Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'Megane I phII'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
  • Giełda
  • Elektroniczna książka pojazdu
  • Działanie Forum
  • English section
  • Wielkopolska's Tematy

Blogi

Brak wyników do wyświetlenia.

Brak wyników do wyświetlenia.

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne
  • Sport

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Gagu-Gadu


Strona www


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

Znaleziono 5548 wyników

  1. Witam, zbliża się wymiana oleju i nie wiem jaki olej półsyntetyczny wlać. Myślałem nad ELF COMPETITION STI 10W-40. Czy to jest dobry olej ? Czy do tego silnika wystarczy kupić 4L oleju ? Planuję założyć instalację gazową i zastanawiam się czy ten olej będzie dobry do silnika zasilanego gazem.
  2. Koledzy czy ktoś wie jak poradzić sobie z wyciągnięciem rozrusznika z megane 1 1.4 16v (k4j) Bo jest tak umiejscowiony ze nie mam pomysłu :(
  3. Witam. Podłączyłem swoje auto pod komputer i otrzymałem poniższe kody błędów. Jednego dnia błędy zostały skasowane ale następnego pojawiły się znowu. Czego mogą one dotyczyć ? Czy jest możliwość, że są kody związane z niepodłączoną drugą sondą lambda ? Może ktoś miał podobny problem ? Kody błędów: 057 - zawór kodowany pompy wtryskowej, przerwa w obwodzie - nieciągły 058 - połączenie pierścień czytnika - dekoder, przerwa w obwodzie lub zwarcie do plusa zasilania - nieciągły 058 - połączenie pierścień czytnika - dekoder, przerwa w obwodzie lub zwarcie do masy zasilania - nieciągły 058 - połączenie pierścień czytnika - dekoder, zwarcie masy - nieciągły 054 - zasilanie pierścienia czytnika, zwarcie do zasilania +12V - stały 055 - obwód linii kodowej, przerwa w obwodzie lub zwarcie do masy - nieciągły 055 - obwód linii kodowej, zwarcie do zasilania +12V - nieciągły 059 - połączenie pierścień -> dekoder - zwarcie do plusa zasilania - nieciągły 059 - połączenie pierścień -> dekoder - zwarcie do masy zasilania - nieciągły
  4. Witam. Długo mnie tu nie było . Jesli pomyliłem dział to proszę o przeniesienie Admina do odpowiedniego. Cofa się paliwo do zbiornika i cięźka odpala po długim pastoju. Zakładałem zaworki zwrotne ale po zamontowaniu psują się i nie są szczelne zaworki oczywiście do paliwa. Przed montarzem sprawdzane były ok. Znajomy macher powiedział źe moźna wymienić sam wkład do pompy paliwa. Podobno zawór zwrotny znajduje się w tym wkładzie. Wyjołem tą pompę i napiszcie mi co to jest. Moźe macie jakieś inne pomysły.
  5. W zwiazku z odklejającą sie tkaniną od podsufitki przymierzam sie do zdarcia starej i przyklejenia nowej tkaniny. Czy ktoś z forumowiczów demontował podsufitkę ze swojej meganki? Najbardziej interesuje mnie czy podsufitka jest fabrycznie przyklejona do dachu i czy są jakieś zaczepy plastikowe które mogą sie wyłamać.
  6. Witam, mam pewien problem mianowicie od jakiegoś czasu w czasie jazdy i wciśnięciu sprzęgła i zwalnianiu obroty spadają trochę poniżej 750 po czym po chwili wracają na odpowiedni poziom, zauważyłem też że troszkę dłużej odpala na zimnym silniku. Czy to może być czujnik położenia wału. Silnik 1,6 16V elektroniczna przepustnica. Jak dotąd to wymieniłem świece i podmieniłem cewki ale bez rezultatu.
  7. Witam. Otóż postanowiłem się zarejestrować i spróbować szczęścia na forum Dodam, że poszukiwania na wszelkich forach nie przyniosły rezultatów. Wiele opisów, przydatnych porad itd. ale niestety problemu nie udało się rozwiązać. Mianowicie ... posiadam Megane I 1.6 16V (LPG) 107 Km Grandtour (lub jak kto woli KOMBI :)). Mam problem z niskimi obrotami zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku. Auto odpala bez problemu, po czym wchodzi na ssanie (około 1k obr.) a po rozgrzaniu obroty zaczynają spadać i falować w okolicach 500 a często znacznie poniżej, co przekłada się na gaśnięcie silnika lub mocne szarpanie. Dzieje się tak zarówno na benzynie jak i na gazie. Auto potrafi zgasnąć np. przy dohamowaniu na skrzyżowaniu. Problemem jest również niska prędkość maksymalna (lub tak mi się wydaje). Na chwilę obecną osiągam 100 k/h na piątym biegu przy 3 tys. obrotów. Dalej to już powolne rozpędzanie ale na wysokich obrotach. Czy to normalne osiągi ? Chyba nie Auto nabyłem w maju zeszłego roku i zawsze się tak zachowywało (nie sprawdziłem prędkości przy zakupie bo półosie były do wymiany...) W aucie sukcesywnie sporo było robione, od nowego sprzęgła (LUK) poprzez wspomniane półosie do chłodnicy włącznie (wymiana). W zeszłym roku miałem problem ze zbyt wysokimi obrotami na zimnym silniku. Wtedy pomogło czyszczenie przepustnicy oraz wymiana oringów (zakupiłem oryginalne). Dodam, że pomimo problemów z obrotami auto jest dość dynamiczne, silnik pracuje równo, nie szarpie. Komputer u mechaników nie wykazuje błędów. Nie chciałbym więcej inwestować dużych kwot bo auto powoli przestaje się opłacać :( Byłbym wdzięczny za pomoc i ewentualne porady
  8. Witam serdecznie, problem widać na filmiku: https://youtu.be/Np3WHB4HrQA Co to może być? Jakieś sugestie?
  9. Witam pacjent Megane I phII po postoju odpala normalnie ale pracuje na trzy cylindry przez chwilę po czym wszystko wraca do normy. Ja już nie mam koncepcji co to może być może ktoś już miał taki przypadek pomocy.
  10. Witam, Mój problem dotyczy panelu klimatyzacji a raczej pokrętła od mocy wentylatora (0-1-2-3-4). Po jego przekręceniu nie ma żadnej reakcji, klimatyzacja/nawiew przesala działać podczas jazdy samochodem jakieś dwa tygodnie temu i do tej pory nie działa na żadnym biegu. Dzień przed awarią podczas działania klimatyzacji na zimny powietrzu stopień 3-4 panel był bardzo mocno nagrzany. Pokrętła od temperatury oraz ustawienia gdzie ma lecieć powietrze działają gdyż po otwarciu obojętnie którego wylotu i przekręceniu siły wentylatora na 1-2-3-4 czuć jak leci bardzo słabe powietrze (na wszystkich biegach czuć tak samo). Czytałem wątki na forum i zastanawiam się nad rezystorem ale we wszystkich przypadkach jakie przeczytałem to mimo problemów klima/nawiew mimo wszystko działa na którymś biegu - u mnie od momentu wyłączenia nie działa na zadnym. Pozdrawiam.
  11. Witam serdecznie wszystkich. Mam od niedawna megane 1. Wczoraj zabrałem się za naprawę wskaźnika paliwa i udało się, płytka była pęknięta. Potem zająłem się tylną wycieraczką, działała na prostowniku, ale w aucie nie. Na początku było tam 12v,a potem już koło 3v,kilka razy załapała. Po tych czynnościach świeci mi kontrolka oleju i stop. Wycieraczki przednie nie działają po zapłonie , a jedynie podczas pracy silnika. Dodatkowo silnik nie odpala gdy włączona jest tylna wycieraczka. Gdy chcę uruchomić spryskiwacz zapala się immo, bylo też tak, że wtedy słyszałem brzęczyk od swiateł. Auto ciężej odpala, dopiero po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka, jakby trzeba było dopąpowac paliwa.Kontrolka stop świeci jaśniej gdy zaciągnę reczny, a gdy włączę przednie wycieraczki to kontrolki blakną. Przedtem wszystko bylo ok. Ma ktoś pomysł co mogło się stać? Czy to moze byc tzw. Moduł komfortu/UCH/UCBIC Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. REGULAMIN: pkt. 5.6 - Prezes Podobnie u mnie zaczeło się od próby uruchomienia wycieraczki, jednak wszystko działa, ale tylko na uruchomionym silnik(z wyjatkiem spryskiwacza, zapala on kontrolke od immo, no i tylnej wycieraczki) . Proszę o pomoc.
  12. Witam. Posiadam megane z 2001 1.4 16v (k4j 750 )w której w ciepłe i suche dni trzeszczy pasek rozrządu Gates "nie akcesoriów". Bylem na kontroli u mechanika i okazało się po naciśnięciu na pasek miedzy kołami zębatymi słychać trzeszczenie i skrzypienie, ale dlaczego tak jest to nie wie. Pojechałem do innego mechanika, po włożeniu blokad okazało się że rozrząd jest przestawiony. Po skorygowaniu ustawienia wałków myślałem , że problem zniknie ale nie pomogło. Dodatkowo przy ściągniętej osłonie rozrządu zobaczyłem, że wskazówka napinacza jest przed okienkiem jakieś 3mm. Rozrząd ma nalatane 25000, według mechanika napięcie jest w porządku ponieważ pasek mógł się wyciągnąć. Ale moim zdaniem to pasek jest za luźno napięty. i powoduje trzeszczenie. ? A mam jeszcze jedno pytanie. Czy w tych silnikach nawet delikatne zatłuszczenie dolnego kola pasowego na płaszczyźnie styku z wałem i zębatką na wale podczas montażu może powodować przestawianie się rozrządu.
  13. Cześć wszystkim Mam problem z Meganką, przeszukałem Internet i nie znalazłem nigdzie takiego przypadku jak mój Ostatnio podczas jazdy nagle straciłem moc i pojawiło się głośne stukanie spod maski. Dojechałem kilkaset metrów do parkingu, po drodze kilkukrotnie gasł mi silnik. Możecie zobaczyć jak to wyglądało na filmie poniżej. Na początku filmu słychać pojedyncze stuki, po pierwszym przygaśnięciu silnika jest ich więcej, tak jak miałem podczas jazdy (np szybka seria stuknięć w 18 sekundzie) W rzeczywistości są dosyć głośne, również w kabinie. Bez dodawania gazu silnik dławił się i gasł. Do mechanika pojechałem na lince. Po kilku dniach postoju, gdy mechanik miał zabrać się za naprawę, okazało się że silnik pracuje zupełnie prawidłowo. Sprawdził jedynie sprężanie - 13bar na każdym cylindrze i samochód odebrałem bez jakichkolwiek napraw. Silnik rzeczywiście pracował normalnie, nie brakowało mocy, dosłownie wszystko jak przed awarią. Przejechałem bez problemu kilkadziesiąt kilometrów, ale kiedy w pewnym momencie przyspieszyłem nieco bardziej dynamicznie, stukanie znowu się pojawiło. Brak mocy był odczuwalny bardziej jak jakieś elektroniczne odcięcie. Nie było to żadne szarpanie jak np. w przypadku braku zapłonu na 1 cylindrze. Po prostu bardzo szybkie przerywanie. Jechałem na trasie i udało mi się utrzymać stałą prędkość. Przejechałem tak kilkaset metrów i znowu wszystko samoczynnie wróciło do normy. Dodam, że kilka tysięcy kilometrów temu pękła mi elektroda świecy. Prawdopodobnie wypadła, słyszałem wtedy metaliczny dźwięk jakby z wydechu. Kamerką w cylindrze również nie udało się znaleźć żadnych kawałków tej świecy. Przejechałem bezproblemowo kilka tysięcy kilometrów po pęknięciu świecy, ale to właśnie to jest jedyna sytuacja którą mógłbym połączyć z obecnymi problemami. Gdyby jednak świeca uszkodziła zawór, to wtedy wydaję mi się że powinien być problem z kompresją, a ta jest wzorowa. Jakieś pomysły co może być przyczyną, spotkaliście się z czymś podobnym? Czy jedyny sposób żeby się dowiedzieć, to rozebranie silnika?
  14. Witam, jestem nowym posiadaczem megane I pH II z 2003 roku. Silnik 1.6 16v 107 km bez kzfr. W pojeździe został wymieniony kompletny rozrząd wraz z pompą wody i paskem wielorowkowy osprzętu. Mój problem dotyczy skutków w silniku slyszalnych przeważnie na ciepłym silniku, tzn po rozgrzaniu oleju. Stuka nie zawsze, lecz najczęściej po zejściu z obrotów na tzn bieg jałowy mija około 10 sekund i stuki sie zaczynają. Są równomierne z pracą silnika tzn jego prędkością. Po dodaniu gazu, po chwili przestają być słyszalne i powracają po zejściu spowrotem na obroty jałowe. Silnik odpala bez problemu. Nie ma żadnych kontrolek na kokpicie sugerujących usterkę, nie pali oleju, jest dynamiczny jak na budę w kombi. Po godzinie jazdy autostradą na bramkach myślałem że silnik przestał działać tak było cicho i nic nie stukało. Pierwsze podejrzenie padło na łańcuch pompy oleju ale mechanik od Renault stwierdził że stukałby cały czas. Potem zasugerował mi że to sworzeń na tłoku i rozebranie silnika za 1500 zł plus części. Zaznaczę że auto kupiłem za 2000 zł więc rozwaliła mnie jego oferta. Proszę Was o pomoc na co jeszcze zwrócić uwagę lub sprawdzić
  15. Zauważyłem że pasek prawie spadł (był już połową na rolce od napinacza i połową w szczelinie). Odkręciłem napinacz, rolka ma luz na boki, tak samo rolka prowadząca. Zastanawiam się czy kupić cały napinacz czy wystarczy sama rolka?
  16. Proszę o pomoc czy wszystko jest ok u mnie w aucie mianowicie wentylator chłodnicy uruchamia się dopiero przy 98 stopni i chodzi około minuty zbijając ja do 93 i potem znów grzeje do 98 i w koło czy to prawidłowa temperatura włączania wentylatora? REGULAMIN pkt 5.6 interpunkcja - mireczek01
  17. Witam, czy ktos z was wie, ktory przekaznik jest od elektrycznej przedniej prawej szyby. pozdrawiam
  18. Witam, ostatnio w mojej Megane delikatnie osiadł tył, nie przeszkadza to jakoś bardzo do momentu w którym na kanapę z tyłu wsiądzie więcej niż jedna osoba, wtedy samochód spada drastycznie w dół i kiedy na tylnej kanapie usiądą trzy osoby koła trą o nadkola. Podejrzewam że coś stało się z cudnym francuskim wynalazkiem czyli belką. Chciałbym wiedzieć czy niezbędna jest wymiana całej belki? Czy trzeba ją regenerować, czy może można zrobić coś co nie zaboli portfela aż tak?
  19. Witam forumowicze. Problem jaki mam z Renią chciałbym skonsultować z kimś mądrzejszym od siebie .Mam renie Megankę I PH2 z silnikiem KJ4 z symbolem C713,chyba 98KM.Jakis czas temu wymieniałem sondę ta przed katalizatorem/silnik falował i było czuć w spalinach paliwo/.Mając wczesniej przez 22 lata R19 byłem pewien że to sonda.Więc zamontowałem używkę ,spalanie spadło,nie czuc paliwa w spalinach i silnik trzymał równe obroty.Do czasu kiedy kuna nie wjechała mi w podwozie.Z 4 przewodów przegryzła 3 ,więc zalutowałem i było troche czasu ok.Teraz znów objawy są podobne ,ale nie tak upierdliwe.Syn dikupił program na laptopa i pokazało -sonda za katalizatorem - sporadycznie /usunął błąd/.Sprawdził parametry sondy przed kat. i sa takie -na wolnych obrotach od 39do 702 mV ,po dodaniu gazu pokazuje OOO mV.Czy te parametry sa własciwe jak obroty troszke falują 600-700.Chyba zrobiłem błąd z tym lutowaniem,no ale stało się .Wymieniać t e sondę ,czy mieśći się w zakresie własciwych parametrów.Bardzo proszę o wskazówki.Moje auto to Megane I PH2 z 2002r. Pozdrawiam Juras.
  20. Witam w silniku występuje stukanie jak by diesel po ostrym dodaniu gazu przez chwile pracuje cicho i znów zaczyna klekotać jakieś propozycje??
  21. Witam ponownie. Nie wiedziałem, w którym dziale zamieścić więc daję do ogólnego. Otóż dziś zdjąłem osłonę dolną silnika (ten plastik). Moim oczom pokazały się takie oto obrazki. Wygląda to jak ohydne wycieki ale pytanie z czego mogą one pochodzić ? Zdjęcia zrobione od dołu auta, niestety bez kanału, więc mam nadzieję, że da się je rozszyfrować. Na zdjęciu nie widać dokładnie, ale na dole zdjęcia (nieco w tle), na takiej jakby śrubie wisi też kropla, chyba oleju - zaznaczyłem na czerwono na zdjęciu. Oczywiście prośba o pomoc i sugestie.
  22. Cześć Po wymianie rozrządu w Megane I ph II 1.6 z LPG STAG pojawił się problem ze znacznymi wibracjami silnika na niskich obrotach - przenoszą się one na całą budę i lewarek zmiany biegów. Silnik na zimnym pracuje poprawnie w całym zakresie obrotów, podobnie na ciepłym powyżej 1500 - 2000 obrotów - jazda nie odbiega od tego co była, wyżej silnik pracuje tak, że można postawić talerz z zupą i się nie wyleje. Poduszki silnika sprawne. Silnik nie gaśnie po odpięciu 2 i 3 cewki. Zarówno na LPG jak i benzynie. Cewki DENSO, przy przekładce cewek zachowanie jest identyczne w dowolnej konfiguracji, silnik zawsze gaśnie na 1 i 4, nie gaśnie na 2 i 3. Założone nowe świece BRISK do lpg , wymiana nie zmieniła sytuacji. Wibracje są nieco mniejsze na benzynie niż LPG, ale wciąż odbiegające od normy. Przy wyłączaniu LPG następuje charakterystyczny spadek obrotów do 400-500 z przykaszlnięciem, ale nie gaśnie. Mechanik wymieniający rozrząd polecił regulację instalacji twierdząc, że prawdopodobnie podawana jest mieszanka benz + lpg, ale mam wątpliwości czy to jest zasadne skoro i tak wibruje na samej benzynie. Przy odpiętym elektrozaworze LPG nic się nie zmienia, wypalany jest gaz z przewodów i nie ma poprawy. Zmierzył też kompresję na cylindrach i podobno jest w normie. Widziałem tematy o wibracjach na forum, ale zagadkowe są dla mnie te środkowe cewki. Przechodziłem już problem wahań obrotów przy lewym powietrzu na przepustnicy i objawy były inne. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i jest coś co jeszcze mogę sprawdzić we własnym zakresie? Czy regulacja LPG może cokolwiek zmienić? Edycja: Zapomniałem dodać, że nie ma błędów na CLIPie
  23. Witam ponownie. Mam kolejny problem. Mianowicie po wymianie końcówek drążków (Febi) pojechałem na zbieżność. Diagnosta obejrzał zawieszenie i zrobił zbieżność. Stwierdził, że kąt jednego koła ucieka w jedną stronę ale powinno być ok. Po tym wszystkim auto ściąga na prawo. Aby jechało prosto muszę kontrować kierownicą w lewo. Wróciłem do niego i stwierdził, że trzeba zacząć od wymiany sprężyn, bo jak auto stoi nieco niżej z prawej strony to ściąga.. Oczywiście wycenili na śmieszne pieniądze - 740 zł za sprężyny, łożyska i poduszki + robocizna ale zero gwarancji, że to rozwiąże problem. Dziś ustawiłem kierownicę prosto i sprawdziłem koła. Lewe wydaje się być prosto a prawe w tym czasie ucieka do zewnątrz na tyle mocno, że widać to gołym okiem. Jest opcja wyregulowania tego ? Czy może być problem z zawieszeniem ? Za tydzień miałem jechać na urlop a tu taki klops... w poniedziałek oddaję auto na diagnozę do mojego mechanika ale nie wiem czy rozwiąże problem.. Poniżej rysunek poglądowy dla ułatwienia zobrazowania problemu koła.
  24. Witajcie. Potrzebuję Waszej pomocy bo w innych postach nie znalazłem informacji o tym, co to jest ten mniejszy otwór na obudowie filtra powietrza (to duże to wiadomo miejsce na przepustnicę). U mnie po kolejnym demontażu przepustnicy odkryłem, że to coś jest połączone jakąś plastikową rurką z blokiem silnika i na 100 procent nie jest u mnie szczelne i przez to pewnie większość problemów. Proszę powiedzcie co to jest i jak to jest oryginalnie wykonane. Według mnie powinno być to coś gumowego aby dawało szczelność. No i ogólnie jaki jest patent na wyjęcie tej puszki. Renault Megane 1ph2 1.6 16V 2001 rok komib. Pozdrawiam. (zdjęcie z internetu)
  25. Witam, w mojej renówce z 2002roku do szału doprawadzają mnie 4 siki na przednią szybę, które mimo ustawiania zawsze i tak leją tam gdzie nie powinny. Chce wymienić je na spryskiwacze mgłowe, dowiedziałem się że podobno pasują od C3 (nie wiem z którego roku) i trzeba je lekko przerobić a nie znalazłem na forum informacji w jaki sposób to zrobić. Jeśli istnieje jakiś warty uwagi uniwersalny spryskiwacz mgłowy to jestem otwarty na propozycje. Z góry dziękuję renówkowicze
×
×
  • Utwórz nowe...