FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Nie działa wyświetlacz zegarka i termometru - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic I phI
Nie działa wyświetlacz zegarka i termometru

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   monak22 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 26-luty 10
  • Skąd:świdwin
  • Auto:megane scenic
  • Silnik:2.0 8v benzyna lpg
  • Przebieg (tys.km):260

Napisano 28 listopad 2011 - 21:33

Witam. Problem pojawił się gdy próbowałem podłączyć nowe radio, które było bez kostki, chciałem podłączyć na krótko podczas tej operacji cos zaiskrzyło i przestał działać wyświetlacz czasu i temperatury. Dałem sobie spokój z podłączeniem nowego radia więc podłączyłem stare radio, które działa bez zarzutów tj. wcześniej więc bezpiecznik ok. zapalniczka też działa. Ale to jeszcze nie wszystko. Od tej chwili dokładnie coś się zaczeło dziać dziwnego z wyświetlaczem przejechanych bieżących kilometrów tzn po przejechaniu jakiegoś etapu i wyłączeniu auta licznik się zeruje. Mam auto na gaz więc ten licznik był do tej pory wyznacznikiem tankowania. Dziwne jest to że licznik ogólny przejechanych km działa bez zarzutów chociaż znajduje się na tym samym wyświetlaczu co licznik przebiegu bieżącego. Nie mam pojęcia co zostało uszkodzone podczas podłączania radia kiedy to doszło do jakiegoś zwarcia, może jakiś bezpiecznik? Proszę o radę.
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

Ostatnie artykuły


#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Pawel 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 29-styczeń 08
  • Skąd:Konin
  • Auto:Megane II Grandtour
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):129

Napisano 28 listopad 2011 - 22:13

Jest bezpiecznik od zegarka, zerknij do skrzynki bezpieczników, ich opis jest na pokrywie.
:)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   0cool 

  • PoGromca
  • Grupa: Zasłużeni dla forum
  • Rejestracja: 28-sierpień 10
  • Skąd:SO
  • Auto:SAAB 900NG
  • Silnik:B204L
  • Przebieg (tys.km):rośnie

Napisano 28 listopad 2011 - 22:16

A najlepiej sprawdź wszystkie po kolei, bo czasem dwa odpowiadają za dany układ.
Dołączona grafika
Od 10.03.2013 tylko e-papieros :)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   monak22 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 26-luty 10
  • Skąd:świdwin
  • Auto:megane scenic
  • Silnik:2.0 8v benzyna lpg
  • Przebieg (tys.km):260

Napisano 28 listopad 2011 - 22:24

Nie sprawdzałem jeszcze wszystkich bezpieczników, ale jeżeli chodzi o konkretny bezpiecznik odpowiadający za ten wyświetlacz zegara to w moim aucie nie ma, tzn nie ma na pokrywce od bezpieczników takiej ikonki z zegarkiem a wiem że w niektórych modelach takie są bo widziałem w instrukcji obsługi ściągniętej z neta.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   fred 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 20-luty 09
  • Skąd:--
  • Auto:--
  • Silnik:--
  • Przebieg (tys.km):--

Napisano 29 listopad 2011 - 00:15

1 bezpiecznik może obsługiwać kilka układów, lub kilka bezpieczników 1 układ. Wiele ich nie ma, więc sprawdź wszystkie. Szczególnie, że nie wiadomo co konkretnie popsułeś :)

Użytkownik fred edytował ten post 29 listopad 2011 - 00:19

Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Prezes 

  • Grupa: Junior Administrator
  • Rejestracja: 10-listopad 06
  • Skąd:okolice Wrocka
  • Auto:Renault
  • Silnik:2,0 dCi
  • Przebieg (tys.km):172

Napisano 29 listopad 2011 - 08:13

Na początek zacznij od sprawdzenia żaróweczki w tym wyświetlaczu.
Zerknij też czy nie przepaliła się jakaś ścieżka/przewód.
Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   monak22 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 26-luty 10
  • Skąd:świdwin
  • Auto:megane scenic
  • Silnik:2.0 8v benzyna lpg
  • Przebieg (tys.km):260

Napisano 05 grudzień 2011 - 10:19

Witam. Dzisiaj miałem dopiero czas wykonać wskazówki jakie podsunęliście.Zacząłem od sprawdzenia żarówek są ok. Następnie po kolei zacząłem sprawdzać wszystkie bezpieczniki. Po wymianie bezpiecznika F9 ( niebieski 15A ikonka, która go oznacza na dekielku od bezpieczników to prostokącik z promyczkami, w książce od scenica jest napisane że odpowiada on za "alarm, oświetlenie wnętrza, oświetlenie bagażnika). I wszystko byłoby ok. gdyby nie to że mimo przepalonego bezpiecznika w bagażniku światełko się paliło i w kabinie samochodu również. Więc ciężko mi wyciągnąć wnioski z tej usterki, bo może być tak , że to w moim aucie coś jest pokombinowane i tyle ale ważne że działa. Dzięki za pomoc pozdrawiam.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   fred 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 20-luty 09
  • Skąd:--
  • Auto:--
  • Silnik:--
  • Przebieg (tys.km):--

Napisano 05 grudzień 2011 - 15:17

Ja bym jeszcze powyciągał resztę bezpieczników i sprawdził kiedy zgaśnie, bo może zrobiłeś gdzieś przerwę w kablach przy tych kombinacjach i jest zwarcie z inna instalacją.
Teoria jest wtedy, kiedy wszystko wiemy, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   barti375 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 25-wrzesień 09
  • Skąd:Strzyżów
  • Silnik:1.6 8V
  • Przebieg (tys.km):176

Napisano 06 grudzień 2011 - 11:09

Witam. Pozwolicie, że się dopnę do tematu.
Wczoraj gdy przyjechałem na stacje paliw zgasiłem auto. Po odpaleniu nie działa radio, zegarek z termometrem, oświetlenie w środku, lusterka i sterowanie przedniej szyby od strony pasażera. Mam Renault Megane 1.6 8v z 96r. No i właśnie sprawdziłem bezpieczniki, nie było żadnego przepalonego. Zegarek jest podświetlony lecz nie ma na nim cyfr.
Proszę pomóżcie :)
Nie działa rówież sterownik centralnego zamka.

Użytkownik barti375 edytował ten post 06 grudzień 2011 - 12:45

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Pawel 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 29-styczeń 08
  • Skąd:Konin
  • Auto:Megane II Grandtour
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):129

Napisano 06 grudzień 2011 - 16:59

Kolega przerabiał wczoraj i dzisiaj to samo.
Sprawdź, czy czasem nie ma wilgoci w skrzynce bezpieczników.
Najlepiej będzie całą skrzynkę wyciągnąć z samochodu i wysuszyć ją w domu.
:)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Zjerzona 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 06-czerwiec 13
  • Skąd:S-ce
  • Auto:Scenic ph II
  • Silnik:2,0
  • Przebieg (tys.km):214 000

Napisano 10 czerwiec 2013 - 22:41

Żeby nie zaśmiecać podepnę się pod ten temat. Mam problem z nie działającym radiem i wyświetlaczem: pojechałam do sklepu żeby sprawdzić regulator lusterek (bo po wymianie mechanizmu opuszczania szyby przestały działać). pPrzekręciłam kluczyk na zapłon żeby panu pokazać jak działa oryginalny przełącznik (radio się załączyło), pan wypiął mój przełącznik wpiął swój przekręciłam kluczyk i lipa, radio nie działa, wyświetlacz też a lusterka są w takim stanie jak były. Bezpiecznik w kabinie sprawny. Jak myślicie co może być przyczyną?

Dodano: 10 cze 2013 - 22:41
Fajnie chłopaki, że tak bardzo chcecie pomagać...Znalazłam przepalony bezpiecznik oznaczony na klapce "coupe console", kiedy wkładam nowy iskrzy ale radio działa tyle, że załącza się alarm :) Nie mam już pomysłów więc raz jeszcze proszę o pomoc.
0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting WWW - serwery w Polsce