Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'Megane III phIII'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
    • Samochody osobowe
    • Samochody dostawcze
  • Giełda
    • Sprzedam
    • Kupię / Poszukuję
    • Dodaj ogłoszenie
  • Elektroniczna książka pojazdu
    • Opinie i uwagi do działania moje.megane.com.pl
  • Działanie Forum
    • Działanie Forum
  • English section
    • General discussion
  • Wielkopolska's Tematy

Blogi

Brak wyników do wyświetlenia.

Brak wyników do wyświetlenia.

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Strona www


Jabber


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

Znaleziono 246 wyników

  1. Witam Tak jak w temacie. Megane lll z 2014r 1.5 DCI 110 FAP zaraz po odpaleniu po nocy przerywa i po jakimś czasie pracuje prawidłowo. Dzieje się tak tylko w dni w których temperatura spada do np - 4. Później cały dzień auto odpala i pracuje normalnie. Wymieniłem wczoraj świece żarowe, bo myślałem, że to one są powodem tych problemów jednak to nie był dobry traf. Gdzie szukać przyczyny? Za wszystkie sugestie dziękuję i pozdrawiam
  2. Mam dorbą informację dla użytkowników R-Linka. W najnowszej aktualizacji (11.341) dodana została funkcja Android Auto oraz MirrorLink. Po kilku dniach udało mi się w pełni aktywować i przetestować tą funkcję. Co potrzebujemy: Aktualizację R-Linka do wersji minimu 11.341. Można to zrobić przez R-Link store lub Moje Renault. Telefon z androidem w wersji minimum 5 lollipop. Aplikację Android Auto do ściągnięcia ze strony: https://www.apkmirro...c/android-auto/ Aktywację funkcji w nawigacji - nie da się tego zrobić Clipem. Mogę aktywować tą opcję w każdej nawigacji R-Link - więcej na PW. Tak to wygląda u mnie: https://youtu.be/Q58Gy_7w0Hg
  3. Witam Jestem posiadaczem Megane III phIII grandtour. Chciałbym podłączyć zasilanie do 70mai dash cam z puszki bezpieczników w kabinie. Zastanawiam się pod co podłączyć ewentualnie pod który konkretnie bezpiecznik podłączyć kamerę tak, aby podczas wyłączania zapłonu kamera także miała odcinane zasilanie.
  4. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów Dziś stałem się szczęśliwym (jak na razie) posiadaczem Megane3 phIII. Mam tam radio z USB + navi z joystickiem a sytuacja wygląda następująco: Po odpaleniu silnika nie ma dźwięku wcale lub dzwięk słyszę tylko z prawych przednich drzwi przez 1-2 sekundy i radio milknie. Ale gdy uruchamiam radio przed włożeniem karty to radio gra dłużej niż te parę sekund i gra nadal gdy włożę kartę i zapalam silnik. Ustawienia balans/fader są ok. Czy usterka tkwi gdzieś na etapie kable <=> głośniki czy jednak w samym radiu? Co to może być dokładnie? Gdzie zacząć poszukiwania? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Przemek
  5. Witajcie Forumowicze, Jestem nowym posiadaczem Megii. Ostatnio wyskoczył mi komunikat "skontroluj hamulec parkingowy" i świeci się check. Po podłączeniu komputera nie wykazało żadnych błędów. Hamulce działają bez zarzutów. Dodam, że błąd ten wyskoczył po nocce gdy auto stało na dworze i był mróz. Jak skasować ten błąd? Irytuje mnie jak mi tak świeci na pomarańczowo ;)
  6. Cześć, Mam taki problem: po uruchomieniu silnika, czasami po przejechaniu kilkuset metrów, czasami od razu pojawia się komunikat: https://i.imgur.com/Nao7CdH.jpg (Skontroluj poduszkę powietrzną) i słychać tak jakby zamykanie i otwieranie centralnego zamka co jakiś czas. Uwaga1: Problem występuje wtedy jak jest wilgotno i deszczowo. Auto ma ponad 2 lata a więc jest już po gwarancji. Mam podejrzenia, że coś może łapać wilgoć, jakaś kostka pod nogami/fotelem? Ktoś coś podpowie? Zdjęcia wstawiamy poprzez link "wybierz plik" na dole okienka edycji postu. - mireczek01
  7. Witam. Zauważyłem stojąc tyłem pod światło i podziwiając moją Renatkę parę w obu tylnych lampach. Znalazłem tematy z Coupe czy HB ale żadnego z Grandtoura. Auto wcześniej było myte. Jak jest u Was?
  8. Dziś z racji dłuższej trasy wpadłem na pomysł by sprawdzić równomierność znikania kwadracików wskazujących stan paliwa w zbiorniku w odniesieniu do obliczanego przez kompa zużytego paliwa. Mój silnik 1.6 110KM. Kwadracików jest niby 8 z czego ostatni gdy gaśnie zostawia samą ramkę. Rezerwa zapala się gdy ostatni kwadracik jest jeszcze pełny, niedługo później zostaje sama ramka. Zbiornik wg instrukcji ma około 59 litrow co dzielone przez 8 daje jakieś 7 litrów i trochę. Pomiar wyglądał następująco: 1 kwadrat - 9,0 l (+9,0) 2 kwadrat - 13,8 l (+4.8) 3 kwadrat - 19,3 l (+5,5) 4 kwadrat - 26,9 l (+7,6) 5 kwadrat - 34,2 l (+7,3) 6 kwadrat - 41,7 l (+7,5) Tankowanie 44,6 l, weszło 40,709 l. Jak widać nie na reguły jak znikają kwadraciki. Czy znajdą się chętni by przeprowadzić podobny eksperyment?
  9. Witam, Moi drodzy, mam problem z radiem... nie działa...jakiś czas działało, później samo z siebie przestało grać, jak i znowu zaczęło. Teraz nie gra wcale, ale słychać, jakby chciało się uruchomić, bo chyba laser startuje. I tak w kółko, zapętla się, ale na wyświetlaczu nic nie widać. Czasem zdarzy się, że na wyświetlaczu pojawi się częstotliwość fm, ale gdy próbuję cokolwiek wcisnąć, zmienić częstotliwość, to nie reaguje i po chwili znika to z wyświetlacza. Widać tylko godzinę i temperaturę w górnych rogach. Włożyłem płytę, i nic, ciągle "klika" jakby chciało startować. Podłączyłem przez USB telefon i widać jak co chwilę rozłącza ładowanie telefonu. Liczę na jakieś sugestie nim udam się do serwisu, żeby mnie nie oszwabili i żebym ja był mądrzejszy
  10. Witam Niedawno kupiłem Megane 3 Jestem bardzo zadowolony z auto , ale bardzo brakuje mi czujników parkowania z przodu - z tyłu są fabrycznie - uff . Chciałbym zamontować te przednie. Dzwoniłem do aso to do końca nie widzą i dodatkowo muszą najpierw zdjąć zderzak, żeby ocenić czy jest to możliwe. Czy znacie kogoś kto by to dobrze zrobił ewentualnie jeżeli nie jest to skomplikowanie to może spróbował bym sam. Czytałem że będzie potrzebna specjalna wiązka i moduł. Żona strasznie narzeka na parkowanie :P trzeba jakoś ułatwić jej życie
  11. Cześć, Dostałem od Mikołaja głośniki HERTZ DIECI DSK 130.3, które chcę zaimplementować do mojej Megi Jest to zestaw głośników (średnie + wysokie tony) razem ze zwrotnicą Samochód fabrycznie miał zamontowane głośniki wysokotonowe, w związku z czym wymiana na te z zestawu nie stanowiła problemu - DONE Ten (problem) pojawił się dopiero po rozmontowaniu drzwi i montażu głośników średniotonowych w drzwiach O co chodzi? Spodziewałem się, że znajdę tam zwrotnicę, jednak nic takiego nie miało miejsca. Stąd moje pytanie - czy wiecie może jak zamontować głośniki ze zwrotnicą tak, aby zestawowa (HERTzowska) zwrotnica rozdzielałą sygnał dla obydwu głośników? Czy stockowe audio miało zwrotnicę? Jeżeli tak to gdzie? Jak to będzie grało, jeżeli zwrotnica nie zostanie przyłączona? Czy może to implikować jakieś nieprzyjemności? Auto: Megane III 2015r Hatchback wersja wyposażenia: Limited silnik: 1.5 dCi 95 km, skrzynia manualna 6 biegów Będę zobowiązany za każdą pomoc Z góry dziękuję : ) Pozdrawiam, Bartek
  12. Ma ktoś założone oryginalne chlapacze? Jak to się sprawdza? Jak wygląda montaż?
  13. Witam, mam taki problem, iż lusterko od strony pasażera czasami się zacina i nie chce się do końca otworzyć. Składam je wtedy na przycisku, otwieram ponownie i rozkłada się do końca. Smaruje się tam coś? Może jakiegoś syfu naszło? Na 10 otwierań 2 razy się nie otworzy.
  14. Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie problemu jak w temacie. Mam Megane III ph III 2014 rok 2.0 dCi GT 163 konie seria, auto jest po wirusie, ma mniej więcej 195 koni w tej chwili, jeździ jak szalone, moc jest super, przyspieszenie też jest niesamowite ale jest problem z prędkością maksymalną, producent podaje 220 km/h w serii, więc po wirusie powinien pojechać jeszcze więcej. Niestety jakoś nie bardzo była okazja aby to sprawdzić, kilka razy doszedłem do 190 km/h i to wszystko. Ostatnio trafiła się okazja wypróbować to na autostradzie, jakież było moje zaskoczenie kiedy wskazówka stanęła na 200 km/h ha ha doszło do 203 ale pod górkę zeszło do 200, stwierdziłem że to nie możliwe, odpuściłem więc do 150 i spowrotem gaz w dechę na 6 biegu, prędkość rosła jak ciśnienie po dwóch kawach ale znów przy 200 koniec, czekając tak co się będzie działo doszedłem do 205. Pomyślałem że może jest włączona blokada, w wielu Reniach widziałem tą opcję na CLIP'ie ale u siebie szukałem chyba z godzinę i nie znalazłem. Czy jest to gdzieś ukryte? Czy jest może jakaś inna przyczyna? Pozdrawiam i czekam na ciekawostki na ten temat.
  15. Witam Od jakiegoś czasu zauważyłem zwiększone spalanie średnio o około 1 - 1,3 L /100km w mojej megance Zwiększone spalanie jest dosyć sporę i zastanawiam się co może być tego przyczyną. Styl jazdy, trasy, dynamika itp są cały czas bez zmian - praktycznie dzień w dzień robię tą samą trasę(dojazd do pracy około 20km w jedną stronę) Zaczęła mnie również zastanawiać temperatura silnika, ponieważ zawsze pali się tylko pierwszy kwadrat. Czy okres zimowy może spowodować aż taki wzrost spalania ?
  16. Witam, Czy HSA występował tylko z elektrycznym hamulcem ręcznym? Wałem wczoraj za pomocą DDT włączyć ale niestety nie udało się. Pojawia się komunikat "skontroluj ESC". Pyren wybiera skrypt sterownika w ktorym nie ma HSA - za pomocą DDT wybralem inną nazwę sterownika ale nie chce zaskiczyc. Tak samo nie mogę znaleźć jak wyłączyć bipper od pasów.
  17. Witam, niedawno zakupiłem Megane III Grandtour 2012r. 1.6DCi 130KM Po jeżdżeniu trochę zauważyłem pewien mankament. Mianowicie gdy auto stoi odpalone ( jeździ też ), nie ważne czy ciepłe czy zimne to światła świecą jakby normalnie. Jeśli dodam gazu to pod obciążeniem świecą momencik jakby mocniej, zaraz słabiej. Tak przygasają i robią się jaśniejsze co chwilę. To samo dzieje się z oświetleniem w podsufitce w środku pojazdu. Czy jest to spowodowane jakimś spadkiem napięć czy coś? Czy miał ktoś taki problem i go rozwiązał? Dodatkowo czasem nawiew, jak był na full to zwolnił i zaczął mocno dmuchać, znowu zwolnił i mocno itd. Proszę o pomoc gdzie mogę zajrzeć, co zrobić bo trochę to przeszkadza w jeździe.
  18. Witam. Auto posiadam dopiero chwilę , to 1.5dci 95KM, znalazłem luźny kabel pod maską przy zamku, jest bez zaślepki więc chyba powinno na jego końcu być coś przypięte. Ktoś podpowie co to takiego?
  19. Witam, czy ktoś na panelu klimatyzacji zauważył dziwną ikonę? A nie nie..... nie chodzi o ikonę A w kółku. Przy głowie ludzika jest jedna strzałka skośna. Zaznaczona na rysunku. Widać ją tylko pod światło. Ktoś wie czego dotyczy? Bo chyba nie ogrzewanej szyby bo jej nigdy nie było.
  20. Witam, jest takie powiedzenie: jak dbasz tak masz. Niestety u mnie się nie sprawdza a bardziej jak kupisz tak masz. Samochód regularnie serwisowany, ma lpg (wymiana filtrów, szczelności, komputer robione zawsze) - wszystko na bieżąco. Jednakże w tę zimę zauważyłem jedną rzecz i nie wiem czy jechać do kogoś czy tylko się wygłupie: Problem zauważony niedawno, przedtem tego nie było. Jak było cieplej, ale w poprzednia zimę CHYBA nie było. Samochód stoi na dworze 8 godzin - po odpaleniu słychać dziwne hmmm delikatne terkotanie. Nie ma jakiegoś konkretnego miejsca skąd dochodzi. Co najdziwniejsze po około 2 minutach ustaje jak samochód się trochę zagrzeje. W garażu (nieogrzewany) około 5 stopni tego jakby nie ma albo mało co słychać lub wcale. Czy może tak pracować KZFR na zimnym silniku? Lpg przełącza się po pewnym czasie i nie ma możliwości odpalenia na samym gazie. Po chwili jest już normalnie. Nawet jak przejadę 500 m i się zatrzymam to nic nie słychać. Tankowane dobre paliwo, gaz także. (zmieniłem stację z BP na shell). Rożnica u nas w jakości gazu jest trochę zauważalna. Samochód ostatnio pogoniony na gazie i benzynie na wysokich obrotach. Ogólnie staram się co jakiś czas aby jeździł na benzynie. Raczej staram sie go nie zamulać. Trasy do dojazd do miasta i miasto tak 50/50.
  21. Cześć, Posiadam megane III phIII z końca produkcji w 2016 r. Samochód zakupiony został jako nowy pod koniec 2016 r. i już na wiosnę 2017 r. zauważyłem dziwny dźwięk wydobywający się z nawiewów w trakcie pracy klimatyzacji. Hałas pojawiał się zawsze w podobnych sytuacjach - tj. gdy na zewnątrz było ciepło, auto zdążyło się już schłodzić i klimatyzacja pracowała już na niskim obciążeniu, tylko utrzymanie temperatury. Usterka nigdy nie wystąpiła przy silnym działaniu klimatyzacji. Jeśli chodzi o poziom hałasu to była zdecydowanie słyszalny podczas jazdy i przeszkadzał w słuchaniu radia. Jednocześnie nie miałem nigdy żadnych uwag do samego chłodzenia i utrzymywania temperatury. Klimatyzacja działała sprawnie. Auto wracało już 10 razy do serwisu, generalnie jakość obsługi posprzedażnej żenująca. W trakcie wizyt w serwisie kolejno znaleziono nieszczelność układu i wymieniono przewód wysokiego ciśnienia i nabito klimę, nic nie znaleziono, wymieniono kolejny przewód i nabito klimę, tylko nabito klimę, nic nie znaleziono, wymieniono sprężarkę, nic nie znaleziono... Generalnie jak do mechanika / elektryka dotarła informacja od przyjmującego auto na serwis, że hałas pojawia się wyłącznie przy niewielkim obciążeniu klimatyzacji to za każdym razem usterka była potwierdzana, gdy mechanikowi nie przekazano najważniejszej informacji to auto było zwracane z adnotacją klima działa, wszystko pracuje, nie stwierdzono usterki (oczywiście dmuchawa ustawione na maksa, temperatura na LO... w takich warunkach to szmerania się nie usłyszy). Dopiero po zmianie serwisu Renault na sąsiednie miasto okazało się, że serwis potrafi się bardziej przyłożyć (duża różnica na plus w podejściu do klienta!), serwisant skojarzył opisywany przeze mnie hałas nie z problemem mechanicznym a z pracą zaworu rozprężnego. Usterka została potwierdzona podczas wizyty, diagnoza: do wymiany mieszalnik z zaworem rozprężnym. Usterka po 2 dniach powróciła. Jako że w układzie klimatyzacji wymieniono już prawie wszystko... serwis skontaktował się z Renault Polska i ustalił, że pod koniec produkcji MIII wprowadzono jakąś zmianę w układzie i niezbędne jest nabicie większej ilości czynnika. Usterka ustąpiła... od tego czasu nie usłyszałem ani razu tak znienawidzonego hałasu, chociaż trzeba przyznać, że temperatury na zewnątrz coraz niższe... zobaczymy co będzie w kwietniu. Serwisowi Renault znalezienie przyczyny zajęło to równo półtora roku i potrzebne było 10 wizyt, po drodze prawdopodobnie zupełnie niepotrzebna wymieniono sprężarkę i mieszalnik. Po dokonaniu zmian zauważyłem natomiast, że jest zupełnie inny hałas pracy wentylatorów (dużo głośniejszy, coś świszczy). Samochód wrócił kolejny raz do serwisu, usunięto jakieś liście oraz inaczej ułożono rury do mieszalnika. Wreszcie cisza... ale teraz dmuchawa wentylatora pracuje niestabilnie, tj. nawet przy manualnym ustawieniu siły nawiewu słyszalne są podmuchy różnej siły, tak jakby prędkość dmuchawy co kilka sekund się zmieniała. Dodatkowo w samochodzie jest większa wilgotność. Ustawienie obiegu zewnętrznego powoduje kompletne zaparowanie szyb po około 30 sekundach. Czy ktoś ma Meganę III z końcówki produkcji i tez miał podobny problem? Czy nabijacie klimę standardową ilością? Zastanawiam się czy ... zmiana parametrów pracy nie wpłynie na żywotność sprężarki i szczelność układu. czy zmiana ciśnienia w układzie klimatyzacji może oddziaływać na pracę wentylatorów? Przy jakiej temperaturze zewnętrznej klimatyzacja przestaje pracować? Wyczytałem, że w wielu samochodach poniżej 2 czy 4 stopni klimatyzacja przestaje pracować. Jestem jednak bardziej jak pewien, że w poprzednim aucie klimatyzacja mimo niskich temperatur włączała przy ustawieniu obiegu wewnętrznego. Jestem pewien, że moja klima nie włącza się od tygodnia w ogóle (brak charakterystycznego dźwięku włączenia klimy, obroty silnika na biegu jałowym bez zmian). Czy w waszych autach włączenie obiegu wewnętrznego tez powoduje natychmiastowe zaparowanie szyb, nawet przy teoretycznie włączonej klimie?
  22. Witam, Od kilku dni mam problem z moim MIII z K4M z 2015r z przebiegiem 43k Po dłuższym postoju zanim odpali dość długo kręci rozrusznik, w pierwszej chwili myślałem że aku słaby, ładowałem go 7h i po ładowaniu trasa 45km. na następny dzień rozczarowanie, to samo. aby wyeliminować możliwość uszkodzenia aku podmieniłem akumulator z 206 i niestety wygląda to tak samo :( W styczniu byłem na przeglądzie w ASO, później czyściłem sobie przepustnice. ktoś ma jakiś pomysł ? muszę wybrać się pod Clip może on coś podpowie pod linkiem filmik ukazujący problem https://www.youtube.com/watch?v=nkXwXCTJeQg&feature=youtu.be
  23. Dzień dobry, trapi mnie wciąż powtarzające się przepalanie się bezpiecznika 10A, odpowiedzialnego za lewą przednią lampę led oraz lewe światła tylne. Od sierpnia bezpiecznik przepalił się trzykrotnie, a ostatnia jego wymiana miała miejsce zaledwie 5 dni temu... Dziś znowu "podał się do dymisji". Zaczyna mnie to już poważnie irytować... Co prawda, bezpieczniki są dość tanie ale ich ciągła wymiana z pewnością nie rozwiązuje problemu. Najprawdopodobniej wciąż gdzieś dochodzi do zwarcia, zastanawiam się tylko - w którym miejscu? Bezpiecznik od prawych lamp działa bez zarzutu. Nie jestem specjalistą od samochodowej elektryki zatem jeśli ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie, bardzo proszę o pomoc i dobrą radę! Pozdrawiam!
  24. Urwała mi się pionowa uszczelka na tylnej szybie za kierowcą (Megane 3 CC z 2012). Mimo, iż jest ona klejona. Renault sprzedaje ją tylko z całą szybą co wraz z robocizną kosztuje prawie 1000 zeta. 1000 zeta za 50 cm uszczelki. Czy macie pomysł jak kupić taką uszczelkę i nie zbankrutować (może używaną..., ale gdzie?)
  25. Witam. Panowie dziś jadąc Meganka rodziców zorientowałem sie, że zegary same się ściemniły po włączeniu świateł mijania (światła automatyczne) a po wyłączeniu świateł i włączeniu tylko LEDów znowu zegary świeciły mocno. Zauważyłem też, że nie ma możliwości manualnej regulacji jasności. Fajny patent, ja w mojej też chciałbym takie coś mieć. Powiedzcie mi jak to włączyć? Dodam, że Meganka rodziców jest z 2016r, moja z 2014 jeśli ma to jakieś znaczenie. Dziękuję e i pozdrawiam
×