Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'Megane I phI'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
    • Samochody osobowe
    • Samochody dostawcze
  • Giełda
    • Sprzedam
    • Kupię / Poszukuję
    • Dodaj ogłoszenie
  • Elektroniczna książka pojazdu
    • Opinie i uwagi do działania moje.megane.com.pl
  • Działanie Forum
    • Działanie Forum
  • English section
    • General discussion
  • Wielkopolska's Tematy

Blogi

Brak wyników do wyświetlenia.

Brak wyników do wyświetlenia.

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Strona www


Jabber


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

Znaleziono 8243 wyników

  1. PSZC

    Megane I phI Strzały LPG

    Witam. Moja Megi ostatnio lubi straszyć ludzi odając głośne strzały w tłumik(?). Dzieje się tak kiedy trochę mocniej przyspieszam na niskich obrotów. Przykładowo jadę sobie 90, 5 bieg, a tu traktorek... zwalniam do 50 przepuszczając autko z naprzeciwka i zaczynam przyspieszać bez redukcji. Wtedy strzał, chwila zamulenia i auto rozpędza się dalej. Świece i kable wymieniałem pół roku temu. Czy możliwe jest, że to wina membran reduktora?
  2. Witam Od paru dni w moim aucie zapaliła się kontrolka dignostyki (kwadracik ze spiralką). Nie jest to jednak odczuwalne podczas jazdy , obroty również są poprawne , auto pracuje równo. Z tego co się doczytałem jest za to odpowiedzialny mi.n czujnik podcisnienia. Po wymianie czujnika na nowy ( zamiennik ) opisana kontrolka przestała świecić jednak obroty na biegu jałowym zaczeły " skakać " , " falować " , pojawiła się nierówna praca silnika. Po podłączeniu starego czujnika obroty wróciły do normy jednak kontrolka dalej świeci. Zakupiłem więc drugi nowy czujnik podciśnienia ( również zamiennik ) . Po podłączeniu taka sama sytuacja jak opisałem powyżej. Proszę o pomocne podpowiedzi gdzie szukać ustaerki. Sprawdzałem również wężyk i nie posiada pęknięć. Dziekuję i pozdrawiam holek166
  3. Witam, mam problem z silnikiem od mojej meganki, a mianowicie słyszę stukot z lewej strony silnika, zaraz za pompą wspomagania. Mechanik nie potrafił zdjagnozować problemu bez rozebrania silnika. Rozrząd był wymieniony, koło napinacza, pompy także. Największy problem stanowi to, że stukot czasami ustaje, a zaczyna na nowo albo jak mu się zachce, albo jak dokręcę powyżej 4 tysięcy obrotów. Czy ktoś z was miał podobny problem?
  4. Dzień dobry. Od dwóch lat jestem posiadaczem pierwszego samochodu, tj. Megane I Phl 1.4 16V 2001r. "BENZYNA GAZU NIE WIDZIAŁO" (Wersja z elektroniczną przepustnicą) i posiadaczem dziwnej niezdiagnozowanej usterki (niewykluczone, że nie jednej) w tymże aucie. Niestety wszelkie próby naprawy, wymiana przepustnicy, podlaczanie dodatkowej masy, wymiana czujnika położenia walu nie pomogła. Komputer pokazuje błędy w przepustnicy, lecz wymiana tej nic nie dała. Zaden mechanik nie był w stanie postawic poprawnej diagnozy, stad dzialanie na "czuja" i wymiana podzespołów dosc losowa. Do rzeczy: Wszystkie błędy występują losowo i nie mam pewności że zaraz coś wyskoczy. Nie ma zadnych zasad oprocz tego, ze na zimnym silniku błędy nie wystepuja. Na zimnym działa perfekcyjnie, odpala odrazu. gdy silnik już się rozgrzeje wystepuja takie kwiatki. 1. Odpala i nie utrzymuje obrotow. Gaśnie płynnie nawet bez próby podtrzymania obrotów. Dzieje się tak pare razy pod rzad dopóki nie pomogę utrzymac obrotow pedalem gazu. Wtedy pare sekund wystarczy i auto stabilizuje obroty. Drugim patentem który znalazlem na ten problem to krecenie kierownica po odpaleniu (wtedy auto podnosi obroty i również nie gasnie). Podkreslam, ze zimny silnik nie ma z tym problemu! 2. Podczas jazdy auto podnosi obroty, przyspiesza i nie reaguje bądź bardzo slabo reaguje na pedal gazu. W praktyce wygląda to tak: jadę stała prędkością np. 60km/h, wyskakuje błąd EKG i auto samo nagle podnosi obroty do 2000-2200 i w tym zakresie faluje. Bardzo dziwnie reaguje na pedał gazu-żyje własnym życiem. Restart silnika pomaga. Czasami ustaje na długo, czasem pojawia się za kilka sekund to samo. Występuje ten sam błąd lecz bez durnego falowania obrotów, ale wtedy auto po prostu przyspiesza. Dość wyraźnie czuć jak go ciągnie do przodu. Reakcja na gaz wtedy też jest kiepska. 3. Przy redukcji do dwójki, w momencie wciskania sprzęgła auto gaśnie, obroty spadają do zera i odcina wspomaganie kierownicy. Bardzo niewygodna funkcja na skrzyżowaniach. Problem raczej nie leży po stronie samego silnika, gdyż ten był wymieniany i na poprzednim i na aktualnym błędy wyglądają tak samo. Sprzęgło wymienione. Przepustnica też, ale na używaną. Na obu to samo. Pierwsza diagnoza u każdego mechanika to przepustnica. Postaram się dodać film z "akcji" Odpowiem na wszelkie szczegóły które pominąlem. Pozdrawiam i zachęcam do wspólnego rozszyfrowania zagadki. Obiecuje, że jeśli problem się wyjaśni poinformuje Was o tym gdzie byla przyczyna. Wybaczcie brak polskich znaków w połowie posta, ale na komórce edycja tekstu jest bardzo niewygodna. Udalo mi się nagrać film, w którym występuje problem numer dwa i ten problem wystepuje najczesciej. Obroty 2000-2200 samoczynne wachania, a po wcisnieciu pedalu gazu okolo 3000. Pedal wyciśnięty do oporu. Niestety lepszej jakości nagraniem nie dysponuje. REGULAMIN 5.6 literki PL. - mireczek01
  5. Od jakiegoś czasu już przy przekreceniu kluczyka auto zaczyna "terkotać". To gdzieś pod maska z prawej strony.Najczęściej gdy jest zimne, ale nie zawsze. Jak się wciśnie sprzęgło lub hamulec to przestaje i można normalnie odpalić. Co to może być? Na filmiku pokazane jak to wygląda. videocompress-067-VID_20181017_084745.mp4
  6. Witam. Mieszkam w Niemczech. Coś mi się nie podobało zawieszeniu. Byłem tydzień w lipcu w Polsce na urlopie, więc odjechałem do mechanika. Powiedział, że końcówki sworznia są do wymiany lewy ma duży luz, prawy dużo mniejszy. Zamówiłem te końcówki sworznia TRW z odbiorem w kiosku (paczka w ruchu). Niestety pani z kiosku wzięła sobie 2 dni wolnego i paczka doszła jak ja już wróciłem do Niemiec. 28 września wybieram się do Polski 1160 km. Teraz na każdej nierówności z lewego koła słychać "dzwonienie" a przy maksymalnym skręcie kierownicą rzęzi jakby koło tarło o nadkole. Czy to jest niebezpieczne? Czy tylko skończy się na stukaniu?
  7. Witam, Wczoraj nie miałem problemu z biegami wszystko płynnie wchodziło. Dzisiaj przychodzę do auta i nie mogę wbić żadnego biegu jakby coś blokowało na odpalonym silniku na zgaszonym wchodzą dosyć płynnie.
  8. Dzień dobry mam problem z odpaleniem samochodu. Próbowałam przeszukać forum, ale wolę opisać swoją sytuację, być może ktoś będzie umiał mi pomóc, bo mechanicy próbują metodą prób i błędów ;) Otóż mam problem z odpaleniem mojej Megi (1.4 benzyna + LPG) po dłuższym postoju. Koło 6 rano po całonocnym staniu (około 10h) odpala dopiero za 6-8 razem ,natomiast po 12h stania w ogrzewanym garażu odpali za 2 razem. Ogólnie im cieplej na dworze tym łatwiej jej odpalić. Pompę paliwa miałam wymieniana rok temu, świece wymienione, kable sprawdzone oraz czujnik położenia wału korbowego. Akumulator również dobry. To co proponują mechanicy to: - koło zmiennych faz rozrządu - ponowna wymiana pompy paliwa - filtr paliwa Czy ktoś już spotkał się z podobną sytuacją? Niestety nie stać mnie na metodę prób i błędów dlatego liczę na jakąś podpowiedź
  9. Gdzie mogę kupić "reperaturki"na tylne nadkola do MEGANE I Classic , aby na wiosne pozbyć sie rdzy wchodzacej ???
  10. Witam. mam problem w swojej megance (kombi) a mianowicie w prawej lampie jak hamuje zapala się wsteczny, jak wbijam wsteczny to zapala się stop. Doszedłem do tego że wtyczka jest z lewej lampy. i potrzebuję teraz się dowiedzieć które kable są od czego z prawej strony tzn jaki kolor za co odpowiada z góry dzięki za pomoc
  11. Witam, mam problem z autem Renault Megane I Zaczęło się od tego, że auto po odpaleniu zaraz zgasło i nie chciało odpalić, silnik kręcił auto nie odpalało. Kiedyś czytałem, że w takiej sytuacji może to być wina immobilaizera a konkretnie jakiejś antenki przy stacyjce. Wpadłem na pomysł odłączenia i podłączenia wtyczek pod kierownicą, wtyczka (chyba) od świateł (taka mała) i większa wtyczka na dole. Po odłączeniu i podłączeniu tych wtyczek auto nadal nie odpala, ale dodatkowo nie ma świateł, centralny nie działa. Mrygająca lampka od immobilaizera nie działa, generalnie mało co działa. Pytanie co mogło się stać i gdzie szukać rozwiązania problemu?
  12. Mam pytanie, gdyż zastanawiam się nad wymianą silnika w moim Megane I 1.6 55kw (75km) i chciałbym się dowiedzieć czy podejdzie do niej silnik z Megane I 1.6e 66kw (90km)?? Czy SWAP jest możliwy?
  13. Orientuje się ktoś jak na krótko można podpiąć "instalacje" w tym silniku, żeby go odpalić. Mój problem polega na tym, że kupiłem po lekkim dzwonie z przodu megane I phI jako dawce na swapa. Zaraz po zakupie samochód odpalał i jeździł, następnie padł centralny zamek (prawdopodobnie UCH bo również nie działał centralny ze środka samochodu) i samochód nie dawał się odpalać, ani otwierać. Tak czy siak oddałem sterownik do zdjęcia immo, bo i tak to musiałbym zrobić przy swapie. Dzisiaj po odebraniu sterownika chciałem odpalić megane ale zauważyłem, że nie słychać pompy ani przekaźnika od niej. Zacząłem sprawdzać po kolei bezpieczniki, prąd dochodzi do przekaźnika i po zwarciu na krótko białego i czerwonego grubego przewodu od przekaźnika pompa chodzi cały czas. Natomiast dalej samochód nie odpala. Czytając inne tematy znalazłem, że ktoś już miał podobne objawy. W jednym z przypadków skończyło się na wizycie u elektryka i powodem były przegnite styki na UCH oraz przewód od komputera. Może ktoś wie jak ogarnąć to tylko do odpalenia, ewentualnie jak wyjąć bezpieczniki ze środka i UCH i co tam zrobić, żeby można było uruchomić silnik. Po swapie i tak będę robił prostą instalację pod rajdówkę, więc wszelkie zbędne rzeczy są mi niepotrzebne.
  14. Witam,co mogło sie zepsuc jak sie urwało takie cos z tyłu znajduje sie to koło tylnej belki co jest na zdjeciu w megan classic 1997 rok ,podczas jazdy był huk i siadł tył,prosze o pomoc i czy warto to naprawiac. REGULAMIN 5,6 literki PL 5.1 Użytkownicy zobowiązani są do umieszczania swoich tematów w odpowiednich działach... - przeniosłem - mireczek01
  15. Witam! Meg zaskoczyła mnie tym razem bardzo negatywnie. Do rzeczy. W ciągu ostatnich tygodni auto jest intensywnie eksploatowane, pokonuję (pokonywałem) nim dziennie ok. 400 km. Przedwczoraj w drodze do domu auto nagle zgasło w czasie jazdy. Po odpaleniu zaczęła chodzić bardzo nierówno, a po lekkim dodaniu gazu od razu gasła. Na miejscu sprawdziłem pompę paliwa, filtr paliwa, wyczyściłem sterownik i jego wtyczkę, sprawdziłem iskrę. Wszystko wydawało się być w porządku, pompa pracuje, filtr paliwa jest w porządku, iskra jest na wszystkich świecach. Skończyło się to holowaniem do domu w środku nocy. Auto zachowuje się zupełnie, jakby brakowało mu paliwa, jednak jestem pewien, że paliwo jest (tym bardziej, że była tankowana zaledwie 40 km przed miejscem, na którym podróż się skończyła). Co jeszcze można sprawdzić? Moje podejrzenia padają na sterownik silnika...czy słusznie?
  16. Witam. Panowie w moim sceniku zakres hamulca postojowego już się skończył. chciałbym go wyregulować, a nie wiem gdzie się to robi? I jeszcze jedno pytanie... po przeskoku ilu ząbków dźwigni ręcznego koła powinny się zablokować>?? Z góry DZIĘKI
  17. Witam Posiadam renault megane 1 1.4 16v 1999r. Problem pojawił się 3 dni temu, mianowicie po odpaleniu meganki i przejechaniu ok. minuty samochód zaczyna szarpac, gdy dodaje gazu brakuje mocy. Silnik oddaje odgłos jakby miał zgasnac, lecz to nie dzieje się. Po zatrzymaniu się i odczekaniu ok. 2 minut samochód zaczyna normalnie bezproblemowo cały czas pracować. Usterka nie pojawia się przy każdym odpaleniu samochodu, najczęściej rano lub jeśli postoi z pół dnia. W czym moze być problem? Myślałem nad świecami zaplonowymi.
  18. Witam. Szukam od jakiegoś czasu pomocy w temacie, ale niestety nic konkretnego nie mogę znaleźć. Mianowicie palą mi się kierunkowskazy z taką prędkością jakby żarówka była spalona. Żarówki sprawdzone, masy również. Jest hak - był jakiś dodatkowy przerywacz ze stałym zasilaniem (niesprawny), więc go usunąłem i podłączyłem normalnie. Rozebrałem UCH czy jak tam się to zwie, lecz tam żadnych nalotów ani zimnych łutów. Może ktoś miał taki przypadek i wie o co chodzi, bo jest to dość denerwujące. Pozdrawiam P.S. Chodzi o Scenica ph1 98 rok 1.6
  19. Witam auto MIphI 1.6 8v LPG, z usunięty IMO. Było wszystko ok i nagle przestało palić, kręci pompa paliwa chodzi. Gdzie szukać przyczyny?
  20. Witam! Mam problem z swoją Meganką, od jakiegoś czasu przestał działać mi prędkościomierz i licznik kilometrów, zacząłem więc od czytania wielu wątków i sprawdziłem następująco: nowy czujnik przy skrzyni, drugi licznik, połączenia na kostkach i przy lewym kole i przy akumulatorze, napięcie przy kostce czujnika jest, wszystko bez skutku. Pewnie będzie kabel gdzieś przetarty tylko nie wiem od którego miejsca mogę szukać, ewentualnie z którego do którego miejsca mogę puścić nowy kabelek osobno żeby zobaczyć na jakim odcinku jest problem? Pozdrawiam
  21. Chcę po świętach skorzystać z tego, że mam wolne i zabrać się za przednie reflektory. Chodzi mi o wymianę żarówek na markowe bo mam włożone jakieś tungusramy za 7zł. Ale żeby był jakiś efekt, to chcę wyczyścić najpierw reflektory wewnątrz (nie mam tej gumy zabezpieczającej i syf leci mi do klosza, ale też i wykonać polerkę z żewnątrz bo nie są już idealnie przejrzyste. Prosił bym o podpowiedzi, sugestie, jak się do tego zabrać itp.
  22. WITAM Mam problem ze swoim autkiem, mianowicie padły mi przewody hamulcowe. Chciałbym je wymienić na miedziane i mimo prób pisania do różnych firm, nikt nie umiał mi wysłać kompletu tych przewodów, bo nikt nie znał ich wymiarów. I to moja prośba. Czy ktoś z was miał już doświadczenie z wymiana i może mi podać wymiary, aby mógł zamówić odpowiednie długości tych wężyków, bądz czy te od wersji COUPE pasują do wersji HATCHBACK. Moje autko to Megane rocznik 96 1.6 benzyna. Z góry dziekuję za wszelką pomoc.
  23. Witam wszystkich mam problem a dokładnie nie działa mi prędkościomierz w Megane coupe z 1998 z silnikiem 1.6 8V a reszta działa normalnie obroty są ile paliwa w baku też mam ale wraz z prędkościomierzem nie wyskakuje mi spalania co może być uszkodzone?? REGULAMIN 5.6 interpunkcja - mireczek01
  24. Witam. Posiadam Megane 1.4e 1998r i nagle wszedł na wyższe obroty, tak jakbym zredukował bieg, stracił moc i zapalily się wszystkie kontrolki. Zgasilem go i do tej pory nie odpala tylko kręci. Wszystkie płyny, oleje uzupełnione, lecz nie wiem kiedy był rozrząd wymieniany i to to podejrzewam jako przyczynę choć mam nadzieję że się mylę i nie przeskoczyl ani nic. Czytałem też że niby mógł masę zgubić czy coś takiego ale nie znam się i nie wiem jaka może być przyczyna. Proszę o pomoc.
  25. Witam. Od niedawna mam problem z moją megi, a mianowicie po pierwszym odpaleniu samochod po chwili jazdy zaczyna się dławic, pedał gazu nie reaguje, a nawet wzmaga hamowanie silnikiem, po dłuższej jeździe objawy występują żadko, lecz przy kolejnym odpaleniu często nie zapala za pierwszym razem. Dodam, że od dwóch lat nie wymieniałem filtru paliwa.
×