Jump to content

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl
wariat1478

Scenic I phI Olej w płynie chłodniczym?

Recommended Posts

wariat1478    4

Witam.

 

Od soboty posiadam Scenica. Zauważyłem dziwny dźwięk przelewającej się wody podczas odpalania na zimnym silniku. Po około 30 sek. ustępuje. Tutaj mam nagranie http://www.zshare.net/audio/934324079cc288a3.

 

Postanowiłem sprawdzić czy przypadkiem nie jest zapowietrzony układ chłodniczy. Okazało się że w zbiorniczku płynu chłodniczego pływa coś białego, jakby zważonego i tłustego. Postanowiłem przeczyścić cały układ wodą i właśnie jestem po tej operacji.

 

Dodam, że silnik około 1,5 roku temu miał wymienianą uszczelkę pod głowicą. Silnik pracuje równo i nie ma ubytku mocy oraz nie grzeje się ( wskazówka dochodzi do połowy temperatury, nie wiem tylko czemu nie załącza się wiatrak chłodzący ). Nie bierze także oleju - 2 tys. temu był wymieniany rozrząd oraz olej. Wcześniej użytkowany był przez kobietę.

 

Jak wam się wydaje czy może być to uszczelka, czy jednak nie przeczyszczony po wymianie tejże uszczelki układ chłodniczy? A może płyn chłodniczy był stary i się zważył :shock: ?

 

 

 

Problem rozwiązany, dziękuję za pomoc.

Edited by wariat1478
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
marek_0011    1

Stawiam na uszczelkę pod głowicą. Może ktoś źle zaplanował głowicę?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
wariat1478    4

A nie byłoby wtedy żadnych dodatkowych objawów?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
marr29    3

żeby załączył się wentylator chłodnicy, przynajmniej w moim przypadku, muszę postać trochę przy pracującym silniku, ogólnie włącza się rzadko, co do uszczelki, może ktoś wymienił płyn i nie przeczyścił układu, stąd zabrudzenia, najlepiej wymienić i obserwować jego stan

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
wariat1478    4

Dziękuję za odpowiedź.

Dzisiaj przejeździłem trochę i jak na razie płynu nie ubywa, ani nie ma oleju. Jeszcze planuje kupić Prestona żeby dokładnie przeczyścić układ chłodniczy.

Czy znajdę gdzieś w Reni jakiś odpowietrznik od układu chłodniczego?

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pawel    175

Jeden jest na chłodnicy, a drugi na wężu dochodzącym do termostatu.

Układ powinien odpowietrzyć się sam.

Jednak jeżeli spuszczasz cały płyn, to odpowietrzniki mogą się przydać.

Odpalasz silnik z odkręconym korkiem zbiorniczka płynu i czekasz na włączenie się wentylatora.

Jak płyn zejdzie poniżej minimum, to dolewasz tyle ile trzeba na zimnym silniku (nigdy na ciepłym).

Edited by Pawel
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
wariat1478    4

Ten przy chłodnicy znalazłem. Trochę powietrza uleciało. Drugiego nie mogę zlokalizować.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pawel    175

Ten drugi powinien być na wężu odchodzącym od obudowy termostatu, możliwe że jest zmieniona rura na zwykłą bez odpowietrznika.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
wariat1478    4

A w jaki sposób odczepić wąż od chłodnicy żeby spuścić resztę płynu? Nie mogę tam sięgnąć.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pawel    175

Najlepiej wejść pod auto, z tego co pamiętam jest tam zwykła opaska zaciskowa.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
wariat1478    4

Po paru dniach jazdy na nowym płynie chłodniczym na jego powierzchni znowu zaczęła pojawiać się najpierw biała, a teraz już jasno brązowa zawiesina. Oleju nie przybywa ani nie ubywa. Korek od wlewu oleju czysty. Płynu chłodniczego także nie przybywa ani nie ubywa. Nie ma spadku mocy ani nie kopci na biało.

 

Czy jest jakiś sposób sprawdzenia samemu czy to uszczelka pod głowicą?

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pawel    175

Żeby się pojawiła maź w płynie oleju nie musi być dużo.

Wypłukałeś układ, czy tylko wymieniłeś płyn ?

Można jeszcze sprawdzić, czy są spaliny w płynie chłodniczym, ale to nie zawsze jest miarodajne (mechanicy mają testery).

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
wariat1478    4

Tak wypłukałem wodą, następnie przeczyściłem prestonem.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
grzesiek_n    1

Moim zdaniem niestety uszczelka pod głowicą.Miałem identyczne obiawy,płukanie po jakimś czasie pływające oczka w zbiorniczku z czasem coraz więcej.Nie czekałem,aż cały układ chłodzenia będę miał zawalony olejem.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
mario1p    2

Witam wariat1478!

Miałem podobny problem z olejem dostającym się do układu chłodzenia. Wszyscy też obstawiali uszkodzoną uszczelkę pod głowicą,mimo że nic innego na to nie wskazywało.

Problem okazał się banalny!

Należy sprawdzić połączenie obudowy termostatu z głowicą, tam oprócz wody jest też otworek prowadzący do klawiatury zaworów i właśnie tym otworkiem olej dostaje się do płynu!!!

W sklepach pytałem o uszczelkę na to połączenie lecz nikt nie wiedział o takiej.

Odkręciłem więc obudowę od głowicy(3 śrubki torx) oczyściłem z pozostałości starego uszczelnienia,odtłuściłem, pokryłem powierzchnię pastą uszczelniająca, taką do 300stopni C i skręciłem ponownie( z wyczuciem bo to aluminium!)

Problem znikł! Sprawdź najpierw tam, dopiero później ewentualnie uszczelka pod głowicą!

Aha, trzeba dobrze wypłukać układ z pozostałości oleju ( u mnie zalegał olej w wężach)

 

Odgłos przelewającej się wody po uruchomieniu to może być złe odpowietrzenie układu chłodzenia!

Też to miałem po odpowietrzeniu i po ok kilkudziesięciu kilometrach bulgotanie znikło!

 

Powodzenia!

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×