Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

makintosz

Użytkownik
  • Zawartość

    69
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

2 Neutralny

Samochód

  • Auto
    MEGANE IV
  • Silnik
    1.5 dCi 110 KM
  • Przebieg (tys.km)
    94 000

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. Tak, tylko ja mam niecałe 95 000 km dopiero nalatane, i pozostaje kwestia czy aby na pewno to koło dwumasowe.
  2. Przy jakim przebiegu wymieniałeś dwumas? jakie koszty z tym się wiązały? czy wymieniałeś również sprzęgło i wysprzęglik z łożyskiem oporowym? U mnie właśnie zero wibracji, biegi wchodzą jak w masło, żadnych stuków, jedyny objaw to gdy silnik jest zimy ( przy dosłownie lekkim naciśnięciu sprzęgła z 0,5 cm puka, gdy jest ciepły już nie), natomiast gdy silnik jest nagrzany to pukanie występuje tylko przy całkowitym wciśnięciu)
  3. Witam, Czy ktoś z Was wymieniał już w swojej MIV koło dwumasowe ?, jakie były objawy? Byłem u dwóch mechaników (na rozgrzanym silniku, po wciśnięciu sprzęgła występuje "pukanie" z okolic skrzyni biegów, po odpuszczeniu przestaje), Pierwszy mechanik nic nie stwierdził, mówił, że można jeździć (ale takiego dźwięku nigdy nie było), Drugi mechanik stwierdził, że powodem "pukania jest koło dwumasowe" (aczkolwiek nie ma przesłanek, dźwięków przy gaszeniu i odpalaniu, autem nie trzęsie itp)/ Proszę o pomoc
  4. Raczej wątpię, sprawdziłem je pod każdym możliwym kątem (hałasu, drgań podczas ruszania z niskich obrotów), przy gaszeniu brak jakichkolwiek dźwięków poza tym działo by bez względu czy silnik jest rozgrzany czy też nie. Dzisiaj zauważyłem, pukanie występuje tylko jak wcisnę pedał sprzęgła z 0.5 cm, Po całkowitym wciśnięciu brak dźwięku. Dodatkowo zauważyłem, że pod uszczelką pompy, siłownika sprzęgła wydostaje się lekko płyn hamulcowy.
  5. Witam, Zwracam się z zapytaniem, a mianowicie od wczoraj dostrzegłem dziwny dźwięk po wciśnięciu sprzęgła, tak jakby silnik zaczął głośniej pracować, mówiąc kolokwialnie " klepać", dzieje się tak tylko przy wciśniętym pedale sprzęgła, czy ktoś ma pomysł co to może być? Przebieg 92 000 km silnik 1.5 dCi 110 KM Z góry dzięki za sugestie
  6. Witam, Czy ktoś z Was już miał przyjemność nabijania klimatyzacji nowym czynnikiem? jakie są koszty? Z góry dzięki za odpowiedzi
  7. Dlaczego akurat te? mogę jakieś szczegóły prosić?
  8. Witam, Jakie opony letnie polecacie w rozmiarze 205/55/R17? Z góry dzięki za odpowiedzi
  9. Zawieszenie kompleksowo sprawdzone na stacji diagnostycznej, żadnych luzów, amortyzatory wymienione na bilstein przy przebiegu 110 kkm , aczkolwiek fabryczne miały jeszcze 50% sprawności, niestety wada fabryczna "skrzypiały". Może kurz gdzieś się dostał?, remontują u nas drogę, każdy przejazd to masa pyłu, i właśnie po jednym z przejazdów po tej nawierzchni zaczęło się delikatne skrzypienie (musi być lewa strona"dobita" żeby dało się cokolwiek usłyszeć). Przy mocnym bujaniu na postoju również nic. P.S. polecam łączniki z monroe, mam nalatane 49 kkm i zero luzów i pukania.
  10. Po wymianie łączników nadal jest skrzypienie, na postoju przy bujaniu niestety nic nie słychać, jedynie gdy najade lewą strona na próg zwalniający , jakieś pomysly sugestie?
  11. Łączniki miałem wymienione 16 tysięcy km temu czy to już pora?
×
×
  • Utwórz nowe...