FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: zgasł wyświetlacz na desce rozdzielczej - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 8 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic II phI
zgasł wyświetlacz na desce rozdzielczej

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   kalep 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 20-grudzień 07
  • Skąd:Lublin
  • Auto:Scenic III
  • Silnik:1,5dCi k9k
  • Przebieg (tys.km):10

Napisano 07 październik 2009 - 10:57

Dzięki pierwszy etap za mną wymontowałem <ok>

[ Dodano: 2009-10-07, 10:58 ]

kipi napisał:

Od siebie mogę napisać że o ile często przyczyną jest ten dławik (cewka) a dokladniej zimny/pęknięty lut to o tyle nie jest to jedyne miejsce. Drugie to okolice sterownika przetwornicy UC2843. Najgorsze jest to że chyba wszystkie podgrzałem lutownicą i dopiero podgrzania HOT-AIR'em powoduje poprawę ale max na 2 dni - potem problem powraca. Przedemna ciężka i żmudna analiza dlaczego przetwornica zrywa swoją prace... ech... majowy weekend wyglada nieciekawie :idea:


Napisz proszę jak skończyła się sprawa z wyświetlaczem?
Możesz coś poradzić?
SCENIC III 1,5 dCi 110KM
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   kipi 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 25-styczeń 09
  • Skąd:Bielsko-Biała
  • Silnik:1.9 DCI
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 08 październik 2009 - 07:55

Naprawa zakończyła się sukcesem. Luty koło dławika miałem faktycznie pęknięte ale to nie było to. Pomogło dopiero dokładne (naprawdę dokładna - lut po lucie) przelutowanie wszystkich elementów widocznych w okolicy dławika, przetwornicy i wyświetlacza. Któryś oporniczek miał widocznie mikropęknięcie takie że nawet lupą x10 nie mogłem dziada znaleźć. Już traciłem nadzieję że dam rade ale w końcu udało się i wszystko śmiga aż miło.

kalep nie wiem jak w twoim przypadku ale ja piszę o swoim czyli migotaniu wyświetlacza. Jeżeli wyświetlacz jest cały czas ciemny to uszkodzeniu mogły ulec tranzystor kluczujący znajdujący się pod wyświetlaczem - wtedy naprawa naprawdę bardziej skomplikowana.
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   GOLDI 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 18-grudzień 09
  • Skąd:W-w
  • Silnik:1.9
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 18 grudzień 2009 - 21:36

witam,
ma ktoś może jakiś guide - przewodnik, jak naprawić tą usterkę???? jutro mam zamiar się za to zabrać bo nie uśmiecha mi sie zostawiać 800zł w ASO - tyle sobie zaśpiewali
gdyby ktoś miał taki guide to poptoszę o link. z góry dzięki :-)
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   2bolo 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 18-luty 10
  • Skąd:Zabrze
  • Auto:scenic II
  • Silnik:19DCi
  • Przebieg (tys.km):170

Napisano 18 luty 2010 - 15:57

Mialem ten sam problem ( polski samochod w Irlandi) powiedzieli mi w ASO ze na wyswietlacze w scenikach (rodznik 04 i 05) jest gwarancja. Za wymiane na nowy zamiast 450 e zaplacilem 120 euro. Prawdopodobnie jest tak samo w Polsce tylko ze polski ASO lubi naciagac.
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   mati1234111 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 07-listopad 09
  • Skąd:Józefów
  • Auto:Meganka II
  • Silnik:1.9Dci
  • Przebieg (tys.km):150000

Napisano 19 luty 2010 - 21:41

Też mam problem w mojej megi II. Otóż, działają wszystkie wskazania tylko na wyświetlaczu pokazała się plama, rozmiarów takich jak miejsce na wyświetlanie godziny a cała reszta jest ciemna. Co to może być?
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   podkowa93 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 27-marzec 10
  • Skąd:Poznań
  • Auto:scenic II
  • Silnik:1,9
  • Przebieg (tys.km):100000

Napisano 27 marzec 2010 - 18:01

Witam.Jestem tu nowy i tez miałem problem z licznikiem,Scenic II 1,9Dci 2005r ,najpierw było miganie,przerywanie,kasowanie zegarka az zgasł całkowicie.Polecono mi warsztat w Poznaniu,jestem lżejszy o 400zł wszystko działa super,udzielają gwarancji,polecił mi ich kolega,który pracuje w autoryzowanym serwisie i sami korzystają z usług tego gościa,podobno naprawiają również wysyłkowo.A to ich stronka www.elektronic-serwis.pl
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Diodak 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 26-grudzień 07
  • Skąd:Lublin
  • Auto:SCENIC II 1.9 dCi
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):100

Napisano 28 marzec 2010 - 00:25

podkowa93,

Ta usterka to istna żyła złota dla ASO i im podobnych... Niby trochę roboty przy tym jest, bo trzeba wylutować wyświetlacz z płytki i przelutować wszystko na płytce, ale 400 PLN to lekka przesada. Naprawa, nawet z wymianą tranzystora w stopniu końcowym przetwornicy nie powinna kosztować więcej iż 200 PLN.

Pozdrawiam,
QL
0

#32 Użytkownik jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & laguna IIphII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 1,9 F9Q 110KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/120/52

Napisano 28 marzec 2010 - 00:41

podkowa93 napisał:

polecił mi ich kolega,który pracuje w autoryzowanym serwisie i sami korzystają z usług tego gościa

A mnie interesuje inna sprawa, czy ASO wtedy kasuje za wymianę części na nową czy za usługę naprawy? Jak byłem na praktyce w ASO to usłyszałem że serwis nie naprawia tych wyświetlaczy, tylko wymieniają na nowy, żeby w razie nieudanej naprawy klient nie wrócił z pretensjami. Jak to jest?
0

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   Diodak 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 26-grudzień 07
  • Skąd:Lublin
  • Auto:SCENIC II 1.9 dCi
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):100

Napisano 28 marzec 2010 - 10:50

meganecoupe02,

Ode mnie ASO zażyczyło sobie 2500 PLN za wymianę wyświetlacza na nowy i 1100 za naprawę mojego. Nie skorzystałem. Naprawa poza ASO kosztowała mnie 180 PLN w tym wymiana tranzystora w kluczu przetwornicy i bezpiecznika SMD.
Najciekawsze jest to, że RENAULT doskonale wie, że to jest wada fabryczna i w Anglii oraz Francji pokrywają 80-90 % kosztów wymiany wyświetlacza na nowy, nawet w autach, które już są po okresie gwarancji. Niestety Polska to III-ci świat i tu Klienta łupią jak tylko mogą i gdzie tylko mogą......

Pozdrawia,
QL
0

#34 Użytkownik jest zalogowany   meganecoupe02 

  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 14-maj 08
  • Skąd:Warszawa pod Płockiem :)
  • Auto:scenic I phII & laguna IIphII & megane GT III phI
  • Silnik:2.0 F4R 140KM & 1,9 F9Q 110KM & 2.0 M9R 160KM
  • Przebieg (tys.km):200/120/52

Napisano 28 marzec 2010 - 11:15

Jestem i tak zaskoczony że w autoryzowanym serwisie proponują część jakby nie patrzeć regenerowaną, a w innym mówią że tego się nie robi. Może to sposób na wyrwanie jakiejkolwiek kasy za naprawę jeśli klient zrezygnuje z zakupu części za 2500zł.
Dzięki za odpowiedź.
0

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   podkowa93 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 27-marzec 10
  • Skąd:Poznań
  • Auto:scenic II
  • Silnik:1,9
  • Przebieg (tys.km):100000

Napisano 28 marzec 2010 - 22:20

ja tylko napisałem,żeby inni mogli skorzystać,a 400zł czy to dużo hm..........nie wiem w sumie ale ponoć wylutowywanie tego wyświetlacza w celu naprawy to nie takie proste bez profesjonalnego sprzętu,oni robią jakieś dodatkowe chłodzenie a gwarancja na usługę też do mnie przemawia,a tych elementów wymienionych było więcej niż 2 bo dostałem je w woreczku:)
0

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   kipi 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 25-styczeń 09
  • Skąd:Bielsko-Biała
  • Silnik:1.9 DCI
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 29 marzec 2010 - 07:50

Prawda jest taka że wyświetlacz jest lampowy. Jego wylutowanie wymaga pewnej wprawy/doswiadczenia jak i narzędzi ale nie jest to aż taka filozofia. Lutownica grzałkowa z regulacja temperatury i odsysacz wystraczają w zupełności. Na dodatek jeśli wczesnie się zareaguje na resetowanie zegara koszty są MINIMALNE bo polegają na znalezieniu i usunięciu zimnego lutu - nic nie trzeba wymieniac! No ale Panowie nie wolno czekać aż całkiem się coś zepsuje.
Wcale się nie dziwie że biorą 400zl, czysty zysk. Panowie dopóki są klienci dopóty cena nie spadnie.
0

#37 Gość_pawelolsztyn_*

  • Grupa: Gość

Napisano 12 kwiecień 2010 - 14:19

witam. podczas weekendu kilka razy zresetowal sie zegar i licznik kilometrow dziennych (sred. predkosci, sred, spalania itd.). ponadto zauwazylem, ze w tej samej cyfrze na wyswietlaczu sa miejsca jasniejsze i mniej wyrazne. takze to jest z np. w tej samej kresce od poziomu paliwa. u gory jest jasna-wyrazna a u dolu blada. caly wyswietlacz wydaje sie jakby byl niewyrazny-blady. jakby brakowalo mocy. dodam, ze radio nie resetuje sie. prosze o porade.
0

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   kipi 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 25-styczeń 09
  • Skąd:Bielsko-Biała
  • Silnik:1.9 DCI
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 12 kwiecień 2010 - 16:26

pawelolsztyn, zabieraj sie za naprawę czym prędzej. Zaczytana opinia z innego forum mówi że skoro wyświetlacz nie świeci równomiernie to przyczyną może być niefachowe cofanie licznika, ew. niefachowe manipulowanie przy nim i oczywiście też usterka.
Ponoć przy niefachowym cofaniu licznika zamiast wylutować cały wyświetlacz "fachowcy" wylutowywują jeden rządek nóżek wyświetlacza i wyginają go żeby sobie zapewnić dostęp do pamięci która jest pod wyświetlaczem. Owe wygięcie skutkuje mikropęknięciami a że wyświetlacz jest lampowy nie świeci też równomiernie.
0

#39 Gość_pawelolsztyn_*

  • Grupa: Gość

Napisano 12 kwiecień 2010 - 21:09

ani nie bylo cofania ani nie bylo tym bardziej manipulowania ! nigdy w takie rzeczy sie nie bawilem. przebieg mam oryginalny. zauwazylem ponadto, ze zegar i kilometry nie kasuja sie gdy wylacze silnik, ani nawet gdy wyciagne karte i zamkne auto (sprawdzilem to w ten sposob, ze ponownie wlaczylem start bez sprzegla/hamulca. na wyswietlaczu pojawil sie aktualny zegar i km). natomiast przy odpaleniu auta (start+sprzeglo/hamulec) zegary sie resetuja.
0

Udostępnij ten temat:


  • 8 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Podobne tematy Zwiń


Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka