Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'Czujnik'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Główna kategoria forum
    • Giełda: Ogłoszenia motoryzacyjne, sprawdź i dodaj własne
    • Forum Ogólne
    • Zniżki dla użytkowników
    • Zloty i spotkania
    • Offtopic / Fun
    • Zakup Renault Megane / Scenic / Fluence i innych modeli - porady, opinie, oceny ogłoszeń
    • Nasi użytkownicy i ich auta
    • Regulaminy
  • Dział Techniczny
    • Mechanika - ogólne
    • Silnik i osprzęt mechaniczny, skrzynia biegów, wydech
    • Nadwozie, podwozie, wnętrze
    • Układ chłodzenia, ogrzewania i klimatyzacji
    • Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy
    • Elektryka, elektronika - ogólne
    • Akumulator i alternator
    • Osprzęt elektryczny silnika
    • Oświetlenie
    • Car Audio (nagłośnienie, nawigacja)
    • CB Radio
    • Felgi i opony
    • Diagnostyka
    • Tuning / Renault Sport
    • LPG
    • Informacje (wszystkie modele)
    • Dealerzy, serwisy, warsztaty
  • Pozostałe modele marki Renault
  • Giełda
  • Elektroniczna książka pojazdu
  • Działanie Forum
  • English section
  • Wielkopolska's Tematy

Blogi

Brak wyników do wyświetlenia.

Brak wyników do wyświetlenia.

Kategorie

  • Aktualności
    • Z kraju
    • Ze świata
  • Wywiady
  • Informacje
  • Testy samochodów

Kategorie

  • Sprzedam
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne
  • Kupię
    • Samochody
    • Części samochodowe
    • Inne

Categories

  • Nasze naprawy
  • Zdarzenia drogowe
  • Reklamy
  • Ciekawostki
  • Transport
  • Testy
  • Śmieszne
  • Sport

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Gagu-Gadu


Strona www


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania


Auto


Silnik


Przebieg (tys.km)

Znaleziono 14 wyników

  1. Witam serdecznie użytkowników tego forum! XXX Od około miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Megane III w wersji 5cio drzwiowej. Mam problem z przednimi czujnikami parkowania - jednym słowem nie raz szaleją. Dla przykładu: Potrafią pikać, gdy niczego nie ma przede mną. Ostatnio było to na tyle uciążliwe, że wyłączyłem przyciskiem wszystkie czujniki podczas jazdy. Gdy parkowałem, to włączyłem je i przednie czujniki piszczały cały czas. W ustawieniach osobistych wyłączyłem przednie czujniki. Dziś, po kilku dniach na parkingu włączyłem je i testowałem. Wszystko działa znakomicie. Obawiam się jednak, że problem powróci. XXX Samochód był podpięty pod komputer i nie ma błędów na czujnikach. Podejrzewam, że problemem może być plastik na którym zamontowana jest tablica rejestracyjna. Padł pomysł, by go zdjąć i założyć blach prosto na samochód bez plastiku. XXX Pytanie moje jest następujące: Czy ktoś z was spotkał się już z takim problemem? Czy istnieje szansa, że standardowa ramka na tablice może blokować czujniki o przez to ona szaleją. Najdziwniejsze jest to, że nie zawsze jest problem. Muszę czekać aż czujnik znów oszaleje, by zdjąć tablice i to sprawdzić. XXX Pozdrawiam! REGULAMIN pkt. 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER...-mireczek01
  2. Witam. Problem z moją Renówką (Megane I phI Coach 1.6 8v 90km + LPG1996 przebieg 295 tyś. ) polega na nierównej pracy na biegu jałowym, tak ok 500/600 obr. oraz gaśnięciu auta przy dojeżdzaniu do skrzyżownia na sprzęgle. Objawy z gaśnięiciem silnika są gdy silnik zejdzie z ssania ale nie jest w pełni rozgrzany, gdy się rozgrzeje obroty spadają do ok 100/200 obr.przy wciśnięciu sprzegła po czym wracją do 500/600. Jest to uciążliwe ponieważ muszę albo palić go z rozrusznika albo ze sprzęgła o ile jeszcze się toczy. Druga sprawa jest taka że diagnosta stwierdził że przy takiej kulturze pracy silnika test na spalainy moja Renia obleje . A teraz pare słów o tym co już zrobiłem: -wymiana świec oraz przewodów WN (przed wymianą na zimnym nie pracował na wszyskich cylindrach) -wymiana silniczka krokowego (auto przestało gasnąć odrazu po odpaleniu, oraz zniknął bład od komputera silnika) -regulacja luzów zaworowych -Wymiana cewek zapłonowych na używane (brak ziman w pracy silnika) -umycie przepustnicy (bez jej demontażu) -wymieniony termostat -poprawione wężyki od podciśnienia znajdujące się pod przepustnicą Przy wymianie cewek postanowiłem sprawdzić czujnik powietrza który znajduje się za puchą z filtrem. Po odłączeniu go na włączonym silniku auto nie zmieniło rtymu swojej pracy. Okazało się rownież że na kostce nie ma prądu ( nie mam amperomierza więc sprawdzałem za pomocą żarówki z uziemienim). Czy ten czujnik idzie bezpośrednio do komputera i czy to on może powodować nierówną prace na luzie (narazie żaden błąd nie wyskakuje na desce rozdzielczej). Z grubsza to tyle. Auto mam od połowy stycznia, niby pare pierdół zrobione ale już troszkę oszczędności pochłoneła. Silnik jest dynamiczn, zrywny, blacha w nienajgorszym stanie tak jak i zawieszenie więc szkoda ją złomować zwłaszcza że musi mnie do pracy dowozić . Czy ktoś może się uporał z tym problem ponieważ wiele tematów jest o tej dolegliwości tego silniczka. Pozdrawiam.
  3. Witam , mam problem ze swoją Megane II 1.5 dci. Auto ciężko odpala i przy niskiej temperaturze szarpie , po podłączeniu do komputera ukazuje się błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak najłatwiej się do niego dostać i wymienić? Czy konieczne jest odkręcanie poduszki silnika ? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
  4. Witam w moim Scenicu pojawił się komunikat "Skontroluje poduszkę powietrzną" Byłem u mechanika i stwierdził że padnięty jest czujnik polozenia fotela kierowcy. Takiego cuda oczywiście nie da się kupić osobno(w ASO cała wiązka za 1300zl) Wie ktoś może gdzie dostanę taki czujnik lub cała używana wiązkę?
  5. Witam forumowiczów, x Moja Renia sprawiała się ostatnio tak znakomicie, że się jej nie mogłem nachwalić aż do ostatniego czwartku. x Auto po dojechanu do pracy (w upalny dzień), zgasiłem auto, i chwilkę później zostałem poproszony o jego przestawienie, niestety - Renia kręciła rozrusznikiem ale nie paliła. - Kręcił rozrusznik (nowy akumulator) - Pompa pracowała (jest benzyna) - Nie udało się odpalić na trybie awaryjnym z LPG. - Auto nie traci mocy, nie spadają obroty (w trakcie jazdy) x Silnik 1.6 16v LPG x Godzinę później auto odpaliło normalnie. Dojechałem do mechanika - na prostym komputerze nie wyszły żadne błędy (auto odpalało). Wróciłem do pracy, dojechałem do domu i potwórzyła się sytuacja. W pracy na szczęscie nie tylko ja mam "auto na F" i szybko kolega zasugerował - położenie czujnika wału korbowego. Zasugerował, że jeżeli jest brudny - powinno pomóc przeczyszczenie - lub można też go sprawdzić z miernikiem i ew. wymienić. x Szukałem na forum instrukcji jak się do niego dostać, ale nie znalazłem żadnej "z obrazkami" możecie coś podesłać? Macie jakieś inne sugestie? x Pozdrawiam! x REGULAMIN: 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER... - mireczek01
  6. Witam posiadam scenica 18 16v i mam problem .Świeci się kontrolka czek po podłączeniu do komputera diagnostycznego wyskakuje błąd DF014 ,jest to czujnik odpowietrzenia paliwa.Auto nie równo pracuje na wolnych obrotach [tak jakby pracował na trzech cylindrach.poza tym wszystko jest ok podczas jazdy .Moje pytanie gdzie zlokalizowany jest takowy czujnik ? .Bardzo dziękuje koledzy z góry za jakąś podpowiedz.
  7. Witam. Nad rozrusznikiem mam wolną wtyczką na czujnik i brak czujnika w którą tą wtyczkę mógłbym wpiąć. I tu znajduje się moje pytanie, jaki czujnik w tym miejscu się znajduje i czym możne grozić brak tego czujnika. Dziękuje z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
  8. Witam, zahaczyłem i obrysowałem ostatnio meganke o siatke z prawej strony, podczas tego incydentu samochód zgasł i juz ponownie nie odpalił. Na przełączonej benzynie licznik obrotów na zapłonie pokazuje blisko 2 tyś. obrotów, na gazie wskazówka ustawiona jest na 0. Ponadto mryga kontrolka od poduszek powietrznych. Sprawdzony został czujnik wstrząsowy - nie był nawet wybity. Bezpieczniki wszystkie sprawne. Akumulator i komputer został odłączony tak samo by wykasować jakąśtam pamięć. Przewód masowy jest w porządku. Mechanik podpinał komputer do interfejsu i samochód w ogole nie chciał się z nim polączyć. Powiedział, że to najprawdopodobnie komputer. Przy komputerze poprzedni właściciel coś podobno naprawiał. Z wiązki do komputera wychodzi jakiś jeden lutowany kabel do przykreconego komputera. Słyszałem też, że płyn od spryskiwaczy się wylewa na komputer przy jakiś tam wstrząsach, lecz komputer wydaje się być suchy. Czy ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze może być nie tak przed wymianą komputera z wiązką? Odkręcenie komputera i dokładne przeczyszczenie styków? Jakim preparatem to zrobić, by nic nie uszkodzić. Samochód: Megane 1 ph 1 1996r. silnik: 1.6 8v k7m 720 z instalacją gazową.
  9. Witam od tygodnika wyskakuje mi błąd sprawdź wtrysk gdy osiągnę 90km/h. Wtedy zmniejsza sie przyspieszanie oraz wzrasta spalanie. Na początku błąd wyskoczyl przy odpalaniu. Byłem u jednego elektromechanika, podłączył samochód pod komputer. Wyskoczył błąd obwód czujnika ciśnienia. Został wymieniony teraz pojawia się przy prędkości 90km/h i na drugim komputerze pokazuje obwód czujnika temperatury przed turbina.
  10. Witam panowie, niedawno zakupilem Megane III z 2009r, 1.5 106km , no i tak.. wszystko bylo ok , zaprowadzilem sobie auto do pralni, po dwoch dniach odbieram, w sumie do domu dojechalem bez zarzutu, wstawilem auto na caly dzien do garazu zeby przeschlo , na drugi dzien wyjezdzam i wyją mi czujniki parkowania przedni i tylni(a zadnych przeszkod za mna i przede mna nie ma) dzwiek jeat ciągły nie tak jak naturalnie pikający przy przeszkodzie. Mial ktos z was podobna sytuacje?
  11. Cześć, Mam do Was pytanie, czy możliwe jest,że wentylator chłodnicy rozładowuje akumulator podczas postoju auta na parkingu w pełnym słońcu? Opisuje w skrócie, trzy razy miała już miejsce sytuacja, że po 2-3 dniach bez użytkowania, aku siadł (mam tylko centralny zamek, więc musieliśmy włamywać się do auta). Po pierwszym razie zmierzyliśmy czy jakieś urządzonko nie zżera prądu, gdy auto stoi bezczynnie - wszystko w normie. Po drugim razie - wymieniłam akumulator, stwierdziłam że stary pewnie był już na wykończeniu. Niestety sytuacja znowu się powtórzyła, 150zł w plecy za awaryjne otwarcie samochodu... Auto stało teraz na parkingu trzy dni. Przeszukałam forum zarówno pod kątem tego - co może rozładowywać akumulator, sprawdzałam też czy normalne jest że wentylator chodzi nawet po wyłączeniu stacyjki i wiem że to normalne. Wrzucam opis, który dodał kolega P_r_z_e_m_o Działanie wentylatora chłodnicy Dwa przekaźniki znajdują się w przedziale silnika w skrzynce bezpieczników nad lewym nadkolem. Obwód sterowania każdego z przekaźników jest zasilany przez elektroniczne urządzenia sterujące silnika(mała prędkość obrotowa - styk 8, duża prędkość obrotowa - styk 38) w zależności od sygnału przekazywanego przez czujnik cieczy chłodzącej. Obwody mocy obu przekaźników są zasilane przez alternator. W obwodzie przekaźnika małej mocy znajduje się rezystancja zasilania silnika elektrycznego wentylatora. Temperatura włączenia/wyłączenia; - małe prędkości obrotowej 99/95 °C - dużej prędkości obrotowe 102/99 °C - po zatrzymaniu silnika 103/100°C (maks. przez 12 minut z mała prędkością obrotową jeżeli w ciągu 5 minut przed zatrzymaniem silnika osiąga 102°C) XXX Pytanie czy moja teoria może być prawdziwa? Czy któryś z czujników temperatury - wariuje - uruchamia wentylator podczas postoju i rozładowuje akumulator? Jeśli tak to który czujnik byście wymienili. Albo może macie inną teorię? Jestem już zdesperowana. Autko kupiłam w lipcu - ma stosunkowo mały przebieg i jest w dobrym stanie. Pomocy :( REGULAMIN 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER... - mireczek01
  12. Witam wszystkich. Moje auto to Renault Megane II phI (hatchback) z 2004 roku. Silnik 1.4 16V 98KM. Problem jaki mnie dopadła to dziwna praca pedału sprzęgła. Ogólnie rzecz ujmując pedał jest po prostu luźny. Ale nie jest to wina sprzęgła, tylko samego pedału. Lata na boki (zdjecie nr 1). Czy można wymienić sam pedał sprzęgła wraz z czujnikiem? (czujnik zdjecie nr 2). Spotkał się w ogóle ktoś kiedyś z takim problemem? Czy może najlepiej wymienić całość za jednym zamachem: pedał, czujnik, kompletne sprzęgło. Samochód ma przejechane prawie 160 000 km. I w niedalekiej przyszłości chciałem wymienić komplet sprzęgła. I moje drugie pytanie to jakie sprzęgło polecacie do mojego auta? Bo rozbieżność cen jest ogromna.
  13. Padł mi czujnik ciśnienia klimy i nie wiem jaki kupić. Rozpiętość jest od 40 do 150zł. Czy taki http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-klimatyzacji-renault-megane-ii-i6859428525.html kupiony na allegro warto kupić?
  14. Witam, posiadam auto Renault Megane I z silnikiem 1,6 16V benzyna/gaz 2003 - 110KM kombi. Jechałem autem i w trakcie jazdy nagle zgasło. Próba odpalenia i auto kręci ale nie może załapać. Co może być powodem takich objawów? Sprawdziłem czujnik położenia wału i ma 270 ohm. Nie ma napięcia na cewce. Do każdej cewki dochodzi dwa przewody jeżeli miałoby to w czymś pomóc. Paliwo oczywiście w zbiorniku jest. Pompka podaje paliwo. Główny problem to taki, że w momencie kręcenia nie ma iskry. Tylko dlaczego? Byłem u speca, który miał super sprzęt i chciał się podpiąć komputerem ale nie udało mu się to i auto dalej stoi unieruchomione. Zamówiłem sobie ELM327 i sam potestuję czy uda mi się połączyć se sterownikiem bo nawet nie mam żadnego punktu zaczepnego żeby zacząć jakieś eliminowanie. Pomóżcie coś.
×
×
  • Utwórz nowe...