FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Tutorial montaż nawigacji Media Nav z Dacii - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości


  • 5 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane II phI
Tutorial montaż nawigacji Media Nav z Dacii Media Nav z Dacia Duster lub Renault Captur

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   zajchow 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 29-luty 12
  • Skąd:Rzeszów
  • Auto:Megane II Ph1
  • Silnik:1.4 82km
  • Przebieg (tys.km):480000

Napisano 14 lipiec 2016 - 13:49

Korzystając z pomocy chłopaków z forum laguny opracowałem mały manual dotyczący montażu radia Media Nav z Daci/Renault Captur. Ponieważ montujemy to do Megane II, będzie kilka drobnych różnic, zebrałem też najważniejsze informacje w jedno miejsce.

za ok. 350zł otrzymujemy dotykowe radio 2DIN z MP3, bluetooth, USB, AUX, nawigacją, sterowaniem z kierownicy, dodatkowo można zamontować kamerę cofania. Najtańsze tradycyjne firmowe radio pioneera/sony/kenwooda z BT to koszt minimum 350zł + interfejs do sterowania z kierownicy kolejne 160zł, więc myśle że się opłaca.
Moc radia to 4x47W, co do jakości dźwięku jest na poziomie oryginalnego cabasse, więc nie jest źle. Całość jest oparta na procesorze MIPS i systemie Windows CE 6.0

do rzeczy, co będzie potrzebne – samo radio z przejściówką jest plug & play i do podstawowego działania wystarczy:
- Media Nav z Dacii lub Renault Captur
Załączony plik  dac.JPG (8,81 KB)
Ilość pobrań: 173
(występuje też wersja z clio IV, różni się jedynie panelem i jest montowana w zatokę zmieniarki, więc może wymagać innych przeróbek)
Załączony plik  clio.jpg (108,44 KB)
Ilość pobrań: 129
-adapter ISO (20zł) lub adapter iso tzw Parrot (60zł ma wszystkie piny obsadzone więc nie trzeba nic dokładać jeśli ktoś chce dołożyć kamerę czy mikrofon, pozostałe kostki można z niego obciąć)
Załączony plik  1x.jpg (20,77 KB)
Ilość pobrań: 112 Załączony plik  2x.jpg (25,83 KB)
Ilość pobrań: 111

dodatkowo, żeby odbierać stacje radiowe, korzystać z nawigacji i uruchomić kamerę cofania potrzebujemy: (wszystko dostępne na alledrogo)
-adapter antenowy ISO-Fakra (15zł) oraz dowolna antena GPS ze złączem Fakra (30zł)
Załączony plik  3x.jpg (132,73 KB)
Ilość pobrań: 128
-kamera cofania NTSC w ramce tablicy (70zł) lub tradycyjna (30zł)
-zewnętrzny mikrofon 3 pinowy do kamer przemysłowych (10zł)
-do podłączenia pilota potrzebujemy żeńskie wtyczki 6pin + kabelek ok 40cm, obcięty ze śledzia USB / front panela do płyty głównej komputera / taśmy komputerowej - co kto woli ;) .
Załączony plik  4x.jpg (143,19 KB)
Ilość pobrań: 153

Przystępujemy do montażu i obróbki radia
odkręcamy zaznaczone na zielono metalowe zaczepy, które trzymają się na 4 śrubkach (po dwie z każdej strony), boczne wystające plastiki (zaznaczone na czerwono) wraz z kawałkiem metalu przycinamy szlifierką kątową lub mini szlifierką (lepiej wyciąć za mało i poprawić niż za dużo), i szlifujemy papierem ściernym/pilnikiem, to samo robimy z górnym wystającym elementem.
Załączony plik  5x.jpg (90,01 KB)
Ilość pobrań: 161Załączony plik  6x.jpg (161,57 KB)
Ilość pobrań: 187
Pozostało zeszlifować dwa zaznaczone na czerwono wystające plastiki z konsoli.
Załączony plik  7x.jpg (267,25 KB)
Ilość pobrań: 230
Sprawdzamy czy radio pasuje i poprawiamy ewentualne niedoskonałości. Dla stabilniejszego mocowania można użyć dowolnej półkieszeni montażowej np. ze starego radia.

Podłączenie pilota opiera się na podłączeniu kabelków do szarego gniazdo radia
Wyciągamy daszek z wyświetlaczem ciągnąc do góry, do wyświetlacza podłączona jest czerwona kostka 32 pin którą odłączamy. Złącze składa się z dwóch połączonych wtyczek, interesuje nas biała z 6 kabelkami, wyciągamy ją z czerwonej osłony podważając po bokach, resztę podłączamy z powrotem do wyświetlacza
Do wyciągniętej białej kostki lutujemy (lub podłączamy jeśli ktoś posiada piny) kabelki według schematu (nie sugerując się kolorami bo mogą być różne, tylko kolejnością kabli), z drugiej strony gotowe piny wpinamy do radia

Załączony plik  tab.jpg (25,19 KB)
Ilość pobrań: 202Załączony plik  8x.jpg (263,72 KB)
Ilość pobrań: 227Załączony plik  9x.jpg (246,7 KB)
Ilość pobrań: 168

Sam kabel przeciągamy tą samą drogą którą idzie oryginalnie do radia żółta kostka od wyświetlacza, pod daszkiem mieści się też antena GPS, od której kabel również przeciągamy w ten sposób. Ja zamontowałem ją na taśmie dwustronnej
Załączony plik  10x.jpg (190,85 KB)
Ilość pobrań: 153
Podłączamy przejściówkę ISO do wtyczki z auta, konektor antenowy (białe okrągłe gniazdo radia) oraz antenę gps (niebieskie okrągłe gniazdo radia) i cieszymy się z nowego radia. Tak to wygląda po zmontowaniu
Załączony plik  12x.jpg (115,88 KB)
Ilość pobrań: 338Załączony plik  14x.jpg (107,47 KB)
Ilość pobrań: 258Załączony plik  15x.jpg (167,43 KB)
Ilość pobrań: 225
Co do dolnych mocowań ja ich nie obcinałem ponieważ radio wystaje dołem max 1cm. Mi to nie przeszkadzało, ale jakbym się pokusił o ich ścięcie zaktualizuję manual ;)

F.A.Q.
dlaczego nie mogę zmienić godziny w MN?
Godzina ustawia się automatycznie po podłączeniu anteny GPS
dlaczego nie działa opcja dostosowywania poziomu głośności co do prędkości pojazdu?
Adapter iso jest uniwersalny, a różne marki mają to inaczej rozwiązane, w Renault łączymy pin 1 z kostki ISO auta z pinem nr 13 w dużej kostce (trzeba ten pin dołożyć)
radio słabo odbiera stacje
dzieje się tak ponieważ brakuje zasilania na wzmacniacz antenowy. W kostce zasilającej iso z auta lub w przejściówce łączymy pin 4 (stały plus) lub 7 (plus po zapłonie) - zależnie jak CI bardziej odpowiada z pinem 5 który odpowiada za zasilanie wzmacniacza. W przejściówce pinu nr 5 brakuje - trzeba go dołożyć
dlaczego prowadząc rozmowę telefoniczną przez bluetooth nikt nas nie słyszy
Medianav występują w różnych wersjach, z mikrofonem wewnętrznym lub bez. Podłączamy zewnętrzny mikrofon do pinów 7(sygnał), 8(plus) i 19(masa)
jak podłączyć kamerę cofania
sygnał wideo kamery podłącza się do pinów 9 i 21, natomiast do pinu 3 podłącza się sygnał wstecznego biegu (+ z lampy wstecznego lub sygnał wstecznego z kabiny). Zasilanie kamery podłączamy z lampy wstecznego lub z pinów 10 i 22 radia
jak podłączyć pilota w Megane II PH II
po lifcie zamiast kostki czerwonej 32pin jest kostka czarna 26pin, kable pilota to położone obok siebie piny od 1-6, kolejność powinna być ta sama.

Użytkownik zajchow edytował ten post 14 lipiec 2016 - 13:52

3

Sprawdź:

Części samochodowe


Samochody używane


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   DAREN 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 03-lipiec 07
  • Skąd:Brzeg Dolny
  • Auto:Megane II GrandTour
  • Silnik:1.9 dCi f9Q 120KM
  • Przebieg (tys.km):240

Napisano 15 lipiec 2016 - 15:41

świetny manual :D który mnie zainspirował do zamontowania takiej navi :D
możesz mi podać wymiary ekranu po zewnętrznych bokach długość i szerokość
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   zajchow 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 29-luty 12
  • Skąd:Rzeszów
  • Auto:Megane II Ph1
  • Silnik:1.4 82km
  • Przebieg (tys.km):480000

Napisano 16 lipiec 2016 - 10:54

sam ekran ma wymiary 15,5cm x 8,8cm i przekątną 7"
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   DAREN 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 03-lipiec 07
  • Skąd:Brzeg Dolny
  • Auto:Megane II GrandTour
  • Silnik:1.9 dCi f9Q 120KM
  • Przebieg (tys.km):240

Napisano 16 lipiec 2016 - 12:47

a z ta czarna obudowa ekranu ile wynosi?? :) mam pewien pomysł na ładne wkomponowanie tej navi jak wypali to się podzielę info.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   zajchow 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 29-luty 12
  • Skąd:Rzeszów
  • Auto:Megane II Ph1
  • Silnik:1.4 82km
  • Przebieg (tys.km):480000

Napisano 18 lipiec 2016 - 07:07

Wymiary to około 19,5 na 12,3. Co do wkomponowania tego ładnie w konsolę widziałem kilka pomysłów ;),
Załączony plik  1xx.jpg (168,91 KB)
Ilość pobrań: 293 Załączony plik  3xx.jpg (44,22 KB)
Ilość pobrań: 309
mi bardziej chodziło o pokazanie, że da się bez większej rzeźby w konsoli zamontować taką navi i wygląda to całkiem przyzwoicie :)
Jak zamontujesz podziel się fotkami ;)
Sama navi działa bardzo sprawnie, w wersji odblokowanej pasują mapy w formacie fbl z Tomtoma lub Here. Jest także możliwość kupna map bezpośrednio na stronie Renault.

Użytkownik zajchow edytował ten post 18 lipiec 2016 - 07:45

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   airbites 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 15-listopad 11
  • Skąd:Poznan
  • Auto:Megane II phII
  • Silnik:1.6 16V
  • Przebieg (tys.km):227

Napisano 18 lipiec 2016 - 18:47

A ten mały LCD gdzie wyświetla godzinę, temperaturę i radia to działa z nawigacją?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   zajchow 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 29-luty 12
  • Skąd:Rzeszów
  • Auto:Megane II Ph1
  • Silnik:1.4 82km
  • Przebieg (tys.km):480000

Napisano 18 lipiec 2016 - 18:54

Niestety nie, tego brakuje do pełni szczęścia ;). LCD wyświetla tylko temperaturę i godzinę. Działa za to fabryczny pilot bez dodatkowych interfejsów.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   damian-lewy 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-lipiec 16
  • Skąd:Witkowice
  • Auto:Megane II PH I
  • Silnik:1.6 16v
  • Przebieg (tys.km):270

Napisano 09 sierpień 2016 - 13:56

Jest może możliwość podłączenia wzmacniacza pod to radyjko?
Tzn. wyprowadzenie sygnału na RCA bez żadnych szaleństw z Allegro co się je wpina w kable idące do głośników.


BTW. Fajny tutorial, dziś zamówiłem radyjko z captura z wgranymi aktualnymi mapkami :-)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   zajchow 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 29-luty 12
  • Skąd:Rzeszów
  • Auto:Megane II Ph1
  • Silnik:1.4 82km
  • Przebieg (tys.km):480000

Napisano 09 sierpień 2016 - 16:59

Wyjścia RCA bez lutowania raczej nie uzyskasz, ale bez problemu można podłączyć wzmacniacze z wejściem high input. We wspomniane przez Ciebie adaptery high>low level RCA też bym się osobiście nie bawił ;)
Jest jeszcze trzecia opcja ;) - kupno wzmacniacza BOSE 3510 z Lancii lub Audi (są w śmiesznych cenach 30zł) ma on moc RMS 4x50W + wyjście na suba, jakość dźwięku nawet jest naprawdę rewelacyjna - nie spodziewałem się ze fabryczne głośniki mogą tak ładnie zagrać. Wystarczy dolutować dwie wtyczki ISO. Mam już coś takiego zmontowane, ale myślę jeszcze gdzie to upchać ;) pod radiem nieco za mało miejsca, za schowkiem też nie ma za wiele ;)

Załączone pliki

  • Załączony plik  bose.jpg (62,41 KB)
    Ilość pobrań: 57

Użytkownik zajchow edytował ten post 09 sierpień 2016 - 16:59

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   lajkonik125 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 07-lipiec 15
  • Skąd:Polska
  • Auto:Megane II phI
  • Silnik:1.9 DCI
  • Przebieg (tys.km):160

Napisano 09 sierpień 2016 - 20:45

Witam, ma ktoś pomysł jak zamontować radyjko żeby się ładnie komponowało się ładnie z wnętrzem auta(Jakaś ramka czy coś).
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   damian-lewy 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-lipiec 16
  • Skąd:Witkowice
  • Auto:Megane II PH I
  • Silnik:1.6 16v
  • Przebieg (tys.km):270

Napisano 10 sierpień 2016 - 06:26

Wzmacniacz mam 4x300W i chciałbym go wykorzystać w moim renault. Wiesz może skąd wyprowadzić można poprzez lutowanie wyjscie RCA z tego radyjka?
Do tego będę w późniejszym czasie zabudować w bagażniku we wnęce głośnik niskotonowy. Tak aby grało ładnie ale nie zajmowało mi pół bagażnika który i tak jest mocno ograniczony ze względu na kolo dojazdowe (uroki LPG).
Pozdrawiam
Damian

EDIT:
Gdyby kogoś interesowało to podsyłam serwisówkę do tego radyjka :-)
http://www.electroni.../lan5200wr1.pdf

Użytkownik damian-lewy edytował ten post 10 sierpień 2016 - 06:32

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 10 sierpień 2016 - 06:40

Wyświetl postUżytkownik damian-lewy dnia 10 sierpień 2016 - 06:26 napisał

Gdyby kogoś interesowało to podsyłam serwisówkę do tego radyjka
Takie rzecz umieszcza się na Downloadzie.
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
ıɯɐƃou ʎɹoƃ op ɹoʇıuoɯ zsɐɯ ǝz ʎzɔɐuz oʇ ɔɐʇʎzɔǝzɹd oʇ ǝıuɐʇs ʍ sǝʇsǝɾ ılǝzǝɾ
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   djhehe 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-maj 16
  • Skąd:Kalisz
  • Auto:Megane II
  • Silnik:1.9 DCI
  • Przebieg (tys.km):305000

Napisano 16 sierpień 2016 - 06:34

Projekt super już zabieram się do dzieła u siebie mam tylko problem tyczący się kamery cofania.

Wyświetl postUżytkownik zajchow dnia 14 lipiec 2016 - 13:49 napisał

sygnał wideo kamery podłącza się do pinów 9 i 21, natomiast do pinu 3 podłącza się sygnał wstecznego biegu (+ z lampy wstecznego lub sygnał wstecznego z kabiny). Zasilanie kamery podłączamy z lampy wstecznego lub z pinów 10 i 22 radia

Czy jest ktoś w stanie opisać numerację pinów ? (rozumiem że chodzi o kostkę białą gdzie jest czerwony i pomarańczowy przewód)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   zajchow 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 29-luty 12
  • Skąd:Rzeszów
  • Auto:Megane II Ph1
  • Silnik:1.4 82km
  • Przebieg (tys.km):480000

Napisano 16 sierpień 2016 - 07:34

Zapomniałem dołączyć a faktycznie może się przydać :)

Załączony plik  1.jpg (119,44 KB)
Ilość pobrań: 107Załączony plik  2.jpg (169,61 KB)
Ilość pobrań: 111

zapożyczone z sąsiedniego forum daciaklub.pl myślę że nikt się nie obrazi ;) - polecam lekturę ich forum jeśli ktoś chce dowiedzieć się jak zaktualizować mapy/oprogramowanie ;).

Użytkownik zajchow edytował ten post 16 sierpień 2016 - 07:37

1

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   damian-lewy 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-lipiec 16
  • Skąd:Witkowice
  • Auto:Megane II PH I
  • Silnik:1.6 16v
  • Przebieg (tys.km):270

Napisano 17 sierpień 2016 - 16:30

Dziś zrobiłem wyjście RCA jeszcze w domu sprawdzę czy to działa i czy radio jest całe :-)

Edit: Sprawdzone, jeden kanał działa. Drugi niestety nie więc kwestia sprawdzenia. Może być tak, że się źle wlutowałem w płytkę albo źle końcówkę zrobiłem.
Pierwszy raz coś takiego robiłem i jestem zadowolony nawet z tego jednego kanału, że dziala a w szczególności, że nie uszkodziłem radia :D niedługo się pochwalę zdjęciami jak jest w samochodzie jak przyjdzie kurier z częściami :-)
Mam zdjęcia z modyfikacji radia dla chętnych ;-)

Użytkownik Prezes edytował ten post 17 sierpień 2016 - 18:57

0


Udostępnij ten temat:


  • 5 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: [email protected]. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting www :: Symfony2 developer :: Blog mechatronika :: Książka pojazdu (beta)