Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Maciek2010

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    87
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez Maciek2010

  1. Pytam, bo ja i znajomy mamy ten sam problem. U niego wymiana sond, obu, na nowe oryginały załatwiła temat. U siebie wymieniłem drugą na używany oryginał. Przewód był przerwany i naprawiony. Może to autosugestia, ale wydawało mi się, że autko momentami chodziło nienagannie... Nie zmienia to faktu, że te silniki to droga do szaleństwa.
  2. Kurcze, w swojej Megi mam problem z połączeniem się z PyClipem. Wtyczka prawidłowa, pokrywa wszystkie wersje, skaner ELM'ów wychodzi cały na zielono, mimo to, nie łączy się. Podczas próby łączenia, mam lekką choinkę na zegarach, jakieś pyknięcia dochodzą ze strony silnika/deski rozdzielczej, a i tak nic z tego. Silnik K4M 812.
  3. @jabrze, polecasz jakiś konkretny? Poza CLIP'em.
  4. @droopy, u mnie jest podobnie jak u Ciebie. Jak coś poradzisz, daj znać. ;)
  5. Obie nowe. Górna Renault, dolna Sasic. Mimo to, wciąż widać, i czuć, wibracje silnika. U Ciebie obroty też stoją, patrząc na OBD2, a u mnie są wahania między 725 a 670. Panowie, zastanawia mnie jedna rzecz, dlaczego w silniku K4M 812/813 nie ma łącznika elastycznego pomiędzy kolektorem wydechowym a katem? I czy modować tę kwestię, czy zostawić jak jest?
  6. Na jakąś poduszkę zmieniłeś? Dobra, już widziałem w drugim temacie. Mam tę samą, ale u mnie nie było aż takiej poprawy. ;/
  7. Bardziej poluzowany w całości. Popękany brzmi inaczej, też już przerabiałem.
  8. Miałem prosić o to samo. ;) U mnie od niedawna jest jeszcze jeden objaw, a mianowicie hałas dobiegający spod auta, kiedy schodzę z obrotów, na przykład podczas redukcji. Zakładam, że to właśnie kat, jakby się poluzował, ale nie miałem jeszcze jak wejść pod auto, aby zobaczyć i posłuchać, skąd dokładnie dochodzi hałas. Anomalie na sondach to dużo starszy temat, i w jego przypadku skłaniam się do teorii @Astma, jakoś pasuje mi taka teoria w moim przypadku, aczkolwiek, wcale mnie nie cieszy taki scenariusz.
  9. Czy ta sinusoida ma prawo się zmieniać podczas: puszczenia pedału gazu, zmiany biegów, dodaniu gazu, aby zaraz potem wrócić do formy sinusoidy w zakresie 0,6-0,8 V?
  10. @droopy, nagram kiedyś zrzut ekranu z OBD2, pokażę Ci, jak u mnie sondy pracują, porównasz sobie. Odezwę się na PW.
  11. Podczas jazdy nie. U mnie te wykresy się pokrywają tylko przez chwilę, bo przez 99% czasu jest tak, że pierwsza sobie skacze, a druga sonda idzie w miarę równo. Jedyne co, to mi trochę silnik wibruje na wolnych obrotach. Wydaje mi się również, że potrafi być bardziej dynamiczna, bo miewa takie zrywy, kiedy czuję, że ma 112 km.
  12. Spojrzę na ten kolektor przy okazji. Zastanawia mnie tylko, że w ogóle nie mam hałasów dobiegających z tamtej strony, a te zdublowane wykresy lambd, które występują co jakiś czas, jak pisałem wyżej, nie powinny występować dużo częściej, jeśli kolektor faktycznie byłby pęknięty?
  13. Poprzedni wykres jest z tych kilku sekund anomalii. Tutaj wklejam jak to wygląda na wolnych obrotach: https://ibb.co/gJXY3hT Wydawało mi się, że na drugiej sondzie ma być płasko, i wysoko, ok. 0,8 V. Wtedy jest mało tlenu, i spaliny są 'czyste'. Nie jest tak?
  14. Takiego sprawdzenia właśnie potrzebuję. U mnie wykres drugiej sondy czasem jest 'w miarę' gładki, a czasem lekko skacze. Co powinienem zobaczyć po zamontowaniu emulatora, a czego nie, i o czym to będzie świadczyło? Co jakiś czas, jakoś 60-100 km, mam takie odczyty na obu sondach: https://ibb.co/55Cr9G8 Na ogół podczas jednostajnej jazdy, na 3-5 biegu, nie szybciej niż 90km/h. Trwa to kilka sekund, potem wraca do normy, albo zaraz po tym, jak ściągnę nogę z gazu. Przed i po tym incydencie, odczyty są ok. Pierwsza sonda oscyluje między 0,1 a 0,7/0,9 V, druga +/- stoi gdzieś na
  15. Witam, prawdopodobnie czeka mnie wymiana katalizatora. Autko to 1.6 16V K4M(D)812. Okresowo pojawia się P0420, sondy nowe, sprawne. Faktycznie, to najprawdopodobniej katalizator. I teraz pytanie, cy ktoś z forumowiczów wymieniał u siebie, jeśli tak, to na jaki, z jakim skutkiem, jakie obserwacje po pewnym czasie użytkowania, etc. Widzę, że rynek jest zdominowany przez firmę JMJ, a opinie na jej temat podzielone. Chciałbym też spytać, czy lepiej ceramiczny, czy metalowy wkład? Proszę o opinie. Pozdrawiam.
  16. Przeszło 40 km na 6000 obrotów nie przyniosło jakiejkolwiek zmiany. Jako winnego zaczynam też brać pod uwagę katalizator. Jak sprawdzić czy to właśnie on, bez konieczności ściągania całego wydechu?
  17. Witam! Panowie, udało się dojść w tym temacie do jakichś wniosków? Pozdrawiam.
  18. Jeszcze jedno pytanie, po jakim czasie/po ilu km, z zimnego silnika, druga sonda, za katem, powinna zacząć równomiernie pracować/załapać właściwą temperaturę? 1,2-1,5 km, teraz, przy niskich temperaturach, to właściwy czas nagrzewania?
  19. To możemy wykluczyć, jak napisałeś wyżej. Teraz jest Elf 10W40, ale czysty jak łza, i nie ubywa. Szkoda mi trochę teraz lecieć w koszta na nowy olej i jego wymianę, kiedy obecny ma raptem 1000. Ale, następny będzie ten, o którym piszesz, jak i markowy filtr oleju. Teraz jest Mann. Postaram się ogarnąć, w najgorszym wypadku będzie Febi, Facet lub EPS. Zauważyłem też, że są dostępne dwa rodzaje konstrukcji. Jedna, nazwijmy to 'zamknięta' i druga - 'otwarta'. Zakładam, że ta 'otwarta' szybciej reaguje na zmiany temperatury, i jest bardziej akuratna. O
  20. Temu też się przyglądałem. Podkreślam, jestem laikiem, i to co napiszę zaraz, zakładam, że jest prawidłowym procesem, ale stojąc na wolnych, włączając np. podgrzewanie siedzenia, lampkę na podsufitce, wentylator chłodnicy, czy ogrzewanie szyby, jest chwilowy spadek obrotów o ok. 30-50 obrotów. Nie wiem, jakiej firmy była poprzednia sonda, wyglądała porządnie, ale to raczej nie oryginał, przyjrzę się jej jeszcze, ale, do czego zmierzam. Wymieniłem ją, bo w pewnym momencie przestała działać, zapewne grzałka, albo jej przewód, bo po kilku dniach się obudziła, ale, że miałem już nową, to
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!