Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'Scenic II phII'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
  • Giełda
  • Elektroniczna książka pojazdu
  • Działanie Forum
  • English section
  • Wielkopolska's Tematy

Blogi

Brak wyników do wyświetlenia.

Brak wyników do wyświetlenia.

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne
  • Sport

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Gagu-Gadu


Strona www


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

Znaleziono 922 wyników

  1. Mam problem z nadmiernym zużywaniem oleju w aucie. Wcześniej oleju spokojnie starczało między kolejnymi wymianami. Obecnie ubywa nawet 1 litr na 1000 kilometrów a po rundce na autostradzie 1 litr na 500 kilometrów. - auto odpala normalnie - nie kopci - nie ma zauważalnych wycieków - nie czuć zapachu oleju - nie ma żadnych niepokojących objawów Mechanik zaproponował mi czyszczenie układu i użycie uszczelniacza (spuszczają olej, robią jakąś płukankę, dolewają jakiejś magii do układu i później 40 minut chodzi na wolnych obrotach). Ogólnie to nie znam się jakoś specjalnie na samochodach i coś mogłem przekręcić - mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi. Czy takie działanie ma w ogóle sens czy też należałoby szukać przyczyny gdzieś indziej? Być może to przypadek, ale mam wrażenie, że auto zaczęło brać olej kiedy trochę pojeździłem po autostradach. 2006r, 1.5 DCI, 78 kW, przejechane 200k
  2. Witam. Mam pytanie bo chciałbym wymienić podłokietnik. Mam u siebie taki od wersji z ręcznym zwykłym mimo że mam u siebie hamulec elektryczny z lewej strony. Na zdjęciu niżej wychodzą 2 bolce które jak rozumiem muszę odkręcić żeby w to miejsce przykręcić czarną blachę na które dopiero wejdzie podłokietnik? Problem rozwiązany. Udało się usunąć te bolce. Czekam teraz na blachę której mi brakuje jeszcze do montazu.
  3. Witam wszystkich. Mam problem z pozycyjnymi po lewej stronie nie palą się. Tylna lampa w ledach. Auto posiada hak. Wszystkie bezpieczniki sprawdzane są dobre. Ma ktoś jakiś pomysł? Mechanik mi mówił coś o module od haka że to może być przyczyna?
  4. Witajcie. Mam problem z nawiewem. Pewnego razu przestał działać całkiem i do tego spalił bezpiecznik. Po włożeniu nowego, znowu jest palony 40A. Czy winny jest rezystor dmuchawy?
  5. Witam Jest to mój pierwszy post a wiec liczę na wyrozumiałość. Pacjent to scenic 2 1,5 dci 106 km 2006 r na siemens-ie Podczas porannego "zapalania" co kilka, kilkanaście dni na desce pojawia się komunikat o błędzie wtrysku - z rury siwy dym auto terkocze(tak jakby jeden gar nie działał), brak mocy. Po ponownym uruchomieniu problem w 90 % przypadków znika , auto normalnie przyśpiesza w pełnym zakresie obrotów - nie kopci. Odpalanie w trakcie dnia na ciepłym bez problemu. Raz przy takiej pracy nacisnąłem gruszkę do odpowietrzania i jak ręka odjął. Auto natychmiast ożyło. Filtr paliwa był wymieniony, brak bąbelków w rurce, wszystko szczelne. Wykonałem test przelewowy wtryskiwaczy. Różnice na przelewach są znikome - ilość paliwa to około 40 ml Sprawdziłem błędy na Torque, Piston i Facile. Po skasowaniu nadal wybija błąd p0381 i świec żarowych Auto o dziwo mimo błędu paliło idealnie w mróz -12 a zużycie paliwa jest na dobrym poziomie. Pytanie : czy wymienić czujnik ciśnienia paliwa na listwie?. Dodatki stp nic nie dały. A może założyć zabezpieczenie przed powrotem paliwa do baku Przy naciskaniu gruszki w przewodzie doń prowadzącym pojawia się bąbel powietrza.
  6. Witam ma problem świece wymieniłem i auto nadal ma problem z odpalaniem teraz na elm327 mam błąd P0381 co on oznacza
  7. Witam. Ostatnio podczas jazdy przeglądałem parametry pracy silnika. Okazało się że temperatura płynu była ok 80st - wg mnie powinno być 90. Na zegarach mam 5 kresek (więc ok). W drodze powrotnej z pracy sprawdzałem i termostat otwiera się jak pojawi się 5 kresek na zegarach więc też jest ok ale... Patrząc na wskazania temp to doszła do ok 90st, termostat się otworzył i spadła w okolice 81st. Potem podczas jazdy temperatura zmienia się w zakresie ok 78-85st i tak jest ciągle. Zakres tych zmian (7st) trwa ok 1-2 minuty i jest tak ciągle - cyklicznie. Czy wg Was termostat tak ciągle się otwiera i zamyka czy też czujnik może coś szwankować??
  8. Witam serdecznie, szukam pomocy, przekopałem forum i nie tylko i nie mogę znaleźć żadnej satysfakcjonującej podpowiedzi. Problem jest dziwny bo nie świecą obie przednie postojówki natomiast tylne i cała reszta oświetlenia / osprzętu działa. nie sądzę wiec by problem był w bezpiecznikach. Może dysponuje ktoś schematem do mojego modelu ( SCÉNIC II (JM0/1_) ) Potrzebuję to naprawić szybko bo trzeba jechać na przegląd
  9. Jako, że wszyscy użytkownicy Megane znają problem pukającej klapki recyrkulacji postanowiłem zabrać się w końcu za jej naprawę i podzielić się metodami z szanownymi użytkownikami forum. Naprawa to de facto będzie jej odłączenie. Żadnych działań mechanicznych (zaoszczędzamy około 500 PLN za naprawę w ASO). Czas naprawy – do 30 minut na gotowo. Narzędzia: - torx T20, - mały płaski śrubokręt, - 4 gwoździe fi 3*80, lub elektroda fi 3 bez otuliny pocięta na 4 kawałki - piwo, albo i dwa jako nagroda po wykonanej pracy. Poniżej zdjęcia obrazujące kolejne etapy naprawy:
  10. Witam. Małe pytanko.Odczytałem programem "maxiecu" kod błędu "DF097 z adnotacją [Sporadycznie]-Obwód czujnika wału rozrządu, brak sygnału". Samochód pali i jeździ normalnie, widocznie słowo sporadycznie jest tu jak najbardziej trafione. Chciałem wymienić sam czujnik (orginał czy zamiennik?), jak ktoś to robił może może mi podpowiedzieć kilka uwag. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  11. Witam, Mam problem odnośnie wyskakującego komunikatu "Usterka ładowania akumulatora" która pojawia się po przejechaniu ostatnio już 6km. Po ponownym odpaleniu auta błąd znika i tak w kolko. Wszystko zaczęło się od wymiany alternatora. Zauważyłem ze założony jest altek 14V stardax stx101673 wzięty z katalogu a nie 12 jak był w oryginale valeoTG11C065. Czy może to być przyczyną wyskakiwania błędu? Czy wystarczy wymienić regulator napięcia? Ładowanie 14,26V .
  12. Witam, Od jakiegoś czasu przestało działać auto poziomowanie ksenonów w moim aucie (scenic II phII FL 2007r.). Po podłączeniu do Clipa wyszło, że jest uszkodzony silniczek odpowiedzialny za poziomowanie. Ponieważ chciałbym to naprawić we własnym zakresie bardzo proszę o informację gdzie mogę zakupić taki silniczek oraz czy jest to taki sam silniczek jak w lampach z żarówkami halogenowymi? Pozdrawiam
  13. Dzień dobry, od kilku dni coś mi się dzieje ze wskaźnikami paliwa / pomiarami ... ostatnio zabrakło mi paliwa według stanu licznika baku miałam mieć jeszcze pół zbiornika... komputer wariuje zamiast ubywać paliwa to dodaje mi w tych pomiarach , zalałam teraz paliwa za 100 zł i wyskoczyło mi że mam cały bak , spalanie na 100 km według komputera 100L na 100 KM , podczas jazdy wszystko mi zawyża , dystans , paliwo w baku ... nie wiem co mam zrobić gdzie mam się udać itp. Nie wiem czy każdy przypadek jest taki sam ... nie wiedziałam gdzie i czy dobrze wybrałam temat i miejsce postu. Nie mam kogo się zapytać ... nie mam rodziny ... biedna studentka ... ogólnie nie wiem co mam zrobić. Samochód odpala normalnie , jeździ , przyśpiesza wszystko jest z tym ok ! proszę o pomoc jakąś radę ... lub co mam kupić wymienić ... gdzie się udać...
  14. Witam Mam dziwny problem z nawiewem. Przejrzałem chyba wszystkie posty, ale żaden nie pasuje do mojego. Podczas jazdy co jakiś czas ginie nawiew do kabiny. Mam Scenica 1,5 dci z 2008 z klimatronikiem r. Wentylator działa np. na 3 biegu a nawiew znikomy. Pomaga wyłączenie na ok 1min i ponowne załączenie klimy. Nie ma znaczenia czy klimatyzacja jest ustawiona na auto czy manual. Nawiew na wprost czy np. na szybę. Cos jakby blokuje dopływ powietrza. Odłączyłem klapkę od obiegu zewnętrznego, bo myślałem że to ona może samoczynnie się zamyka, ale nic to nie dało. Czy w układzie jest jakaś inna klapka która blokuje dopływ powietrza?
  15. Tak z ciekawości, jest to moje drugie renault z silnikiem 2.0 i w obu przypadkach zauważyłem że przy prędkościach 140-160 silnik bierze trochę oleju tj. 100-200 ml / 1000 km ( przy takiej prędkości) O ile poprzedni miał przebieg nieznany myślę że ok 300 tys. to ten obecny ma na 100% potwierdzone 180 tys i sytuacja wygląda identycznie. Przy normalnie jeździe ubytków brak , na autostradzie lubi sobie wypić :) Zaznaczam że i w jednym i w drugim przypadków wycieków brak.
  16. Sprzedam to co na zdjęciach czyli DVD Player SD-8010 + 2 zagłówki z monitorami (tylko to co widać na foto - nic poza tym) Jest to sprzęt do Espace z tym, że kiedy miałem jeszcze swojego Scenica to chciałem to wykorzystać. Jakoś nie było kiedy się nad tym pobawić, auto sprzedane a te zabawki zostały. Może komuś się przyda to proszę o kontakt. Cena do negocjacji. Mam nadzieję, że dział Car Audio jest właściwy do zamieszczenia takiego ogłoszenia. Jeśli nie to przepraszam :)
  17. Witam. Od dawna przeglądam forum a teraz niestety muszę zwrócić się z prośbą o pomoc. Otóż jestem posiadaczem scenic II , 1.6 16V, 2003r. Autko od początku spisywało się bezproblemowo, jednak od kilku dni mam następujący problem: -od czasu do czasu temperatura spada z 90 stopni (5 kresek na wyświetlaczu do 1) -obroty silnika na biegu jałowym rosną do 3000 obrotów -samochód zaczyna wtedy szarpać i potrafi zgasnąć po czym jest problem z odpaleniem. Objawy te wracają co jakiś czas. Są dni, że autko działa prawidłowo a są dni, że pojawia się w/w sytuacja. Byłem u mechanika, podłączył komputer i zero błędów. Akurat wtedy działał samochód prawidłowo. Przez kilka dni było dobrze po czym problem powrócił. Jak uważacie? Termostat ma winę? Czy może któryś z czujników? Czy może jeszcze co innego sprawdzić?
  18. Witam Odebrałem samochód od mechanika, oczyszczony był wentylator dmuchawy ponieważ bardzo hałasował. Udało się to zrobić poprzez demontaż podszybia, jednak zauważyłem że odpadła zaślepka od czujnika nasłonecznienia na środku deski przy szybie. W środku brak czujnika, oczywiście nic nie widać. Pytanie - czy to urządzenie jeśli odpadło to wpadło w kanały wentylacyjne? Czy umieszczone jest poza. Jeśli drugą opcja to chyba można z tym jeździć? A może ktoś ma patent jak się do tego dostać bez demontażu całej deski?
  19. Witam jestem tu nowy. potrzebuję pomocy rozpadła mi się przy demontażu wtyczka oznaczona symbolem CN i potrzebuję schemat połączeń żeby to poskładać auto nie odpala kierownica zablokowana
  20. Mam Scenica 1,6 16V w gazie:Od jakiegoś momentu przy cofaniu samochód zaczął gasnąć,może ktoś spotkał się z tym problemem.Do przodu jedzie jak żyleta
  21. Witam. Mam pytanie. Czy mogę podłączyć złącze AUX do tego radia Renault scenic 2 2006rok. A jeśli tak to do których z tych gniazd.
  22. Witam . Mam szybką prośbę do użytkowników Scenica II . Od kilku dni po włączeniu klimatyzacji na wolnych obrotach silnika słychać z komory silnika pukanie lub uderzanie jakiegoś elementu . Zacząłem sprawdzać aluminiowe rurki klimy i doszedłem do zasobnika czynnika chłodzącego , który jest w okolicy sprężarki za lampą . Moje pytanie , czy on powinien być przymocowany do jakiegoś profilu czy nie . U mnie jest luźny i wisi tylko na aluminiowej rurce i tym gumowym przewodzie który idzie do sprężarki . Nie wiem czy była tam jakaś obejma . Boję się , że od drgań się to rozszczelni . Pozdrawiam i proszę o pomoc . Arturo REGULAMIN pkt. 5.1 Użytkownicy zobowiązani są do umieszczania swoich tematów w odpowiednich działach... - przeniosłem mireczek01
  23. Od niedawna jestem posiadaczem Renault Scenic II. Posiadam fabryczne radio Update List i prawdopodobnie fabryczne głośniki. Jakość oraz maksymalna głośność odtwarzanej muzyki nie stoi według mnie na wysokim poziomie i zastanawiam się czy moje głośniki oraz radio są już wysłużone czy po prostu ten typ tak ma? Czy są jakieś fajne i niedrogie zamienniki dla fabrycznych głośników? Najlepiej takie żeby nie było za dużo grzebania ;) PIONEER TS-G1331I - takie głośniki będą pasować? Cena jest satysfakcjonująca (80zł) :)
  24. Prawdą jest ,że podróże kształcą. Będąc tysiące km od domu dowiedziałem się o tak wspaniałym forum. Gratuluję twórcom i forumowiczom. Aż żałuję ,że nie mam żadnej Reni. Oburzycie się to co ja tu robię? Pomału. Po prostu chcę pomóc dobremu człowiekowi. Jestem w Kostaryce. Mieszkam u super gościa ,a on ma Renault Megane 1,6 16V automat, z 2009r VIN- VF1LM1B0E40419422 (podaję jak ktoś do czegoś by potrzebował). Chciałbym mu po prostu pomóc tak jak Wy to robicie na tym forum Jak już się pewno domyślacie ten piękny samochód nie jeżdzi. Bardzo chciałbym mu jakoś pomóc. Mam nadzieję ,że przy Waszej pomocy uda nam się to zrobić. Przejrzałem wszystkie 83 strony i nie spotkałem takiego przypadku jak u tej Reni. Odpala bardzo ładnie na dotyk. Pięknie rusza i jedzie i tu już różnie od 2 do 5min po czym spadają obroty i często gaśnie . Po odpaleniu różnie raz jedzie kilkanaście sekund innym razem nie. Zasada im dłużej stoi tym dłużej jedzie, ale mowa o kilkudziesięciu sek. Na desce jest Ok , Pali się tylko pomarańczowy kluczyk(service w Europie) i hacer revision co namawia do zwykłego przeglądu(wg.mnie) . Reszta Ok , co daje mi dużą nadzieję. Będę w tym kraju ok 3 może 4 tygodni. Zaznaczam nie jestem mechanikiem, natomiast różne rzeczy w życiu robiłem i przy Waszych diagnozach i wujkowi googe mam nadzieję , że się może udać. Rady jechać i podłączyć pod diagnostykę nie są na miejscu. Najbliższa w stolicy kilkaset km , a tu drogi nie jak u nas. Te z przed autostrad też byłyby tu wspaniałe. Czekam na sugestię od czego zacząć, mając ręce i kilka podstawowych narzędzi. Drugie rozwiązanie .Chcę mu kupić i zprezentować interfejs Renault na Allegro za 90 zł. Transport tu idzie bardzo długo więc nie wiem ,czy jeszcze tu będę jak by to przyszło z Polski. Biedny Jose musiałby wtedy dać sobie radę sam.
  25. Witam wszystkich. Mam problem z uruchomieniem Scenic 1.6 16v. Kręci silnikiem ale nie załapuje. Po próbie odpalenia dziwny dźwięk (na filmie poniżej) dochodzi z komory silnika. Miał może ktoś podobny problem? Będę wdzięczy za jakiekolwiek sugestie bo nawet nie mam jak dojechać do mechanika. https://www.youtube.com/watch?v=YX3M5kIM_tY&feature=youtu.be
×
×
  • Utwórz nowe...