FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Kod immobileizera, aktywacja, działanie, budowa kluczyka - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 67 stron +
  • « Pierwsza
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Kod immobileizera, aktywacja, działanie, budowa kluczyka

#281 Użytkownik nie jest zalogowany   Zbigniew.P 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 25-listopad 07
  • Skąd:Chorzów
  • Auto:Renault Megane I ph I
  • Silnik:1.6 K7M
  • Przebieg (tys.km):150

Napisano 30 czerwiec 2008 - 20:27

Nie jestem co prawda jakimś tam specem, ale tak mi sę wydaje. U mnie też na początku kluczyk coraz oporniej działał, aż w koncu padł na amen. Po wizycie na paru forach doczytałem, że przez uszczelkę pod anteną od radia czasami woda wchodzi i zalewa. Doczytałem też że jeżeli kluczyk całkowicie nie reaguje ( nie wyłańcza immo i nie chce otwierać drzwi) to może oznaczać właśnie to lub śmierć pilota. Dodam jeszcze, że kiedyś jechałem za Częstochowę i po postoju otworzyłem normalnie drzwi pilotem, ale immo jak włączone tak włączone. (to właśnie potwierdza, że zapomnienie kodu nie wpływa na centralny zamek). Po przyuczeniu dział do tej pory. Masz może drugi kluczyk?? Jak tak to spróbuj nim odblokować. Taka jest moja rada a może ktoś mądrzejszy jeszcze podsunie coś?

P.S. Jak odbiornik jest zalany to w taki sposób kluczykowi nie przywróci sie pamięci
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#282 Użytkownik nie jest zalogowany   xporferus 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 11-marzec 07
  • Skąd:Szczecin
  • Auto:Megane Coupe
  • Silnik:2.0 8v
  • Przebieg (tys.km):150000

Napisano 30 czerwiec 2008 - 20:52

W lampce wody nie ma na szczeście. Wygląda na to że nie cieknie (chociaż pewności nie mam bo nie rozbierałem). Rozebrałem za to kluczyk. Scalak na płytce, jego styki jak i cała płytka była brudna (lepiący sie kurz, itp.). Przeciściłem to delikatnie pędzelkiem i wykałaczką. I jak ręką odjał - kluczyk przuczył się za pierwszym razem. Przypominam że dziś próbowałem to zrobić kilka razy i nic. Może to tylko przypadek albo fart. Nie wiem. Okaże sie w najblizszym czasie. Dzięki.
0

#283 Użytkownik nie jest zalogowany   wiktor_ivo 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 09-lipiec 08
  • Skąd:oleśnica
  • Silnik:1600
  • Przebieg (tys.km):140

Napisano 09 lipiec 2008 - 13:45

witam mam problem z immobilaserem , prosze o pomoc, posiadam megane coupe z 96 r. o pojemnosci 1.6, wiec ogolnie cnetralny zamek z kluczyka nie działa a gdy chce odpalic auto to musze awaryjnie wyłączac immobilaser , i pozniej okolo godziny jeszcze moge normlanie odpalac autko ale po uplywie ok godziny juz tak jak by kluczyk sie rozkodowywał i od nowa trzeba awaryjnie otwierac auto.... prosze o pomoc w tej spawie co mam zrobic . POZDRAWIAM

Na forum można pisać polską czcionką. Temat przeniosłem do istniejącego. Zapoznaj się z postami napisanymi wcześniej.
- lepper_pl
0

#284 Użytkownik nie jest zalogowany   Prezes 

  • Grupa: Junior Administrator
  • Rejestracja: 10-listopad 06
  • Skąd:okolice Wrocka
  • Auto:Renault
  • Silnik:2,0 dCi
  • Przebieg (tys.km):172

Napisano 09 lipiec 2008 - 16:30

Poczytaj posty w tym temacie - posprawdzaj kluczyk czy działa tak jak należy. Potem spróbuj go zakodować - kod znasz - jak to zrobić poczytaj.
Dołączona grafika
0

#285 Użytkownik nie jest zalogowany   dzwo 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 13-czerwiec 07
  • Skąd:działdowo
  • Silnik:1,6 16v K4M
  • Przebieg (tys.km):120000

Napisano 24 lipiec 2008 - 09:38

Cześć koledzy.
Mam pytanko,nie jestem w stanie stwierdzić czy to immo nie działa czy jest zamontowane jakieś obejście.Posiadam dwa kluczyki do mojego scenica,którymi otwierazm centralny czyli te z diodą,problem jest taki ze jak auto jest zamknięte dioda od immo myga,jak otworze drzwi wsiąde do środka włoże kluczyk i włączę zapłon dioda zapala się na 3 sekundy po czym gaśnie i odpalam auto.I tu jest wszytko oki.Natomias jak jestm w środku(otworzę drzwi kluczykiem,bądz zamknę centralny siędząc w środku),samochód też się odpala wygląda na to że immo się nie uzbraja.czy ma ktoś jakies sugestie co może być tego przyczyną?
0

#286 Użytkownik nie jest zalogowany   AlihanSamedov 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 02-lipiec 08
  • Skąd:WLKP
  • Auto:Megane
  • Silnik:1.6 8V
  • Przebieg (tys.km):190

Napisano 24 lipiec 2008 - 10:00

A czy odpalasz od razu? Immo musi mieć chwilę żeby się załączyć. U mnie daje znać "piknięciem" po ok 15 sekundach.

Wygląda na to,że w naszych autach są 2 rodzaje dezaktywacji immo.
1. w starszych autach - kod sczytywany z pilota przez IR przy otwieraniu zamków.
2. w nowszych autach - kod sczytywany z czarnej kostki wewnątrz pilota (nie wiem jak to sie dokładnie nazywa), bez udziału IR

ale to tylko teoria :mrgreen:
0

#287 Użytkownik nie jest zalogowany   dzwo 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 13-czerwiec 07
  • Skąd:działdowo
  • Silnik:1,6 16v K4M
  • Przebieg (tys.km):120000

Napisano 24 lipiec 2008 - 10:10

Czas na załączenmie mu dałem.Nieraz np. po 2 godzinach otwierałem drzwi kluczykiem bez pilota i też plił.
0

#288 Użytkownik nie jest zalogowany   marek_c 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 22-marzec 08
  • Skąd:Pruszków
  • Auto:Scenic I ph II, Citroen C4 Picasso
  • Silnik:F9Q 732 - 1.9 dci
  • Przebieg (tys.km):1

Napisano 24 lipiec 2008 - 10:51

dzwo napisał:

Natomias jak jestm w środku(otworzę drzwi kluczykiem,bądz zamknę centralny siędząc w środku),samochód też się odpala wygląda na to że immo się nie uzbraja.czy ma ktoś jakies sugestie co może być tego przyczyną?


Nie rozumiem, jeżeli wkładasz kluczyk i przekręcasz stacyjkę to rozbrajasz imo - i tak powinno być.
0

#289 Użytkownik nie jest zalogowany   AlihanSamedov 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 02-lipiec 08
  • Skąd:WLKP
  • Auto:Megane
  • Silnik:1.6 8V
  • Przebieg (tys.km):190

Napisano 24 lipiec 2008 - 13:51

marek_c napisał:

przekręcasz stacyjkę to rozbrajasz imo - i tak powinno być.


Nie zawsze tak jest.
u mnie to nie zadziała (meg coupe 96r). Jak nie pstryknę kluczykiem IR, to nie odpalę auta.

Ktos w postach wyżej prezentował zdjęcie rozkręconego kluczyka z czarna kostką w środku i jej działanie na zasadzie petli indukcyjnej. U mnie takiej nie ma, stąd moje założenia w poprzednim poście. Może kolega Dzwo sprawdzi czy taką kostkę ma, żeby potwierdzić moją teorię :mrgreen:
0

#290 Użytkownik nie jest zalogowany   jerry 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 07-lipiec 07
  • Skąd:Łódź
  • Silnik:1,9 dTi
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 24 lipiec 2008 - 20:18

Jest różnica między kluczykiem IR, a kluczykiem radiowym. Moduł IR jest połączony z immo, więc trzeba go rozbroić pilotem. W Scenicu phI jest centralny zupełnie niezależny od immo, więc nie ma znaczenia jak otworzymy auto. Immo rozbraja się poprzez bliskość transpondera do stacyjki. Dlatego właśnie Megane można odpalić awaryjnie kodem wstukanym przez przycisk centralnego, a Scenica już nie.
Dołączona grafika
0

#291 Użytkownik nie jest zalogowany   dzwo 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 13-czerwiec 07
  • Skąd:działdowo
  • Silnik:1,6 16v K4M
  • Przebieg (tys.km):120000

Napisano 24 lipiec 2008 - 21:06

dzięki koledzy za wyjasnienie,miałem wątpliwości z tegórz to powodu że jechałęm kiedyś scenikiem kolegi i po otworzeniu go z kluczyka nie mogłem go odpalić,dopiero po użyciu centralnego.Widocznie u mnie jest tak jak kolega napisał wyżej że immo rozbraja się dopiero po zbliżeniu kluczyka do stacyjki.
jescze raz dziękuje za rozwianie wątpliwości
0

#292 Użytkownik nie jest zalogowany   jumbo 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-kwiecień 08
  • Skąd:Rybnik
  • Silnik:2,0RT automat
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 29 lipiec 2008 - 07:23

Nie wiem ,czy piszę w odpowiednim dziale,ale mam problem.Zablokowal mi się kluczyk w stacyjce w pozycji włóż,i nie moge go wyjąć ani przekręcić.Po 2 godz. motania sie obciąłem grot,który został w stacyjce,główką wyłączyłem immo(które się w międzyczasie uzbroiło),i odpaliłem na kostce na krótko(parking TESCO,nerwowi panowie w mundurkach),dojechałem, i kombinuję jak koń pod górkę.Nie można wymontować stacyjki,bo jest włożony klucz,klucza nie można wyjąć,bo coś się po....ło,a w drugim kluczyku zaginął kod.Podejrzewam że stacyjka to złom,więc czy gdzieś można kupic(pozaASO)sprawną i jak to się ma do pilota-tzn czy można przełożyć moją obciętą ale sprawną główkę na kupiony nowy klucz-ze stacyjką rzecz jasna. Gojgen,jesteś z Rybnika , i wszystko wiesz
jumbo
0

#293 Użytkownik nie jest zalogowany   Robak 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 23-grudzień 06
  • Skąd:Śrem
  • Auto:Megane Scenic 1,6 16V '99 LPG STAG300
  • Silnik:K4M 700
  • Przebieg (tys.km):227

Napisano 29 lipiec 2008 - 17:15

jumbo, kup stacyjkę z kluczem i przełóż tylko swój pilot od immobilajzera i będzie grało.
wymontowanie starej stacyjki .... hmm młotkiem kolega próbował .... :mrgreen:
Dołączona grafika
SCENIC, TO PIĘKNE AUTKO !!!
0

#294 Użytkownik nie jest zalogowany   jumbo 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-kwiecień 08
  • Skąd:Rybnik
  • Silnik:2,0RT automat
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 31 lipiec 2008 - 13:22

Kupiłem stacyjkę za 80 zł z kluczem bez immo (płaski plastik) w Bielsku w Auto France (jest tam kupa używanego francuskiego dobra).Stacyjkę wymontowałem ,zeszlifowując blokujące bolce szlifierką trzpieniową o śr.4mm,i założyłem nową.Obcięty klucz rozebrałem-po wykręceniu wkręta grot klucza można wyszarpnąć bez rozpoławiania obudowy(gdybym to wiedział wcześniej)-,obrałem nowy klucz z plastiku,dopiłowałem metal na szerokość grota (dziurka na wkręt już była),wcisnąłem dokręciłem ,i klucz jak orginał .Przy okazji chciałem nauczyć drugi klucz kodu wg przepisu z forum,ale ktoś jest za tępy, ja,albo klucz.Młotkiem przy stacyjce nie miałem serca...ani miejsca(leworęczny)
jumbo
0

#295 Użytkownik nie jest zalogowany   Walec 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 09-maj 08
  • Skąd:Bielsko-Biała
  • Silnik:1.4e 75KM
  • Przebieg (tys.km):160

Napisano 07 sierpień 2008 - 08:49

panowie a teraz pytanie roku

Chce specjalnie odciąć zapłon żeby sobie zaprogramować kluczyki ( oba rozkodowane, otwieram alarmem ). Kiedyś potrafiłem odciąć zapłon ( z głupoty ) a teraz nie ma bata. Wsiadam do auta uzbrajam immo + alarm, przekręcam kluczyk w stacyjce i kurde włącza się alarm ale autko normalnie zapala :mrgreen:
Jakbym był tobą też chciałbym być taki jak ja.
0

Udostępnij ten temat:


  • 67 stron +
  • « Pierwsza
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Podobne tematy Zwiń


Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Symfony2 developer