07
  • Skąd:Ząbki
  • Silnik:1.9DCi F9Q
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 26 wrzesień 2007 - 14:58

Porównaj dane samochodu (nr silnika, VIN) z tymi w poniższym linku:
http://217.89.113.25:8080/mahle/_action/Co...=fahrzeugDetail

Jeżeli się zgadzają to masz numery wszystkich filtrów KNECHT do twojej Meganki.
pozdrówki, osiur
0

Udostępnij ten temat:


  • 6 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting z Memcached :: Hosting dla firm :: Hosting dla Wordpress