Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'Megane II phII'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
  • Giełda
  • Elektroniczna książka pojazdu
  • Działanie Forum
  • English section
  • Wielkopolska's Tematy

Blogi

Brak wyników do wyświetlenia.

Brak wyników do wyświetlenia.

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne
  • Sport

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Gagu-Gadu


Strona www


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

Znaleziono 4608 wyników

  1. Mam silnik K4M 813, instalacja STAG Qbox PLUS. Mam pytanie jakiego rzędu macie korekty długo i krótkookresowe przy tym silniku. U mnie dla obu paliw korekta długookresowa LTFT wynosi 16 natomiast krótkookresowa STFT oscyluje wokół 0. Co ciekawe przy dużym obciążeniu korekta STFT potrafi przyjąć wartość powyżej 50 % co jest dla mnie nie zrozumiałe. Myślałem że nie powinny przekroczyć 25%. Jestem stroicielem samoukiem, ale wcześniej nie zwracałem tak bacznej uwagi na korekty jak na odchyłkę czasów wtrysków obu paliw. Obecnie odchyłka jest w zakresie -5+5 procent a w znaczym obszarze niemal równa 0.
  2. Chciałbym wymienić ten płyn ponieważ w wyniku upływu czasu i przerobu bakteryjnego tego płynu - płyn "zgazował" i mam trudności w włączaniem/wyłączaniem biegów - muszę kilka razy pompować zanim wrzucę bieg. Wycieku nigdzie nie ma, nie ma też ubytku płynu w zbiorniczku - w tym wypadku wspólnego dla układu sprzęgła i hamulcowego. Przypuszczalnie z wymianą sobie poradzę - ale póki co to nie wiem gdzie w tym "łatwym dostępie" do wszystkiego - gdzie jest siłownik wysprzęglika sprzęgła i takie jest moje pytanie. Silnik 1.6 benz. Renault Megane II ph II 2008 skrzynia 5 biegowa.+ wsteczny.
  3. Dzień dobry. Posiadam Megane 2 po lifcie z silnikiem 1.6 oznaczony jako K4M812. Szukam przyczyny dziwnego zachowywania się obrotów na rozgrzanym silniku. Sprawa wygląda tak, że przy odpalaniu na zimnym silnik zawsze odpala "od strzała", ładnie wkręca się w obroty rzędu 1100 i powoli spadają do ok 700. Po chwili jak silnik złapie temperaturę, to obroty zaczynają lekko falować, co jest wyczuwalne na siedzeniu (lekkie poszarpywanie). Ponowna próba odpalenia powoduje czasami spadek obrotów do ok 500 - i tutaj jest loteria: albo silnik da radę i wyrówna je do 700, albo zgaśnie. Zdarza się też bardzo sporadycznie zgaśnięcie silnika po wysprzęgnleniu. Wymieniony rozrząd wraz z uszczelniaczami plus KZFR, Wszystkie filtry markowe, Przepustnica wyczyszczona i pracuje prawidłowo (otwiera się i zamyka płynnie), Wymieniona Sonda Lambda przy katalizatorze, Brak błędów na CLIPie. Jakieś wskazówki? Może ktoś miał podobny problem. Pozdrawiam.
  4. Witam. Wymieniałem dziś wieszaki tłumika przy okazji poprawiłem osłonę termiczną i znalazłem na ziemi taką oto spinkę/zaślepkę. Nie wiem gdzie ona powinna być. Prośba do Was o identyfikację i podpowiedzi gdzie to powinno siedzieć. Z góry dziękuję
  5. Witam! Przepraszam z góry jeżeli podobny temat już gdzieś istnieje na forum. Mam problem ze swoją Meganką. Otóż samochód na zimnym silniku nie przyspiesza równomiernie. Przy dodawaniu gazu samochód lekko poszarpuje, mam wrażenie, że problem występuje zwłaszcza na niskich biegach (1,2,3). W momencie kiedy silnik trochę się rozgrzeje problem znika. Najgorsze, że nie zawsze się tak dzieje, więc tym bardziej ciężko mi określić konkretne okoliczności występowania usterki.Wersja mojego auta to: Renault Megane 2 benzyna 1,6 16v 83kw 113KM 2004 r. Przebieg 226000 km. Pod koniec 2017 roku wymieniono rozrząd z pompą wody, KZFR, komplet cewek, świec i przepustnicę. Dodam że auto po podłączeniu pod komputer nie pokazuje żadnych błędów. Może ktoś miał podobny problem?
  6. Cześć, szukam jakiegoś auta na dojazdy do pracy + z 2 razy w miesiącu krótką trasę 150km, natrafiłem na takie ogłoszenie i na pierwszy rzut oka mi się spodobało, ale jeśli ktoś doświadczony w temacie Megane mógłby się wypowiedzieć czy ze zdjęć ma to sens to byłbym bardzo wdzięczny https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-renault-megane-2-ID6DkJgu.html
  7. Witam!! Od zeszłego roku mam problem z moją megane 1.6 16V lpg, gaz lovato,przebieg ok.70tys.na gazie W lato gdy ciepło przełącza się bez problemu, gdy temperatura spada np.koło 5 lub spada poniżej 0 ,po przełączeniu daje gaz i nie jedzie dopiero jak silnik sie nagrzeje to się przełączy,byłem u gaziarzy w zeszłym roku czyścili reduktor,filtry wymienione,posprawdzali i dalej to samo - kazali zostawić samochód na kilka dni to sprawdzą.Wyczytałem na forum ze może to być cewka gazu co o tym myślicie? przeważnie gaśnie jak zimny i stoi w garażu zanim wyjadę.
  8. Witajcie forumowicze Po 4 latach miłej współpracy z moją Megi 2,0b (na podtlenku LPG) z 2006 roku przyszedł czas na zgrzyt. Wróciłem z pracy normalnie. Auto zachowywało się jak zwykle. Po 3 godzinach wsiadłem i już nie odpaliło. Kręci, żadne kontrolki się nie świecą, na wyświetlaczu żadnych komunikatów, kierownicę odblokowuje. Z racji posiadania LPG przełączyłem na tryb awaryjny odpalania na gazie i też nic. Myślę, że to wyklucza jakieś awarie ze strony układu paliwowego. Chyba, że nie...? Nie mam możliwości na razie podpięcia pod żadnego kompa, więc odpiąłem wtyczki z cewek i podłączyłem multimetr. Na każdej na początku kręcenia rozrusznikiem pojawiają się wartości, żeby po chwili przy dalszym kręceniu się zerować. Chyba nie tak to powinno wyglądać? Jakieś pomysły? Czujniki wału i wałka? Za wszelką pomoc z góry dziękuję!
  9. Witam!! Przepraszam jeśli powielam temat,przeszukałem forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. Interesuje mnie założenie haka do mojej megane 2 sedan 2008r,tylko zastanawiam się jaki wybrać jest dużo producentów, a chodzi mi konkretnie aby był cały komplet ,bez cięcia zderzaka i zastanawiam sie czy trzeba zdejmować zderzak przed założeniem.proszę o info.dziękuje.pozdrawiam
  10. Witam mam pytanie która z tych poduszek to poduszka poprzeczna silnika? Podobno jest gdzieś z tyłu. Nie wiem czy jest jedna czy dwie? Bo w niektórych autach podobno są poprzeczne poduszki z tyłu i z przodu silnika. Muszę zamówić poduszkę, podobno wzdłużne poduszki są ok (mechanik tak twierdzi) z góry dzięki za pomoc
  11. Witam wszystkich. Ostatnio na dolkach zaczął odzywać mi się tłumik, głuchy odgłos jakby stukał sobie od spodu w podłogę bądź inny element. Z początku myślałem, że to gdzieś w zawieszeniu, ale zauważyłem że np. przy cofaniu gdy dodam za mało gazu i silnik się zatrzęsie to odgłos ten się pojawia. Sprawdzałem to też zaciągając ręczny i wrzucając wsteczny, próbując ruszyć bez gazu, tak aby silnik się zatrząsł i też ten odgłos jest, więc moje podejrzenia padły na wydech. Ponadto, gdy po postoju odpalę auto i chodzi na ssaniu to "pierdzi" gdzieś z okolic silnika. Obstawiam, że to parcianka tzn łącznik elastyczny, tak też mi podpowiada znajomy który trochę mechanikuje. Pytałem w moim mieście w serwisie który się tym niby specjalizuje i zaśpiewali 400-450zl (koszt łącznika z wymianą) wydaje mi się to dużo przesadzoną ceną. Moja prośba polega na tym, aby dostać podpowiedź jaki łącznik kupić (domyślam się, że będzie trzeba ciąć i spawać) i ile powinna kosztować taka usługa. Z góry dzięki
  12. Objawy są takie, że czasem po odpaleniu resetuje się radio. Miga też podświetlanie deski rozdzielczej przez chwilę. Po klikunastu sekundach wraca wszystko do normy. Przygasa dość mocno deska przy otwieraniu szyb elektrycznych - raz też był reset radia. Czy ktoś miał podobny problem? Mi to wygląda na coś nie łączącego w instalacji. Kable na akumulatorze, rozruszniku i alternatorze dokręcone. Nic innego nie widać. Silnik pracuje normalnie,
  13. Czesc, na starcie powiem ze mam taki sam problem jak @bizii w watku tutaj: jednakze nie zostalo napisane tam wyjasnienie jak sobie z tym poradzic, a wiec po kolei. Mam problem z brakiem wspomagania w mojej megance, do tego dochodzi komunikat STOP oraz blad kontroli trakcji. Podlaczylem komputer i odczytane zostaly bledy DF196 oraz DF194. Z tego co wiem jeden to cos z airbagiem, a drugi z czujnikiem pedalu gazu (?). Czy ktos wie gdzie moge szukac przyczyny i moze rowniez mial podobny problem. Z gory dzieki za odpowiedzi.
  14. cześć, Po wymianie rezystora dmuchawy od nawiewu i demontażu pedałów mam problem z samochodem. Wyświetla się "sprawdz wtrysk" często "dolej olej" samochód nie ma mocy i ponowny restart auta nie pomaga. Błędy pokazują p0225 i p2120. Olej w normie, silnik 1.6 16v. Czy powinienem na coś zwrócić uwagę przy montażu pedałów i wpięciu wtyczki??
  15. Witam wszystkich. Na forum jestem nowy do tej pory tylko jako obserwator ale czas zacząć Na początek proszę o pomoc Jestem (jak na razie ;-) ) szczęśliwym posiadaczem Megane II grandtour 2003r. kilka dni temu zauważyłem, że nie działa trzecie światło stop-u. W książce producent zaleca kontakt z ASO :P Może ktoś z was miał podobny problem i jest w stanie mi pomóc. Szczerze mówiąc po zewnętrznych oględzinach nie mam pojęcia za co się zabrać! Z góry dzięki za pomoc.
  16. Szybkie pytanie. Jakie napięcie powinno być podawane na czujnik wałka rozrządu w Megane II 1.6 16V? Gdzieś tam znalazłem info, że niby 5v a ja mam 12...
  17. Witam, po postoju nawet krótkim - 15-20 min. auto odpala tak jak na filmiku, tj. długo kręci, po czym tak jakby zaczynał zaskakiwać ale na niskich obrotach z dziwnym dźwiękiem i dopiero po krótkiej chwili wchodzi a normalne obroty. Zaraz po zgaszeniu zapala normalnie. Moje pierwsze podejrzenia to pompa paliwa - raz po nocy nie odpalił wcale, stał do popołudnia po czym odpiąłem wiązkę od pompy i wężyk, zapiąłem wiązkę i włączyłem zapłon - siknęło paliwem, po podłączeniu wężyka zapalił normalnie, ale już po dłuższej chwili problem wrócił. Problem z tą teorią jest taki że pompa ma tylko rok - starą zatarłem - jazda na gazie bez benzyny, od wymiany cały czas 1/4 do 1/2 baku z jednym wyjątkiem gdy jechałem na benzynie i poziom spadł do rezerwy po czym od razu dotankowałem. Podczas jazdy nie ma żadnych oznak że coś się dzieje - tylko odpalanie. Jutro postaram się sprawdzić ciśnienie paliwa i wyczyszczę przepustnice, jakieś jeszcze pomysły?
  18. Witam. Dziś grzebiąc trochę przy aucie zauważyłem, że z tyłu wydobywa się odgłos jakby syczącego powietrza. Przyjrzałem się i wygląda na to, że to dochodzi z baku. Podniosłem kanapę i posłuchałem w okolicach dekla od pompki paliwa i tam też ten odgłos jest słyszalny. Czy to normalne? Poniżej nagranie. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
  19. Ściągam dziś kolektor dolotowy i zastanawiam się nad wymianą tych uszczelek. Ceny w ASO powalają, znalazłem taniej w sklepie internetowym ale w opisie nie ma mojego auta. Jak sądzicie, będą pasować ? 1 x uszczelka I 4 x uszczelka II
  20. Koledzy, potrzebuję Waszej pomocy. Bujam się z tym dachem już długi czas. Zdążyłem wymienić już sporo elementów. Dach przy rozkładaniu zgłasza błąd, że procedura rozkładania dachu trwa za długo. W serwisie ASO powiedzieli mi po diagnozie, że nie działa prawidłowo pompa dachu. Wymieniłem. Nic się nie zmieniło. Po czym zaprowadziłem auto do elektryka - stwierdził, że nie ma problemu ze strony elektroniki. Że problem w hydraulice. Wymieniłem wszystkie siłowniki. To samo. Już nie mam pomysłów gdzie szukać. Może ktoś miał podobny problem. Dach otwiera się do połowy po czym pika i się zatrzymuje. Po ponownym wciśnięciu przycisku otwierania dachu rusza ale po chwili znowu pika i staje. Dołączam film i proszę o pomoc. Tracę już nadzieję. Z góry dziękuję, megane dach.mp4
  21. Cześć. Dziś mądry chciał poprawić pewną rzecz w dachu, podczas lekkiego otworzenia dachu, opadł mi całkowicie, więc wystraszony go odłożyłem, zamknąłem wszystko. Dach generalnie pracuje dobrze, tyle że teraz tylnia półka nie zgrywa mi się z dachem i wisi po skosie. Ktoś ma na to jakiś pomysł jak to wyregulować? Poradźcie coś, błagam.. https://zapodaj.net/images/f53e9f747cc8a.jpg https://zapodaj.net/images/6b483c228e616.jpg
  22. Witam serdecznie. Zauważyłem że płytka pada mi postępowo, bo po kolei padało radio, wycieraczki, światła. Ostatnio po ponownym włożeniu wielofunkcyjny wyświetlacz, a dzisiaj zamek centralny. Tylko alarm działa. Który przekaźnik lub tranzystor jest za to odpowiedzialny na płytce? Postaram się to wylutowac i sprawdzić czy działa.
  23. Witam serdecznie. Czy te zjedzone przez rdzę miejsca były połączone między płytkami i czy może to powodować problemy z masą jak i elektryką?
  24. Witam . Mam Megane II 1.6 16V i mam kłopot z wrzuceniem na odpalonym silniku biegu 1 i wstecznego choć 3 też już ciężko zaczyna wchodzić a gdy wyłączę silnik to wszystkie biegi wchodzą lekko . Olej w skrzyni jest , płyn hamulcowy jest , układ odpowietrzony i ścięgna też są ok już nie wiem co mogę jeszcze sam zrobić. 25 tys km temu wymieniał mi mechanik kpl sprzęgło . 30 sierpnia była u nas wielka ulewa ale autem nie jeździłem ani auto nie zostało zalane. Co może być jeszcze????? pomocy
  25. Witam, mam problem dotyczący gaśnięcia silnika na wolnych obrotach. Odstawiłem auto do mechanika na wymianę Kzfr + rozrząd + oleje + filtry. Po odebraniu auta nie działały zegary - bezpiecznik. Wymieniłem bezpiecznik, próbuje odpalić auto, odpaliło normalnie i zgasło. Potem nie chciał odpalić w ogóle, dopiero po przy trzymaniu pedału gazu zaczął odpalać. W miarę jeżdżenia sytuacja się stabilizowała ale nadal na wolnych obrotach czasem gaśnie. Co ciekawe auto po przełączeniu na benzynę gaśnie a na LPG spadają do ok 300-400 i sam sobie podnosi. Mechanik stwierdził, że uszkodzona jest przepustnica elektroniczna. Ze mnie słaby mechanik ale nasuwa mi się jedno pytanie skoro na benzynie gaśnie a na LPG nie to może mieć to związek z którąś z sond? Pozdrawiam.
×
×
  • Utwórz nowe...