Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kaczor89

Nowy użytkownik
  • Zawartość

    20
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralny

Samochód

  • Auto
    Megane II phII
  • Silnik
    1.6 16v
  • Przebieg (tys.km)
    123

Ostatnio na profilu byli

289 wyświetleń profilu
  1. Zgadza się. Ja nie dawno w Megane II miałem podobny problem. Po 10 minutach jazdy kontrolka stop i akumulatorek na zegarach. Działo się tak odkąd mam to auto. Znalazłem faceta z clipem - okazało się, że w konfiguracji rodzaj alternatora był wybrany żaden, pole było puste. Po ustawieniu rodzaju alternatora problem zniknął jak ręka odjął. Żadne Wurth WOW ani Opus nie miały do tego dostępu, tylko clip.
  2. Nie zauważyłem wycieku paliwa. Auto z reguły odpala prawidłowo, jednak zdarza się, że gdy np po postoju odpalę samochod, wyjadę z garażu kilka metrów, zgaszę je (po jakichś 5 minutach pracy, może mniej) to rozrusznik kręci odrobinę dłużej (może 2 sekundy) tak jakby się zalewała. Po odpaleniu po postoju auto zawsze ma około 1000-1100 obrotów na biegu jałowym, obroty stopniowo spadają w ciągu kilku minut i są potem stabilne na poziomie około 700. Odkąd mam to auto, po postoju gdy je odpalę i stoi sobie na wolnych to czuć nieco benzynę. Auto bez gazu. Buta na benzynie ma tak od 2500 obrotów wzwyż. Chwilowego spalania nie monitorowałem ale jutro to sprawdzę. Jeśli będzie 20 wzwyż to dobrze czy nie bardzo?
  3. Ja się poddałem. Po wymianie wszystkich czujników nadal był ten sam objaw. Wymieniłem więc centralkę (jakis najtańszy zestaw z allegro) i wszystko ożyło. Czujniki działają jak należy, metr od przeszkody zaczynają sygnalizować. Możliwe, że ten niebieski kabelek którego nie wiedziałem gdzie podłączyc był przyczyną. W nowej centralce mam tylko masę i przewód do światła cofania. Przewody i buzer wykorzystałem te co były poprowadzone po starej centralce, tylko trochę zabawy z lutownicą żeby podmienić wtyczki (wolałem to niż zwalać zderzak).
  4. Serdeczne dzięki za wskazówki i wyczerpującą odpowiedź. Na matki boskiej pieniężnej samochód leci do mechanika bo tych usterek się trochę uzbierało. Przynajmniej będę wiedział na co go nakierować. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
  5. Wstawiam film jak teraz wygląda problem. Ktoś mi powiedział że to jakieś tuleje. Ładowanie z włączonymi światłami 14.1-14.2, akumulator Centra zakładany na jesieni więc to odpada. YouTube https://youtu.be/jsdKQ0emZT0
  6. Zdjąłem antenę. Wyciąłem uszczelkę ze starej dętki. Idealnie nie jest ale może zda egzamin. Ciekawe, czy nie okaże się zbyt cienka.
  7. Dzięki za odpowiedź. A nowej anteny z GPS nie da rady do megane II dokupić? Ta co jest teraz też nie jest chyba fabryczna. Zastanawiam się nad wymianą anteny bo ta słabo odbiera
  8. Witam. Walczę ostatnio z huczeniem w bagażniku w trakcie jazdy w mojej Megane II PHII. Zauważyłem że antena dziwnie odstaje od dachu. Tak jakby brakowało jakiejś uszczelki, przynajmniej wydaje mi się, że powinna tam być. Mam fabryczną nawigację, czy da radę dokupić samą uszczelkę czy muszę wymieniać całą antenę? Nadajnik GPS jest w podstawie tej anteny tak?
  9. Pytanie do posiadaczy Megane 2 w kombi. Czy wam też tak huczy w bagażniku gdy auto dostaje wiatru z boku? Jak jest w miarę bezwietrznie jest cisza, sam szum powietrza przy jeździe tego nie powoduje. Jak auto dostaje podmuchów od boku zaczyna huczec, odgłos przypomina jakby dmuchać w szklaną butelkę. Irytuje mnie ten odgłos i nie wiem gdzie szukać przyczyny...
  10. Więc jak ten powrót oparów syczy z okolic baku to coś jest nie tak? Dodam, że po odłączeniu wtyczki od pompki paliwa ten odgłos znika
  11. Witam. Od września jestem posiadaczem Megane 2 Ph2. Ostatnio zainteresowały mnie czujniki parkowania w tylnym zderzaku (nie sprawne). Dobrałem się do centralki w bagażniku lecz nie wszystkie przewody są podłączone. Podłączony jest buzzer, 4 kostki od czujników. Odcięta jest wiązka zaznaczona na zdjęciu. Z tego co wypatrzyłem czarny przewód szedł do masy, czerwony do lampy do światła cofania. Nie wiem gdzie podłączyc niebieskie przewody (od strony centralki wychodzi jeden niebieski, po drugiej stronie peszla są dwa niebieskie) Dodam że czujniki raczej nie są fabryczne, bo nie mam wyłącznika w podłokietniku ani nie namierzyłem śladów fabrycznej instalacji pod czujniki cofania pod tapicerką bagażnika. Auto z niemiec, w kraju jestem pierwszym właścicielem więc to raczej tam było dokładane. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Podłączyłem czerwony pod światło cofania, czarny pod masę. Niebieskiego nie podłączałem. Centralka ożyła, jednak po wrzuceniu wstecznego jest ciągły pisk. Zauważyłem ukruszenie na tej plastikowej części zderzaka gdzie jest czujnik. Możliwe że przez to widzi on ciągle przeszkodę? Czy ta część jest wymienialna czy trzeba wymieniać cały zderzak? Bo wydaje mi się że czujnik bezpośrednio nie wystaje ze zderzaka, tylko jest schowany za jakąś szybką czy czymś w tym stylu.
  12. Odkopuję temat. Miesiąc temu rozrusznik był w serwisie, wymieniono bendiks na nowy. No i miesiąc był spokój. Dziś rozrusznik zaciął się, tzn przy odpalaniu zakręcił, stanął na około sekundę i potem zakręcił dalej i silnik odpalił. Zgasiłem silnik, ponowny rozruch był taki sam, znowu zgasiłem i potem 3 razy było już ok. Wykluczam akumulator (założony nowy na jesieni) poza tym gdyby akumulator był słaby to coraz słabiej by kręcił, a nie 2 razy z zacięciem a potem 3 razy prawidłowo. Czy to może być wina tego bendiksu i czy powinienem to reklamować?
  13. Spinka nadkola nie pasuje. Rozmiarowo jest ok jednak za żadne skarby świata nie chce się trzymać
  14. Witam. Szukam jak nazywa się zaślepka/spinka tego otworu w wykładzinie podłogi w nogach pasażera. U mnie tego brak odkąd pamiętam, ślad po tej zaślepce ma ok. 50mm średnicy. Na auto-spinka nie znalazłem takiej zaślepki. Potrzebuję jakiejś nazwy aby móc to gdzieś zamowic. Z góry dzięki za podpowiedzi
  15. Witam. Ma ktoś może foto jak powinna być ułożona taśma ekranu CNI2? Ekran otwiera się lecz słychać jak taśma ociera o daszek, problem jest z końcową fazą domykania ekranu, słychać jak taśma się ociera o daszek i ekran staje pod sam koniec, nie domyka się. Jak zdejmę daszek ekran chodzi bez problemu, otwiera się i zamyka, stąd podejrzenie, że przyczyną jest złe ułożenie taśmy. Ewentualnie ma może ktoś taką taśmę na zbyciu?
×
×
  • Utwórz nowe...