FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Kasowanie błędów w komputerze - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane II phI
Kasowanie błędów w komputerze

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   MS 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 13-czerwiec 08
  • Skąd:Szczecin
  • Auto:Megane Grandtour
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):135000

Napisano 20 lipiec 2011 - 20:17

Po przeszukaniu forum nie widzę jednoznacznej odpowiedzi:

Po wymianie czujnika położenia wałka rozrządu chcę skasować usterkę (standardowo wyświetlaną na desce jako "engine"+"service").
Na forum znalazłem takie sposoby na mój przypadek ale nie wiem czy w tym przypadku na pewno działają:

- odłączenie akumulatora na kilkanaście(-dziesiąt) minut, włącznie ze zwarciem klem
- kilkukrotne uruchomienie silnika + za każdym razem jazda (czyli nie ograniczam się do wykonania tego podczas postoju)

Chciałbym widzieć czy jeśli wykonałem poniższe czynności to w przypadku naprawnienia usterki w samochodzie te błędy muszą mi zniknąć. Moje rozumowanie jest takie, że jeśli tak, to znaczy, że usterka nie została naprawiona, skoro kontrolki wciąż się świecą. Jeśli natomiast nie są to pewne sposoby na kasowanie, to muszę jechać do serwisu i wykasować błąd CLIPem.
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www z dyskami SSD


Szukasz samochodu?
Sprawdź najnowsze oferty sprzedaży


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   fred 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 19-luty 09
  • Skąd:--
  • Auto:--
  • Silnik:--
  • Przebieg (tys.km):--

Napisano 20 lipiec 2011 - 22:21

Wyświetl postUżytkownik MS dnia 20 lipiec 2011 - 20:17 napisał

- odłączenie akumulatora na kilkanaście(-dziesiąt) minut, włącznie ze zwarciem klem

Zwarcia klem to bym nie ryzykował, bo nie wiadomo czy rozładowanie kondensatorów nie wywoła jakiegoś impulsu co zaszkodzi ECU.
Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   MS 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 13-czerwiec 08
  • Skąd:Szczecin
  • Auto:Megane Grandtour
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):135000

Napisano 22 lipiec 2011 - 07:31

Sposób z kilkukrotnym odpaleniem silnika i jazdą chyba działa. Wczoraj kontrolki zgasły i do dziś nie pojawiły. W momencie gaśnięcia była to chyba czwarta lub piąta jazda i przejechane w sumie około 30km. Od tego czasu odpaliłem samochód kolejnych kilka razy i przejechałem ze 20km.
Śmieszne, że kontrolki zgasły dokładnie przed bezpośrednią podróżą do warsztatu w celu skasowania błędu. Moja Meganka chyba się wystraszyła, jak przed wizyta u dentysty :applause: .

Użytkownik MS edytował ten post 22 lipiec 2011 - 07:31

0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post
Nowe odpowiedzi Duchy w Twoim komputerze Offtopic / Fun gojgien 
  • 7 Odpowiedzi
  • 1371 wyświetleń
Nowe odpowiedzi Samodzielne ustawienia w komputerze gazu LPG jonjak 
  • 8 Odpowiedzi
  • 4163 wyświetleń
Nowe odpowiedzi Problem z wykasowaniem błędu komputera Elektr.-Ogólne - Megane II, Scenic II elsammi 
  • 5 Odpowiedzi
  • 5431 wyświetleń

Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Symfony2 developer