Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'Megane I phII'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
    • Samochody osobowe
    • Samochody dostawcze
  • Giełda
    • Sprzedam
    • Kupię / Poszukuję
    • Dodaj ogłoszenie
  • Elektroniczna książka pojazdu
    • Opinie i uwagi do działania moje.megane.com.pl
  • Działanie Forum
    • Działanie Forum
  • English section
    • General discussion
  • Wielkopolska's Tematy

Blogi

Brak wyników do wyświetlenia.

Brak wyników do wyświetlenia.

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Strona www


Jabber


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

Znaleziono 5446 wyników

  1. Czy jest możliwość zamontowania silnika 1.8 16v ze scenica 1/laguny 1?
  2. Mam pytanie, czy BSI z megane I ph1 będzie pasował i działał w megane I ph2? Chodzi o to że mam przedlifta z dobrym wyposażeniem ale zmęczonego bardzo życiem i mam też polifta w zdecydowanie lepszym stanie (blacha itp.) ale ubogi jak diabli Czy da się to przełożyć? Chciałbym przełożyć też el. lusterka, siłowniki drzwi (w polifcie brak centralnego) i kilka innych rzeczy z wyposażenia ;)
  3. Witam wszystkich. Od razu przyznam, tak wiem że to nie legalne źródło światła, bez homologacji itp.. nie mniej jednak chciałem sprawdzić jak to świeci i czy da się ustawić odcięcie linii światło cienia. Problem jednak w tym iż zakupione żarówki : https://allegro.pl/swiatla-h4-led-zarowka-mijania-drogowe-c6h4-7600lm-i7193764197.html po zamontowaniu w samochodzie nie zmieniają się ze świateł drogowych na mijania. Co ciekawe gdy podłączona jest jedna żarówka halogenowa a druga led zmiana mijania- drogowe następuje. Problem pojawia się gdy założone są obie żarówki led. Na desce rozdzielczej świeci się tylko i wyłącznie kontrolka od świateł drogowych i zmiana manetką powoduje jedynie nieznaczne różnice światła. Żarówki sprawdzane na zasilaczu działają poprawnie. I tu moje pytanie skierowane do Was, czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem, sam zmieniał na ledy i też się z tym spotkał? Będę wdzięczny za wskazówki. Marcin
  4. Witam proszę jak dziecku wytłumaczyć w jaki sposób sprawdzić wysokość tylniego zawieszenia i jaka jest prawidłowa wysokość. Czytałem o jakimś pliku sam naprawiam, ale nie potrafię do niego dotrzeć. Co do powodu moich zmartwień. Meganke mam od miesiąca, założyłem gaz ( butla w miejscu koła). Musiałem dokupić letnie koła, a że kolega miał do sprzedania w dobrym stanie opony 195/60/15 z 2010r, to je kupiłem i założyłem. Z opon się cieszyłem przez tydzień, do czasu kiedy do tyłu wsiedli koledzy z pracy (2 osoby po 100kg). Przy zakrętach w lewo zaczęło trzeć w tylnym prawym kole. Ściągłem koło i zauważyłem ślad na plastykowym nadkolu (fabryczne, kawałek plastyku w tylniej części)pewnie w tym miejscu ocierała opona. Założyłem koło zapasowe o roz. 185/60/15 i żona pojechała do pracy. Po drodze ponownie zabrała kolegów z tyłu usiadły te same osoby co poprzednio i tym razem już nic nie tarło. W tej chwili założyłem na tył 185/60/15 i nic nie ociera. Tak jak pisałem w samochodzie mam LPg w dodatku pełny bak paliwa, jest to pewne obciążenie. Nie daję mi pokoju sprawa, z wysokością tylniego zawieszenia. Chciałbym je zmierzyć i sprawdzić czy jest aż tak tragicznie. Jeszcze raz proszę jak dziecku wytłumaczyć w jaki sposób mam zmierzyć wysokość zawieszenie, ewentualnie jak dotrzeć do pliku z wytycznymi lub o przesłanie na maila. pozdrawiam z góry dziękuje i przepraszam
  5. Witam. Po dzisiejszych przebojach z nie działającą pompa paliwa, nie działającym zegarkiem oraz deska rozdzielczą, doszedłem do tego że przyczyna leży po stronie jednego przepalonego bezpiecznika 60A który mieści się w kupie z kilkoma innymi w podszybiu koło akumulatora (nawet nie wiedziałem że tam są bezpieczniki). Pytanie moje brzmi jak go wyjąć? Szarpalem podwazalem i nic, czy ten pomarańczowy plastik to jakieś zabezpieczenie? Wyciągał ktoś te bezpieczniki?
  6. Witam, Dzisiaj w mojej renówce zaczęła migać pomarańczowa kontrola "check engine" a parę sekund przed tym czułem jakby drgania podczas wciskania pedału gazu i spadek mocy. Po parunastu sek. kontrolka zgasła i potem znowu zaczęła migać i tak kilka razy. Silnik odpala itd., jednakże tak jakby go dławi co szczególnie można poczuć przy rurze wydechowej. Proszę pomóżcie. Co to może być? Silnik benzynowy 1,6 16V z gazem sekwencyjnym.
  7. Witam. Jakis czas temu zakupiłem auto jak w temacie. Pochodziło niby od fanatyka marki (jakbym go spotkał to nie ręczę za siebie). Jedyna usterka jaką clio pisiadalo byla uszkodzona przepustnica, obroty ok 2000. Po wymianie problem zaczął się w drugą stronę, silnik latał jakby miał wyskoczyć z samochodu, obroty od 700 do 0 i gasniecie. Od tamtej pory uszczelnilem kolektor dolotowy, nowe swiece, nowe cewki ngk, czujnik położenia wału, silniczek krokowy, czujnik temperatury powietrza dolotowego, map sensor, pompa paliwa, sondy lambda. Kazda część pochodziła ze sklepu nie ze szrotu. Po podpieciu kompa pokazuje dwa bledy stale: czujnik temperatury powietrza dolotowego, czujnik cisnienia w kolektorze. Może ktoś ma jakiś pomysł? Dodam że silnik bez kzfr. REGULAMIN 5.6 literki PL. - mireczek01
  8. Witam Czy taki przewód można zastosować za oryginalny który jest? Czy trzeba go jakoś zabezpieczać? Czy można tak przykręcić jak wygląda? Chodzi o połączenie z akumulatora do samochodu. Mowa o tym
  9. Witam u mnie jest taka sytuacja gdy zimą ruszam z miejsca, a jest ślisko i koła przednie w miejscu kręcą i zaświeca się kontrolka ABS-u i świeci się ta awaria z 10 15 min i później wraca do normy, może wy też mieliście taki problem pozdrawiam.
  10. Jak to dokładnie zamontować bo pomimo wciśnięcia do rantu uszczelki po kilku razach mi znowu wyleciało no i czy trzeba ten nit też jakoś montować?
  11. Witam. Z racji ze nie mogłem dodać do odpowiedniej kategori tego pytania to pisze tu. poszukuje już dłuższy czas „sportowego” wyglądu zderzaka przód i tył i progi do kompletu. nie chce niszczyć wygody jazdy w mojej Reni wiec rylko wizualnie chce jej dodać co nie co „gleby”. prosilbym o podanie ewentualnych stron albo sklepów w okolicy Krakowa +\- 40 km.
  12. Proszę o pomoc. Jak dostać się do wymiany skrzyneczki z modułem UCH w Megane I Ph II. Rozkręciłem pół deski rozdzielczej, ale nie mam pojęcia jak ją stamtąd wyjąć i podmienić na nową...
  13. Prosze o podpowiedź co to za cześć w reno megane 1.9dci 2003r
  14. Witam. Otóż postanowiłem się zarejestrować i spróbować szczęścia na forum Dodam, że poszukiwania na wszelkich forach nie przyniosły rezultatów. Wiele opisów, przydatnych porad itd. ale niestety problemu nie udało się rozwiązać. Mianowicie ... posiadam Megane I 1.6 16V (LPG) 107 Km Grandtour (lub jak kto woli KOMBI :)). Mam problem z niskimi obrotami zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku. Auto odpala bez problemu, po czym wchodzi na ssanie (około 1k obr.) a po rozgrzaniu obroty zaczynają spadać i falować w okolicach 500 a często znacznie poniżej, co przekłada się na gaśnięcie silnika lub mocne szarpanie. Dzieje się tak zarówno na benzynie jak i na gazie. Auto potrafi zgasnąć np. przy dohamowaniu na skrzyżowaniu. Problemem jest również niska prędkość maksymalna (lub tak mi się wydaje). Na chwilę obecną osiągam 100 k/h na piątym biegu przy 3 tys. obrotów. Dalej to już powolne rozpędzanie ale na wysokich obrotach. Czy to normalne osiągi ? Chyba nie Auto nabyłem w maju zeszłego roku i zawsze się tak zachowywało (nie sprawdziłem prędkości przy zakupie bo półosie były do wymiany...) W aucie sukcesywnie sporo było robione, od nowego sprzęgła (LUK) poprzez wspomniane półosie do chłodnicy włącznie (wymiana). W zeszłym roku miałem problem ze zbyt wysokimi obrotami na zimnym silniku. Wtedy pomogło czyszczenie przepustnicy oraz wymiana oringów (zakupiłem oryginalne). Dodam, że pomimo problemów z obrotami auto jest dość dynamiczne, silnik pracuje równo, nie szarpie. Komputer u mechaników nie wykazuje błędów. Nie chciałbym więcej inwestować dużych kwot bo auto powoli przestaje się opłacać :( Byłbym wdzięczny za pomoc i ewentualne porady
  15. Witam! Mam problem z Renią. Silnik który w niej siedzi to słynne 1.6 16v 106KM. Poczytałem parę tematów no i z pomocą pewnego kolegi "mechanika" wymieniliśmy te uszczelki na przepustnicy. Przy okazji wymiany uszczelek, wyczyściliśmy silniczek krokowy, (on to tak nazwał) "map sensor" (taki czujnik, który idzie z góry na kolektor dolotowy, ma mierzyć różnicę między ciśnieniem w dolocie a ciśnieniem atmosferycznym). Dodatkowo uszczelniliśmy silikonem łączenie między głowicą a kolektorem - wszystko jak w tutorialu. Przy okazji tej wymiany został również wymieniony termostat, bo się renia nie dogrzewała. Podsumowując, wymienione zostały uszczelki przepustnicy, termostat, po uszczelniane wszystko dookoła i poczyszczone. Problem polega na tym, że jak jest kompletnie zimna i się ją odpala (nie ma z tym najmniejszych problemów) to na chwile załapie i jeżeli nie da się jej gazu "nożnie" to zgaśnie. Jeżeli się ją potrzyma na obrotach przez jakieś 30s to wtedy prawie, że normalnie chodzi - dlatego prawie, bo też obroty raz 500o/min, raz 1000 o/min (nie więcej). Wymiany praktycznie nic nie dały, problem jak był tak jest. Jedyne co się poprawiło to spalanie, wg. komputera o 1.2l na 100km mniej. W sumie renia też lepiej jedzie. No i w końcu pytanie: co może być nie tak? Obstawiałbym silniczek krokowy, ale jak go wykręciliśmy się okazało, że ktoś go wymieniał - teraz jest "Magneti Marelli" z 2005r. Powinien chyba jeszcze być dobry? Macie jakieś pomysły? A no i bym zapomniał, filtr powietrza jest do wymiany - co w tygodniu uczynię, ale chyba on nie ma wpływu na niskie obroty? Pozdrawiam i liczę na pomoc, bo tracę siłę do tej Renii, a bardzo ją lubię i szkoda mi kiedy nie chodzi jak powinna, Random
  16. Witam Chciałbym prosić o pomoc w dopasowaniu zwijaka taśmy airbag. Problem polega na tym że nie wiem czy mam kupić sam zwijak czy cały pająk? Poniżej dodaję zdjęcia. Bardzo dziękuję za pomoc pozdrawiam
  17. Witam posiadam Renault Megane 1.616V 2002r z automatyczną skrzynią biegów ,w której występuje usterka, mianowicie gdy rozędze auto do prędkości ponad 60km/h skrzynia prawidłowo wchodzi na ostatnie przełożenie .W momencie gdy auto łagodnie rozpędza się do około 80km/h (2100-2200 obrotow na min)bieg przeskakuje na niższy i zapala się żółta kontrolka od skrzyni biegów z napisem auto.Wtedy wystarczy się zatrzymać zgasić i zapalić auto i jest ok.Chociaż lubi się to powtórzyć max do 3razy ,później jest ok.Usterka występuje głównie po dłuższym postoju auta i przejechaniu około 1-2km.Druga sprawa to auto ciężko kręci na rozruszniku.I nie wiem czy on tak musi mieć bo to automat czy to jakaś usterka. Moze jest ktoś na forum kto posiada taki model Megane to chętnie bym podjechał i porównał mój samochód z jego czy u mnie wszystko ok bo nie znam tego modelu to mój pierwszy automat Pozdrawiam Rafał REGULAMIN 5.1 Użytkownicy zobowiązani są do umieszczania swoich tematów w odpowiednich działach... - przeniosłem - mireczek01
  18. Witam, pierwszy raz mam styczność z megane ale nie w tym rzecz, w aucie był wymieniany silnik( k4m a 700), przed wyciągnięciem silnika było sprawdzane czy podaje paliwo i jest iskra i wszystko było ok. Po wymianie silnika na drugi z tym samym oznaczeniem i złożeniu wszystkiego do kupy (sprawdzane po 3 razy wszystkie czujniki czy są wpięte) auto straciło iskrę. Po podłączeniu do komputera nie pokazał żadnych błędów, a z komputerem nie miał problemu się połączyć. Ktoś wie gdzie szukać przyczyny? Czy jest gdzieś usterka której komputer może nie wyłapać?
  19. Koledzy dzisiaj sobie jechałem i autko nagle przestało pracować na 1 i 2 cylindrze. iskra jest na każdym cylindrze. przepinalem wiązkę wtryskiwaczy między 1 a 4 i 2 a 3 myślałem ze wtrysk nie chodzi. autko nadal nie pracowało na 1 i 2. świece z tych cylindrów czarne. cylindry 3 4 świece prawidłowe. po wyjęciu podłączonych cewek z 1 i 2 cylindra brak jakiej kolwiek zmiany w pracy silnika. przy jeździe tylko na 2 cylindrach pod obciążeniem (wciskajac np. mocniej gaz) w silniku rytmicznie coś stuka jak by ktoś młotem walił bardzo głośno jadąc bez obciążenia w silniku cisza. nie mam na razie jak zmierzyć kompresji. od dłuższego czasu miałem ślad oleju splywajacego po bloku silnika. wiem to wróżenie z fusów ale moze jakas podpowiedz, zawory ? uszczelka pod głowica ?
  20. Od jakiegoś czasu mam problemy z odpalaniem Meganki, czy to na zimnym czy ciepłym silniku, potrafi zaskoczyć za 2-5 razem. Czujnik położenia wału był wymieniany jakieś 1,5 roku temu. Gdy nie mogę odpalić z 3-4 próby, otwierając maskę i poruszając (jakby dociskając) kable które idą do tego czujnika- po tej czynności za każdym razem odpala od razu. Czyli mogę sądzić, że to ewidentnie wina kabli? Co tam może być nie tak? Może coś nie stykać? A czy zanieczyszczone świece też mogą być problemem?
  21. Witam. Jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie. Ostatnio zaglądając pod maske mojej megi zauważyłem nieudolnie zaizolowane kable od jakiegoś czujnika. Próbowałem je zalutować i zaizolować ale kable okazały się za krótkie więc stwierdziłem ze wymienię wtyczkę. Czy ktoś wie ci to za czujnik bo nie wiem o jaką wtyczkę pytać w motoryzacyjnym? Na zdjęciu kabelki od niego są zaizolowane czerwoną taśmą...
  22. Witam Panowie. Szukam uszczelek szyb bocznych montowanych na rantach drzwi, w moich widać już ślady utlenienia i widać wybrzuszenia a na dodatek nie przylegają dobrze do szyb, więc woda leje się gdzie może. Może ktoś już kupował takie uszczelki i wie gdzie mogę je dostać. Pisałem do dość szerokiego grona posiadaczy aut na części lecz nikt nie sprzedaje bez całych drzwi dlatego chcę kupić nowe. Chodzi mi o takie uszczelki Za pomoc z góry dziękuję.
  23. Witajcie Pacjent, to Megane I phII, 1.6 16V 107 KM, 1999 r Dziś wyjeżdzając z domu włączyłem światła. Po kilku sekundach (akurat w tym momencie włączyłem wycieraczki, żeby sobie szybę przetrzeć, ale wątpię że ma to coś ze sobą wspólnego) zgasły mi mijania. Teraz mam tylko pozycje i długie. Przeciwmgłowych nawet nie sprawdzałem. bezpieczniki F29 i F31 (10A) są sprawne. Gdzieś na forum czytałem, że jest jeszcze F22 (60A) w komorze silnika, ale nie mogłem go znaleźć. Nie jest to wersja skandynawska i nie mam przekaźników ponoć. Chciałbym obejść ten przełącznik zespolony, czyli zewrzeć we wtyczce te piny, które odpowiadają za włączenie krótkich świateł. Pomógłby mi ktoś? Wiecie, które piny zewrzeć może ? poniżej zdjęcia: dzięki z góry, pozdrawiam
  24. Mam to autko od niedawna i zastanawiam się, czy wszystko ok? Mianowicie po dojechaniu do pracy rano i zgaszeniu silnika wentylator włącza się po chwili (chyba 1. stopień, bo dość cicho, ale słyszalnie) i tak pracuje dobre parę minut, może nawet z 10 minut czasami, w każdym razie dość długo. Czy to jest normalne, że aż tyle czasu potrzeba na ochłodzenie silnika o te kilka stopni? Temperatura na wskaźniku waha się w przedziale jak na zdjęciu, nigdy nie jest wyżej, nawet w czasie obecnych upałów. Termostat ładnie puszcza, węże nie są twarde, a płynu jest max i nie ubywa.
  25. Witam. Posiadam Megane 1.6 16 v ma problem z odpalaniem na zimnym silniku I chciałbym sprawdzić czujnik temperatury silnika na forum czytałem że podobno są 2 ale nie mogę je znaleźć był bym bardzo wdzięczny za pomoc.
×