Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'Megane II phI'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
  • Giełda
  • Elektroniczna książka pojazdu
  • Działanie Forum
  • English section
  • Wielkopolska's Tematy

Blogi

Brak wyników do wyświetlenia.

Brak wyników do wyświetlenia.

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne
  • Sport

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Gagu-Gadu


Strona www


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

Znaleziono 10576 wyników

  1. Witam, temat poruszany wiele razy ale nie znalazłem nigdzie odwzorowania mojego problemu. Auto to Megane ii ph1 1.6 16v Samochód nie odpala, ale nie tak jak u wszystkich przy takim komunikacie ponieważ u mnie rozrusznik kręci. Blokada kierownicy działa blokuje i odblokowuje bez problemu. Zauważyłem że normalnie podczas próby odpalania wspomaganie załącza się już w momencie w którym auto odpala. A teraz podczas próby odpalania kierownica jest odblokowana ale bez działającego wspomagania. Co ciekawe gdy włącze ten "twardy" zapłon (nie wiem jak się nazywa) czyli hamulec auto na biegu i start to wtedy wspomaganie załącza się bez problemu. Problem pojawił mi się już jakiś czas temu ale po przejrzeniu skrzynek z bezpiecznikami oraz dokrecilem wtedy ta śrubę od blokady kierownicy bo była luźna nadal nie odpalał po czym odłączyłem akumulator na 10min i auto odpaliło - problem znikł aż do dzisiaj. Dodam jeszcze że dziś po walce takiej jak ostatnio i kilkudziesięciu próbach odpalania przestał mi się pokazywać ten komunikat steering not locked. Wczoraj też podczas jazdy na ułamek sekundy zapaliła mi się kontrolka od poduszek i zgasła. Poniżej film z przypadłością. REGULAMIN pkt. 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER...-mireczek01 Było ładnie i przejrzyście a teraz jest brzydko
  2. Witam!! Posiadam megane 2 sedan 1.6 16 V 112 KM 2008r, planuje wymienić pasek wielorowkowy+ rolka + napinacz,tylko zastanawiam się jakiej firmy wybrać pasek np.contitech lub gates ale rolka lub napinacz ,zbyt duże różnice w cenach ,proszę o pomoc.pozdrawiam
  3. Szukam używki, ale trudno się zorientować na czym się skupić... Z tabliczki da się odczytać: 360800 H 379162 HC50077775 01386 5439 970 0027 Silnik 1,5dci 74kW(101KM) / 2005r. Szukać pod jakimś konkretnym numerem? Czy jest jakiś klucz?
  4. Witam, na wstępie powiem, że szukałem i szukałem i może faktycznie ale i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie... Jeżeli istnieje to z góry proszę o podrzucenie tematu odnośnie wymiany wentylatora nawiewu. Już kilka tygodni temu zaobserwowałem głośne chodzenie na 3 i 4 biegu nawiewu, byłem u specjalisty od elektryki na ul. Balickiej w Krk i diagnoza była jednoznaczna... kończy się wiatraczek a mianowicie jego łopatki czy jak to inaczej tam nazwać... a dzisiaj jeszcze przez moment chodził później już na żadnym biegu nie nie było słychać i żadnego nawiewu:( I tu moje pytane czy żeby wymienić owy wentylator potrzeba ściągać całą deskę rozdzielcza czy jest jakiś inny sposób na wymianę?? Dodam że bardzo pilne gdyż zima tuż tuż.. Będę wdzięczny za każdą nawet najmniejsza podpowiedz:)
  5. mam problem z pynem chłodzacym , po właczeniu silnika/ zimny/ jest wyciek - kropla płynu pod termostatem wyciek jest może nie duzy bo po nagrzaniu silnika jest tam sucho / płyn odparowuje/ ale pozostaje osad ubytek płynu to 1litr na 1000km czy to wyciek z połączenia tam gdzie jest termostat, czy może z pompy wody gdzie jest wyciek jezeli cieknie z pompy wody?? jak to sprawdzić? czy w tym silniku układ ma odpowietrzniki czy nie , gdzie sa ?? megane 2 1,6 16v 2003 może jakieś fotki, szukałem ale nic nie mogłem znaleść na temat tego silnika
  6. Witam auto mi gaśnie przy odpalaniu (na poczatku był tylko klekot i odpalał a dzisiaj przeważnie zaklekocze i zgaśnie z 1-2 razy i dopiero odpala) .. ok czytałem że to może być KZFR ale było wymieniane jakieś rok temu.... ale posta głównie piszę dlatego że doszedł nowy objaw a mianowicie auto gaśnie na biegu jałowym ale nie ma problemu gdy są wyższe obroty (objaw z gasnięciem pojawia się od czasu do czasu.. zgasnie kilka razy i mu przechodzi) ... czy to gaśnięcie może mieć związek z tym klekotaniem przy odpalaniu ? u mnie w mieście mechanicy to tragedia...nawet nie potrafią ręcznego dobrze zrobić - i chyba bede musiał wybrać się do wiekszego miasta
  7. Witam wszystkich Mam problem z tylną klapą -bagażnikiem w Megance mojej żony. Po uruchomieniu silnika siłownik otwiera bagażnik, czasami kilka razy pod rząd się otwiera mimo prób jego zamknięcia. Czy ktoś się spotkał z takim objawem?! Wszystkie rady mile widziane. Pozdrawiam [ Dodano: 2010-09-17, 20:24 ] Nikt się z tym nie spotkał? może to wina systemu "hands free" ???
  8. Witam! Mam kłopot otóż muszę wymienić przekaźnik pompy paliwa ale nie wiem a raczej nie potrafię go znaleźć w moim samochodzie pomóżcie, mam renault megane II z 2003r hatchback, Po prsotu nie mogę odpalić auta zapal i gaśnie, pompa chodzi ale przy kręceniu chodzi na pół gwizdka kiedy podłączyłem pompę do gniazda zapalniczki 12v - kablem zwykłym - to auto pali od ręki, doszedłem do wniosku że coś chyba z przekażnikiem który podaje za słabe napięcie na pompę. POMOCY!
  9. Witam, powoli przychodzi czas na wymianę przednich hamulców. Pomyślałem, żeby dać coś większego. Aktualnie Megana stoi na 17 calowych fabrycznych felgach i tarczach 280mm przód. Z tego co wyczytałem można łatwo dac 300mm tarcze od Scenica (rozstaw 4x100), przy czym wymieniamy też jarzma (+klocki do Scenica), ale zaciski zostają te same. Jako, że zaciski są trochę "biedne" to myślałem nad 2 tłoczkowymi z Espace III 3.0 V6, tyle że są na tarcze 305mm. Próbował kiedyś ktoś coś podobnego złożyć? Mój plan to tarcze 300mm 4x100 ze Scenika, jarzma ze Scenika i zacisk z Espaca III 3.0 V6 jak podejdzie pod jarzmo, a jak nie to może zaryzykuje dać jarzmo i zacisk z Espaca mimo, że na tarcze 305mm, a nie 300mm (rantu na pewno nie będzie...) Idealnie byłoby dać tarcze 305mm, ale znaleźć w rozstawie 4x100 jest ciężko, a jak są to ceny astronomiczne. Pisałem już nawet do Mikody czy robią takie, ale niestety takich dużych nie odlewają... więc specjalne zamówienie, czy zakup tarczy bez otworów nie wchodzi w grę. Przerabianie tarczy z Espaca z 5 śrub na 4 też nie wchodzi w grę, bo to już jest rzeźba... W weekend będę próbował odwiedzić pobliski złom francuzów. Może coś uda się skompletować. Jak na razie rozesłałem zapytania na allegro o rozstaw otworów jarzma od Espace III 3.0 V6 Pozdrawiam Dodano: 01 mar 2015 - 19:51 Korzystając z katalogu tarcz brembo sprawdziłem wszystkie wymiary (Megane II 2.0t 280mm vs Scenic II 2.0t 300mm) i zamawiam właśnie zestaw tarcz na przód od Mikody numer katalogowy 1744 w specyfikacji GT - nacinane, nawiercane i malowane. Mam ich produkt na tylnej osi od 2 lat i jestem zadowolony, także zaufam im i tym razem. Zaciski z jarzmami od Scenic'a II na tarcze 300mm też już kupione i czekają na piaskowanie, malowanie oraz wymianę uszczelek. Trafiło na system BOSCH (w późniejszych latach ATE). Pozostaje zamówić klocki. Zaciski dwutłoczkowe od Espace III 3.0 V6 niestety nie podejdą pod jarzmo od Scenic'a z powodu innego rozstawu prowadnic. Zastosowanie jarzma z Espaca raczej nie wchodzi w grę, ponieważ wymiary tarczy są inne, więc jarzmo będzie inaczej pozycjonowane wobec tarczy. Ten temat niestety odpuściłem, bo nie chce mi się bawić w adaptery czy przerabianie tarczy itp. Wrzucę jakieś fotki jak zmontuje to już na aucie. pozdrawiam
  10. Drodzy, Mój problem polega na tym, że miałem spadające u falujace o obroty na jalowym i czkawki przy zmianach biegów, postanowiłem przeczyscic przepustnice. Okazało się, że była konkretnie zasyfiona sadza więc ja dokładnie oczyscilem. Po czyszczeniu tak na dobra sprawę spadające obroty i czkawki zniknęły tylko obroty na jalowym na ciepłym silniku stoją na 1000, a dodatkowo po dodaniu gazu na postoju obroty się zawieszaja na 1400 i bardzo powoli spadają. Podczas jazdy na biegu nic dziwnego sie nie dzieje. Przejechane mam juz z 400km i nic sie nie zmienia. Różnica po czyszczeniu jest odczuwalna w reakcji na gaz itd Ale wyżej wymienionych objawów mechanicy nie potrafia zdiagnozwac "jeździć pewnie się samo uspokoi". Macie może jakieś wskazówki? Czy może uwalilem przepustnice podczas czyszczenia ?
  11. Witam Mój problem. Nie działają światła cofania. Bezpiecznik sprawny (ten w komorze silnika), żarówki sprawne, instalacja sprawna (po połączeniu w kostce czujnika kabelkiem "na krótko" światła zaświeciły). Moje pytanie dotyczy trzeciego kabelka w kostce, tego białego, do czego on jest. Jeśli ktoś ma schemat elektryczny to byłbym wdzięczny za udostępnienie (w schematach znalazłem tylko czujniki dwupinowe). Drugie pytanie (może głupie) dotyczy samej skrzyni. Mam wersję 6-biegową z wstecznym "do góry i w przód", wszyscy tak mają?, bo w książce serwisowej jest pokazana wersja chyba NDO z wstecznym za szóstką "w dół". Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.
  12. Witam Jak na filmiku. Samochod odpali wtedh jak trzymam gaz wciśnięty oporowo. Jak puszcze to gasnie. Co moze byc przyczyna?
  13. Witam, niestety na amen rozpadło mi się zamknięcie schowka pasażera. Mam więc pytanie. Czy schowki są wszystkie takie same, czy różniły się one wedle wersji wyposażenia? Czy schowek z megane phII będzie pasował do phI? Pozdrawiam.
  14. Witam posiadam megane II z 2004 roku 1.5 DCI 82km . Problem tkwi w powietrzu w paliwie przed gruszką do pompowania paliwa gdy ponpuje to powietrze wychodzi z baku i idzie przed gruszkę do filtra paliwa samochód bardzo dobrze zapala na ciepłym na zimnym troszkę gorzej ale zawsze za 1 razem . Proszę o odpowiedz czemu pojawią sie takie bąble w paliwie i co może być przyczyną.
  15. Witam szanowne grono. Chciałbym prosić o porady gdzie szukać problemu. Silnik jak wyżej 1.4 16v 80km. Problem jaki występuje to zaraz po uruchomieniu silnika jazda jest praktycznie niemożliwa. Praktycznie silnik nie chce wejść na obroty. Ale gdy sobie tak trochę po pyrka można jechać, temp łapie fajnie szybko. Do 2 tyś normalnie wchodzi na obroty ale powyżej jakby coś go trzymało, taki 30% spadek mocy, jak by coś zatkane, ni cholery nie wiem. Silnik pracuje równo nie przerywa, świece wymienione, tylko to dławienie. Kupiłem skaner obd ale nic nie wykazuje, zero jakich kolwiek błędów. Dla pewności byłem też podłączyć pod kompa u elektromechanika ale też nic nie pokazało. Jakiś czas temu, wyskoczyłem na obwodnicę i pożądnie ją przegoniłem, problemy praktycznie ustały, począwszy od problemie jazdy na zimnym do braku mocy powyżej 2 tyś obrotów. Ale niestety to tylko tak z 2 tygodnie był spokój, później wszystko wróciło. Komp nic nie pokazuje może to przy pchany katalizator? Dodam jeszcze że małżonka jeździ krótkie odcinki.
  16. Witam Mam megane II phI 2.0 benzyna 2002r Około 2 tyg. temu wyskoczył check engine + service, próbowałem skasować go odpinając akumulator na kilka minut, nie pomogło. Pojechałem do elektryka żeby sprawdził co to za błąd, podłączył pod komputer wyszło, że sonda lambda nr 1, błędu nie mógł skasować. Elektryk wymienił mi ją na używaną, błędu nie było. Pojeździłem autem z 2tyg. i znowu check + service. Kupiłem elm bluetooth pokazuje P0136 O2 Sensor Circuit Malfuncton (bank 1 sensor 2). Według tego co wyczytałem to druga sonda lambda. Nie można go skasować, świeci się na stałe. Może zrobiłem błąd kupując używaną sondę tylko, że wg obdII chodzi tym razem o sondę nr 2. Auto czasami po odpaleniu zgaśnie ale bardzo rzadko, albo obroty lekko zafalują. Nie czuję żeby osiągi spadły albo spalanie wzrosło. Co robić dalej? Mechanik czy mogę coś samodzielnie zrobić?
  17. Witam serdecznie powoli zbliża się czas w której trzeba będzie wymienić w moim samochodzie maglownice. Ceny maglownic wahają się w granicach 500 zł. Jednak jaki może być koszt samej wymiany ? Trzeba zwrócić na coś szczególną uwagę ? Jestem z okolić Łodzi, polecicie jakiegoś dobrego mechanika do tej roboty ? Pozdrawiam Bartek.
  18. Witam wszystkich, pacjent to Megane 2 Grandtour 2004 silnik 1.6. Mam problem z przednimi szybami, a mianowicie szyba od kierowcy w ogole nie dziala ( swieci podswietlenie przycisków) natomiast szyba pasazera opuszcza sie stopnio ( ciągłe opuszczanie i podnoszenie działa po zakodowaniu, po wyłączeniu samochodu i włączeniu na nowo mamy stopniowe działanie). Tylne szyby działaja bez zarzutu. Na pewno wykluczyć mozna przyciski otwierania szyb, przerzuciłem tylne na przód i jest tak samo. Czy moze to byc jakis bezpiecznik albo przekaznik ? Mial juz ktos podobny problem ?
  19. Witam, Nie działa mi podgrzewanie tylnej szyby przy przycisku lamkpa sie zapala ze podgrzewanie jest włączone i na tym koniec. Nie stwierdziłem innych usterek elektroniki-elektryki wiec to chyba nie bezpiecznik. po jakim czasie lampka przy przycisku??????????????? [ Dodano: 2010-12-27, 19:06 ] pojakims czasie lamka przy przycisku gasnie. Wie ktos moze jak z tym sobie poradzic????
  20. Witam, Zauważyłem że po wymianie rozrządu słuchać takie "pyrkanie" w rurze wydechową jakby wypadanie zapłonu dzieje się to na wolnych obrotach, obroty potrafią zadrżeć(wskazówka) dzieje się tak na PB i LPG. Silnik pod obciążeniem ma moc, oraz nie mryga check silnika. Czy ktoś miał podobny problem? Gdzie szukać przyczyny? Czy winna może być "leniwa" sonda lambda, mechanik na komuterze sprawdzał i pracuje niby dobrze. Dziękuję za odpowiedź
  21. Witam, czy klamka ze scenica II phi z modułem hands free będzie pasować do mojej meganki z takim samym modułem? Potrzebuję a na portalu nie ma.
  22. Witam, spotkała mnie dzisiaj niespodzianka z błędem STEERING FAULT, czytałem trochę to co było na forum ale nie widziałem podobnego przypadku do mojego. W trakcie jazdy (na szczęście na parkingu) auto zgasło mi na zakręcie i już odmówiło posłuszeństwa (chwile przed tym zdarzeniem odczułem utratę mocy). Auto ma prąd - radio i inne rzeczy działają ale nie odpala - nie kręci w ogóle ktoś ma pomysł co może być na rzeczy? auto uziemione na parkingu
  23. Witam. Mam Megane 2 z 2004r. 1.5dci. sprężarka Delphi nr 8200316164 01140017.Nie tak dawno,zauważyłem,że na kole pasowym sprężarki ,mam luz.Pomyślałem,że łożysko do wymiany. Po wymontowaniu sprężarki z pojazdu,okazało się ,że to nie łożysko jest zużyte,tylko trzpień-osadzenie łożyska jest zatarte. Wygląda to w ten sposób,jakby łożysko się zatarło,i trze o trzpień. Słyszałem,że to typowa usterka tych sprężarek w meganie. Czy ktoś próbował to jakoś regenerować? Co sądzicie,o zastosowaniu kleju Loctite 603 ?.Oczywiście,bym wymienił łożysko na nowe,i klej zastosował. W sumie,sprężarka jest szczelna,przebieg to 105 tys.km Proszę o jakieś sugestie,może jest inny sposób na zlikwidowanie tego luzu. Pozdrawiam.
  24. Witam, ze względu na perturbacje... zostałem przyciśnięty do nabycia CLIPA. Na alegro są różne, a włąściwie w różnych cenach. Czasem od jednego sprzedawcy są po 1100 i po 800 z tym samym opisem i zdjęciem. Jaki potrzebuję aby móc programować wtryski, badać warunki pracy itd... taki który nie ograniczy mnie warsztatowo w niczym podczas walki z moim samochodem. Czy ten jest ok?? http://allegro.pl/renault-can-clip-v127-fv23-gwarancja-i3373863635.html czy ten się czymś różni?? http://allegro.pl/renault-can-clip-v127-fv23-gwarancja-i3373863624.html
  25. witam, mam następujący problem otóż na wolnych obrotach auto zaczęło szarpać, oraz widać ze wskazówka od obrotów delikatnie drga faluje. problem występuje na pb i lpg. Wczym może leżeć problem. dodam ze mialem czyszczona przepustnica(oringi na przepustnice zostały tez wymienione), i wymieniony został wężyk podciśnienia który idzie do mapsensora lpg.(wężyk wymieniłem bo stary był sparciały i puszczał lewe powietrze czyli tak jakby go nie było). dodam ze świece wymienialem 1miesiac temu. W czym może leżeć problem ? Czy możliwe że komputer zaadaptowal się wcześniej do nieszczelnego wezyka podciśnienia i dlatego teraz poszarpuje i potrzeba czasu żeby na nowo zaczytał ustawienia? a może trzeba zrobić adaptację clipem przepustnicy ? dziękuję za pomoc i odpowiedz
×
×
  • Utwórz nowe...