FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Wymiana Lamp przednich i mały problem. - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Megane I phII
Wymiana Lamp przednich i mały problem.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   marrcin00 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 02-kwiecień 10
  • Skąd:.
  • Auto:Renault Megane I ph II
  • Silnik:1.4 16V
  • Przebieg (tys.km):195

Napisano 15 wrzesień 2011 - 17:56

Witam.

Byłem zmuszony wymienić przednie lampy gdyż były to wersje angielskie, w dodatku jedna lampa miała uszkodzone mocowanie, i świeciły naprawdę nisko. Dzwoniłem do sklepu Renault i zaoferowali mi nowe za 750 zł za sztukę, więc postanowiłem kupić podróbkę za 200 zł za sztukę. Teraz powoli żałuję tej decyzji, ponieważ wymieniłem lampy i faktycznie świecą wyżej, ale za dużej różnicy nie ma. Regulacją w aucie ustawiłem na maksa ale praktycznie nic nie podniosło. Opuszczanie szło dobrze. Pokręciłem śrubką w silniku, ale nic nie podniosły się. Co z tym fantem zrobić ? Jest to wina lamp, czy po prostu może ja popełniłem jakiś błąd przy zakładaniu lamp ?


W razie potrzeby:
Renault Megane, 99r. I po lifcie
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 15 wrzesień 2011 - 18:04

Wyświetl postUżytkownik marrcin00 dnia 15 wrzesień 2011 - 17:56 napisał

200 zł za sztukę
Drogo ja kupiłem za 95 zł
Podnoszenie/opuszczanie realizowane jest mechaniczne, albo jest śruba, albo silniczek elektryczny. Jednak żeby to działało to końcówka śruby lub końcówka silniczka w postaci kulki, powinna wejść w zaczep na lustrze lampy. Tyle!
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   fred 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 20-luty 09
  • Skąd:--
  • Auto:--
  • Silnik:--
  • Przebieg (tys.km):--

Napisano 15 wrzesień 2011 - 19:17

Wyświetl postUżytkownik P_r_z_e_m_o dnia 15 wrzesień 2011 - 18:04 napisał

Drogo ja kupiłem za 95 zł

Pewnie kupił te "lepsze", przynajmniej wg. sprzedawcy.

Jak masz silniczek to sprawdź czy jest dobrze osadzony (kuleczka jest w zaczepie w lampie), jak są osadzone to te silniczki czasami lubią zastrajkować i regulacja nie działa jak trzeba. Jakoś się je rozbiera i można to poprawić, niestety sam tego nie robiłem więc nic więcej nie powiem.
Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   marrcin00 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 02-kwiecień 10
  • Skąd:.
  • Auto:Renault Megane I ph II
  • Silnik:1.4 16V
  • Przebieg (tys.km):195

Napisano 15 wrzesień 2011 - 20:24

Czyli mam sprawdzić czy silniczek jest dobrze osadzony ? Bo on opuszcza dobrze, i podnosi dobrze, ale do pewnego momentu.
-----
-----

Tak naprawdę dałem 125 zł za sztukę.
Dołączona grafika

Regulamin
Pkt. 5.9- Prezes
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   fred 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 20-luty 09
  • Skąd:--
  • Auto:--
  • Silnik:--
  • Przebieg (tys.km):--

Napisano 15 wrzesień 2011 - 20:32

Silniczek ma śrubę do ręcznego ustawienia. Jak nią kręcisz to widać efekt ?

Dodano: 15 wrz 2011 - 20:32
Tak w ogóle co za reflektory kupiłeś ? Jakie firmy ? Bo może one same w sobie są nic nie warte :)
Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   marrcin00 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 02-kwiecień 10
  • Skąd:.
  • Auto:Renault Megane I ph II
  • Silnik:1.4 16V
  • Przebieg (tys.km):195

Napisano 15 wrzesień 2011 - 21:01

Reflektory firmy TYC na 99 %
-----
-----

No efekt widać ale tylko do pewnego momentu, bo jak kręcę to się podnoszą się tylko do pewnego momentu a potem nic, kręcę i nic.
Dołączona grafika

Regulamin
Pkt. 5.9- Prezes
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 15 wrzesień 2011 - 21:06

Najlepiej podjedź na jakąś stację obsługi i poproś o ustawienie świateł. Jeżeli ustawią i dalej będzie problem z opuszczaniem wtedy będziemy coś myśleć.
Założyłeś nowe lampy tym samym zmieniłeś cały układ. Do puki nie ustawisz lamp we właściwym położeniu tak naprawdę nic nie będzie wiadomo.
Możliwe również jest to, że coś zchrzaniłeś przy montażu lamp, choć trudno tam cokolwiek spieprzyć. Sprawdziłbym wszystko, od montażu samych lamp do zamontowania żarówki.
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   marrcin00 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 02-kwiecień 10
  • Skąd:.
  • Auto:Renault Megane I ph II
  • Silnik:1.4 16V
  • Przebieg (tys.km):195

Napisano 15 wrzesień 2011 - 21:37

Byłem na stacji obsługi i wyszło tak że pokręcił i powiedział że nie umie więcej podnieś.

Dodano: 15 wrz 2011 - 21:37
A jakie jest prawdopodobieństwo, że silniczek nie wszedł dobrze w ten zatrzask w lampie, i to jest powodem ? Ale gdyby silniczek nie wszedłby w ten zatrzask to chyba w ogóle by nie działała regulacja ?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   fred 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 20-luty 09
  • Skąd:--
  • Auto:--
  • Silnik:--
  • Przebieg (tys.km):--

Napisano 15 wrzesień 2011 - 22:33

Prawdopodobieństwo jakieś jest zawsze, szczególnie jak się samemu wymienia i robi to pierwszy raz.
Po prostu sprawdź jutro czy silniczki są zamocowane ok.
Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   marrcin00 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 02-kwiecień 10
  • Skąd:.
  • Auto:Renault Megane I ph II
  • Silnik:1.4 16V
  • Przebieg (tys.km):195

Napisano 16 wrzesień 2011 - 16:10

No tak robiłem to pierwszy raz, teraz poszło mi to cztery razy szybciej. Tak jak myślałem, okazało się że źle włożyłem te kulki od silniczków. Przedtem tylko włożyłem silniczek i przekręciłem, a nie wsunąłem go w ten zaczep. I tyle sprawa rozwiązana, teraz tylko na stację obsługi aby ustawili odpowiednią wysokość.

Dzięki wszystkim za pomoc.
Temat do zamknięcia.
0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka