FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Ciepły silnik, zimna chłodnica - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane I phI
Ciepły silnik, zimna chłodnica Ciepły silnik, zimna chłodnica

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kapsel7up 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-wrzesień 11
  • Skąd:Chełm
  • Auto:Megane I
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):131

Napisano 31 styczeń 2012 - 16:02

Witam. Po przejechaniu paru kilometrów, wskazówka temperatury zaczyna się podnosić ponad norme. Przewody od układu chłodzenia są ciepłe jedynie na dole przewód jest zimny. Silnik jest rozgrzany a chłodnica jest zimna. Nowy jest termostat, wymieniane były wszystkie uszczelki w silniku w tym pod głowicą. Mechanik odłączył termostat i już troche chłodnica się nagrzewa. Problem pojawił się jak przyszły do nas duże mrozy. Wcześniej nie było takiego problemu. Pytanie, czy to może mieć coś wspolnego z pompą wody która nie daje obiegu do chłodnicy?
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

Ostatnie artykuły


#2 Użytkownik nie jest zalogowany   sanfran 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 14-listopad 11
  • Skąd:Szkocja, UK
  • Auto:Grand Scenic II, ph II; automat
  • Silnik:2.0 16v
  • Przebieg (tys.km):38 tys mil

Napisano 31 styczeń 2012 - 16:34

Ogrzewanie w aucie działa? Jeśli tak to pompa sprawna.
0

#3 Użytkownik jest zalogowany   Merkaba 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 20-październik 09
  • Skąd:Leszno/Gostyń
  • Auto:Megane / Fiesta
  • Silnik:1.4e / 1.6i / 1.3i
  • Przebieg (tys.km):360/200/27

Napisano 31 styczeń 2012 - 18:06

Jest możliwe, że pompa się kończy i nie wytwarza odpowiedniego obiegu wody. Jest też opcja zatkania chłodnicy, którą dość szybko idzie zweryfikować.
Dołączona grafika
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   zawisza1980 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 04-grudzień 07
  • Skąd:Gdynia
  • Auto:Toyota Corolla Verso / Renault Clio II
  • Silnik:2,2 D4D 136KM / 1,9D 64KM
  • Przebieg (tys.km):199750

Napisano 31 styczeń 2012 - 18:52

Wyświetl postUżytkownik kapsel7up dnia 31 styczeń 2012 - 16:02 napisał

Mechanik odłączył termostat

Jak to zrobił :) Chłodnica na dole powinna być zimna.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   kapsel7up 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-wrzesień 11
  • Skąd:Chełm
  • Auto:Megane I
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):131

Napisano 31 styczeń 2012 - 20:03

Ogrzewanie działa. Problem zaczyna się jak jest założony termostat i cała chłodnica jest zimna. Na dole wąż jest zimny. Przy zdjętym termostacie jest większe ciśnienie i chłodnica się nagrzewa. Wskazówka temperatury płynu czasami skacze do normalnego poziomu a czasami zejdzie poniżej. Myślałem o pompie wody albo gdzieś zapchana jest chłodnica. Bez termostatu nie ma sensu jeździć w te mrozy.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   gimak 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 29-luty 08
  • Skąd:Jastrzębie Zdrój/Nowy Sącz
  • Auto:megane I ph II 99r.
  • Silnik:K4J 1.4 16V lpg (Dream XXI N)
  • Przebieg (tys.km):215

Napisano 01 luty 2012 - 00:08

Wyświetl postUżytkownik kapsel7up dnia 31 styczeń 2012 - 16:02 napisał

Problem pojawił się jak przyszły do nas duże mrozy

Kolego a jaka jest temperatura zamarzania płynu który masz w obiegu? Możesz mieć przymarznięta chłodnicę i dlatego nie ma obiegu. Jeżeli przy wyjętym termostacie chłodnica się nagrzewa i ciepłe (mniej więcej jednakowo) są obydwa węże doprowadzające to trzeba sprawdzić termostat czy się otwiera ukąpany we wrzącej wodzie. Po grzebaniu przy termostacie trzeba też odpowietrzyć układ, bo to może być powodem, że dobry termostat nie ma ochoty się otworzyć.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   jasiu105 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-lipiec 10
  • Skąd:polska
  • Auto:laguna
  • Silnik:1,9dti hotronik 117ps
  • Przebieg (tys.km):228000

Napisano 01 luty 2012 - 00:18

a moze termostat jest zalozony odwrotnie albo jest felerny ?
nie mam polskich znakow na lapku przez co szukajka glupieje.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kapsel7up 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-wrzesień 11
  • Skąd:Chełm
  • Auto:Megane I
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):131

Napisano 01 luty 2012 - 09:00

Temperatura płynu jest do minus 20. Na wschodzie było najmniej -15. Termostat jest nowy , otwiera się przy wrzątku. Układ jest cały odpowietrzony. Dziś mechanik ma zdjąć chłodnice i przeczyścić ją, może tam coś siedzi i zapchało ją. Tylko dlaczego chłodnica się nagrzewa jak jest wyłożony termostat? Czy to zależy że jest większe ciśnienie na chłodnice i może to odblokować układ?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   gimak 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 29-luty 08
  • Skąd:Jastrzębie Zdrój/Nowy Sącz
  • Auto:megane I ph II 99r.
  • Silnik:K4J 1.4 16V lpg (Dream XXI N)
  • Przebieg (tys.km):215

Napisano 01 luty 2012 - 11:15

Wyświetl postUżytkownik kapsel7up dnia 01 luty 2012 - 09:00 napisał

Tylko dlaczego chłodnica się nagrzewa jak jest wyłożony termostat? Czy to zależy że jest większe ciśnienie na chłodnice i może to odblokować układ?

Ciśnienie pompa daje takie samo. O tym gdzie i ile płynie medium (płynu) decydują opory przepływu. Generalnie opory dużego obiegu (przez chłodnicę) powinny być mniejsze niż małego obiegu (blok silnika, nagrzewnica). W tym wypadku raczej coś blokuje otwarcie termostatu w miejscu jego montażu. Według mnie chłodnica jest drożna, bo przy niedrożnej nie ma przez nią przepływu i wyjęcie termostatu nic tu nie pomoże. Po wyjęciu termostatu spada tylko nieznacznie opór przepływu (gdy termostat ma możliwość otwarcia się) i przepływ troszeczkę się zwiększa. Tutaj termostat blokuje przepływ.
0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post
Nowe odpowiedzi Traktorek w silniku 1.6 benz. Pil 
  • 2 Odpowiedzi
  • 5998 wyświetleń
Nowe odpowiedzi temperatuta silnika? Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji - Megane I, Scenic I mr6319 
  • 6 Odpowiedzi
  • 6686 wyświetleń
Nowe odpowiedzi symbol silnika 1.9 dci 75 kw??? 1.9 diesel Krystian 
  • 3 Odpowiedzi
  • 5501 wyświetleń

Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting WWW - serwery w Polsce