Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'Megane III phI'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
  • Giełda
  • Elektroniczna książka pojazdu
  • Działanie Forum
  • English section
  • Wielkopolska's Tematy

Blogi

Brak wyników do wyświetlenia.

Brak wyników do wyświetlenia.

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne
  • Sport

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Gagu-Gadu


Strona www


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

Znaleziono 3574 wyników

  1. Witam, w mojej Megane po uruchomieniu rano zauważyłem taki dźwięk słyszany tylko z zewnątrz: czy to może być zużyte łożysko np. alternatora? Nie ma żadnych komunikatów o błędach, autem normalnie dojechałem do pracy (30km) Mogę spokojnie wrócić, czy to coś poważniejszego? VIDEO0091_1280x720.mp4
  2. Witam. Meganka 3 1.6 110km Mam taki dziwny dźwięk. Nie zawsze jest słyszalny, a jak już to na wolnych obrotach i czasem na 1500 obrotów. Nie jest głośny, delikatny wręcz ale jest. Mam 190tyś 500km nalatane. Raczej to nie panewka? A może te silniki pracują tak dziwnje. Mocy nie brakuje, żadnych problemów. Podaje filmik, nagrany bezpośrednio w lewym nadkolu przy samym dole. Słychać również na górze. Dodam, że na 90% rok temu slyszalem ten dam dźwięk, więc jest bez zmian. 20191016_182244.mp4 Nikt nic? Kompletnie nikt nic nie przypuszcza? Znalazłem na Youtube filmik z identycznym przypadkiem i ludzie mówią że to KZFR tłucze
  3. Witam, Ostatnio w mojej Megance 1.5 dCi 105KM z 2010r, jeszcze bez FAP :) 150k km, zaczął się pojawiać komunikat: "Skontroluj układ wtrysku paliwa" i czasem komunikat: "Skontroluj regulator / ogranicznik prędkości". Początkowo zignorowałem to, bo po przejechaniu kilku - kilkunastu kilometrów i po ponownym uruchomieniu silnika wszystkie komunikaty znikały. Niestety, dzisiaj żona nie mogła uruchomić silnika. Dopiero za 6 razem silnik się uruchomił. Zauważyłem też, że jeśli zaczekam na ukończenie wszystkich testów i pojawienie się OK na wyświetlaczu, to silnik odpala od razu i komunikat się nigdy nie pojawia. Zauważyłem też, że z miesiąc temu, gdy nie zaczekałem na OK i natychmiast po uruchomieniu silnika (naprawdę od razu, po ułamku sekundy) ruszyłem do tyłu, to komunikat się pojawił. Po kilku km zatrzymałem się, wyłączyłem silnik, czekanie na OK, restart, i brak komunikatów... Sprawa wygląda dziwnie, bo niedawno, ze dwa tygodnie temu byłem na przeglądzie w ASO i nic nie mówili o komunikatach, błędach, kasowaniu (za to wymienili cały wahacz, bo podobno nie da się wymienić samego sworznia . Kilka dodatkowych informacji: ok. rok temu, jesienią, zatkał mi się odpływ w podszybiu. Tak, wiem, moja wina. Trzeba było wyczyścić wcześniej. Efekt znany. Woda na podłodze i chlupotanie w grodzi. Od tamtego czasu nie było innych "niespodzianek". Tankuję na BP i sporadycznie na Lotosie. Jestem umówiony na piątek na wizytę w ASO na sprawdzenie komunikatów. Za diagnozę ASO życzy sobie 200zł. :angry: Przeczytałem chyba wszystkie posty o tym błędzie, ale nadal nie jestem pewien, na co zwrócić szczególną uwagę w rozmowie z mechanikami z ASO. Czy mógłbym prosić o kilka sugestii? Dzięki.
  4. Cześć, Parę dni temu znalazłem w Radomiu taką oto megankę: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-1-4-t-130-km-klimatronik-2xpdc-2-kpl-kol-idealny-stan-serwis-aso-ID6CvpOt.html#map Dzwoniłem już do gościa, ponoć sprowadzona miesiąc temu. Na pytanie czemu nie sprzedaje na oryginalnych blachach odpowiedział że ponoć tak wygodniej dla kupujących. Z krótkiego researchu po numerze telefonu wychodzi mi że to drobny handlarz, znalazłem dwie jego aukcje, jedna z 2016 (skoda) i jedna z 2017 (audi). Nic ponadto. Sprawdzenie VINu też nie dało negatywnych rezultatów, w miarę się zawartość zgadza. Podejrzanie słabe są jednak zdjęcia (nie ilośc, tylko ich jakość). Dwie prośby mam do szanownych forumowiczów: - dajcie proszę znać jak to ogłoszenie wygląda z Waszego punktu widzenia - może ktoś z Was mi powie na jaki kolor wskazuje ten kod z VINu: Bodywork paint TEGNE oraz Paint code TEHNK? Jeśli na wstępnych oględzinach nie wyjdzie nic podejrzanego, to zaprowadzimy auto do mechanika. Ale przedtem wolę podpytać bardziej doświadczonych użytkowników.
  5. Witam, mam problem w postaci braku stop w lewej tylnej lampie Renaty. Wciskając stop reaguje mi prawa lampa i trzeci stop w klapie. Drugi żarnik w żarówce odpowiadający za postojówkę działa prawidłowo. Uprzedzając wątpliwości, wyeliminowałem temat żarówki. Dla pewności kupiłem nowe 2 żarówki i naprzemiennie umieszczałem je w obu kloszach. Doginanie blaszek doprowadzających prąd też niczego nie dało. Na pierwszy rzut oka nie widać, żeby jakikolwiek kabel był przecięty. Czy jest możliwe żeby padł jakiś przekaźnik, ewentualnie coś nie tak z wkładem lampy? Nie skłaniam się do bezpiecznika, wydaje mi się, że gdyby to był bezpiecznik nie działał by żaden stop.
  6. Czy ten element przy 120 tyś przebiegu auta może stukać na listwie? Chyba to nie normalne przy tym przebiegu.Na kostce i nierównościach jest tragedia. Dzisiejsza diagnoza wskazała na luz (łączniki stab końcówki drążków i owa przekładnia).
  7. https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-2-0-tce180km-gt-gwarancja-przebiegu-led-parktronic-klimatronic-kubelki-ID6CwZmF.html Obczaji ktoś??
  8. Czy są gdzieś dostępne takie spryskiwacze mgłowe, do Megane 3 ? Ostatnio widziałem w akcji taki spryskiwacz w Focusie znajomego , po prostu rewelacja. W Fordzie wystarczy wymienić sama końcówkę spryskiwacza ( groszowa sprawa nawet za oryginał) i ma się dużo lepsze zraszanie przedniej szyby. Czy do Megane 3 można dobrać jakieś takie dysze mgłowe?
  9. Witam. W swojej megane III rok prod. 2010 mam aktywne światła do jazdy dziennej. Od jakiegoś czasu przy przełączniku ustawionym w pozycji AUTO światła nie przełączają się automatycznie, tylko przez cały czas włączone są światła mijana. Przy włączniku ustawionym na pozycję 0, światła do jazdy dziennej działają. Próbowałem świecić latarką w czujnik zmierzchu ale bez efektu. Wcześniej światła działały normalnie. Gdzie szukać przyczyny?
  10. Witam Robił ktoś z was na Śląsku chipa u jakiegoś sprawdzonego tunera który ma doświadczenia z ta jednostka? Ile to kosztowało i jakie były wyniki? Przy okazji czy sprawdzali stan turbo i innych kluczowych podzespołów!
  11. Cześć, czy ktoś z Was spotkał się z problemem śmierdzącego pasa bezpieczeństwa w Megane III? Auto salonowe z 2009 r. od nowości w moich rękach, dbam jak mogę, nie wsiadam w brudnych ubraniach, spocony itp. Także ten trop odpada. W ASO (Auto Compol w Poznaniu na Kazimierza Wielkiego) zleciłem sprawdzenie szczelności w słupku czy nie zbiera się tam wilgoć i okazało się że wszystko jest suche i szczelne. Całe wnętrze auta było wyprane we wakacje w specjalizującej się w tym firmie, wymieniony został filtr kabiny na nowy, zdezynfekowana klima, gdyż starałem się wyeliminować wszystkie inne możliwe źródła smrodu starych noszonych latami skarpet. Ewidentnie gdy obwąchuje pas kierowcy wyczuwam tek skarpetowy smród. Denerwuje strasznie mieć źródło takiego zapachu podczas jazdy na wysokości głowy... Czy rozbieraliście sami słupek? Może posiadacie jakieś tutoriale? No i przede wszystkim co dalej? Są jakieś sposoby na czyszczenie. Czytałem tylko że mocna chemia odpada. Może spróbować myjką parową? A jeśli nie czyszczenie to co z wymianą? Szukałem po katalogach części i znalazłem kody pasa i napinacza: 868850008R, 868856411R ale dostanie nowego na allegro jest niemożliwe. Google także nie przynoszą wyników z ofertami sprzedaży. Jeśli ktokolwiek spotkał się z tym problemem, będę mega wdzięczny za podzielenie się rozwiązaniem lub jakimikolwiek radami co mogę zrobić aby pozbyć się tego smrodu... Obecnie najchętniej nie zapinałbym pasa, inaczej jazda jest mega nieprzyjemna. Neutralizatory, zapachy samochodowe nic nie dają... :(
  12. Witam. Mam pytanko odnośnie pasów bezpieczeństwa w trakcie jazdy wyskakuje błąd nie zapietych pasów i dość głośny dźwięk chociaż pasy są zapiete. Prosiłbym o poradę co z tym zrobić. Dzięki z góry.
  13. Witam, Jakiś czas temu chciałem skontrolować poziom oleju i okazało się, że ten plastikowy bagnet połączony z korkiem jest pęknięty. W związku z tym mam trzy pytania. 1. Czy taki zamiennik będzie pasował? 2. Czy bagnet od 1,4 TCE jest taki sam jak w 1,6 16V? 3. No i najważniejsze - jak wyciągnąć tę część, która została wewnątrz? Dziękuję i pozdrawiam.
  14. Witam, Proszę o wsparcie techniczne w problemie ze złym wskazaniem temperatury zewnętrznej. Wskazania jakie mam wahają się w granicach 30 do 50 stopni. Czy to raczej czujnik czy jakaś może złączka i stąd złe wskazania? Pewnie ma to wpływ też na używanie klimatyzacji. Jak ktoś może coś podpowiedzieć będę wdzięczny. Pozdrawiam
  15. Witajcie , po pierwszym podpięciu clipa od zakupu auta w celu sprawdzenia błędów , ich wykasowania i sprawdzeniu możliwości włączenia świateł dziennych (niestety włączyły się tylko światła mijania więc została ta opcja wyłączona) nastąpiła awaria otwierania klapy bagażnika. Najpierw myśleliśmy że to może związane będzie z tym że umyłem auto nieco przed podłączeniem a że w dodatku było zimno to awarii uległ przycisk w klapie , zamek lub coś przymarzło. Po tygodniu podłączyliśmy ponownie clipa w celu sprawdzenia co jest nie tak i jest zero błędów jak również brak możliwości naprawy niedziałającej klapy z efektem zmknięcia od środka. Efekt jest taki że cały czas pali się dioda przy zamykaniu auta od wewnątrz a auto jest otwarte i nie zamyka klikając na ten przycisk a klapa bagażnika jest cicha , zamknięta i nie reaguje na nic. Clipem można ją otworzyć jak również clipem można zamknąć auto tak jakby od środka. Auto pracuje normalnie otwiera się i zamyka z kluczyka oprócz klapy bagażnika która cały czas jest zamknięta. Stary przycisk w klapie był suchy i czysty ale wymieniłem na nowy gdyż pękł w nim zatrzask trzymający go w klapie , podmieniłem też sam zamek na sprawdzony używany i zero reakcji. Wiązka wydaje się cała . Zadzwoniłem do serwisu opisując problem i Pani tam pracująca stwierdziła że podłączą auto u siebie sprawdzając co mogło ulec uszkodzeniu więc podjechałem ... ale przyjmował mnie Pan który stwierdził że tego nie sprawdzą podpinając się programem , auto musi zostać w celu sprawdzenia najpierw wiązki i ewentualnie modułu (koszt takiej weryfikacji to 700-1000 zł) koszt wymiany wiązki od klapy to 10000 zł , natomiast jeśli to będzie moduł to tego w aucie nie przeprogramują na nowo tylko trzeba będzie założyć nowy koszt 1600 zł + chyba programowanie i chyba + robocizny do podanych cen. I teraz pytanie do Was czy mieliście podobny przypadek , czy można gdzieś poza serwisem przeprogramować moduł lub kupić jakąś pasującą używkę. Bo jak mam mieć auto bez możliwości otwierania normalnie bagażnika to ...
  16. Witam. Niedawno miałem problem z brakiem podświetlenia pokręteł nawiewu i klimy w megane 3. Okazało się, że to padły żaróweczki. Teraz zgasło to samo plus podświetlenie radia. Czy na to jest oddzielny bezpiecznik, bo chyba nie padły znów żarówki. Sprawdzałem w instrukcji, ale nie ma tam takich, chyba że to "moduł zespolony w kabinie". Nie mam na razie tego samochodu, bo to auto córki i jest daleko, ale tak mi powiedziała przez telefon. Jeśli ktoś miał podobną awarię, to może coś podpowie.
  17. Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć czy felgi od Forda fokusa 2, ten sam rozmiar 15 cal i 5 dziur tak jak mam oryginalne w Renault, będą pasowały do mojego Renault 3? Czy różnią się czymś specjalnym np. wagą czy czymś? Na felgach co prawda są jakieś wybite numery, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie? Orginalne Renault mam trochę przyrdzewiałe dlatego chciałbym założyć te od Forda Focusa 2, które mi zostały. Pierwsze to Ford- oznaczenie: 6Jx15H2 ITALY 4705 Renault oznaczenie:6 1/2 J15H2H Takie oznaczenia wydają mi się jedynie istotne. No wszystko jasne, zmierzyłem odległości między dziurami i odległość przy Renault jest większa o jakieś 3mm, od rostawu przy Fordzie. Wymiar dziur ten sam. Także to dyskwalifikuje felgi od forda.
  18. Panowie pytanie może banalne ale czy to kwalifikuje się do wymiany? Czy to jest chłodnica ta z tyłu z takimi jakby pelnieciami ? Jest to silnik 1.5 dci.
  19. Witam wszystkich. Chciałem opisać po krótce mój problem z którym walczę od paru miesięcy i prosić Was o jakieś rady. Mój samochód to Megane 3 grandtour 1.4 tce. Instalacje założyłem około 8 miesięcy temu, jest to BRC sequence 32. Przejechałem około 9 tys km w 3 miesiące bez najmniejszego problemu. Od około 5 miesięcy mam problem z wypadaniem zapłonu. Problem pojawia się w momencie przełączenia na gaz, jeżdżąc na benzynie wszystko jest ok. Błąd nie pojawia się za każdym razem. Check pokazuje się w momencie przełączenia na gaz gdy silnik jest na pół rozgrzany i najczęściej jest to na biegu jałowym, stojąc w korku albo na niskich obrotach. Jeżeli jadę trasa bez zatrzymywania się to nic się nie dzieje. Jeżeli silnik się rozgrzeje do temperatury roboczej 90 stopni to błędu już nie wywali jeżeli go wcześniej nie było. Zawsze jest to 4 cylinder. Byłem już 3 razy u gazownika u którego zakładałem instalację i według niego z instalacją jest wszystko dobrze. Na początku wymieniłem świece i cewkę, następnie zamieniliśmy cewki, wtryskiwacze od gazu i cały czas jest to 4 cylinder, zrobiliśmy test kompresji na cylindrach, na 4 bylo niższe ciśnienie, zdecydowałem się na remont silnika, szlifowanie, planowanie, wymiana pierścieni itp do tego nowy rozrząd, ciśnienie w normie, zapłon cały czas wypada na tym 4 cylindrze. Wróciłem do gazownika, wyregulował instalacje, od nowa zaprogramował, podnieśliśmy temperaturę przełączenia z 40 na 47 stopni i nic nie pomaga. Kiedyś podczas wypadania zapłonu pokazywało również błąd z ESP. Macie jakieś pomysły o co chodzi ? Dlaczego wywala błąd na biegu jalowym, na średnio rozgrzanym silniku, tylko na 4 cylindrze ??
  20. Sposób na podłączenie wideo rejestratora MINI 0806S z funkcją parkingową w Renault Megane 3. Na początek będzie potrzebne: 1. Wideo rejestrator MINI 0806S który według mnie ma najlepszy w tym momencie stosunek ceny (ok.300 zł) do jakości i co najważniejszy jego obudowa pozwala na dyskretny montaż w samochodzie. Poniżej macie przykładowy film pokazujący możliwości tej kamerki w zestawieniu do GoPro 3+ (https://www.youtube.com/watch?v=LcBFieaLxFY) 2. Adapter zasilania z portem micro-usb do podłączenia lokalizatora do instalacji na stałe 12V. Jego główną zaletą jest ochrona akumulatora przed rozładowaniem. Jeśli napięcie w akumulatorze spadnie poniżej krytycznego zakresu adaptera ten automatycznie odłącza kamerę od zasilania. Adapter jest bardzo mały. Można go zakupić na Allegro, Ebay-u, Aliexpress, Orllo itp. 3. Gniazdo rozdzielacz, bypass (bajpass) MINI do instalacji w skrzynce elektrycznej z dodatkowym bezpiecznikiem oraz oczko masowe do podłączenia kabla masowego. Generalnie montaż wideo rejestratora nie jest trudny. Ja zacząłem pracę od zdjęcia uszczelki z drzwi oraz zaślepki bocznej po stronie kierowcy w celu poprowadzenia kabla połączeniowego od adaptera który został umiejscowiony w skrzynce bezpieczników do kamery przy szybie. Kabelek zasilania wideo rejestratora poprowadziłem w słupku pod uszczelką w taki sposób aby nie kolidował z kurtynami powietrznymi. Następnie do zasilania adaptera wykorzystałem slot bezpiecznika F23 który po zmierzeniu w moim autku ma stałe 12V - idealne do wideo rejestratora z trybem parkingowym. Kabel masowy podłączyłem do śruby do której jest bardzo dobry dostęp po zdjęciu bocznej zaślepki od strony kierowcy. Wykorzystałem do tego kupione wcześniej oczko masowe. Zasilacz zamontowałem na jednym z dwóch kabli zasilania przypinając go opaską samozaciskową. Najważniejsze to umiejscowienie kamery w odpowiednim miejscu aby osłona pod lusterkiem nie przysłaniała pola widzenia kamery z lewej strony oraz aby kamera była zamontowana na odpowiedniej wysokości w celu zachowania dyskrecji. Na zdjęciu poniżej widać jak wygląda to u mnie. Efekt końcowy jest według mnie rewelacyjny. Nie dużym kosztem mam fajny wideo rejestrator który dyskretnie rejestruje wszystko to co się dzieje przed moją maską bez zbędnych kabli. To rozwiązanie można śmiało wykorzystać do podłączenia CB RADIA gdyż bezpiecznik zamontowany w 23 slocie fabrycznie to 20A. Trzeba pamiętać że na rynku są dwa adaptery 1,5A i 2,5A na wyjściu. Ja zakupiłem ten słabszy gdyż tylko taki był dostępny w tym czasie z portem microusb. Dla wideo rejestratora jest wystarczający. Jednak gdybym chciał np.: podłączyć jeszcze telefon to już mogłoby być kiepsko
  21. Witam, Z dnia na dzień przestały mi działać czujniki parkowania z tyłu. Załączam nagranie na YT w którym słychać, że po wrzuceniu wstecznego jest sygnał informujący o aktywowaniu czujników ale gdy podjeżdżam pod bramę to nic nie pika. W ustawieniach pojazdu wszystko jest włączone i podgłośnione na 5. Ma ktoś jakieś pomysły? Czujniki obstawiam, że są oryginalne ale zrobiłem ich zdjęcie:
  22. Witam. Bodajże 2 lub 3 lata temu mój samochód miał "robione" nadkole po spotkaniu z bramą garażową. Oczywiście nie obyło się bez szpachli. Dzisiaj zauważyłem, że w miejscu, gdzie łamie się karoseria (zaznaczyłem czerwonym kwadratem) jest pęknięcie. Długość około 1cm. Póki co lakier trzyma się dobrze, ale pęknięcie jest i to na samym złamaniu. Do tego troszkę dalej są dwa bąbelki średnicy 2-3 mm. Jak wygląda sprawa z naprawianiem tego, jaki może być koszt, co trzeba zrobić?
  23. W sierpniu tego roku oddałem "Megi" 1,6 100 KM benzyna bez gazu na czyszczenie przepustnicy. po odebraniu zaczął się cyrk ze zwiększonym zużyciem paliwa tzn. przed czyszczeniem po mieście zużycie wahało się pomiędzy 9.0 a 9.3 po czyszczeniu potrafiło dobić nawet 12.0 wytrzymałem 2 miesiące może się unormuje ale nic nie dało stanęło na 9,7 pojechałem do mechanika który to robił podpiął komputer i ....nic zero byków wsio w pariadkie ma może ktoś jakieś sugestię gdzie szukać przyczyny ?
  24. Witam, przymierzam się do kupna megane III, mój budżet to maksymalnie 26-27tys. licząc także w cenie ewentualne zakładanie gazu. Niestety nie wiem na czym mogę polegać.. chcę silnik pod gaz, dynamiki ogromnej być nie musi (no bo do tej pory jeździłem golfem IV 75km, także co bym nie kupił odczuję różnicę ), ale interesuje mnie tutaj szeroko pojęta bezawaryjność. Może dodatkowo ktoś pomógłby we wstępnej ocenie tych dwóch samochodów: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-ID6CpIeF.html - 1.6 110km https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-przebieg-110tys-km-przebieg-110tys-km-przebieg-110tys-km-ID6CrK5O.html - 1.4 130km Proszę doradźcie ;) Tak czy siak przejadę się prawdopodobnie zobaczyć drugą opcję z mechanikiem, bo blisko..
  25. Witam, mam problem z Megane III końcówka 2009 1.4 tce przebieg 46tys. km z instalacją gazową sekwencja BRC założona jakieś 3mies. temu, przejechane ok. 4tys. km Problem polega na dwóch sprawach: 1. Na zimnym silniku (np. po nocy) na luzie bardzo szarpie silnikiem i jest odczuwalnie mniej mocy 2. podczas jazdy na nagrzanym silniku z mocą jest wszystko w porządku ale zarówno na gazie jak i benzynie (na benzynie odczuwalnie mniej) szarpie przy jeździe ze stałą prędkością (najbardziej to czuć na 3-biegu przy predkosci 30-40km/h) tak jakby bardzo szybko dodawać i odejmować gaz. Auto było u 3 mechaników i wszyscy rozkładają ręce. Wymienione cewki i świece. Aktualnie brak błędów w CLIPie, jednak był przez chwile błąd "wypadanie zapłonów na 3-cim cylindrze" Został usunięty i już od jakichś 500km się nie pojawił. Miał ktoś taki przypadek? Co może być tego powodem? Pozdrawiam
×
×
  • Utwórz nowe...