FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Problem z uruchomieniem - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic II phI
Problem z uruchomieniem Problem z uruchomieniem

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mefikkk 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-wrzesień 12
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:Scenic II 2004 phI
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):181

Napisano 09 styczeń 2017 - 12:34

Witam.
Mam problem z uruchomieniem auta dziś.
Aku nowy (nie wiem czy się rozładował bo rano nie miałem czasu przed wyjazdem do pracy zmierzyć napięcie)
Fakt że nie kręcił.
Wczoraj przy większym mrozie odpalił i przejechał 80km, ale:
otwierałem klapę bagażnika i coś większego przewoziłem.
Kiedyś miałem już taką sytuację, że po dłuższym nieużywaniu bagażnika widać coś nie kontaktowało i piszczała centralka alarmu w bagażniku.
Może i tym razem tak było, tylko że mam pytanie czy taki "piszczący" alarm(centralka bardzo cicho popiskuje) może spowodować rozładowanie akumulatora?
Jednym słowem czy przyczyny szukać w tym, że coś nie kontaktowało z zamknięciem klapy i dzięki temu może mi się rozładował przez noc?
Scenic II 1.6 benzyna 2004
0

Sprawdź:

Części samochodowe


Samochody używane


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   AdamiGo 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 13-marzec 12
  • Skąd:Wrocław
  • Auto:Scenic III X-MOD
  • Silnik:1.5 dCi 110KM
  • Przebieg (tys.km):92000

Napisano 09 styczeń 2017 - 14:05

O ile coś rozładowało ci akumulator to możesz zacząć szukać przyczyny właśnie w tym miejscu. Znajomy kiedyś w golfie miał problem z lampką oświetlenia bagażnika która nie gasła i rozładowywała mu akumulator.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mefikkk 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-wrzesień 12
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:Scenic II 2004 phI
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):181

Napisano 10 styczeń 2017 - 10:54

Wyświetl postUżytkownik AdamiGo dnia 09 styczeń 2017 - 14:05 napisał

Nie będę więcej przedrzeźniał przedmówcy.
Nie cytuj całego posta jeżeli odpowiadasz bezpośrednio pod nim.
:!:



no właśnie szukam potwierdzenia i dzięki za podobne przypuszczenia.
Raz już chyba tak kiedyś miałem z tymi piskami w zimie, tylko że wtedy nie rozładowało AKU
Tym razem auto pewnie styki śniedzieją jeszcze bardziej i w końcu do tego doszło.
Nota bene. gdzie jest jakiś czujnik stycznik że odpowiada za domknięcie klapy i te piski centralki alarmu?
Czy mam po prostu przeczyścić czujkę od alarmu klapy? gdzie ona jest? w zamku?

Proszę o podpowiedź
Dołączona grafika

Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie
P_r_z_e_m_o

Dodano: 10 sty 2017 - 09:54
Klapa rozładowała AKU.
Tymniemniej rozumiem, że centralka alarmu która jest w tylnym lewym nadkolu piszczy gdy klapa bagażnika jest niedomknięta.
Ale dlaczego coś piszczy w okolicach akumulatora gdy go podłączam?
i dodatkowe pytanie. takie dziwne chyba z 5 piknięć jest jak podłączam aku.
Czy to ma jakiś właśnie związek z obwodami elektrycznymi?
Pozdrawiam
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Prezes 

  • Grupa: Junior Administrator
  • Rejestracja: 10-listopad 06
  • Skąd:okolice Wrocka
  • Auto:Renault
  • Silnik:2,0 dCi
  • Przebieg (tys.km):172

Napisano 10 styczeń 2017 - 11:46

Poczytaj sobie w instrukcji obsługi alarmu o wydawanych i kiedy dźwiękach.
Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mefikkk 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-wrzesień 12
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:Scenic II 2004 phI
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):181

Napisano 23 luty 2017 - 17:04

Poczytam poczytam .
Póki co rozwiązanie tymczasowe = odpinanie klemy na dłuższe postoje (=po przyjeżdzie do pracy i po powrocie pod dom)
a alarm piszczy ( w klapie z tyłu po lewej stronie bagażnika), na czyszczenie zamka przyjdzie pora jak będzie cieplej

Dodano: 23 lut 2017 - 16:04
c.d. problemu gdy mrozy ustały.
dziwną zależność widzę i może to pompa paliwa?
jak wchodzę do auta czasami ( nie zawsze) jak nacisnę przycisk start, to słychać taki szum ( przepływ paliwa?) i dopiero po paru sekundach ( nawet 10ciu) silnik się uruchamia
Wcześniej nie.
Co może być przyczyną?
pompa sie psuje?
filtr paliwa?
coś innego?
proszę o wskazówki/pomoc
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   LukaszS. 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-styczeń 17
  • Skąd:Tczew
  • Auto:Megane II
  • Silnik:1.6 16V
  • Przebieg (tys.km):120 tys.

Napisano 02 marzec 2017 - 21:38

Też mam problem z opdalaniem. Czasami w kabinie czuję wyraźny zapach paliwa, zastanawiam się czy to nie ma czegoś wspólnego?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mefikkk 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-wrzesień 12
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:Scenic II 2004 phI
  • Silnik:1.6
  • Przebieg (tys.km):181

Napisano 21 marzec 2017 - 14:15

może to coś z zapchanym np filtrem paliwa???
niech ktoś z szanownych łaskawie się wypowie/pomoże
z góry dziękuję

Dodano: 14 mar 2017 - 11:53
Póki co okazało się, że alternator ładował tylko 13,8 V...
Wymiana na regenerowany - napięcie ładowania 14,4...
Ale.... Wczoraj znów odpalanie było długie - w sensie - naciskam przycisk start i trzymam z 10 sekund, potem wyciągam kartę zamykam auto, otwieram, znów karta w czytnik. kilka sekund i odpala.
Co to może być?

PS. ŁukaszS u mnie czasem też było czuć benzyną w aucie ale to głównie w lecie. teraz nie odczuwam tego zapachu..

Dodano: 21 mar 2017 - 13:15
...szukając dalej zastanawiam się czy to pompa paliwowa nie szwankuje?
może zamiast zabawy w środki czyszczące typu stb czy jakoś tam:-) za 75zl kupić pompę z filtrem i samemu pod tylnymi siedzeniami wymienić?
co sądzicie drodzy koledzy/żanki?
Ktoś wymieniał może?
ktoś coś doradzi?

Użytkownik mefikkk edytował ten post 14 marzec 2017 - 12:54

0


Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: [email protected]. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting www :: Symfony2 developer :: Blog mechatronika :: Książka pojazdu (beta)