FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Moduł domykania szyb. - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane I phI
Moduł domykania szyb.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   krzykad 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 19-kwiecień 08
  • Skąd:Głogów
  • Silnik:F9Q 1,9dti
  • Przebieg (tys.km):87

Napisano 13 maj 2008 - 21:11

Szukam w miarę dokładnego schematu podnoszenia szyb w Magance 1,9dti (dwie szyby elektryczne). Zamówiłem na Allegro moduł domykania szyb i chcę zamontować. Magane to pierwsze moje auto w którym nie działają szyby elektryczne po wyłączeniu zapłonu. Masakra. Moduł ma za zadanie samoczynnie domknąć szyby po zamknięciu centralnego zamka. Może ktoś już montował moduł i ma gotowca gdzie się wpiąć najłatwiej?
Pozdrawiam,
Krzysztof
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   jerry 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 07-lipiec 07
  • Skąd:Łódź
  • Silnik:1,9 dTi
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 14 maj 2008 - 20:24

Moduł najlepiej zamontować W konsoli środkowej, bo tam jest przycisk od zamykania centralnego zamka i 12V. A przewody od modułu ciągniesz do drzwi kierowcy gdzie masz przyciski od obu szyb.
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   krzykad 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 19-kwiecień 08
  • Skąd:Głogów
  • Silnik:F9Q 1,9dti
  • Przebieg (tys.km):87

Napisano 14 maj 2008 - 20:56

Cześć jerry <ok>
Dzięki. Tak właśnie zamierzam zrobić. Mam tam stałe +12V, +12 V po włączeniu zapłonu, masę, sterowanie centralnym (dokładnie jest to sterowanie wyzwalane masą) .
Tylko nie chcę przewodów ciągnąć aż do drzwi. Chciałem je znaleźć gdzieś po drodze bo do strony pasażera muszą przechodzić przez konsole i to bez łaski :( Więc albo poszukam na macajewa albo rozszyfruję schematy. Chyba, że wiesz gdzie jest jakieś złącze do którego mogę się wpiąć?
Moduł juz mam i jutro przetestuję na sucho.
Pozdrawiam,
Krzysztof
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Nel 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 28-lipiec 07
  • Skąd:Wrocław
  • Auto:Megane II phI kombi . Picasso 1,6HDI
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):171

Napisano 14 maj 2008 - 21:15

Witam ja zmieniłem zasilanie przewodu zasilającego podnośniki szyb w skrzynce bezpiecznikowej na z akumulatora bardzo proste.Moduł umieściłem w drzwiach kierowcy gdzie są wszystkie potrzebne przewody (szyba kierowcy,pasażera ,centralny) nie trzeba ciągnąć żadnych przewodów.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   krzykad 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 19-kwiecień 08
  • Skąd:Głogów
  • Silnik:F9Q 1,9dti
  • Przebieg (tys.km):87

Napisano 15 maj 2008 - 06:05

Cześć Nel.
Poszedłeś na łatwiznę <ok> Pomysł bardzo dobry i najłatwiejszy do wdrożenia :( .
Jedyny mankament to trzeba drzwi rozebrać a tego chciałem uniknąć.
Jak nie znajdę złącza to tak zrobię. W weekend moduł sobie zamontuje jak będzie troszkę więcej czasu. Dzięki.

Dodano:
Jeszcze nie zamontowałem a już muszę odesłać do naprawy. Sprawdziłem sobie na sucho i układ zachowuje się jak czasówka 10sekundowa Człon przeciążeniowy nie działa a wymusiłem 23A Przewody gorące. Bezpiecznik jest 25A więc zabezpiecznie powinno zadziałać wcześniej.
Dzięki Przezesie!
Może choć wiązkę położę :)
Pozdrawiam,
Krzysztof
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Prezes 

  • Grupa: Junior Administrator
  • Rejestracja: 10-listopad 06
  • Skąd:okolice Wrocka
  • Auto:Renault
  • Silnik:2,0 dCi
  • Przebieg (tys.km):172

Napisano 15 maj 2008 - 06:40

Szukaj w plastikach koło progów. Od strony kierowcy idą choćby przewody do tyłu do szybki.
Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   krzykad 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 19-kwiecień 08
  • Skąd:Głogów
  • Silnik:F9Q 1,9dti
  • Przebieg (tys.km):87

Napisano 17 maj 2008 - 21:30

Nel napisał:

zmieniłem zasilanie przewodu zasilającego podnośniki szyb w skrzynce bezpiecznikowej na z akumulatora bardzo proste..

Nel a zdradź jak tam rękę włożyłeś aby zamienić zasilanie? Nie da rady wyciągnąć skrzynki z bezpiecznikami. Za mało miejsca. Są tam też przekaźniki w tym do sterowania szybą kierowcy. U mnie są dwa bezpieczniki na lewą i prawą stronę. Na jedną stronę mogłbym tak jak Ty podać zasilanie na stałe i wtedy moduł umieściłbym w drzwiach. Wiązka od drzwi jest mocno skręcona z innymi więc zrezygnowałem z rozbebeszania jej i umieszczania modułu w konsoli..
Poza tym już wszystkie przewody mam zlokalizowane <ok> Teraz czekam na sprawny moduł.
Pozdrawiam,
Krzysztof
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Nel 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 28-lipiec 07
  • Skąd:Wrocław
  • Auto:Megane II phI kombi . Picasso 1,6HDI
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):171

Napisano 18 maj 2008 - 19:27

Ja wyciągam całą skrzynkę razem z UCH w dół i wtedy jest dostęp do wszystkich kabli a sterowanie szybą kierowcy przerobiłem na takie jak szyba pasażera.(włączniki są takie same)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   mjq 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 07-maj 08
  • Skąd:Dąbrowa Górnicza
  • Auto:Megane I phII Classic
  • Silnik:1.4 16V 95KM
  • Przebieg (tys.km):133

Napisano 26 maj 2008 - 22:16

Witam

Pozwolę sobie nie zakładać nowego tematu i tutaj zadam klika pytań odnośnie modułu domykania szyb. Na początku zaznaczam że jestem całkowicie zielony jeżeli chodzi o prąd w samochodzie. W moim classicu posiadam centralny zamek sterowany z pilota z funkcją antynapad. Jak rozumiem centralka domykania będzie reagować na sygnał zamknięcia centralnego zamka. A teraz moje wątpliwości. Następująca sytuacja: wsiadam do samochodu, odpalam sobie silniczek, opuszczam szyby, ruszam, po kilku sekundach centralny zamyka drzwi. Teraz jest pytanie czy centralka nie zacznie zamykać szyb?

Pozdrawiam mjq
Pozdrawiam mjq
Dołączona grafika
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Nel 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 28-lipiec 07
  • Skąd:Wrocław
  • Auto:Megane II phI kombi . Picasso 1,6HDI
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):171

Napisano 27 maj 2008 - 19:51

j
szukaj wersji modułu z przewodem podłączanym do stacyjki,Jeżeli stacyjka będzie włączona domykanie szyb nie będzie działać
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   krzykad 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 19-kwiecień 08
  • Skąd:Głogów
  • Silnik:F9Q 1,9dti
  • Przebieg (tys.km):87

Napisano 27 maj 2008 - 20:09

Cześć

Nel udało mi się dobrać do bezpieczników i wyciągnąć skrzynkę. Dzięki! Rozszyfrowałem wszystkie już połączenia więc moduł spokojnie zamontuję.
Od strony pasażera konieczne jest dołączenie dodatkowego przekaźnika!
Wczoraj dzwonili, że wysłali mi (bo przysłali uszkodzony), więc jeszcze czekam.

mjg
Moduł domykania ma funkcję blokady przed takim zamknięciem. Na jeden z przewodów podaje się napięcie, które pojawia się po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Dopóki więc nie wyłączysz napięcia dopóty moduł nie zareaguje.
Jak masz pytania jeszcze i jakieś wątpliwości to pytaj <ok>
Pozdrawiam,
Krzysztof
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   mjq 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 07-maj 08
  • Skąd:Dąbrowa Górnicza
  • Auto:Megane I phII Classic
  • Silnik:1.4 16V 95KM
  • Przebieg (tys.km):133

Napisano 27 maj 2008 - 23:04

Dziękuje za odpowiedzi. Krzykad czy możesz podać konkretnego linka do allegro lub sklepu gdzie znajdę taki moduł? Szukałem na allegro ale nie znalazłem nic konkretnego. Moją uwagę zwrócił ten:
http://allegro.pl/item367138033_modul_domy...atestowany.html
Pozdrawiam mjq
Dołączona grafika
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Leman 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 23-kwiecień 07
  • Skąd:Knurów
  • Auto:Megane Grandtour
  • Silnik:1.2
  • Przebieg (tys.km):1

Napisano 28 maj 2008 - 10:15

Idzie to zmajstrować jak mam 4x elektryczne szyby?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   krzykad 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 19-kwiecień 08
  • Skąd:Głogów
  • Silnik:F9Q 1,9dti
  • Przebieg (tys.km):87

Napisano 28 maj 2008 - 11:22

Cześć.

Już wrzucam konkretnego linka:
http://[ciach]tarmach.pl/index.php?more=290_

Tam są schematy, które można obejrzeć zanim się kupi aby wiedziec jak się montuje. Oczywiście można podłączyć dwa moduły aby sterować 4 szybami ale taniej kupic moduł, którym od razu można sterować 4 szybami.
Ja kupiłem ten polski moduł atestowany dla kolegi na giełdzie w Lubinie po utargowaniu za 55 zł Polecam bo jest dobry. Gwarancja 12msc.

Sobie kupiłem taki:
http://allegro.pl/item367494752_modul_domy...iwersalny_.html
Też polecam. Fakt, że trafił mi się uszkodzony ale naprawili i zwracają koszty wysyłki. Oczywiście gwarancja jest na 2 lata!!
Pozdrawiam,
Krzysztof
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Leman 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 23-kwiecień 07
  • Skąd:Knurów
  • Auto:Megane Grandtour
  • Silnik:1.2
  • Przebieg (tys.km):1

Napisano 28 maj 2008 - 13:12

Ja chyba dam sobie spokój bo za chiny ludowe tego nie zamontuje <ok>
0

Udostępnij ten temat:


  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka