Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów '1.2 tce'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
  • Giełda
  • Elektroniczna książka pojazdu
  • Działanie Forum
  • English section
  • Wielkopolska's Tematy

Blogi

Brak wyników do wyświetlenia.

Brak wyników do wyświetlenia.

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne
  • Sport

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Gagu-Gadu


Strona www


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

Znaleziono 4 wyniki

  1. Jako, że to mój pierwsze post na forum to się najpierw przywitam Moja przygoda z Megane III nie należy do przyjemnych. Mam samochód od nowości, rocznik 2013. Przebieg 93 tys. km. Od czerwca 2019r. walczę z usterką. Zaczęło się od kontrolki "ryzyko awarii silnika" i "skontroluj układ wydechowy". Po 4 miesiącach nierównej walki wiem, że nic nie wiem... W pierwszej kolejności, z problemem pojawiającej się kontrolki pojechałem do zaufanego serwisu aut francuskich. Wspomnę, że kontrolka pojawia się i znika. Zazwyczaj daje o sobie znać po przejechaniu od 4 do 5 kilometrów - a później różnie, raz pojawia się co chwile, drugi raz po kolejnych 4 km. W serwisie, Pan Krzyś (30 lat doświadczenia z Renault) stwierdził, że trzeba przeprogramować komputer - co uczynił, i faktycznie usterka zniknęła... ale na jakieś 40 km. Poza kontrolkami samochód zaczął szarpać i zauważyłem zwiększone obroty silnika. Niestety Pan Krzyś nie wiedział co dalej i odesłał mnie do ASO. Trafiłem do ASO, w którym po 3 TYGODNIACH diagnostyki, panowie stwierdzili, że być może przyczyną pojawiających się kontrolek i WYŻSZEGO CIŚNIENIA w silniku jest rozrząd, który sugerują wymienić. Nie dają jednak gwarancji, że wymiana rozrządu rozwiąże problem... Niemniej, dowiedziałem się, że w silniku jest wyższe ciśnienie. Wspomnę, że w silniku jest łańcuch. Z racji tego, że nie lubię wydawać pieniędzy nie mając pewności, że to rozwiążę problem (bagatela wycena wymiany rozrządu 6tys. zł ! ), udałem się do poleconego przez ASO Elektronika. Elektronik, po 2 TYGODNIACH diagnostyki stwierdził, że z elektroniką jest wszystko ok ale uszkodzona jest SONDA LAMBDA. Byłem pod dużym wrażeniem, że w ASO tego nie wykryli ???? Sonda najprawdopodobniej uszkodzona była dłuższy czas (przyznam, że nie zauważyłem zwiększonego zużycia paliwa ani żadnych innych objawów). Wymiana sondy, usunięcie błędów i ponowne przeprogramowanie niestety nie rozwiązało usterki. Trafiłem do kolejnego ASO, w którym w diagnostyce miał pomóc konsultant techniczny z samego Renault Polska (RP). Sprawa trafiła do RP dzięki Elektronikowi, który konsultował się z technikami. Diagnostyka trwała kolejne tygodnie.... ich diagnoza była dla mnie wielkim zaskoczeniem - jedynym rozwiązaniem problemów jest wymiana silnika ! Warto zaznaczyć, że wszystkie przeglądy, wymiany filtrów i olejów robiłem tak jak w karcie pojazdu, olej wymieniałem co rok po ok 20 tys. km. Lałem olej zgodny z zaleceniami, tankuje tylko na stacjach BP, Orlen. ASO napisało prośbę o pomoc w częściowym sfinansowaniu wymiany silnika. Jak myślicie jaka była odpowiedź ? oczywiście, że negatywna. Dzisiaj dostałem info : "w nawiązaniu do Pana prośby dotyczącej udziału finansowego w wymianie silnika uprzejmie informuje, iż Renault Polska wspiera swoich Klienta do 5 lat od daty wydania samochodu w systemie. Samochód o numerze VIN .... został wydany 18.09.2013 także okres ochronny Klienta minął w zeszłym roku." Dziękuję, do widzenia, spadaj Pan. no i co mi doradzacie ? Mi Renault zbrzydł całkowicie, straciłem zaufanie i wiem, że już nigdy nie kupię samochodu tej marki. Dodatkowo jak czytam takie artykuły to ciśnienie skacze, że jestem jednym z 400tys. frajerów, którzy kupili samochód z takim silnikiem : https://francuskie.pl/pilne-ponad-400-000-samochodow-marek-renault-nissan-mercedes-i-dacia-moze-miec-powazny-problem-z-silnikiem-1-2-tce/
  2. Witam, x 1. Mieszkam w Belgii i posiadam od nowosci Renault Megane Grandtour III phIII (KZ0/1) z silnikiem 1.2 tCe (KZ16), rocznik koniec 2013 2. Ostatnio podczas dwoch roznych okazji (mniej wiecej tydzien odstepu miedzy soba, jazda na autostradzie na tempomacie) wlaczyla sie kontrolka "mozliwa awaria silnika" 3. Po zatrzymaniu samochodu (i nawet bez wylaczenia silnika) kontrolka gasnie i mozna kontynuowac jazde (bez limp mode) x Niestety, w Belgii ASO nie jest w stanie wskazac dokladnie co powoduje ten blad bez przedzwonienia kazdego punktu w ukladzie paliwowym. x Czy ktos moze doradzic, co jest najbardziej prawdopodobna przyczyna usterki? a. Elektryka (np. wibracje podczas autostraodowych predkosci, brak styku gdzies) b. Pompa paliwa (nie podaje juz ciagle tego samego cisnienia, zuzycie) c. Regulator cisnienia d. Wtryski? x Wszelkie sugestie beda mile widziane - moze ktos mial juz taki problem w przeszlosci. Dodam jeszcze ze usterka pojawila sie dzien czy dwa po wizycie w ASO na przeglad 100 000km. x Zalaczam zdjecie z komputera ASO, gdzie widoczny jest blad. Ku mojemu zdziwieniu na googlach nie ma ani jednego odnosnika do tego rodzaju kodu :( x Dzieki za pomoc i milego dnia. x bloo141 REGULAMIN pkt. 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER... literki też by się przydały polskie-mireczek01
  3. Witam, jaki olej użyć na dolewke do Megane IV 1.2 Tce ?
  4. Witam, Po odebraniu samochodu z salonu i przejechaniu 500 km, dostrzegłem dziwny dzwięk wydobywający się spod maski podczas dodawania gazu. Znalazłem film na youtube dokładnie z takim samym objawem. Link: Czy miał może ktoś coś podobnego i coś z tym zrobił? Z góry dzięki za odpowiedzi.
×
×
  • Utwórz nowe...