FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Pompka spryskiwaczy - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic II phI
Pompka spryskiwaczy Brak zasilania w pompce

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   77artur77 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-grudzień 11
  • Skąd:Zawiercie
  • Auto:Scenic 2
  • Silnik:1,5 DCi
  • Przebieg (tys.km):175000

Napisano 29 grudzień 2011 - 15:58

Witam,
jestem tutaj nowy więc ukłony dla wszystkich. Jestem szczęśliwym posiadaczem renault scenic 2003 1,5 DCi, mój problem polega na tym że nie dochodzi napięcie do pompki spryskiwaczy (zaznaczam ze radio działa, choć jest nie oryginalne, ponoć te urządzenia posiadają jeden bezpiecznik),sprawdzałem również miernikiem przewody (brak napięcia)i podłączyłem pompkę na krótko do akumulatora i działała. Jednocześnie przestała działać szyba od strony pasażera zarówno przyciskiem od strony pasażera jak i od strony kierowcy (sterowanie elektryczne tylko szybami przednimi). Chciałem sprawdzić bezpieczniki (w kabinie) i przy wyłączonym silniku sprawdzałem po kolei czy któryś nie jest przepalony, po tej czynności zgasł mi licznik przy próbie odpalenia samochodu (samochód działał normalnie, można było odpalać i jeździć). Przy sprawdzaniu bezpieczników w komorze silnika wymontowałem akumulator, sprawdziłem bezpieczniki (które były OK) a następnie podłączyłem akumulator i cudownie licznik się zaświecił i działa do teraz. Bardzo proszę o poradę co może być nie tak z zasilaniem pompki oraz z szybą pasażera.
Pozdrawiam
Artur z Zawiercia

Użytkownik 77artur77 edytował ten post 29 grudzień 2011 - 20:27

0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mrarek 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-lipiec 09
  • Skąd:piekary śląskie
  • Auto:SCENIC II PhI
  • Silnik:1.5 dCi K9K 728
  • Przebieg (tys.km):ok. 335

Napisano 29 grudzień 2011 - 21:14

ja bym nie łączył razem tych dwóch problemów.
1) problem nie działającego silnika przechodziłem. sprawdziłem silniczek, przełącznik pod kierownicą oraz zasilanie silnika. wszystko było OK. po żmudnych poszukiwaniach znalazłem przyczynę - brak dobrego styku we wtyczce przed silniczkiem (umiejscowiona za zderzakiem). oczywiście poprawiłem styki.
2) trzeba zaglądnąć do wnętrza drzwi. być może odpięta jest wtyczka, bo np. uszkodziła się popularna plastikowa spinka w drzwiach i użyszkodnik odpiął wtyczkę i wsadził kołeczek pod szybę, by nie opadła.

co do zegarów - jak się częściej resetują to trzeba wysłać do naprawy. firma w kaczorach załatwia sprawę od ręki.
Renault Scenic II PhI 1,5 dCi 101 KM z aktualnym apetytem w ilości Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   77artur77 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-grudzień 11
  • Skąd:Zawiercie
  • Auto:Scenic 2
  • Silnik:1,5 DCi
  • Przebieg (tys.km):175000

Napisano 29 grudzień 2011 - 22:19

Witam ponownie,
szyba działała więc drewniana podpórka nie wchodzi w grę, muszę rozebrać boczek i sprawdzić co jest, jeśli chodzi o pompkę to napięcie nie dochodzi do kostki która wchodzi w pompkę sprawdzałem próbnikiem, a tak jak pisałem wcześniej bezpiecznik musi być OK bo radio działa. prawdę mówiąc nie sprawdzałem tej wtyczki przed silniczkiem, muszę jej poszukać, bo tym razem dostawałem się do pompki sposobem przez przednie nadkole, jakieś 8 miesięcy temu miałem podobny problem z pompką ale okazało się że tłoczek gumowy się zacinał, więc wymieniłem ją na nową, wtedy postanowiłem dostać się do pompki od spodu odkręcając obudowę i roznitowując przedni pas, więcej roboty ale dostęp idealny.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   sg123 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 24-grudzień 11
  • Skąd:Chełmża
  • Auto:Megane II
  • Silnik:1.5 dci
  • Przebieg (tys.km):147000

Napisano 29 grudzień 2011 - 22:39

Witam co do szyby mógł ci paść moduł przy silniczku podnośnika tylko wymiana,po wymianie przyuczenie bo będzie szyba chodzić impulsowo,najczęściej się psują jak kierowca i pasażer razem grzebią przy szybie.Co do spryskiwaczy to napisz czy na tył działa.Pozdrawiam.

Użytkownik sg123 edytował ten post 29 grudzień 2011 - 22:48

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mrarek 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-lipiec 09
  • Skąd:piekary śląskie
  • Auto:SCENIC II PhI
  • Silnik:1.5 dCi K9K 728
  • Przebieg (tys.km):ok. 335

Napisano 29 grudzień 2011 - 22:40

Wyświetl postUżytkownik 77artur77 dnia 29 grudzień 2011 - 22:19 napisał

szyba działała więc drewniana podpórka nie wchodzi w grę, muszę rozebrać boczek i sprawdzić co jest,
więc jeśli działała wcześniej, to raczej nie jest wina elementów w boczku drzwi. a przynajmniej tam bym zaglądnął na samym końcu, skoro działała.

Cytat

jeśli chodzi o pompkę to napięcie nie dochodzi do kostki która wchodzi w pompkę sprawdzałem próbnikiem,
pozostaje więc sprawdzić przełącznik pod kierownicą. na szczęście te moduły nie są drogie i za ok. 40 PLN można go zanabyć na znanym portalu. później tylko podmiana, ale nie takim kowalskim sposobem, jak wymieniałeś pompkę!

Cytat

że tłoczek gumowy się zacinał, więc wymieniłem ją na nową, wtedy postanowiłem dostać się do pompki od spodu odkręcając obudowę i roznitowując przedni pas, więcej roboty ale dostęp idealny.
masakra nad masakrą, robota gorzej niż naokoło :) .
trzeba było poczytać forum co robić w takim przypadku. wystarczyło przyciąć gumkę i zdemontować zderzak przedni (5 minut roboty). wtedy dostęp jest idealny.

czytaj wiecej na forum :)
Renault Scenic II PhI 1,5 dCi 101 KM z aktualnym apetytem w ilości Dołączona grafika
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   77artur77 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-grudzień 11
  • Skąd:Zawiercie
  • Auto:Scenic 2
  • Silnik:1,5 DCi
  • Przebieg (tys.km):175000

Napisano 08 styczeń 2012 - 13:20

Kupiłem scenica w styczniu a pompkę naprawiałem w lutym, nie zaglądałem na forum, niemniej jednak stara pompka leży w garażu więc będzie na zapas, jeśli ta by padła. To może podpowiedz mi gdzie szukać awarii szyby. Poszukam na forum może już ktoś rozbierał ten moduł od spryskiwaczy.
Pozdrawiam
Artur

Dodano: 08 sty 2012 - 12:20
Witam, może ktoś miał podobną sytuację, sądzę że do tej awarii doszło w czasie mrozu, miałem letni płyn w zbiorniczku i kilkakrotnie próbowałem spryskać szybę, szyba boczna pasażera była też przymarznięta, próbowałem ją otworzyć ale nie było żadnej reakcji.
0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Podobne tematy Zwiń


Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka